ah-stopt-met-verkoop-omstreden-e-nummers
Donderdag 03 sep 2015

Frisdrank & omstreden E-nummers in de ban!

Deze week 2 bijzondere nieuwsitems. Omdat het de moeite van het delen waard is, vandaag in deze blog! 

Cardiologen doen frisdrank in de ban, was gisteren groot nieuws: 

Frisdranken met suiker alsmede de lightversies daarvan stonden al op de zwarte lijst van de diëtisten. Na een vijfdaags congres hebben nu ook de Europese cardiologen zich bij de critici aangesloten. Limonade met suiker is ronduit slecht voor het hart, vinden ze.

Jaarlijks sterven in Europa naar schatting 133.000 mensen aan diabetes, 45.000 mensen aan een hartaandoening en 6450 mensen aan kanker waarvan de gesuikerde limonade volgens de European Society of Cardiology aantoonbaar een oorzaak is. 

Zo raakt de frisdrank steeds verder in het nauw. Onlangs stelden wetenschappers namelijk vast dat de lightversie van frisdranken een ware belasting voor de taille van de mens is. Wie ze dagelijks consumeert, ontwikkelt liefst drie keer zo veel vet dan degenen die het drankje laten staan.

In de Verenigde Staten toonden farmaceuten in juni na onderzoek aan dat niet gebrek aan beweging de grote boosdoener achter het massaal voorkomen van overgewicht in het land is, maar het consumeren van frisdrank. (BRON: NU.NL)

Maar ook dit bericht was in het nieuws, begin deze week:

AH stopt met verkoop omstreden E-nummers! 

Supermarktketen Albert Heijn stopt eind volgend jaar met de verkoop van producten voor kinderen waar omstreden kleurstoffen in zitten. 

Consumentenorganisatie Foodwatch voert sinds vorige maand actie tegen producten waar deze zogenoemde 'Southampton Six' kleurstoffen in zitten.

Op deze producten moet sinds 2010 al een veiligheidswaarschuwing staan, waarin wordt gewaarschuwd dat het de activiteit of oplettendheid van kinderen nadelig kan beïnvloeden. Foodwatch vindt echter dat deze kleurstoffen - E102, E104, E110, E122, E124 of E129 - helemaal niet in voedsel thuishoren.

De stoffen zitten in bijvoorbeeld frisdrank, dressing en koekjes. Albert Heijn was in 2010 al gestopt met het gebruik van de kleurstoffen in producten van het eigen merk voor kinderen. Het is de bedoeling dat eind volgend jaar ook geen A-merken meer verkocht worden met deze E-nummers erin.

Hyperactiviteit

De E-nummers worden de 'Southampton Six' genoemd omdat wetenschappers van de Universiteit van Southampton erachter kwamen dat ze hyperactiviteit bij kinderen kunnen veroorzaken. (BRON: NU.NL)

Ook Jumbo stopt binnenkort met bovenstaande E-nummers in hun producten. Het blijkt dus wel dat een gezonde leefstijl zeker geen hype is, zoals velen geloven. Steeds meer mensen worden zich gelukkig bewust van wat voeding met je lichaam kan doen. Als dit ook bijval krijgt van artsen en supermarkten hun productlijn gaan aanpassen dan zijn we goed op weg!

Fijne dag,

Liefs, Williene

Ik kreeg de vraag voor een lekker aioli-recept. Aioli is eigenlijk gewoon mayonaise met knoflook....
lees verder
      Er is veel vraag naar gezonde tussendoortjes, lekkers om de...
lees verder
  In sommige delen van het land is het inmiddels zomervakantie! Onze regio moet nog...
lees verder
In mijn kast vond ik mijn receptenboekjes terug van járen geleden, toen we nog jong en net...
lees verder
Met quinoa kun je hele lekkere vega-burgers maken. Dit recept had ik al een tijdje, en daarom nog...
lees verder
Witlof is een heerlijke groente, vooral in de wintermaanden als je wel eens iets anders...
lees verder

1 opmerkingen
  • Gerda
    Gerda vrijdag 04 sep 2015 om 10:59
    Wat een mooie nieuwsberichten om te lezen! Nog n weg te gaan maar t begin is er!
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190