Gezond broodbeleg!
Op workshops maar ook om mij heen hoor ik regelmatig de vraag wat nu gezond, e-nummervrij, maar ook suikervrij broodbeleg is!
Zelf eet ik maar heel weinig brood. Hier heb ik een keer een blog over geschreven, deze kun je hier vinden. Maar ook omdat ik vind dat we (gemiddeld genomen) veel te eenzijdig eten. ’s Ochtends brood, ’s middags brood en ’s avonds een bord vol pasta/aardappels of rijst met een klein beetje groenten. En dan te bedenken dat het overgrote deel van de tussendoortjes ook nog (tarwe)meel bevatten. Denk aan evergreens, sultana’s, koekjes en gebak. Héél veel gluten dus en heel weinig échte voeding in de vorm van groenten, fruit en noten.
Nu zijn gluten op zich helemaal niet erg, tenzij je een glutenintolerantie hebt, uiteraard. Maar een persoon met gezonde, goed functionerende darmen kan prima wat gluten verwerken, alleen niet in de énorme hoeveelheden die de gemiddelde Nederlander gewend is om te eten. Daarom varieer ik zoveel mogelijk (ook met granen) en vervang ik mijn broodmaaltijden en berperk ik mijn gluteninname tot een kleine hoeveelheid per dag. Hoe ik mijn broodmaaltijden vervang, kun je lezen in bovenstaande blog en in mijn beide kookboeken vind je héél veel tips om groenterijk te lunchen!
In het weekend of naast een salade eet ik nog wel eens een broodje en mijn kinderen eten ook gewoon een broodmaaltijd per dag. Zeker als ze overblijven op school. En wat doe je dan op brood als je geen E-nummers eet én ook nog eens suikervrij eet?
Een paar ideetjes:
Hartig:
*(Rauwmelkse) kazen evt. met rauwkost
*Avocado met tomaat en wat zout en peper
*Notenspreads: amandelpasta, sesampasta, pindakaas
*Salades: zie receptenindex of mijn kookboeken voor recepten: eisalade, zalmsalade, tonijnsalde, kip-kerriesalade of roomkaas!
*Runderrookvlees en Rosbief zijn de enige vleeswaren die bij een (e-vrije) slager vrij onbewerkt zijn.
*Zelf gehakt of kipfilet braden en dit in hele dunne plakjes snijden en invriezen.
*Gebakken of gekookte eitjes, ook lekker met meegebakken tomaat en peterselie!
*Hummus (gemaakt van kikkererwten) met rauwkost.
*Gebakken champignons met wat knoflook en kruiden.
*Laagje roomboter met en klein beetje fijngemalen keltisch zout.
Zoet:
*Suikervrije jam: zelfgemaakt, St. Dalfour (supermarkt), Fiordifrutta (natuurwinkel)
*Suikervrije appelstroop: Natuurwinkel of Lidl in de Hollandse weken (2x per jaar, inslaan dus ;-))
*Plakjes banaan
*Biologische honing
*Chocoladepasta: zelfgemaakt
Omdat pure chocolade met minimaal 72% cacao heel veel antioxidanten bevat en daarom, ondanks de suikers, toch gezondheidsvoordelen heeft, mogen ze bij mij zo af en toe een keer extra pure chocoladehagelslag of chocoladepasta kopen. Omdat ze verder heel gezond en suiker-arm opgroeien heb ik daar niet zoveel moeite mee! Deze koop ik in de natuurwinkel.
Tips:
-Een leuk én lekker alternatief in plaats van brood zijn volkoren wraps met bijvoorbeeld zalm, sla, noten, rauwkost, et cetera.
-Leg naast de boterham, wat plakjes komkommer, worteltjes, tomaten of wat nootjes, zo eten ze ook andere voedingsstoffen, naast het brood.
En dan als laatste, smeer je roomboter, halvarine of margarine op je brood? En ook daar heb ik al eens over geschreven, en het antwoord is: roomboter natuurlijk ;-)
Fijne dag!
Liefs, Williene