Dinsdag 18 dec 2012

Bospaddestoelensoep met Madeiraroom!


Vaak is de basis van een romige, gebonden soep een roux. Als je het gebruik van bloem (witmeel) wilt beperken of je hebt een glutenallergie dan kun je ook een gebonden soep maken met behulp van een liaison. Dit is een mengsel van eigeel en room wat de soep ook doet binden. Dit is dus een goed alternatief in plaats van een roux en kun je dus ook in andere romige gebonden soepen en sauzen gebruiken. Het geeft de soep of saus een volle smaak en is een meer culinaire manier om een soep te binden.

Bospaddestoelensoep met Madeiraroom

Ingredienten:
2 sjalotten fijngesneden, 200 gram gemengde bospaddestoelen, 750 ml bouillon, zout en peper, roomboter,
Voor de liaison: 1 eidooier, 100 ml slagroom,
Voor de madeiraroom: 100 ml slagroom, flinke scheut madeira

Maak eerst de liaison. Meng hiervoor de eidooier met de slagroom. Roer dit goed door elkaar en zet koud weg.
Klop voor de madeiraroom de slagroom lobbig en meng dit met een flinke scheut madeira. Zet ook dit koud weg.

Snijd de paddestoelen in mooie stukjes of plakjes. Fruit de sjalotten aan in wat roomboter. Voeg de bospaddestoelen toe en laat deze even 5 minuten meebakken. Blus af met de bouillon. (Ik heb een bouillon laten trekken van een schenkel en een soepbot. Deze heb ik aangemaakt met bouillonpoeder).
Laat de soep even op laag vuur doorkoken tot de paddestoelen gaar zijn. Proef en maak op smaak met zout/peper of extra bouillon. Evt. voor de liefhebbers een scheutje madeira of wat fijngesneden groene kruiden.
Roer de liaison door de soep als deze gaar is. Blijf goed roeren en laat het niet meer koken, anders gaat de soep schiften. Laat het op laag vuur wat binden.

Schep de soep in glaasjes en schep hierop voorzichtig wat van de madeiraroom. Evt. wat versgemalen peper als garnering. Serveer direct.

Eet smakelijck!

In het weekend is er altijd net even iets meer tijd om iets lekkers klaar te maken op...
lees verder
Een lekker, makkelijk en voedzaam tussendoortje. Bijvoorbeeld als de kinderen uit school komen of...
lees verder
Het is bijna Moederdag! En, omdat steeds meer moeders gezond willen koken voor hun gezin, een...
lees verder
In de zomer vind ik het heerlijk om gemakkelijke en snelle recepten achter de hand te...
lees verder
Wij zijn dol op de echte ouderwetse appelbeignets. Niet de appelflappen die je kunt kopen met...
lees verder
In het weekend bak ik altijd iets lekkers. Dit kan een cake zijn, een taart of koekjes, soms...
lees verder

4 opmerkingen
  • Bertha
    Bertha dinsdag 31 mrt 2015 om 21:02
    Hallo Williene, Kan ik deze soep ook gewoon op basis van speltbloem maken? Dus eigenlijk op de manier van de champignonsoep en dan wel met die madeiraroom? Groetjes Bertha
    • Smakelijck woensdag 01 apr 2015 om 08:21
      Ja hoor, dat kan zeker!
  • M mol
    M mol maandag 21 dec 2015 om 10:01
    Dag Williene, Kan ik de soep vooraf maken en later opwarmen? Groet, Magda mol
    • Smakelijck maandag 21 dec 2015 om 10:08
      Ja hoor!
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190