P1050333
Dinsdag 26 sep 2017

Blind bakken!

Bij verschillende taartrecepten of recepten voor hartige taart of quiche staat er regelmatig in het recept dat een taartbodem eerst blind gebakken moet worden. Op deze bakwijze wordt de bodem krokant in plaats van zompig of zacht. Regelmatig krijg ik de vraag wat blind bakken nu precies is en hoe je dit gemakkelijk doet. Daarom heb ik er een stap-voor-stap werkwijze van gemaakt, zodat het heel duidelijk is wat er moet gebeuren als je een bodem blind voorbakt.

Voor de steunvulling kun je diverse producten gebruiken. Er zijn speciale bakknikkers of keramische bonen te koop in kookwinkels (erg prijzig), maar gewone droge bonen, erwten of rijst volstaan ook prima. Deze kunnen na het blind bakken niet meer gebruikt worden voor consumptie, maar wel bewaard worden voor een volgende keer blind bakken.

Aan de hand van de volgende stappen is te zien hoe een taartbodem blind wordt gebakken.

Stap 1

Vet een vorm die je wilt gebruiken goed in met roomboter of olie of bekleed de vorm met bakpapier. Rol het deeg mooi gelijkmatig uit. Leg het deeg voorzichtig over de vorm en duw het zachtjes in de vorm. Prik met een vork gaatjes in de bodem van het deeg. Zo gaat het deeg niet opbollen.

Stap 2

Leg een vel bakpapier losjes over het taartdeeg heen.

Stap 3

Verdeel de blindbakvulling over het bakpapier en bak de bodem in de oven volgens de aanwijzingen in het recept wat wordt gebruikt.

Stap 4

Haal de taartvorm uit de oven en laat even afkoelen. Verwijder nu voorzichtig het bakpapier en de blindbakvulling.

Stap 5

Snijd de randen van het deeg nu eventueel netjes bij met een scherp mes (dit kun je eventueel ook doen bij stap 1). Zet de bodem nu voor de tweede keer in de oven, eventueel met een vulling als dit in het recept wordt gebruikt.

Stap 6

Als het deeg mooi bruin kleurt is de bodem goed. Laat de bodem goed afkoelen voordat je de taartbodem verder gaat afmaken en gaat vullen.

 

Later deze week hoop ik nog het recept te posten van de winnende taart van Heel Putten Bakt van afgelopen zaterdag! Die houden jullie nog tegoed :-) 

Fijne dag! 

Liefs, Williene

Een tijdje geleden heb ik hier het recept geplaatst van de ontbijtkoek uit het kookboek van...
lees verder
Overheerlijke, rijkbelegde broodjes die bij vrijwel iedereen in de smaak zullen vallen. Lekker...
lees verder
    De schoolvakanties zijn nu echt voorbij. Alle scholen zijn weer inmiddels...
lees verder
Ik maak weleens de chocolade balletjes volgens dit recept. De smaak daarvan...
lees verder
Dit is niet echt een recept maar meer een idee om je groenten eens anders te eten :-) Vooral...
lees verder
Mmm, nu er weer wat zomers weer komt heb je echt zin lekkere zomerse gerechten die niet al te...
lees verder

0 opmerkingen

Er zijn nog geen reacties op deze blog geplaatst.

In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190