P1050333
Dinsdag 26 sep 2017

Blind bakken!

Bij verschillende taartrecepten of recepten voor hartige taart of quiche staat er regelmatig in het recept dat een taartbodem eerst blind gebakken moet worden. Op deze bakwijze wordt de bodem krokant in plaats van zompig of zacht. Regelmatig krijg ik de vraag wat blind bakken nu precies is en hoe je dit gemakkelijk doet. Daarom heb ik er een stap-voor-stap werkwijze van gemaakt, zodat het heel duidelijk is wat er moet gebeuren als je een bodem blind voorbakt.

Voor de steunvulling kun je diverse producten gebruiken. Er zijn speciale bakknikkers of keramische bonen te koop in kookwinkels (erg prijzig), maar gewone droge bonen, erwten of rijst volstaan ook prima. Deze kunnen na het blind bakken niet meer gebruikt worden voor consumptie, maar wel bewaard worden voor een volgende keer blind bakken.

Aan de hand van de volgende stappen is te zien hoe een taartbodem blind wordt gebakken.

Stap 1

Vet een vorm die je wilt gebruiken goed in met roomboter of olie of bekleed de vorm met bakpapier. Rol het deeg mooi gelijkmatig uit. Leg het deeg voorzichtig over de vorm en duw het zachtjes in de vorm. Prik met een vork gaatjes in de bodem van het deeg. Zo gaat het deeg niet opbollen.

Stap 2

Leg een vel bakpapier losjes over het taartdeeg heen.

Stap 3

Verdeel de blindbakvulling over het bakpapier en bak de bodem in de oven volgens de aanwijzingen in het recept wat wordt gebruikt.

Stap 4

Haal de taartvorm uit de oven en laat even afkoelen. Verwijder nu voorzichtig het bakpapier en de blindbakvulling.

Stap 5

Snijd de randen van het deeg nu eventueel netjes bij met een scherp mes (dit kun je eventueel ook doen bij stap 1). Zet de bodem nu voor de tweede keer in de oven, eventueel met een vulling als dit in het recept wordt gebruikt.

Stap 6

Als het deeg mooi bruin kleurt is de bodem goed. Laat de bodem goed afkoelen voordat je de taartbodem verder gaat afmaken en gaat vullen.

 

Later deze week hoop ik nog het recept te posten van de winnende taart van Heel Putten Bakt van afgelopen zaterdag! Die houden jullie nog tegoed :-) 

Fijne dag! 

Liefs, Williene

In mijn rijsttafel recepten staat een recept van bami. Dit is de bami zoals je hem bij de Chinees...
lees verder
Dit is het recept voor hele makkelijke nasi en bami. Het is vergelijkbaar met de nasi en bami...
lees verder
Vroeger had ik echt een hekel aan gember. Bah, wat vies vond ik dat! Veel te sterk.. Maar als je...
lees verder
Een verjaardagstraktatie bedenken valt soms niet mee. Laat staan als de traktatie ook nog...
lees verder
Het is alweer bijna november. Tijd om wat Sinterklaasrecepten op een rij te zetten! Je kunt deze...
lees verder
  Let op: Dit is een recept met geraffineerde suikers. Toen ik dit recept plaatste op...
lees verder

0 opmerkingen

Er zijn nog geen reacties op deze blog geplaatst.

In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190