29-12-2011

Champagnetaart met witte chocolade en frambozen!

Let op: Dit is een recept met geraffineerde suikers. Toen ik dit recept plaatste op Smakelijck was ik alleen nog maar bezig om E-nummers te vermijden en geen geraffineerde suikers. 

In plaats van oliebollen en appelbeignets kun je deze oudjaarsavond ook eens een champagnetaart serveren. Deze feestelijke taart is niet alleen een plaatje om te zien, hij is ook nog eens erg lekker!

 

 

Voor ong. 10 personen

 

 

 
 
Ingrediƫnten:
375 ml champagne of mousserende witte wijn, 125 gr suiker, 30 g custardpoeder (dr. oetker, 2 oranje E-nummers), 4 eidooiers, 6 blaadjes gelatine, 500 ml slagroom lobbig geklopt, 1 pak lange vingers (AH), 100 g witte chocolade, in stukjes gebroken, 1 bakje frambozen, poedersuiker
 
 
Taartvorm van 20 cm.
 
 
Bereiding:
Voorbereiden (minimaal 5 uur van tevoren, kan 1 dag van tevoren).
Breng 300 ml champagne met 62 g suiker aan de kook en laat de suiker oplossen (let op: doe dit in een grote pan, want de champagne gaat bruisen).
Roer de custard los met 12 gr suiker en de rest van de champagne en schenk het al roerend bij de kokende champagne. Laat 2 min. doorkoken, zodat het bindt.
Klop de eierdooiers los met de rest van de suiker. Roer het door het champagnemengsel en laat afkoelen.
Week de blaadjes gelatine 5 min. in ruim koud water.
Klop de slagroom lobbig.
Verwarm de gelatine met aanhangend water tot het is opgelost, maar laat het niet koken!
Roer de gelatine gelijkmatig door het afgekoelde champagnemengsel.
Spatel als het mengsel lobbig begint te worden de room er luchtig door.
Bekleed de vorm met een royaal stuk plasticfolie of bakpapier, zodat je de taart er later makkelijk uit kunt nemen.
Bedek de bodem van de taartvorm met lange vingers en verdeel de champagnemousse erover. Laat de taart minimaal 3 uur opstijven in de koelkast of 1 uur in de diepvries.
 
 
Doe de witte chocolade in een kom en zet die op een pan met een laagje kokend water, zorg ervoor dat de bodem van de kom het water niet raakt (au bain-marie). Laat de chocolade smelten, strijk het uit over bakpapier en laat hard worden, zet het evt. 15 min. in de vriezer.
 
 
Bereiden: neem de taart m.b.v. het plasticfolie uit de vorm (als iemand je even helpt gaat het makkelijk) en verwijder het folie voorzichtig. Halveer de rest van de lange vingers en zet ze rondom de taart, suikerkant naar buiten. Bind er een mooi lint omheen. Breek de hard geworden chocolade in stukken en steek deze rechtop in de bovenkant van de taart. Verdeel de frambozen over de taart en bestuif met poedersuiker.
 
Recept van Rudolph Van Veen

Deel via social media

 
Print recept

8 Reacties

  • Anonymous
    Anonymous donderdag 27 dec 2012 om 15:30
    Hoi Williene,

    Worden de lange vingers erg zacht.Hoe lang houd je zo'n taart goed?

    Groetjes Henriette
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 27 dec 2012 om 20:07
      Ha,

      De bodem wordt wel wat zacht ja. Wij vonden hem de volgende dag nog lekkerder. Hij is zeker 2 a 3 dagen houdbaar.

      Succes!

      Groetjes, WIlliene
  • Anonymous
    Anonymous vrijdag 06 jul 2012 om 21:44
    Hoi, ik ben heel blij met je heerlijke gezonde recepten! Bedankt daarvoor. Deze ( volgens mij overheerlijke) taart laat ik even voorbij gaan, want gelatine (ofwel E441) is een rood E- nummer.....
    Het wordt onttrokken aan pezen, huiden en botten van koeien en varkens en staat aangemerkt als: echt vermijden!

    Groetjes Claudia
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 09 jul 2012 om 15:37
      Hoi Claudia,

      De wijzer van MN ziet E441 aan als groen, maar over gelatine zijn de meningen verdeeld. Zo'n taart en sowieso gelatine gebruik ik maar zelden, dus dan vind ik dat het wel kan.

      Maar dat is een keuze die ieder voor zich maakt. Fijn dat je met de rest van de recepten wel blij bent! Succes ermee!

      Groetjes, Williene
  • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 06 jan 2012 om 14:41
    Ha Germa!

    Bedankt voor je reactie! Lekker is 'ie he? Teus vond 'm ook erg lekker.

    De appelkruimertaart vind ik ook erg lekker. Heel zacht door de cakebodem.

    Nou succes ermee!

    Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous vrijdag 06 jan 2012 om 09:49
    Hoi Williene,

    Deze taart is echt heerlijk!
    Ik kreeg hem op nieuwjaarsdag bij mijn ouders.

    Ga binnenkort de appelkruimeltaart met cake bodem proberen.

    Groetjes, Germa
  • Elze
    Elze maandag 26 aug 2019 om 14:14
    Hoi Williene, Kan ik de suiker ook vervangen voor palmbloesemsuiker? Of doet dat te veel met de smaak van de taart? Hoor het graag! Groetjes Elze
    • Smakelijck maandag 26 aug 2019 om 20:09
      Het kan, maar dan wordt de kleur wat bruin. Ik zou dan liever een blanke suikervervanger kiezen zoals rijststroop. Die heeft ook een wat neutralere smaak.
Laat een bericht achter!
255