21-03-2019

Dagschotel Sperziebonen satésaus met gehakt #zonder pakjes en zakjes!

Sperziebonen eten wij eigenlijk altijd alleen als ze in het seizoen zijn, en dan het liefst ook nog vers uit de tuin. Een heel aantal 'zonder-pakjes-en-zakjes' gerechten met bonen had ik dus geparkeerd tot de zomer. Tot ik de biologische boontjes uit de diepvries tegenkwam in de supermarkt. Deze heb ik nu voor een paar maaltijden gebruikt en vallen hier erg in de smaak. 

 

Dagschotel Sperziebonen satésaus met gehakt - Zonder pakjes en zakjes 

Ingrediënten voor 3 personen:

250 gram rundergehakt, 1 ui, 1 teen knoflook, 400 gram sperziebonen (evt. diepvries), 1 rode paprika, 125 milliliter room of crème fraîche, 100 milliliter water

Kruidenmix: 1 theelepel kerriepoeder, 2 flinke eetlepels pindakaas (100% pindakaas), ½ - 1 theelepel sambal (Yakso), 1 eetlepel sojasaus of tamari

Bereiding:

Kook de sperziebonen 5 á 6 minuten voor tot ze beetgaar zijn.

Snipper de ui en de knoflook en snijd de paprika in blokjes. Fruit dit, in wat olie, in de pan en voeg het kerriepoeder toe. Fruit dit even mee. Doe het gehakt erbij en bak dit rul mee. Voeg de rest van de ingrediënten van de kruidenmix bij dit mengsel en meng dit goed door. Voeg de room en het water toe en meng tot een saus. Voeg de uitgelekte sperziebonen toe en verwarm het geheel nog goed door.

Je kunt de Sperziebonen saté eten met zilvervliesrijst maar met aardappels is het ook lekker.

Eet Smakelijck!

Tip:

  • Eet je vegetarisch? Vervang het gehakt dan door gare linzen. Voeg deze tegelijk toe met de sperziebonen aan de saus.
  • Eet je zuivelvrij? Gebruik dan haverroom of rijstroom.

