IMG_2256.JPG
Woensdag 07 aug 2019

Griekse Moussaka #Wereldgerecht zonder pakjes en zakjes!


In het assortiment pakjes en zakjes wisselt het nogal eens. Pakjes komen en gaan, zo zijn er al een heel aantal pakjes die ik heb nagemaakt inmiddels al uit het assortiment. Zo ook deze Griekse Moussaka. Gelukkig vind je de ingredienten vaak nog wel terug omdat deze nog op de website van een supermarkt staan of op de website van de fabrikant zelf bij 'uit het assortiment'. Zo lukt het toch vaak om een gerecht nog na te maken. 

Van de kaassaus van deze Moussaka heb ik een makkelijke variant van gemaakt, ik hou namelijk van makkelijk en snel. Je kunt echter ook kiezen voor een klassieke bechamelsaus, als je dat lekkerder vindt. 

Griekse Moussaka - Wereldgerecht zonder pakjes en zakjes

Ingredienten voor 2-3 personen:

2 aubergines, 250 gram runder of lamsgehakt, 1 ui, 2 tenen knoflook, 400 gram tomatenblokjes, 3 eetlepels tomatenpuree, 400 gram gare (zoete)aardappelschijfjes, 200 gram crème fraîche, 100 gram geraspte kaas

Kruidenmix: 1 theelepel oregano, 1 theelepel peterselie, 2 theelepels paprikapoeder, 1 theelepel komijnpoeder, ½ theelepel kaneelpoeder, snuf cayennepeper, Keltisch zout en peper naar smaak

Bereiding:

Snipper de ui en 1 teen knoflook fijn. Snijd de aubergine in plakken van een halve centimeter dik. Verwarm de oven voor op 160 graden.

Verwarm wat boter of olie in een pan en bak hierin het gehakt rul met de ui en de knoflook. Voeg de kruidenmix toe met de tomatenpuree. Bak even een minuut mee. Voeg de tomatenblokjes toe en laat 10 minuten stoven zonder deksel zodat het vocht verdampt en je een lekkere, stevige saus krijgt.

Bak of grill de plakken aubergine om en om in een koekenpan in ruim boter of olie.

Neem een ruime ovenschaal en bouw hierin de moussaka op. Begin met een laag gehaktsaus. Vervolgens een laag met aubergineplakken en een laag aardappelschijfjes. Ga door tot de ingrediënten op zijn.

Meng de crème fraîche door de geraspte kaas en snipper er 1 teen knoflook er doorheen of gebruik 1 theelepel knoflookpoeder. Verdeel deze kaassaus over de ovenschotel en schuif voor 30 minuten in de voorverwarmde oven. Serveer de moussaka met een groene salade.

Vegetarisch? Gebruik voor het gerecht pulled oats of gekookte linzen in plaats van gehakt.

Het gerecht is glutenvrij en suikervrij. Eet je zuivelvrij? Laat de kaassaus achterwege en bestrooi het gerecht met edelgistvlokken.

Eet Smakelijck!

Liefs, WIlliene

Favoriet als tussendoortje of bij het ontbijt, smoothies doen het hier altijd goed. Je kunt er...
lees verder
Deze feestelijke chocolade cakerol is eenvoudig te maken, met feestdagen in het vooruitzicht zou...
lees verder
In de winter zijn we hier dol op stoofpotjes. Deze is zeker favoriet. Goulash....
lees verder
Zoals beloofd, het perfecte bijgerecht recept voor bij de Quinoasalade. Dit recept is ook...
lees verder
Vroeger gruwelde ik er van, en nu vind ik het heerlijk! Havermoutpap. Zoals je wel bij de...
lees verder
Dadels zijn bij mij een favoriet ingrediënt geworden. Ze zijn wel erg zoet, maar zitten...
lees verder

2 opmerkingen
  • Geerke
    Geerke donderdag 15 aug 2019 om 16:13
    Hoi Williëne, Waar kan de edelgistvlokken kopen? Kan ik ook in dit gerecht haverroom en geitenkaas gebruiken? Bedankt voor je antwoordt!
    • Smakelijck donderdag 15 aug 2019 om 18:49
      De natuurwinkel heeft deze wel, of een speciaalzaak. Voor de kaaslaag zou ik geen haverroom nemen, dit is te dun. Dan zou ik het bestrooien met geitenkaas.
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190