20-06-2013

Dadeltaart!


Door de drukte rond mijn kookboek schiet het bloggen er een beetje bij in. Helemaal niet mijn bedoeling en ik hoop er echt weer tijd voor vrij te maken! Want naast mijn boek wil ik gewoon net zoveel recepten en blogs blijven schrijven zoals jullie van me gewend zijn!

Deze dadeltaart staat in mijn kookboek en ook op de site www.smakelijck.nl bij de voorproefjes. Deze taart is erg makkelijk om te maken en een groot succes bij de workshops, visite e.d. Echt een aanrader om te proberen. Zelfs Teus, die dadels helemaal niet zo lekker vindt, is gek op deze taart! In het kookboek staat dat je 50 gram palmsuiker moet toevoegen, als je suikervrij eet dan is dit in deze taart al snel te zoet, dan volstaat 30 gram palmsuiker ook, en zelfs helemaal weglaten is geen probleem. 

Dadeltaart

Ingrediënten:
250 gram ontpitte zachte medjoul dadels, 125 gram roomboter, 50 gram walnoten (of pecannoten), 1 eetlepel biologische honing, 100 gram speltbiscuit (zonder suiker bijv. van 't Molenaartje uit de natuurwinkel), handje kokosrasp

Bereiding:
Hak de dadels fijn en de walnoten grof. Hak de biscuitjes in stukjes van ongeveer 1 centimeter. Bekleed een bakvorm van 20 cm doorsnede met bakpapier.

Smelt de boter op laag vuur. Voeg de honing en de dadels toe en verwarm een paar minuten goed door. Voeg de biscuitjes en de walnoten toe en laat nog even doorwarmen. Schep in de bakvorm en druk stevig aan met de bolle kant van een lepel. Laat 2 uur afkoelen in de koelkast. Bestrooi voor serveren met geraspte kokos.

Tip: In plaats van de speltbiscuitjes kun je deze taart ook glutenvrij maken. Gebruik dan stukjes rijstwafel, gepofte rijst of stukjes glutenvrije cracker van bijv. Le Pain des Fleurs.

Eet smakelijck!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

71 Reacties

  • Anonymous
    Anonymous zaterdag 12 apr 2014 om 17:46
    Hij is echt super lekker!!! Niet zelf gemaakt, maar gekocht op een (rommel)markt van de kerk. Ik wist dat 't recept hier vandaan is gehaald. ;-) Ik ga 'm zelf ook eens proberen. Groetjes, Elisabeth
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 12 apr 2014 om 20:54
      Wat leuk! Fijn dat hij in de smaak valt en succes met zelf maken! 't Is heel makkelijk ;-)
  • Marlies
    Marlies donderdag 20 mrt 2014 om 15:30
    Hi,
    Ik heb de taart zonder palmsuiker gemaakt, maar met een eetlepel honing extra. En met suikervrije tarwebiscuit. (heb geen problemen met gluten). Ik heb van die grote dadels gebruikt en zelf ontpit. Ik heb er verder wat 92% chocolade (Vivaldi) doorheen gedaan, een beetje maar en gewoon in stukjes gehakt. Wel meeverwarmd, dus het smolt en ging qua smaak subtiel door de rest heen. Heerlijk! De taart was heerlijk zoet, aan de zoete kant zelfs (de volgende keer minder honing) en de volgende keer doe ik er wat meer koekjes in voor de bite. Maar heerlijk! Het doet mij denken aan arretjescake, heerlijk maar niet zo gezond :).
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 22 mrt 2014 om 20:08
      Leuk!

      De dadeltaart kan ook met gezouten hoor! En zelfs met kokosolie, maar weet niet of ik nog op tijd ben... ;-) Succes!
    • Marlies
      Marlies zaterdag 22 mrt 2014 om 20:07
      HI, O die arretjescake ga ik zoeken :). Nu weer de dadeltaart aan het maken...helaas de roomboter vergeten te halen, heb alleen gezouten in de koelkast staan (gebruikt manlief graag). Dan maar met gewone boter.... Jammer!
      Dank je voor de tip van je gezonde arretjescake :)
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 20 mrt 2014 om 20:18
      Spelt bevat ook gluten hoor, dus ook met spelt bevat deze dadeltaart gluten. Leuk dat je de aanpassingen deelt! Klinkt in ieder geval heerlijk! Vooral met chocola! Ik ga het zeker eens uitproberen. Als je suikervrij gewend bent kun je de palmsuiker wel weglaten. De taart is zo zoet genoeg door de dadels.

