16-12-2019

Coq au vin #Kerst2019

Voor de komende kerstdagen serveer ik een heel gemakkelijke, maar zó lekkere, coq au vin. Supermakkelijk voor te bereiden en daardoor op het moment zelf geen stress :-) Komende dagen zal ik nog 2 heerlijke bijgerechten posten, die hier goed bij passen en de maaltijd compleet maken. 

Coq au vin

Ingredienten voor 4 personen:

4-6 kippenbouten, 200 gram (vegetarische) spekblokjes of rookvleesblokjes, 200 gram sjalotten, 4 tenen knoflook, 2 flinke winterwortelen, 2 eetlepels tomatenpuree, 2 takjes tijm, 2 laurierblaadjes, 2 eetlepels (spelt)bloem (of gebruik glutenvrij meel), 300 milliliter rode wijn, 500 milliliter kippenbouillon of gevogeltefond, 250 gram (kastanje)champignons of paddenstoelen, verse peterselie, 50 gram roomboter, Keltisch zout en peper naar smaak

Bereiding:

Maak de sjalotten en knoflook schoon en halveer deze. Snijd de wortelen in plakjes en snijd de champignons fijn.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Verdeel de kippenbouten over een bakplaat, bestrooi met zout en peper en wat olie. Schuif voor 30 minuten in de oven.

Smelt de roomboter in een ruime stoofpan en bak hierin het spek of rookvlees op laag vuur. Voeg de sjalotten, knoflook en wortelen toe. Bak deze een paar minuten en schep af en toe om. Voeg de tomatenpuree, tijm en laurier toe en bak dit kort mee. Bestrooi met de bloem en bak dit nog 1 minuut mee. Blus af met de rode wijn en de bouillon. Voeg de kip uit de oven toe en breng aan de kook. Zet de pan op een sudderplaatje en laat minimaal 1,5 uur stoven. Voeg de champignons toe aan het gerecht en laat nog 30 minuten tot 1 uur doorstoven. Maak het gerecht goed op smaak met zout en peper. Laat de saus eventueel inkoken of bindt met een papje van maïzena of arrowroot.

Serveer de coq au vin met verse peterselie.

Voorbereiding: Maak het gerecht 1-2 dagen van tevoren klaar. Op de dag van serveren hoef je het enkel nog goed te verwarmen.

Eet Smakelijck! 

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

12 Reacties

  • Coen de kievit
    Coen de kievit maandag 21 dec 2020 om 11:48
    Lijkt heel erg op boeuf bourguignon kwa ingrediënten is de smaak dan ook zo
    • Smakelijck maandag 21 dec 2020 om 12:46
      Ja, min of meer. Alleen geeft kip natuurlijk een andere smaak.
    • Marleen
      Marleen zondag 19 dec 2021 om 19:29
      Is het ook mogelijk het vlees al van de botten te halen? En op welk moment is dat het beste te doen? Na het stoven?
    • Marleen
      Marleen zondag 19 dec 2021 om 19:29
      Is het ook mogelijk het vlees al van de botten te halen? En op welk moment is dat het beste te doen? Na het stoven?
      • Smakelijck maandag 20 dec 2021 om 13:59
        Dat kan, maar dan hoeft het niet zolang te stoven, anders wordt het taai.
    • Jannie
      Jannie zondag 18 dec 2022 om 15:37
      Ik ga dit op mijn werk maken 2e Kerstdag. Kan het ook zonder spekblokjes of rookvleesblokjes? Spek is niet voor al mijn cliënten geschikt en rookvleesblokjes heeft de leverancier niet.... Groetjes Jannie
      • Smakelijck maandag 19 dec 2022 om 10:10
        Ja hoor, dat is geen probleem. Succes!
        • Jannie
          Jannie maandag 19 dec 2022 om 20:16
          Dank je wel!
    • Sjanet Schipper
      Sjanet Schipper maandag 19 dec 2022 om 16:16
      Ik heb een ‘gewone’ braadpan maar denk dat deze te klein is voor mijn 8 kippenbouten. Kan ik het ook in een grote soeppan maken? ????
      • Smakelijck maandag 19 dec 2022 om 20:19
        Om te stoven is een pan met een dikke bodem wel fijn. Anders wellicht een vlamverdeler onder je pan plaatsen?
        • Sjanet Schipper
          Sjanet Schipper woensdag 21 dec 2022 om 15:45
          Of misschien in een stoofzak zetten? (Voorheen hooikist)
    • Smakelijck woensdag 21 dec 2022 om 16:17
      Dat zou ook goed kunnen!
Laat een bericht achter!
315