IMG_2256.JPG
Woensdag 07 aug 2019

Griekse Moussaka #Wereldgerecht zonder pakjes en zakjes!


In het assortiment pakjes en zakjes wisselt het nogal eens. Pakjes komen en gaan, zo zijn er al een heel aantal pakjes die ik heb nagemaakt inmiddels al uit het assortiment. Zo ook deze Griekse Moussaka. Gelukkig vind je de ingredienten vaak nog wel terug omdat deze nog op de website van een supermarkt staan of op de website van de fabrikant zelf bij 'uit het assortiment'. Zo lukt het toch vaak om een gerecht nog na te maken. 

Van de kaassaus van deze Moussaka heb ik een makkelijke variant van gemaakt, ik hou namelijk van makkelijk en snel. Je kunt echter ook kiezen voor een klassieke bechamelsaus, als je dat lekkerder vindt. 

Griekse Moussaka - Wereldgerecht zonder pakjes en zakjes

Ingredienten voor 2-3 personen:

2 aubergines, 250 gram runder of lamsgehakt, 1 ui, 2 tenen knoflook, 400 gram tomatenblokjes, 3 eetlepels tomatenpuree, 400 gram gare (zoete)aardappelschijfjes, 200 gram crème fraîche, 100 gram geraspte kaas

Kruidenmix: 1 theelepel oregano, 1 theelepel peterselie, 2 theelepels paprikapoeder, 1 theelepel komijnpoeder, ½ theelepel kaneelpoeder, snuf cayennepeper, Keltisch zout en peper naar smaak

Bereiding:

Snipper de ui en 1 teen knoflook fijn. Snijd de aubergine in plakken van een halve centimeter dik. Verwarm de oven voor op 160 graden.

Verwarm wat boter of olie in een pan en bak hierin het gehakt rul met de ui en de knoflook. Voeg de kruidenmix toe met de tomatenpuree. Bak even een minuut mee. Voeg de tomatenblokjes toe en laat 10 minuten stoven zonder deksel zodat het vocht verdampt en je een lekkere, stevige saus krijgt.

Bak of grill de plakken aubergine om en om in een koekenpan in ruim boter of olie.

Neem een ruime ovenschaal en bouw hierin de moussaka op. Begin met een laag gehaktsaus. Vervolgens een laag met aubergineplakken en een laag aardappelschijfjes. Ga door tot de ingrediënten op zijn.

Meng de crème fraîche door de geraspte kaas en snipper er 1 teen knoflook er doorheen of gebruik 1 theelepel knoflookpoeder. Verdeel deze kaassaus over de ovenschotel en schuif voor 30 minuten in de voorverwarmde oven. Serveer de moussaka met een groene salade.

Vegetarisch? Gebruik voor het gerecht pulled oats of gekookte linzen in plaats van gehakt.

Het gerecht is glutenvrij en suikervrij. Eet je zuivelvrij? Laat de kaassaus achterwege en bestrooi het gerecht met edelgistvlokken.

Eet Smakelijck!

Liefs, WIlliene

De vakantie is weer voorbij en we mogen weer aan het werk. Dat is even flink wennen na twee...
lees verder
In november heb ik een aantal rijsttafel recepten geplaatst. Dit is ook typisch een gerecht wat...
lees verder
Al langer was ik van plan om ossenstaartsoep te gaan maken. Maar steeds was er niet van...
lees verder
  Ontbijten zonder brood is niet moeilijk. Er zijn heel wat manieren om gezond én...
lees verder
IJs! Met dit weer kunnen ze er geen genoeg van krijgen. En als je ijs maakt van vers fruit, dan...
lees verder
Op zoek naar een lekker ontbijt, een lunchgerecht of een tussendoortje? Met deze pannenkoekjes...
lees verder

2 opmerkingen
  • Geerke
    Geerke donderdag 15 aug 2019 om 16:13
    Hoi Williëne, Waar kan de edelgistvlokken kopen? Kan ik ook in dit gerecht haverroom en geitenkaas gebruiken? Bedankt voor je antwoordt!
    • Smakelijck donderdag 15 aug 2019 om 18:49
      De natuurwinkel heeft deze wel, of een speciaalzaak. Voor de kaaslaag zou ik geen haverroom nemen, dit is te dun. Dan zou ik het bestrooien met geitenkaas.
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190