      Arretjescake kan ook gezond ;-) Dat recept staat in m'n eerste kookboek!

      Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 04 feb 2014 om 22:52
    Hoi Williene,
    Ik heb de dadeltaart nu 2x gemaakt, maar zonder biscuitjes zodat hij glutenvrij is. in plaats van de biscuitjes heb ik dezelfde hoeveelheid aan walnoten erbij gedaan. heel erg lekker! Ik vond hem wat erg kleven aan het bakpapier, dus heb ik dat de 2e keer opgelost door de stenen vorm in te vetten met roomboter en dan kokos erin verdelen, daarna in vierkantjes gesneden zodat je niet te grote porties tegelijk neem....heel erg lekker! groet Jessica
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 05 feb 2014 om 10:20
      Wat een goed idee! Goed om te horen dat je 'm zo ook glutenvrij kunt maken! Bedankt voor je tips!
  • Tatja Hatt
    Tatja Hatt zaterdag 21 dec 2013 om 19:44
    Hi Williene, Vandaag je dadeltaart recept gemaakt, wil hem met kerst als toet combineren met een klein bolletje bio vanille, ijs... Wilde vast even testen. Resultaat: heerlijk en heeel zoet, ga inderdaad ook ipv 50 30 voor de suiker aanhouden, moet zeggen dat ik er ook een grote lepel honing in had gedaan. De biscuitjes voor voor de crunch, hij is erg lekker!Bedankt! Wordt bij verjaardagen een mooie aanvulling op mijn worteltjestaart. Groetjes, Tatja
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 23 dec 2013 om 10:40
      Wat leuk om te horen, Tatja! En goed idee, lijkt me lekker met vanilleijs!

      Fijne dagen!
  • Anonymous
    Anonymous maandag 16 dec 2013 om 19:37
    Dag Williene,
    Vandaag je dadeltaart gemaakt. Gisteren liet ik iedereen een dadel proeven, maar niemand vond het lekker. Vandaag vonden drie van de vier de taart heerlijk! Ik heb de biscuit vervangen door muesli, dus het is meer een soort voedzame mueslireep geworden. Maar erg lekker!! Ik heb ook geen kleine springvorm, maar een vierkante ovenschaal 18 bij 18 met bakpapier erin ging prima.
    Groetjes, Linda
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 16 dec 2013 om 21:50
      Wat grappig, Linda! Mijn man gruwelt ook van dadels, maar deze taart vind hij het aller-, allerlekkerst ;-) Heel gek. Wat leuk dat je 'm op deze manier heb vervangen. Ook een heel goed idee, zeg! Bedankt voor het delen!
  • Anonymous
    Anonymous vrijdag 04 okt 2013 om 21:27
    Kun je de taart ook invriezen ?
    Het bovenstaande is ook van mij.

    Groetjes,

    Marleen
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 04 okt 2013 om 22:16
      Ik heb geen idee, ik zou hem in ieder geval in de koelkast laten ontdooien, maar ben bang dat de biscuit zompig wordt.
      • Astrid
        Astrid vrijdag 05 sep 2014 om 15:28
        Ik vries hem regelmatig in. Maak dan grote hoeveelheden. Gewoon in de koelkast ontdooien en bewaren. Gaat prima. De noten geven de bite. Astrid
        • Smakelijck vrijdag 05 sep 2014 om 20:48
          Bedankt voor je tip, Astrid!
  • Anonymous
    Anonymous vrijdag 04 okt 2013 om 21:10
    Hallo Williene,

    de dadeltaart is heeeerlijk. Alles met 1.7 vermenigvuldigen vanwege een grotere bakvorm komt goed uit. Vraagje nog: kan ik ook bio plantaardige boter gebruiken ? Mocht van mij trouwens ook minder zoet. De volgende keer doe ik er ook wat minder palmsuiker in.
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 04 okt 2013 om 21:24
      Dankjewel! Ik heb deze ook een keer gemaakt met kokosolie, gaat ook heel goed. Bio plantaardige boter lijkt me ook geen enkel probleem.
      Hij is inderdaad al snel te zoet, 30 gram vind ik echt meer dan genoeg. 25 zou ook prima zijn.

