Vrijdag 16 mei 2014

Aroma's!

Aroma's kun je vinden op heel veel ingrediëntenlijstjes. Omdat we geen idee hebben wat we onder aroma's verstaan worden en de E-vrije zoektocht al zo lastig is, worden deze vaak maar 'door de vingers' gezien. Maar wat zijn aroma's nu eigenlijk?



Aroma is een verzamelnaam voor allerhande stoffen. Fabrikanten voegen aroma's toe om een product meer smaak en/of kleur te geven. In de supermarkt kun je ook allerlei flesjes aroma vinden op de bak afdeling. Dan heb ik het bijvoorbeeld over vanille-aroma of frambozen-aroma.

Om nu in één woord uit te leggen wat aroma's zijn en wat ze bevatten is onmogelijk. Er zijn namelijk duizenden soorten aroma's. 7 van deze stoffen zijn inmiddels vermoedelijk kankerverwekkend, maar mogen nog gebruikt worden tot het einde van 2014 om de fabrikant de tijd te geven om een ander aroma te vinden. Van 400 andere aroma's is nog onbekend of ze wel veilig zijn. Tot eind 2015 worden deze stoffen onderzocht, maar zolang mogen ze, uiteraard, aan ons voedsel worden toegevoegd. Behoorlijk de omgekeerde wereld. Eerst moet iets bewezen veilig zijn, en dan pas toevoegen, toch?

Fabrikanten zijn, als het om aroma's gaat, niet zo vrij in het geven van informatie. Want, wat zit er nu echt in die aroma's? Achter het woordje 'aroma' op het etiket gaan tal van verschillende stoffen schuil. Dit zijn vaak vulstoffen, smaakstoffen, hulpmiddelen, oplosmiddelen, conserveermiddelen of zoetstoffen, dus ook E-nummers. Denk maar aan het spraakmakende filmpje over Lipton thee. Thee met aroma (of natuurlijk aroma) bleek gewoon suikerkorreltjes te bevatten.

Aroma is sterk geconcentreerd. Een kleine hoeveelheid kan heel veel aan de smaak veranderen. Maar onder aroma's zitten vrijwel altijd E-nummers verborgen. E-nummers die een fabrikant op deze manier niet op de verpakking hoeft te zetten, maar die wij dus wel binnenkrijgen!

Neem bijvoorbeeld de bananenkwark van Jumbo. Jumbo is de enige fabrikant die open is over de toegevoegde aroma's. En wat blijkt, onder de naam aroma gaat hier schuil: alcohol, en 2 rode E-nummers nl. E1518 en E1520. Je moet het maar weten!

Zonder aroma's zouden heel veel producten niet verkocht worden. Simpelweg omdat het dan gewoon vies is. De wereld van aroma's is ondoorzichtig. Niemand weet precies wat er in zit, maar om bovenstaande redenen is het vermijden van aroma's dus absoluut noodzakelijk als je geen schadelijke E-nummers wilt eten.

En natuurlijke aroma's dan? Tegenwoordig zie je steeds vaker natuurlijke aroma's op het etiket. Omdat het 'natuurlijk' is denken we vaak, ach, dat zit wel goed. Nu is het zo dat een natuurlijk aroma voor minimaal 95% uit een natuurlijk product moet worden gehaald of er moeten natuurlijke stoffen worden gebruikt om tot deze aroma te komen. De vraag is alleen, waar bestaat de andere 5% uit, vulstoffen, zoetstoffen? Ook hierin kunnen dus E-nummers of bijvoorbeeld maltodextrine (dus: suiker) onder verborgen zijn.

Ik ga het met deze blog dus helaas niet makkelijker voor je maken, maar ik vind wel dat we recht hebben op deze informatie. Helaas gaat deze er vanuit de voedingsindustrie niet komen, dus laat ik deze producten mooi staan waar ze zijn: in de supermarkt!

Fijne dag!

Liefs, Williene
Dit hapje kun je van te voren klaar maken en bewaren in de koeling. De avocado kun je dezelfde...
lees verder
Deze soep lijkt erg op de Tom Kha Kai die ik eerder plaatste. Alleen is deze soep vegetarisch...
lees verder
Een hele tijd geleden maakte ik een heerlijke frambozenslof. Destijds kwamen er veel vragen of je...
lees verder
Vorige week kwam ik thuis en had Teus een heerlijke koffiecake gebakken. Ik krijg weleens de...
lees verder
Deze week hoop ik mijn lekkerste salades aan jullie door te geven. Het is zo makkelijk te...
lees verder
Vandaag staat er een interessant artikel in de Volkskrant over suiker. Aangezien ik er net over...
lees verder

0 opmerkingen

Er zijn nog geen reacties op deze blog geplaatst.

In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190