P1040927
Dinsdag 17 jan 2017

Broodbaktips!

Zelf brood bakken is ontzettend populair. De één bakt het enkel voor het weekend of een feestdag, maar er is ook een steeds groter wordende groep die hun dagelijkse brood zelf bakken. Uiteraard heb je hiervoor hele handige hulpmiddelen, zoals de broodbakmachine. Zelf maak ik het liefst gewoon brood in de oven. Ook hiervoor bestaan hulpmiddelen zoals broodbakvormen, rijsmandjes, en dergelijke. Maar ook zonder deze middelen kun je heel goed en gemakkelijk zelf brood bakken. 

Hieronder een aantal handige tips!

*Voor brood kan meel en/of bloem gebruikt worden. Meel is voor bruin brood, bloem wordt gebruikt voor witbrood. In bloem zitten meer gluten en daarom is dit brood luchtiger en rijst het beter. Meel is vele malen voedzamer omdat dit veel meer vezels en voedingsstoffen bevat.  

*Meelsoorten kunnen verschillen van kwaliteit. Ga voor een goede kwaliteit meel en voor advies eens langs bij een molen die meel verkoopt. 

*Brood kan gebakken worden met gist of een zuurdesem. Deze beide bereidingen hebben tijd nodig om te rijzen. Er zijn ook broodrecepten zonder rijstijd en dus heel gemakkelijk te maken, hierbij wordt baksoda gebruikt als rijsmiddel. Zoek hiervoor op internet naar bijvoorbeeld Soda-brood recepten. Het populaire en makkelijke gevulde speltbrood van Smakelijck is hier een goed voorbeeld van.

* 4 á 5 gram gist is voldoende voor een brood van 500 gram meel. Bij het gebruik van verse gist is 10 gram voldoende voor een brood van 500 gram meel. Verse gist is verkrijgbaar bij een bakker en soms bij een natuurwinkel. Verse gist kan gemakkelijk in de vriezer bewaard worden in afgewogen porties.  

*Gebruik in een brood van 500 gram ongeveer 6-8 gram zout. Dit komt heel precies, bij het gebruik van teveel zout doet de gist zijn werking niet, waardoor het brood slecht rijst. 1 afgestreken theelepel is 3 gram zout. Voeg zout en gist altijd apart toe aan het brood, zodat het elkaars werking niet verstoord. 

*Wegen geeft een preciezer resultaat dan meten met een maatbeker. Weeg dus ook het vocht af. 1 milliliter staat gelijk aan 1 gram. 

*Kneed het deeg met behulp van een keukenmachine met deeghaken. Een brood kneden tot een goed deeg heeft ongeveer 10 tot 15 minuten tijd nodig. Dit kan verschillen welk meel je gebruikt.  

*Je kunt heel gemakkelijk zien of een deeg goed en voldoende gekneed is. Test dit door een stukje van het deeg af te halen, ter grote van ongeveer een golfballetje. Trek dit heel voorzichtig uit elkaar tot zich een mooi vlies vormt. Als dit gebeurd is het deeg lang genoeg gekneed. Gaat het deeg scheuren dan heeft het nog meer kneedtijd nodig. 

*Vet de handen en de kom waarin het deeg gaat rijzen goed in met een beetje olie. Zo blijft het brood niet aan je vingers of aan de kom plakken. 

*Vorm het brood na het rijzen in de vorm die je wilt gebruiken. Dit kan een broodbakvorm zijn maar ook gewoon op een bakplaat in de oven. Op internet zijn veel voorbeeldfilmpjes en illustraties te vinden voor het vormen van een mooi brood. 

*Dek het brood na het bakken losjes af. Hierdoor droogt het brood niet uit.  

*Voelt het brood na het bakken te zwaar en te stevig aan, gebruik dan een volgende keer iets meer water. Of vervang 20 milliliter water door 20 gram zachte of gesmolten roomboter. 

Hopelijk bak je met bovenstaande tips de lekkerste broden gewoon zelf ;-) 

Fijne dag! 

Liefs, Williene

Dadels zijn bij mij een favoriet ingrediënt geworden. Ze zijn wel erg zoet, maar zitten...
lees verder
Een hartige taart is soms heel erg makkelijk om restjes groenten/vis/vlees op te maken. De basis...
lees verder
In mijn rijsttafel recepten staat een recept van bami. Dit is de bami zoals je hem bij de Chinees...
lees verder
Vandaag is mijn verjaardag, en wie jarig is trakteert! Daarom verloot ik een prachtige set van...
lees verder
Het zal je vast niet ontgaan zijn in het nieuws: Voedselfabrikant Honig doet E-nummers in de ban....
lees verder
Prei is een echte wintergroenten en nu goed en goedkoop verkijgbaar. Prei is bovendien een erg...
lees verder

0 opmerkingen

Er zijn nog geen reacties op deze blog geplaatst.

In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190