ah-stopt-met-verkoop-omstreden-e-nummers
Donderdag 03 sep 2015

Frisdrank & omstreden E-nummers in de ban!

Deze week 2 bijzondere nieuwsitems. Omdat het de moeite van het delen waard is, vandaag in deze blog! 

Cardiologen doen frisdrank in de ban, was gisteren groot nieuws: 

Frisdranken met suiker alsmede de lightversies daarvan stonden al op de zwarte lijst van de diëtisten. Na een vijfdaags congres hebben nu ook de Europese cardiologen zich bij de critici aangesloten. Limonade met suiker is ronduit slecht voor het hart, vinden ze.

Jaarlijks sterven in Europa naar schatting 133.000 mensen aan diabetes, 45.000 mensen aan een hartaandoening en 6450 mensen aan kanker waarvan de gesuikerde limonade volgens de European Society of Cardiology aantoonbaar een oorzaak is. 

Zo raakt de frisdrank steeds verder in het nauw. Onlangs stelden wetenschappers namelijk vast dat de lightversie van frisdranken een ware belasting voor de taille van de mens is. Wie ze dagelijks consumeert, ontwikkelt liefst drie keer zo veel vet dan degenen die het drankje laten staan.

In de Verenigde Staten toonden farmaceuten in juni na onderzoek aan dat niet gebrek aan beweging de grote boosdoener achter het massaal voorkomen van overgewicht in het land is, maar het consumeren van frisdrank. (BRON: NU.NL)

Maar ook dit bericht was in het nieuws, begin deze week:

AH stopt met verkoop omstreden E-nummers! 

Supermarktketen Albert Heijn stopt eind volgend jaar met de verkoop van producten voor kinderen waar omstreden kleurstoffen in zitten. 

Consumentenorganisatie Foodwatch voert sinds vorige maand actie tegen producten waar deze zogenoemde 'Southampton Six' kleurstoffen in zitten.

Op deze producten moet sinds 2010 al een veiligheidswaarschuwing staan, waarin wordt gewaarschuwd dat het de activiteit of oplettendheid van kinderen nadelig kan beïnvloeden. Foodwatch vindt echter dat deze kleurstoffen - E102, E104, E110, E122, E124 of E129 - helemaal niet in voedsel thuishoren.

De stoffen zitten in bijvoorbeeld frisdrank, dressing en koekjes. Albert Heijn was in 2010 al gestopt met het gebruik van de kleurstoffen in producten van het eigen merk voor kinderen. Het is de bedoeling dat eind volgend jaar ook geen A-merken meer verkocht worden met deze E-nummers erin.

Hyperactiviteit

De E-nummers worden de 'Southampton Six' genoemd omdat wetenschappers van de Universiteit van Southampton erachter kwamen dat ze hyperactiviteit bij kinderen kunnen veroorzaken. (BRON: NU.NL)

Ook Jumbo stopt binnenkort met bovenstaande E-nummers in hun producten. Het blijkt dus wel dat een gezonde leefstijl zeker geen hype is, zoals velen geloven. Steeds meer mensen worden zich gelukkig bewust van wat voeding met je lichaam kan doen. Als dit ook bijval krijgt van artsen en supermarkten hun productlijn gaan aanpassen dan zijn we goed op weg!

Fijne dag,

Liefs, Williene

Mmm, als je op zoek bent naar een goed broodbeleg dan is dit een aanrader. Gezond en niet...
lees verder
Reuzegemakkelijk deze soep. Binnen een kwartier tijd staat deze heerlijke soep op...
lees verder
Net voor de zomer kreeg ik een prachtig pakket toegestuurd van SnoepGoed. Het betrof de box...
lees verder
De vakantie is weer bijna voorbij: Tijd voor een leuke winactie. De oplettende lezer heeft vast...
lees verder
Zoals ik al schreef, het weer is er nog niet echt naar, maar ijsjes gaan er meestal...
lees verder
De vorige keer had ik beloofd om verder in te gaan op het stapelen van voeding tegen kanker....
lees verder

1 opmerkingen
  • Gerda
    Gerda vrijdag 04 sep 2015 om 10:59
    Wat een mooie nieuwsberichten om te lezen! Nog n weg te gaan maar t begin is er!
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190