Fijne dag,

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

37 Reacties

  • Judith
    Judith woensdag 03 apr 2019 om 12:49
    Echt heerlijk! Normaal kreeg ik bij satésaus vaak last van mijn maag. Nu helemaal niet. Echt top!
    • Smakelijck donderdag 04 apr 2019 om 11:37
      Wat fijn zeg! Superleuk om te horen :-)
  • Amanda
    Amanda woensdag 05 jun 2019 om 21:00
    Afgelopen maandag voor het eerst e nummer vrij gegeten. Bovenstaand recept. Heel lekker!
    • Smakelijck donderdag 06 jun 2019 om 11:55
      Super :-)
    • Carina
      Carina donderdag 25 jun 2020 om 19:26
      Echt lekker ja! Sambal is wel echt nodig in de maximale hoeveelheid, vonden wij. Voor onze dochter maar wat minder gedaan, ivm zout en scherpte, maar voor ons was dat te flauw. Gelukkig kun je dat snel nog toevoegen.
      • Smakelijck vrijdag 26 jun 2020 om 10:04
        Ja, dat is geheel persoonlijk, de één vind iets eerder pittig dan de ander en het is ook afhankelijk of er kleine kinderen mee eten. En inderdaad, je kunt er altijd wat bij doen :-)
    • Annemarie Vink
      Annemarie Vink woensdag 26 aug 2020 om 13:56
      Heerlijk! Net klaar gemaakt voor de hele familie, straks komen ze dit lekkers ophalen.:) Kan niet wachten tot we straks gaan eten. :)
      • Smakelijck donderdag 27 aug 2020 om 18:35
        Wat leuk! Hopelijk heeft het bij iedereen goed gesmaakt!
    • Margje
      Margje donderdag 05 nov 2020 om 15:57
      Ik heb dit nu een aantal keren gemaakt, heerlijk! Toch zou ik er wat meer vocht aan willen toevoegen / meer een saus van willen maken. Kan ik dan gewoon wat water/melk toevoegen of moet ik dan voor de verhouding ook meer van de andere ingredienten toevoegen?
      • Smakelijck donderdag 05 nov 2020 om 18:04
        Iets meer water of bouillon inderdaad. Even proeven of de smaak goed blijft en anders inderdaad wat meer kruiden. Succes!
    • thea boonstra
      thea boonstra woensdag 20 jan 2021 om 08:01
      Dit is een van onze favo's in ons gezin, zo lekker. hmmmm
      • Smakelijck woensdag 20 jan 2021 om 09:12
        FIjn, dankjewel voor je reactie!
    • Mieke van Rijn-Remans
      Mieke van Rijn-Remans donderdag 10 jun 2021 om 18:26
      Wij smullen ervan. Voor ons vieren neem ik meer bonen en gehakt en 2 uien. 4 eetlepels pindakaas, 2 theelepels sambal en 200 cc creme fraiche. Ik heb er ook nog wat djahe bij gedaan.
      • Smakelijck vrijdag 11 jun 2021 om 11:53
        Super :-)
    • Hilly
      Hilly maandag 21 jun 2021 om 16:48
      Heerlijk recept om sperziebonen te eten.
      • Smakelijck maandag 21 jun 2021 om 20:54
        Dankje!
    • Geralda
      Geralda donderdag 30 sep 2021 om 14:12
      Wat een heerlijke maaltijd, die blijft!
      • Smakelijck maandag 04 okt 2021 om 10:36
        Leuk!
    • Rebekka
      Rebekka dinsdag 15 feb 2022 om 14:09
      Met kikkererwten gemaakt ipv gehakt voor een vegetarische maaltijd. Opgebakken in de pan, heerlijk! Leuk recept voor saté.
      • Smakelijck dinsdag 15 feb 2022 om 16:15
        Fijn!
    • Moon
      Moon dinsdag 31 mei 2022 om 13:58
      moet de ketjap in dit gerecht gebruikt worden? En de paprika kan die ook vergeten worden. Dit ivm allergie voor paprika en soja. dank
      • Smakelijck dinsdag 31 mei 2022 om 14:27
        Dan zou ik de ketjap vervangen door coconut aminos en de paprika door een andere groente naar keuze. Succes!
    • Hilde
      Hilde zaterdag 09 jul 2022 om 20:58
      Kun je de sojasaus/tamari ook vervangen door ketjap Manis?
      • Smakelijck maandag 11 jul 2022 om 11:28
        Ja hoor, geen probleem!
    • Corina
      Corina donderdag 21 jul 2022 om 16:21
      Ik was vroeger al gek op deze dagschotel dus ik was heel blij met dit recept! Al een aantal keer gemaakt en zeker een blijvertje! Voor vanavond staat het weer op het menu :).
      • Smakelijck vrijdag 22 jul 2022 om 10:28
        Super!
    • Lieke
      Lieke donderdag 28 jul 2022 om 14:34
      Kun je de boontjes alvast koken? Zodat het minder werk is savonds?
    • Lieke
      Lieke donderdag 28 jul 2022 om 14:34
      Kun je de boontjes alvast koken? Zodat het minder werk is savonds?
      • Smakelijck donderdag 28 jul 2022 om 20:10
        Zeker.
    • Jaap
      Jaap dinsdag 30 mei 2023 om 17:24
      Het gerecht is heerlijk, staat vast in ons receptenboek.
      • Smakelijck woensdag 31 mei 2023 om 21:15
        Dat is fijn!
    • Hilde van Assen
      Hilde van Assen dinsdag 08 aug 2023 om 20:05
      In de omschrijving staat 125 ml creme fraiche. Ik heb nog een restje te staan en kan op de weegschaal afwegen hoeveel dit is en moet weten of dit nog genoeg is. Met hoeveel gram creme fraiche moet ik rekening houden bij dit recept?
      • Smakelijck woensdag 09 aug 2023 om 11:09
        Het komt bij dit recept niet op de gram nauwkeurig, dus ik zou 125 gram aanhouden.
    • Danielle
      Danielle dinsdag 15 aug 2023 om 07:01
      Echt een heerlijk gerecht! Is bekend hoeveel kcal 1 portie bevat?
      • Smakelijck donderdag 17 aug 2023 om 10:13
        Fijn! En nee, helaas :-)
    • Esther
      Esther dinsdag 21 nov 2023 om 16:51
      Wij eten dit in de winter met spruiten ipv sperziebonen. Ook superlekker
      • Smakelijck woensdag 22 nov 2023 om 10:34
        Wat een goed idee! Ga ik zeker proberen :-)
Laat een bericht achter!
279