Woensdag 01 mei 2013

Groenten van het seizoen... Mei!


 


Door de lang aanhoudende kou zijn de seizoengroenten helaas ook wat verlaat. Maar nu in mei komen de verse lente groenten gelukkig goed op gang. Er zijn nu volop bladgroenten verkrijgbaar. Spinazie, veldsla, waterkers, postelein, raapstelen, snijbiet en bijvoorbeeld sla. Groene bladgroenten boordevol vitaminen! Gebruik ze voor de verandering eens niet voor de avondmaaltijd maar maak er smoothies en sapjes van en drink deze lekker tussendoor of bij het ontbijt!
Door ze in de blender te mengen met vers sinaasappelsap, bananen, aardbeien of bessen proef je de groenten niet en krijg je toch de vitaminen binnen!


Groenten van de maand mei:
Andijvie, Asperges, Bloemkool, Champignons, Peultjes, Postelein, Raapstelen, Radijs, Sla, Snijbiet, Spinazie, Tuinkers, Veldsla, Waterkers, Wortels


Fruit in de maand mei:
Aardbeien, ananas, Appel, Banaan, Grapefruits, Sinaasappels


 

Op dit moment is lasagne hier wel één van de lievelingsrecepten die we regelmatig eten. Vooral...
lees verder
Een cake bakken zonder geraffineerde suikers e.d stond hoog op mijn lijstje. Ik heb hiervoor mijn...
lees verder
  Zaterdag is het Koningsdag! Heb je niet veel tijd maar wil je toch iets lekkers...
lees verder
Zelf vind ik winterse gerechten heerlijk in de wintermaanden. Lekkere, stevige kost en een beetje...
lees verder
Het is er weer echt weer voor: Stoofvlees. Als je het hebt over kleine gelukmomenten dan is...
lees verder
Wil je gezonder eten maar vind je het lastig om om te schakelen? Waarschijnlijk gaat deze blog je...
lees verder

2 opmerkingen
  • Annemieke
    Annemieke donderdag 02 mei 2013 om 08:33
    Toch even een opmerking...
    Hoe kan appel nu een fruitsoort van de maand mei zijn? Ze worden in het najaar geoogst en de appels die we nu eten zijn al heel lang in de koeling goed gehouden of komen uit het buitenland. Ik vind dat minder goed passen in het kader van: eten wat nu voorhanden is. Dat koelen is ook niet gratis en dat merk je ook wel aan de appelprijs. Die vind ik nu niet persé zo goedkoop.
    Of zie ik het nu verkeerd.

    Grtjs, Annemieke
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 02 mei 2013 om 10:10
      Hoi Annemieke,

      Bedankt voor je reactie!
      Als je echt strikt gaat eten wat nu voorhanden is en wat bijvoorbeeld niet uit de kas komt, blijft er weinig over. Peultjes bijv. komen nu wel van Nederlandse bodem, maar er is geen boer waar ze nu al op het land groeien. Net als bijv. spinazie e.d. Daarvoor is het nog te koud. Maar het komt wel volop uit de kas. En dat kost ook geld. Kolen blijven ook lang in de opslag en worden ook nog volop verkocht en gegeten.

      Appels kennen we echt als een basisfruit wat het hele jaar door verkrijgbaar is. Biologisch zijn ze niet het hele jaar verkrijgbaar omdat deze niet bespoten worden en dus eerder vergaan. Maar ook Nederlandse biologische appels zijn nog steeds verkrijgbaar. Al zijn ze dus wel bewaard en gekoeld van het najaar. Maar vanaf juni is dat wel een beetje voorbij. Ik zet 'm er dus wel bij, omdat bio appels nog steeds te koop zijn en ook omdat het voor veel mensen toch een favoriet stuk fruit is.

      Groetjes, Williene
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190