      Succes!
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 11 sep 2013 om 16:19
    Hoi Williene,

    ik heb de dadeltaart ook gemaakt, en hij is heerlijk! Wel erg machtig, daarom wil ik er volgende keer minder suiker in doen, of de suiker eens proberen te vervangen door appelstroop (zonnatura, zonder suiker). Ik vroeg me alleen af, wat voor functie dat halve ei heeft? Kan dat ook zonder ei?
    Je boek is echt geweldig, vooral de aparte dingen (taart, snoeperijen). Hoop dat er nog een 2e boek komt :).

    Groetjes Marja V.
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 11 sep 2013 om 19:28
      Leuk, Marja!

      Hij is inderdaad machtig, maar daarom ook een klein stukje ;-) Ik gebruik nu steeds 30 gram palmsuiker. De ei bindt het geheel, maar misschien kan het ook wel zonder. Zou je moeten proberen of dat ook lukt!

      Succes met alles!

      Groetjes, Williene
  • martine
    martine woensdag 28 aug 2013 om 01:46
    Wat kan je nog meer gebruiken ipv speltbiscuit? Ik denk nl dat ik die op Curacao waar ik woon, echt niet kan vinden..
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 28 aug 2013 om 14:05
      Je kunt hiervoor elke biscuit gebruiken die je maar wilt. Alleen als je ook suikervrije biscuit wilt gebruiken dan wordt het wat beperkter.

      Succes!
  • Elly
    Elly vrijdag 26 jul 2013 om 12:14
    Ik heb ipv koek havermout gedaan en rozijnen.. Erg lekker.. Dank je voor het recept! Grtjes Elly
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 26 jul 2013 om 14:40
      Wat een goed idee! Bedankt voor het delen van je tip!
  • Anonymous
    Anonymous zaterdag 13 jul 2013 om 20:37
    Mmm! Dat was een succes! Super zeg! Ik had er al minder suiker in gedaan, maar ik doe de volgende keer (want die komt er zeker!) nog wat minder suiker denk ik, de dadels zijn van zichzelf al heel zoet. Groetjes van Willine ;)
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 13 jul 2013 om 22:54
      Wat leuk zeg! Goed om te horen!

      En wat een leuke naam heb je ;-)

      Groetjes, Williene
  • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 24 jun 2013 om 18:39
    Ha!

    Ah, ja dat begrijp ik. Bedankt voor je tip van het vermenigvuldigen, altijd handig voor andere lezers als ze 'm in 't groot willen maken!

