20-11-2019

Babi Ketjap Boemboe (met kip) #zonder pakjes en zakjes!

Alle drukte rondom het nieuwe kookboek Puur koken - Zonder pakjes is een beetje voorbij, alhoewel ik nog nooit zo'n drukke voorverkoop heb gehad en het is ook nog niet eerder voorgekomen dat ik al 1 week nadat het boek is uitgekomen bijna door m'n voorraad heen ben. Gelukkig staat er elders nog meer voorraad, maar een herdruk zal niet lang op zich laten wachten. Erg leuk om jullie enthousiaste verhalen te lezen en vooral om te zien wat er allemaal al uit gekookt is! Leuk dat jullie dat massaal delen :-) 

Maar het is nu echt tijd om weer verder te gaan waar we gebleven waren, namelijk recepten delen! Want daar gaan we natuurlijk gewoon mee door, naast alle boekenschrijverij. Vandaag een boemboe recept, waarvan er eerder al een paar verschenen: Sajoer Boontjes en Ajam Paniki. Ik heb alle boemboes inmiddels nagemaakt, deze zullen allemaal op de website verschijnen. 

Heb je nog suggesties voor Smakelijck, wat je graag terugziet in 2020? Dan hoor ik het graag. Ik waardeer jullie betrokkenheid en reacties altijd enorm! Fijne dag! 

Babi Ketjap (met kip) - Boemboe zonder pakjes en zakjes

Ingredienten voor een bijgerecht voor 2-3 personen:

300 gram kipfilet of kippendijen*, 1 ui, 1 teen knoflook, 250 milliliter kippenbouillon (zelfgemaakt of naturcompagnie zonder gist en zonder suiker), eventueel maïzena of arrowroot voor het indikken van de saus

Kruidenmix: 1 theelepel sambal, 1 theelepel gemberpoeder, ¼ theelepel komijnpoeder, 4-5 eetlepels sojasaus of ketjap manis (yakso of Tomasu), optioneel 1 eetlepel palm of kokosbloesemsuiker, optioneel Keltisch zout en peper

Bereiding: 

Snijd het vlees in blokjes en snipper de ui en de knoflook. Voeg de kip toe en bak deze even rondom aan. Voeg de kruidenmix toe, roerbak dit een minuut mee en blus af met de bouillon. Laat een paar minuten inkoken. Bind de saus eventueel met  een klein beetje maïzena of arrowroot.

*Babi betekent varken. Officieel hoort dit gerecht daarom ook met varkensvlees. Als je dit (liever) niet eet, maak het gerecht dan met kip (Ajam).

De babi ketjap serveer je als een bijgerecht bij bijvoorbeeld groenten en zilvervliesrijst of bij bami of nasi. Als ik het als bijgerecht bij bami of nasi eet, maak ik deze gerechten klaar zonder vlees. 

Eet Smakelijck! 

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

8 Reacties

  • Geerke
    Geerke dinsdag 26 nov 2019 om 09:47
    Hoi Williëne, Kan ik in dit gerecht ook Tamari als soja saus gebruiken? Alvast bedankt voor je antwoordt!
    • Smakelijck dinsdag 26 nov 2019 om 12:22
      Ja hoor, Tamari is ook sojasaus :-) Succes!
    • Madeleine
      Madeleine zondag 28 nov 2021 om 17:30
      Dat je kip gebruikt is prima natuurlijk, maar dan heet het gerecht ayam ketjap. Want… ayam is kip en babi is varkensvlees…
      • Smakelijck maandag 29 nov 2021 om 13:48
        Dat klopt, dat weet ik, maar ik heb het helemaal gemaakt volgens het zakje van Babi Ketjap. Dus daarom noem ik het zo. Willen mensen het met varkensvlees maken is dat natuurlijk helemaal prima.
    • rene
      rene zaterdag 08 jan 2022 om 08:48
      vind leuk ty was op zoek soort babi ketjap smaak maar dan met kip dit is prima en smaakt top dank je
      • Smakelijck maandag 10 jan 2022 om 10:10
        Graag gedaan!
    • Linda
      Linda vrijdag 18 aug 2023 om 12:09
      Hoi, mijn kinderen kunnen niet tegen soja, nu zie ik in veel recepten sojasaus staan, waar kan ik dat door vervangen? Hartelijke groet, Linda
      • Smakelijck maandag 21 aug 2023 om 10:26
        Coconut Aminos kun je dan gebruiken.
Laat een bericht achter!
279