24-05-2019

Chocoladetaart met frambozenmousse!

Afgelopen maandag was mijn dochter jarig. Mijn kinderen mogen met een verjaardag altijd zelf hun taart uitkiezen en Marthe is dol op chocolade én op frambozen dus wilde ze heel graag een taart met deze combinatie. Dus mocht ik weer aan de slag :-) En de taart viel zó in de smaak dat ik hem voor mijn eigen verjaardag ook maar ga maken, deze week!

De taart is zeker niet moeilijk te maken, en als je eenmaal bezig bent is het ook best snel gedaan. En met resultaat, want Marthe was apetrots op haar chocoladeframbozentaart!

Chocoladetaart met frambozenmousse

Ingredienten voor een taart van 20 centimeter doorsnede:

Voor één chocoladebiscuit: 3 eieren, 30 gram kokosbloesemsuiker, 35 gram speltbloem, 2 eetlepels cacaopoeder (bijv. Blooker), 1 theelepel wijnsteenbakpoeder

Voor de frambozenmousse: 250 gram mascarpone, 250 milliliter biologische slagroom, 2-3 eetlepels honing van de imker, 100 gram diepvriesframbozen 0,5 theelepel gelatinepoeder

Verder nodig: 3 eetlepels frambozenjam (Fior di Frutta of zelfgemaakt), 3 doosjes verse frambozen, pure chocolade (Vivani 92%)

Bereiding:

Begin met het bakken van de biscuits. Dit kan een dag van tevoren.

Mix hiervoor de eieren met de kokosbloesem zeer licht en luchtig. Dit duurt met een elektrische mixer minimaal 10 minuten. Dit is heel belangrijk, anders krijg je een veel lagere, compacte biscuit. Voeg de droge ingrediënten toe, meng goed door en giet het beslag in een, met bakpapier beklede vorm van 20 centimeter. Schuif in de oven en bak af in ongeveer 10 minuten op 180 graden. Afhankelijk hoe hoog je je taart wilt, bak je 2 of 3 biscuits, afzonderlijk van elkaar. Laat de biscuits goed afkoelen voor gebruik.

Klop voor de mousse de mascarpone luchtig met de honing. Giet de slagroom er voorzichtig bij en klop door tot een stijve room. Verwarm de diepvriesframbozen en prak ze fijn met een vork. Klop de gelatinepoeder door de frambozen en haal de pan van het vuur. Laat de frambozen flink afkoelen, maar blijf kloppen. Giet de frambozen bij de room en mix tot je een roze mousse hebt. Zet de mousse in de koeling.

Nu kun je de taart gaan opbouwen. Leg 1 plak chocoladebiscuit op een bord. Bestrijk de biscuit met de jam. Verdeel een 1/3 van de mousse over de jam en leg er een volgende plak biscuit op. Druk wat aan. Verdeel opnieuw 1/3 van de mousse over de biscuit. Bestrooi de mousse met een handje verse frambozen. Druk de laatste biscuit op de taart en duw wat aan. Strijk de taart geheel af met de rest van de mousse.

Verdeel de overige verse frambozen over de bovenkant van de taart en decoreer met wat pure chocoladekrullen.

Tip: Deze taart is ook héérlijk met kersen! Gebruik dan kersenjam, en laat de room gewoon naturel zonder vruchten en zonder gelatine. Decoreer de taart met verse kersen en met pure chocolade. Evt. een beetje Kirsch op de bodem van je taart sprenkelen en je hebt een heerlijke Schwarzwalder Kirsch Taart.