    Groetjes, Williene
  • Lydia
    Lydia woensdag 09 jul 2014 om 12:05
    Gisteren dit dadeltaartje gemaakt, met havermoutvlokken i.p.v. biscuitjes (omdat ik die niet in huis had). Gaat prima, wordt dus soort mueslireep, maar dan zou hij iets droger/harder moeten zijn. Misschien komt dat door de boter? Suiker gehalveerd, maar vind hem nog steeds te zoet, dus ga hem de volgende keer eens helemaal zonder suiker maken.
    • Smakelijck woensdag 09 jul 2014 om 13:55
      Bedankt voor je reactie! Goed idee ook! Ik maak 'm tegenwoordig altijd zonder suiker. Het is inderdaad al zoet genoeg!
  • Jo
    Jo woensdag 09 jul 2014 om 12:13
    Ik had deze taart pas ook zonder suiker gemaakt en met glutenvrije kaakjes i.v.m. coeliakie. Iedereen vond hem héérlijk!! Wat fijn om in de reacties te lezen dat je hem dus ook zonder kaakjes kan maken.
    • Smakelijck woensdag 09 jul 2014 om 13:56
      Leuk, Jo! Je kunt 'm ook met bijv. stukjes rijstwafel maken! Is ook lekker!
  • maaike
    maaike maandag 25 aug 2014 om 14:00
    Heerlijke taart, nu al een paar keer gemaakt, alleen vond het nog best veel roomboter. heb nu meerdere keren 70 gr, roomboter gedaan en dan lukt het ook prima en in ieder geval zonder suiker.
    • Smakelijck maandag 25 aug 2014 om 18:59
      Wat goed om te weten, Maaike! Ik maak 'm inmiddels ook helemaal zonder suiker, dat gaat inderdaad prima!
  • Astrid
    Astrid vrijdag 05 sep 2014 om 13:56
    Wij zijn er dol op. Ik maak hem inmiddels ook zonder suiker en minder boter. Ik doe 'm in een vierkante bakvorm. Dan snij ik er kleine blokjes van en die eten de kids als koekje. Ze zijn er dol op. groetjes, Astrid
    • Smakelijck vrijdag 05 sep 2014 om 20:49
      Lekker verantwoord tussendoortje heb je dan hé! Leuk zeg!
  • mamavanzes
    mamavanzes vrijdag 07 nov 2014 om 07:04
    hoe is de werkwijze met havermout?
    • Smakelijck vrijdag 07 nov 2014 om 12:48
      Ik denk dat ze gewoon havermout door het dadelmengsel heeft gedaan, ipv koekstukjes. Succes!
      • mamavanzes
        mamavanzes zaterdag 15 nov 2014 om 10:02
        aha, bedankt! ga het proberen.
  • anja vd veen
    anja vd veen woensdag 17 dec 2014 om 20:54
    ik heb het ipv honing en suiker met alleen 2 eetlepels agavesiroop gedaan en met koekjes en dadels en havermout en een heel ei (volkoren biscuit en is erg lekker
  • anja vd veen
    anja vd veen woensdag 17 dec 2014 om 20:54
    ik heb het ipv honing en suiker met alleen 2 eetlepels agavesiroop gedaan en met koekjes en dadels en havermout en een heel ei (volkoren biscuit en is erg lekker
    • Smakelijck woensdag 17 dec 2014 om 21:32
      Zelf doe ik alleen een eetlepel honing en dat is ook voldoende. Agave ben ik geen fan van, zeer geraffineerde suiker helaas. Fijn dat het gesmaakt heeft!
  • Petra
    Petra donderdag 18 dec 2014 om 11:51
    Dadeltaart gemaakt!! Had een potje van 250gr dadel-walnoot spread gekregen en dat dus maar helemaal gebruikt. Samen met 100gr geweekte havermout (in 250gr heet water) + lepel imker honing & kaneel. Staat nu in de koelkast... wachten.. wachten! Beslag smaakte super verrukkelijk!!!
    • Smakelijck donderdag 18 dec 2014 om 12:05
      Dat klinkt heerlijk! Geniet ervan!
  • Willemijn
    Willemijn zaterdag 20 dec 2014 om 10:13
    Hoi! Is dit hetzelfde recept van je dadeltaart die je had bij de workshop afgelopen dinsdag? Inmiddels maak je em zonder suiker las ik, zou ik dat ook wagen voor de familie op Nieuwjaarsdag? Of voor de zekerheid toch wat palmsuiker gebruiken, want minder suiker/suikervrij zijn ze niet gewend.
