Woensdag 01 mei 2013

Groenten van het seizoen... Mei!


 


Door de lang aanhoudende kou zijn de seizoengroenten helaas ook wat verlaat. Maar nu in mei komen de verse lente groenten gelukkig goed op gang. Er zijn nu volop bladgroenten verkrijgbaar. Spinazie, veldsla, waterkers, postelein, raapstelen, snijbiet en bijvoorbeeld sla. Groene bladgroenten boordevol vitaminen! Gebruik ze voor de verandering eens niet voor de avondmaaltijd maar maak er smoothies en sapjes van en drink deze lekker tussendoor of bij het ontbijt!
Door ze in de blender te mengen met vers sinaasappelsap, bananen, aardbeien of bessen proef je de groenten niet en krijg je toch de vitaminen binnen!


Groenten van de maand mei:
Andijvie, Asperges, Bloemkool, Champignons, Peultjes, Postelein, Raapstelen, Radijs, Sla, Snijbiet, Spinazie, Tuinkers, Veldsla, Waterkers, Wortels


Fruit in de maand mei:
Aardbeien, ananas, Appel, Banaan, Grapefruits, Sinaasappels


 

Een heerlijk hapje voor bij de borrel in het weekend, dat zijn deze gemakkelijk te maken...
lees verder
Heerlijke kruidnoten waar je kinderen gerust van kunnen snoepen. De winkels liggen er al...
lees verder
Wij zijn dol op salades, zeker in de zomerperiode. Je hoeft er niet uitgebreid voor te...
lees verder
Een regelmatig terugkerende vraag. Wat is nu beter voor je? Roomboter of margarine.  Hier...
lees verder
Ik kreeg pas de vraag van een lezer of ik ook een recept had met bloemkool. En ja, die heb...
lees verder
In het weekend bak ik meestal iets lekkers. Dit kan een cake zijn, een taart of koekjes, of...
lees verder

2 opmerkingen
  • Annemieke
    Annemieke donderdag 02 mei 2013 om 08:33
    Toch even een opmerking...
    Hoe kan appel nu een fruitsoort van de maand mei zijn? Ze worden in het najaar geoogst en de appels die we nu eten zijn al heel lang in de koeling goed gehouden of komen uit het buitenland. Ik vind dat minder goed passen in het kader van: eten wat nu voorhanden is. Dat koelen is ook niet gratis en dat merk je ook wel aan de appelprijs. Die vind ik nu niet persé zo goedkoop.
    Of zie ik het nu verkeerd.

    Grtjs, Annemieke
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 02 mei 2013 om 10:10
      Hoi Annemieke,

      Bedankt voor je reactie!
      Als je echt strikt gaat eten wat nu voorhanden is en wat bijvoorbeeld niet uit de kas komt, blijft er weinig over. Peultjes bijv. komen nu wel van Nederlandse bodem, maar er is geen boer waar ze nu al op het land groeien. Net als bijv. spinazie e.d. Daarvoor is het nog te koud. Maar het komt wel volop uit de kas. En dat kost ook geld. Kolen blijven ook lang in de opslag en worden ook nog volop verkocht en gegeten.

      Appels kennen we echt als een basisfruit wat het hele jaar door verkrijgbaar is. Biologisch zijn ze niet het hele jaar verkrijgbaar omdat deze niet bespoten worden en dus eerder vergaan. Maar ook Nederlandse biologische appels zijn nog steeds verkrijgbaar. Al zijn ze dus wel bewaard en gekoeld van het najaar. Maar vanaf juni is dat wel een beetje voorbij. Ik zet 'm er dus wel bij, omdat bio appels nog steeds te koop zijn en ook omdat het voor veel mensen toch een favoriet stuk fruit is.

      Groetjes, Williene
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190