IMG_3061
Vrijdag 25 aug 2017

Frisse Frambozen-yoghurttaart!

Vandaag een heerlijk frisse yoghurttaart voor het weekend. En als je met één taart kunt varieren, dan is het wel met deze. Qua bodem, maar ook qua geleilaag. Met frambozen is hij heerlijk, maar ook ander fruit is erg geschikt. Wees creatief, en je zet elke keer weer een andere variant op tafel ;-)

Ik wens je een fijn weekend! Geniet van het mooie weer!

Frisse Frambozen-Yoghurt taart

Ingredienten voor een taart van 20 cm doorsnede:

Voor de bodem*: 2 eieren, 35 gram speltbloem, 25 gram imkerhoning, 1 theelepel wijnsteenbakpoeder, snufje zout

Voor de vulling: 250 milliliter biologische slagroom, 250 gram Griekse yoghurt of kwark, 3 eetlepels imkerhoning, 1,5 eetlepel rundergelatinepoeder**,  100 milliliter pure appelsap

Voor de gelei-laag: 300 gram (diepvries)frambozen, 1 eetlepel imkerhoning, halve eetlepel rundergelatinepoeder**, verse frambozen, eventueel een takje munt

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakvorm van 20 centimeter met bakpapier en vet de rand licht in.

Klop de 2 eieren met de honing tot een luchtige massa, zodat het ongeveer 3 x toeneemt in volume. Weeg de droge ingrediënten af en spatel dit met een lepel door het luchtige beslag. Giet het beslag in de vorm, en tik even flink tegen de onderkant zodat luchtbelletjes verdwijnen en het beslag zich gelijkmatig verdeelt. Bak de biscuit in ongeveer 10 minuten gaar. Laat goed afkoelen. 

Vind je de biscuit te dik voor een bodem, halveer hem dan met een scherp mes of taartzaag. De bodem die je nu over hebt kun je invriezen voor een andere keer. 

Doe de bodem terug in de vorm van 20 centimeter. Bekleed de zijkant van de vorm met repen bakpapier zodat je straks de taart netjes uit de vorm kunt verwijderen.

Klop voor de vulling de slagroom stijf. Meng met de yoghurt en de honing. Verwarm de appelsap en voeg het gelatinepoeder toe. Blijf heel goed kloppen zodat er geen klontjes ontstaan. Blijf roeren tot het poeder is opgelost en haal de pan van het vuur. Laat het al kloppend wat afkoelen en giet dan bij het slagroom-yoghurtmengsel. 

Giet het mengsel op de bodem en zet weg in de koeling. Laat minimaal 3-4 uur opstijven.

Ga verder met de frambozen-gelei. Verwarm hiervoor de diepvriesframbozen zodat je een puree krijgt. Maak eventueel wat op smaak met honing. Doe de puree in een zeef en laat uitlekken boven een kom. Duw met een bolle kant van een lepel de puree door de zeef, zodat de pitjes achterblijven. Voor deze taart heb je 150 gram frambozen-sap nodig, zonder de pitjes dus. 

Breng het sap voorzichtig op laag vuur aan de kook, meng met de halve eetlepel gelatinepoeder en blijf kloppen zodat er geen klontjes komen in de gelei. Haal de gelei van het vuur, en laat het al kloppend wat afkoelen. Giet de frambozengelei over de opgesteven yoghurtvulling en zorg dat je de hele bovenlaag mooi bedekt hebt met een laagje gelei. Zet de taart opnieuw in de koeling en laat opnieuw 1 á 2 uur opstijven.

Serveer de taart met verse frambozen en een takje verse munt.

* Liever een bodem van biscuitjes of wil je de taart maken zonder oven? Gebruik dan 125 gram speltbiscuitjes (gezoet met speltstroop van 't Molenaartje) met 50 gram roomboter. Vermaal de biscuitjes tot kruimels en smelt de roomboter. Meng dit met elkaar en duw dit in de bakvorm. Laat even opstijven in de koelkast voordat je de vulling er op doet. 

** Gebruik je liever gelatineblaadjes, dan heb je voor de yoghurtvulling 6 blaadjes nodig en voor de geleilaag 2. Rundergelatine is te koop van o.a. Great Lakes of Jacob Hooy.

Fijn weekend!

Liefs, Williene

In deze regio hebben we deze week voorjaarsvakantie, en dus geen tijd (of zin) om uitgebreid te...
lees verder
Vandaag een lekker weekend recept! Dit keer geen zoet recept maar een lekker hartig hapje,...
lees verder
Veel kinderen vinden koken leuk. Daarom het idee om zo af en toe een recept te plaatsen, speciaal...
lees verder
Sinterklaastijd komt er weer aan met daarbij allerlei lekkers in de winkels! Ik ben elk jaar...
lees verder
Door de drukte rond mijn kookboek schiet het bloggen er een beetje bij in. Helemaal niet...
lees verder
Er staan weer een aantal gerechten 'zonder pakjes en zakjes' op de planning. Deze recepten maak...
lees verder

2 opmerkingen
  • Mary
    Mary donderdag 25 jan 2018 om 20:11
    Hoi Williene, hoelang kan je deze taart na het maken bewaren? Kan je hem evt ook invriezen?
    • Smakelijck vrijdag 26 jan 2018 om 11:11
      Ongeveer 2-3 dagen in de koelkast. Invriezen zou ik niet durven zeggen, maar denk dat het wel kan.
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190