    • Smakelijck zaterdag 20 dec 2014 om 13:35
      Ja, dit is 'm! Ik zou de palmsuiker inderdaad weglaten ook als ze suikervrij niet gewend zijn. De dadels zijn zoet genoeg! Vind je het een te groot risico dan kun je ook de helft gebruiken. Succes met je taart!
  • Johanneke
    Johanneke zaterdag 28 mrt 2015 om 15:07
    Misschien nog een tip: deze taart is ook lekker met gepofte spelt!
    • Smakelijck zaterdag 28 mrt 2015 om 16:43
      Goede tip! Klinkt lekker!
  • Henrike
    Henrike woensdag 01 apr 2015 om 23:01
    Hij is echt heel lekker; ik eet nagenoeg suikervrij, heb hem dus ook gemaakt zonder suiker en met maar een klein beetje honing en nog vind ik hem aan de zoete kant. Heb hem in kleine blokjes gesneden. De kinderen vinden het heerlijk 's middags uit school bij de thee en natuurlijk ook mee in de broodtrommels... Hij staat hier dus niet lang....Bedankt weer!!
    • Smakelijck donderdag 02 apr 2015 om 11:20
      Inderdaad, dadels zijn al zoet van zichzelf en zeker als je ze ook nog even verwarmd. Maar leuk dat jullie er van genieten ;-)
  • Henriette Pastoor
    Henriette Pastoor vrijdag 24 apr 2015 om 12:55
    Wij zijn hier ook gek op de dadeltaart! Ik vervang het ei wel door banaan ivm allergie, geeft wel de binding en ook wel een apart fruitig smaakje.. ik laat dan wel de suiker weg. Als je niet kan kiezen tussen deze of de arretjescake, gewoon een eetlepel cacaopoeder toevoegen, zo varieren we elke keer!
    • Smakelijck vrijdag 24 apr 2015 om 13:47
      Wat goed en leuk om te lezen! Suiker laat ik hier ook helemaal weg, maar 't maakt 'm wel wat stroperiger. Banaan erin lijkt me heerlijk! Ga ik ook eens proberen. Bedankt voor je tip!
  • Lucy
    Lucy woensdag 10 jun 2015 om 20:24
    Dag Williene, Net de dadeltaart gemaakt. Ik zag dat op de site suiker is toegevoegd, maar in het boek staat de taart zonder suiker. Klopt dit of is het bewust weggelaten. We zijn erg blij met je kookboeken. Heb er deze week 2 aangeschaft op aanraden van Christine Kerpel onze overbuurvrouw. Op ons bedrijf doen we ook high tea's. En regelmatig is er vraag naar glutenvrij. Je hebt ons dus enorm geholpen met je vele recepten. In de kookboeken maar ook op deze site!. Heel erg bedankt! Hartelijke groeten Lucy Hoogerwaard (kaasboerderij Hoogerwaard)
    • Smakelijck donderdag 11 jun 2015 om 16:10
      De suiker is niet nodig, zelf maakte ik 'm al tijden zonder en heb 'm daarom in het boek ook aangepast! Door de dadels is het namelijk al zoet genoeg. Leuk dat je de boeken ook hebt. Succes met alles!
  • Charlote
    Charlote dinsdag 23 feb 2016 om 23:50
    Hoi, Ik heb net een aflevering van keuringsdienst van waarde gezien en deze keer ging het over dadels. Nu heb ik hierin gezien dat er gemiddeld per 100 gram dadels 5 kleine dode beestjes zitten. Ook geven ze hierin het vermoeden dat dadels gezoet zijn met een klein laagje glucose, ookal staat dat niet altijd op de verpakking. Ik ben nu een beetje huiverig geworden voor dadels. Wat kan jij mij hierover vertellen?
  • Charlotte
    Charlotte dinsdag 23 feb 2016 om 23:51
    Ik zie dat ik bij mijn naam een t vergeten was, oeps
    • Smakelijck woensdag 24 feb 2016 om 09:59
      Dat er beestjes in dadels zitten klopt. ik kom ze regelmatig tegen ;-) Daarom kijk ik ze áltijd na voor ik ze gebruik. Je ziet het namelijk direct. Qua suiker moet je inderdaad goed opletten en kun je eventueel navragen bij de fabrikant. Succes!
  • Charlotte
    Charlotte woensdag 24 feb 2016 om 10:02