Eet Smakelijck!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

29 Reacties

  • Margje
    Margje maandag 17 jun 2019 om 15:32
    Beauty(s) ;-) Voor onze oudste de taart gemaakt met kersen! Ook een aanrader idd! Wat is chcoladebiscuit lekker zeg..
    • Smakelijck maandag 17 jun 2019 om 16:33
      Wat leuk, Margje! Inderdaad, de biscuit is heerlijk hé :-) Vind het ook één van de lekkerste taarten.
  • Marjoke
    Marjoke dinsdag 16 jul 2019 om 12:57
    Heb net de taart gemaakt met frambozen, het ziet er geweldig uit! Heb de mousse van kokosroom gemaakt en sojaslagroom. De kokoscreme heb ik gemaakt door 1 pakje kokoscreme van santen te gebruiken met een beetje water. Heb hem nog niet geproefd, maar hij zal vast in de smaak vallen! Hopelijk overheerst de kokos niet. Wel een prachtige taart! :)
    • Smakelijck dinsdag 16 jul 2019 om 13:20
      Wat leuk! Fijn dat het is gelukt! Geniet ervan.
  • anoniem
    anoniem zaterdag 20 jul 2019 om 16:15
    Bedankt voor al je recepten Williene! Ik doe er veel ideeën op! Stort jij de biscuitbodems op een rooster (uit de springvorm) om af te koelen of laat jij ze in de springvorm afkoelen? Ik haal ze uit de springvorm, las ik ergens als tip om inzakken te voorkomen, maar alsnog zakt het flink in bij mij. Toen ik ze uit een pakje bakte gebeurde het nooit. Heb een gewone handmixer, maar op de hoogste stand wordt het echt wel meer dan 3 keer zoveel en ook in mijn combi-magnetron gaat het goed. Wat zou ik nog kunnen doen?
    • anoniem
      anoniem zaterdag 20 jul 2019 om 16:46
      Ik heb trouwens wel de kokosbloesemsuiker vervangen door honing, dat idee las ik in een ander recept voor biscuitbodems op jouw website. Vond het geen lekkere smaak krijgen door de kokosbloesemsuiker. Hoop dat dit verschil niet uitmaakt voor het inzakken...
    • Smakelijck maandag 22 jul 2019 om 17:15
      Dat is fijn om te lezen :-) Ik laat ze een minuutje staan en stort ze dan op bakpapier. Ze zakken altijd wel iets in, dat is redelijk normaal. Zeker met alternatieve suikers. In een gewone biscuit gaat enorm veel suiker, dus zal het inzakken ook een stuk minder zijn.
    • Lenneke
      Lenneke zaterdag 19 dec 2020 om 21:11
      Hoi Williene, Bij de ingrediënten staat de hoeveelheid voor één biscuitlaag. Als je drie lagen wil maken moet je drie keer een biscuit maken schrijf je. Moet je de ingrediënten voor de frambozenmousse misschien verdubbelen dan? Omdat je anders te weinig hebt? Groetjes Lenneke
      • Lenneke
        Lenneke zaterdag 19 dec 2020 om 21:24
        En nog een vraagje. Er staat een halve theelepel gelatinepoeder. Dat is hetzelfde als één gelatineblaadje ongeveer?
        • Smakelijck maandag 21 dec 2020 om 10:36
          Dan zou ik 2 blaadjes nemen. Succes!
      • Smakelijck maandag 21 dec 2020 om 10:36
        Nee, de frambozenmousse is voldoende voor de hele taart.
        • Lenneke
          Lenneke maandag 21 dec 2020 om 22:07
          Dankjewel voor je antwoorden. We gaan aan de slag!
    • Coralien
      Coralien zaterdag 20 mrt 2021 om 08:13
      Zet de mousse in de koeling schrijf je bij de bereiding. Maar hoelang moet hij hier blijven staan?
      • Smakelijck zaterdag 20 mrt 2021 om 13:06
        Tot je het weer gaat gebruiken. Dus als er een paar uur zit tussen het maken van de mousse en het opbouwen van de taart moet je de mousse in de koeling zetten. Succes met de taart!
    • Marjolein
      Marjolein dinsdag 22 jun 2021 om 15:37
      Kun je de mousse ook een dag van te voren maken?
      • Smakelijck dinsdag 22 jun 2021 om 21:31
        Zeker!
        • Marjolein
          Marjolein donderdag 24 jun 2021 om 11:18
          Bedankt Hij was erg lekker.
    • Lisanne
      Lisanne woensdag 13 okt 2021 om 20:57
      Er staat bij de mousse dat je de slagroom erbij moet gieten, gaat het dan om de vloeibare of opgeklopte slagroom die je erbij giet?
      • Smakelijck donderdag 14 okt 2021 om 10:38
        Deze giet je er ongeklopt bij en klop je met de mascarpone tot een stevige room.
    • Marieke
      Marieke donderdag 24 mrt 2022 om 15:51
      Kan ik in deze taart de frambozen ook vervangen door aardbeiden?
      • Smakelijck donderdag 24 mrt 2022 om 20:30
        Ja hoor, geen probleem!
    • freddy RUTTEN
      freddy RUTTEN zondag 08 mei 2022 om 19:51
      ik vind een heerlijk dessert voor bij de verjaardag of vier uurtje
      • Smakelijck maandag 09 mei 2022 om 10:01
        Fijn om te horen!
    • C. van der Beek
      C. van der Beek vrijdag 20 mei 2022 om 21:00
      Van Harte gefeliciteerd met Mirthe! 9 jaar alweer! Wat vliegt de tijd hé. Deze taart ga ik zeker maken binnenkort. Dank voor het recept!❤️
      • Smakelijck maandag 23 mei 2022 om 09:42
        Dankjewel! Dit is een oud recept, inmiddels is ze alweer 12 :-)
    • Marijke
      Marijke donderdag 05 jan 2023 om 17:13
      Hallo. Ik was bezig met het bakken van de eerste biscuit. Alles gedaan zoals in het recept. Maar vind mijn biscuit zo laag. Mijn biscuit, 1 laag, is ongeveer 1 cm hoog. Is dit zo? Alvast bedankt
      • Smakelijck vrijdag 06 jan 2023 om 19:28
        Dat is inderdaad wat laag. Heb je gemixt tot je beslag verdriedubbeld was? Heb je met een handmixer of een elektrische mixer gemixt? Oven goed voorverwarmd? Juiste formaat bakvorm gebruikt?
    • Alette
      Alette maandag 11 mrt 2024 om 11:59
      Ha Williene, zou ik deze taart ook met een naturel biscuit kunnen maken? Of kan ik dan beter de frambozentaart uit "puur Hollands nemen?" Heb er hier een paar die niet zo dol op chocolade zijn.
      • Smakelijck maandag 11 mrt 2024 om 13:54
        Ja hoor, dat is geen enkel probleem!
Laat een bericht achter!
315