27-12-2012

Citroentaart!

 
 
Je moet er van houden. Citroenen. Het zijn heerlijke smaakmakers, maar toegegeven, ze zijn behoorlijk zuur. Omdat ik ook nog eens gebruik maak van natuurlijke suikers (en dus minder zoet dan gewone suiker) is deze taart best wel zuur. Ik denk dus niet dat de kinderen hiervan zullen smullen, maar zelf hou ik wel van zuur... Wil je gewone suiker gebruiken dan vervang je de honing door witte basterdsuiker (40 gr), wil je gewone bloem gebruiken vervang je het speltmeel door bloem (170 gr). Ook in de citroenvulling kun je de honing vervangen door suiker (125 gr).
Hou je liever van een echt zoete taart, kijk dan nog eens bij mijn taart van vorig jaar, de Champagnetaart met witte chocolade en frambozen!
 


Citroentaart (suikervrij)

Ingredienten voor ong. 12 stukjes:

Voor de zanddeegbodem:
210 gram speltmeel, 60 gram honing, merg van een half vanillestokje, snuf zout, 115 gram roomboter, 1 ei, 1 eiwit

Voor de citroenvulling:
2 eieren, 1 dooier, 165 gram creme fraiche, geraspte schil van 2 citroenen, 140 ml citroensap, 125 gr. honing, evt. poedersuiker voor de garnering

Klop de boter samen met de honing, meel, vanillemerg en zout tot een kruimelig deeg. Meng het ei erdoor tot een deeg. Pak het deeg samen in plastic folie en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast. Let op: het deeg vorm zich niet echt een bal, het blijft wat zacht, het moet dus echt stevig in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Rol het deeg uit tot een lap en verdeel deze in een ingevette bakvorm van 22cm doorsnee. Bak deze 10 minuten blind* voor. Verwijder de blindvulling en bak nog eens 10 minuten. Haal de bodem uit de oven en bestrijk hem met losgeklopt eiwit.

Verlaag de oventemperatuur naar 140 graden.

Klop voor de vulling de eieren met de dooier en de honing tot een romig mengsel. Voeg de creme fraiche toe en blijf mixen. Voeg de citroen rasp toe en het sap. Laat het mengsel even rusten zodat de luchtbellen verdwijnen. Giet het beslag dan voorzichtig over de taartbodem en zet in de oven. Bak de citroentaart in ongeveer een uur gaar.

Laat de taart helemaal afkoelen, bestrooi met poedersuiker en serveer. Doe wie het zuurste kan kijken ;-)

*Blind bakken doe je door een vel bakpapier te leggen op de bodem van de taart en deze te vullen met een blindbakvulling. Dit kunnen erwten zijn, droge bonen, linzen, speciale blindbakknikkers etc. Na het bakken verwijder je deze weer met behulp van het bakpapier en kun je ze een volgende keer opnieuw gebruiken. Als je erwten, bonen of linzen gebruikt, je kunt ze niet meer eten als je ze hebt gebruik om blind te bakken. Ik heb dus een speciale doos met bruine droge bonen staan die ik gebruik voor dit soort dingen.

Deel via social media

 
Print recept

15 Reacties

  • Gerdien Lindblad
    Gerdien Lindblad vrijdag 28 dec 2012 om 19:55
    o.k dan wachten we weer tot je weer wat vindt, en gaan deze maar proberen:-)

    groetjes Gerdien
  • Gerdien Lindblad
    Gerdien Lindblad vrijdag 28 dec 2012 om 02:57
    Klinkt goed, iets meer suiker misschien voor d citroenen, ik weet het nog niet, maar ik heb wel 1 vraag hoe maak je roomboterkoekjes zoals je in een pakje kunt kopen, zo'n pakje met van allerlei vormpjes, allerhande zeg maar maar dan roomboterkoekjes:-)
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 28 dec 2012 om 18:54
      Dit vind ik lekkere koekjes, maar naar die echte brosse koekjes, daar zoek ik nog naar ;-)
      http://smakelijck.blogspot.nl/2012/02/zandkoekjes.html

      Succes!
  • Anonymous
    Anonymous donderdag 27 dec 2012 om 13:47
    O dit is vast superlekker! Ik hou wel van dat frisse en zure! Pas een perentaart gemaakt ook met citroen, was heerlijk! Als je googled op frisse perentaart vind je het bovenaan.
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 27 dec 2012 om 20:03
      Dankjewel voor je reactie, ik ga eens kijken of ik 'm kan vinden!
      Bedankt!

      Groetjes, Williene
  • Marie Louise
    Marie Louise donderdag 27 dec 2012 om 12:33
    Oh oh oh, klinkt ook al zo lekker!
    Ben toch blij dat ik jouw blog tegenkwam. In 2013 ga ik zeker wat van je recepten maken.

    Groet,Marga
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 28 dec 2012 om 18:53
      Leuk! Ik ga eens kijken!

      Groetjes, Williene
    • Marie Louise
      Marie Louise vrijdag 28 dec 2012 om 08:25
      Ze zijn erg lekker geworden ....vind ik zelf ;-)
      Recept heb ik op mijn blog gezet.

      Groet,Marga
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 27 dec 2012 om 22:58
      Wat leuk! Hopelijk smaken ze goed!

      Groetjes, Williene
    • Marie Louise
      Marie Louise donderdag 27 dec 2012 om 20:27
      Dankje.. Inmiddels heb ik bij diverse koekjesrecepten gekeken, zowel hier als in mijn receptenboeken. Alles een beetje samengegooid, groot beetje van mezelf erbij...en nu staan ze in de oven. Op hoop van zegen nu maar dat ze ook nog zullen smaken ;-)

      Groet,Marga
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 27 dec 2012 om 20:02
      Leuk om te horen, Marga! Welkom op mijn blog!

      Groetjes, Williene
  • Heleen
    Heleen maandag 07 mrt 2016 om 15:46
    Deze taart pas gemaakt, hij was heerlijk! Ik vond hem gelukkig niet zo heel zuur ;) (had wel maar 110 ml citroensap gebruikt) Zeker een aanrader om nog eens te maken!
    • Smakelijck maandag 07 mrt 2016 om 20:20
      Leuk om te lezen! Bedankt voor je reactie.
  • Jacqueline
    Jacqueline dinsdag 23 jul 2019 om 01:07
    Super lekker. Ik heb amandelmeel gebruikt. Bedankt voor het recept.
    • Smakelijck dinsdag 23 jul 2019 om 13:11
      Fijn! Graag gedaan!
Laat een bericht achter!
255