    Hoi Williene, bedankt voor je snelle reactie, ik zal goed opletten als ik dadels ga eten ;) Groetjes
  • Marja V
    Marja V woensdag 13 jul 2016 om 21:10
    Hoi Williene, van al je (h)eerlijke recepten op je site en in je boeken, heb ik de dadeltaart toch wel het meest gemaakt. Hij is zooo lekker! Maar....nu mag ik sinds kort geen gluten, geen zuivel en (tijdelijk) geen ei meer...het was even omschakelen en zoeken, want dan valt er héél veel af, maar gelukkig heb ik van bakken m'n hobby gemaakt, en heb ik een draai gegeven aan jouw dadeltaart-recept. Dus nu heb ik een glutenvrije, zuivelvrije en eivrije dadeltaart en hij is nog steeds verrukkelijk! Ik vervang de roomboter door kokosolie (iets minder), het ei door een lijnzaadei (1 lepel water mengen met 1 lepel lijnzaad), en de biscuitjes vervang ik door boekweitvlokken. Eerst deed ik het met havermout, maar boekweitvlokken blijven wat knapperiger. En zo kan ik toch Smakelijck blijven snoepen :) :).
    • Smakelijck donderdag 14 jul 2016 om 20:09
      Wat leuk om te lezen! Ik moet zelf ook (tijdelijk) glutenvrij eten, dus ik kan wel wat met je tips ;-) Je kunt trouwens ook glutenvrije crackers gebruiken voor deze dadeltaart, of rijstwafels. Is ook lekker! Succes!
  • Geerke
    Geerke dinsdag 13 feb 2018 om 15:50
    Hoi Williëne, Heb je ook een tip wat ik niet de plaats van kokosrasp kan gebruiken? Of kan ik het gewoon weg laten? Ik mag namelijk geen kokosrasp gebruiken.
    • Smakelijck dinsdag 13 feb 2018 om 17:08
      Dat kun je gewoon weglaten.
  • Geerke
    Geerke woensdag 14 feb 2018 om 17:00
    Hoi Williene, Ik heb graag havermout gebruiken i.p.v van speltbiscuit. Hoeveel havermout moet ik dan gebruiken?
    • Smakelijck donderdag 15 feb 2018 om 10:32
      Als je iets wilt vervangen altijd hetzelfde aantal gram aanhouden anders kloppen de verhoudingen niet meer. Dus gewoon 100 gram blijven gebruiken. Succes!
    • Jeanette
      Jeanette zaterdag 23 mei 2020 om 18:29
      Vandaag de dadeltaart voor het eerst gemaakt. Ik vond namelijk nog een zakje met stukjes dadel in de kast. De biscuitjes vervangen voor gepofte quinoa (je weet wel, die normaal in de gezonde snickers gaan). Een perfect gelukte taart zonder suiker en een heerlijke smaak!
      • Smakelijck zaterdag 23 mei 2020 om 21:15
        Fijn! Geniet ervan!
    • Rodericke Schipper
      Rodericke Schipper donderdag 17 sep 2020 om 16:28
      mijn favoriet momenteel; ik doe er geen suiker door; wel 1 eetlepel honing. Naast de walnoten (ong 75gr) voeg ik wat gepofte spelt (25 gr) amandelen, handje geroosterde zonnebloempitten fijngehakt erdoor én hierbij nog wat havermoutvlokken wat het tot een súper smakelijck geheel maakt ;-)
      • Smakelijck donderdag 17 sep 2020 om 20:19
        Klinkt heerlijk! Je kunt er inderdaad volop mee experimenteren! Geniet ervan :-)
    • Bennita
      Bennita zondag 17 apr 2022 om 10:09
      Pesach dadentaart gemaakt Gisteren je dadentaart gemaakt voor Pesach. Dus de koek en muesli achtige producten , vervangen door 1 matse! Super lekker. En door alle zoete waarschuwingen maar 1 theelepel honig gedaan, precies goed. De kokos onderop- tip van iemand hierboven , anonymus , was goed plan. Ik strooi de kokos door een zeefje over de taart, dan krijg je een mooie witte waas. Top taart
      • Smakelijck dinsdag 19 apr 2022 om 13:07
        Leuk om te lezen, dank!
    • Simone
      Simone dinsdag 13 feb 2024 om 13:11
      Enig idee hoeveel calorieën 1 stuk bevat?
      • Smakelijck woensdag 14 feb 2024 om 09:14
        Nee, ik reken nooit met calorieën.
Laat een bericht achter!
255