28-09-2012

Appeltaart!


Een bloglezer vroeg naar mijn recept voor gewone, ouderwetse appeltaart. En nu het appelseizoen is aangebroken en er binnenkort weer goudrenetten te koop zijn lijkt me het juiste moment om deze te bloggen!
Ik wil 'm ook nog een keer proberen met volkorenmeel, gezonde suikers etc. Maar voor af en toe is zo'n heerlijke ouderwetse appeltaart gewoon smullen. Laten de donkere avonden maar komen! Ik zie mezelf al helemaal zitten, op de bank, kaarsjes aan, een lekkere cappucino en een stuk zelfgemaakte appeltaart ;-)

Appeltaart!

Ingredienten:
300 gram zelfrijzend bakmeel, 200 gram roomboter, 160 gram rietsuiker, 1 kilo appels (bijv. Goudrenet of Elstar), 1 ei, kaneelpoeder, ongezwavelde rozijnen (ong. handje vol, naar smaak), custardpoeder

Wel de rozijnen in wat water en laat ze na ongeveer een half uur uitlekken.
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Vet een springvorm (20 cm) in met boter.
Mix de boter met de suiker zacht en romig, voeg het bakmeel toe met een snufje zout en 2/3 van het ei. Kneed tot een deeg en laat dit ongeveer een kwartier in de koelkast rusten.

Schil intussen de appels en snijd deze in kleine blokjes. Meng met de gewelde rozijnen en flink wat kaneelpoeder. Je kunt ook evt. wat cranberry's toevoegen.

Gebruik 3/4 van het deeg om de springvorm te bekleden. Vergeet niet om ook de zijkanten te bekleden ;-) (ik was een jaar of 10 toen ik mijn eerste appeltaart bakte... de taart was heerlijk, maar de zijkanten ontbraken...) Bestrooi de bodem met wat custardpoeder (of bijv. een dun laagje amandelspijs). Vul met het appelmengsel en druk het geheel iets aan. Maak repen van het resterende deeg en leg deze kruislings over de taart. Bestrijk met de rest van het ei.
Bak de taart in 75 minuten bruin en gaar.


Deel via social media

 
Print recept

50 Reacties

  • Francien van den Dool
    Francien van den Dool zondag 22 dec 2013 om 17:24
    Nog een poging. In mn vorige reactie stonden taalfouten:-). De appeltaart heb ik al diverse keren gemaakt, maar dan volgens het recept uit je kookboek. Het deeg is alleen zo plakkerig. Komt dit door de palmsuiker?
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 24 dec 2013 om 11:16
      Fijn, Francien!
    • Francien van den Dool
      Francien van den Dool dinsdag 24 dec 2013 om 05:04
      Dank je wel. De taarten waren heerlijk. ...
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 23 dec 2013 om 14:37
      Dat is ook een goed idee ja! Gefeliciteerd met je dochter en een fijne dag!

    • Francien van den Dool
      Francien van den Dool maandag 23 dec 2013 om 13:37
      Inmiddels een appeltaart gebakken zonder amandelmeel:-) Ik rol het plakkerige deeg uit tussen plastic folie, dit gaat wel...maar niet echt fijn. Nu zonder de amandelmeel gaat het veel fijner....verder een cheesecake en kwarktaart gemaakt, want vandaag is onze dochter jarig:-) Hopelijk zijn ze smakelijck.
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 23 dec 2013 om 10:41
      ;-)

      Het klopt dat het deeg uit het boek plakkeriger is. Dat komt ook door de amandelmeel. Goed laten opstijven in de koelkast of vriezer werkt het beste. Daarna in de vorm duwen, uitrollen werkt niet.

      Succes!!
  • Francien van den Dool
    Francien van den Dool zondag 22 dec 2013 om 14:19
    Deze reactie is verwijderd door de auteur.
  • Anonymous
    Anonymous vrijdag 22 nov 2013 om 21:50
    trouwens bij de molen heb je ook zelfrijzend bakmeel die is 50/50, zou het daar ook mee gaan
    of gewoon maar ouderwets de biologische tarwemeel?
    gr petra
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 23 nov 2013 om 19:07
      Ik zou 1,5 theelepel wijnsteenzuurbakpoeder toevoegen. Je kunt gebruiken wat je wilt, speltmeel werkt, zelfr. bakmeel, (spelt)bloem, net wat je wilt. Per 150-200 gram meel moet je 1 theelepel bakpoeder toevoegen ongeveer. Bij appeltaart komt dat niet zo precies.

      Succes!
  • Anonymous
    Anonymous vrijdag 22 nov 2013 om 21:48
    hoeveel wijnsteenzuurbakpoeder moet je er dan in doen, een theelepeltje?
    ik wil morgen een poging wagen de taart te maken, met speltmeel van de molen
    gr petra
  • Anonymous
    Anonymous donderdag 14 nov 2013 om 17:28
    Weet je wel dat er in zelfrijzend bakmeel ook rijsmiddelen zitten? Ik kijk altijd op deze site voor recepten maar sla het bakpoeder en het zelfrijzend bakm over, want daar zitten rode E-nummers in. Het kan wel zo zijn dat er misschien goed zelfrijzend bakmeel is (met enkel E500 bv), maar ik gebruik gewoon bloem.
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 14 nov 2013 om 20:31
      Ja, absoluut! Ik gebruikte daarom altijd zelfr. bakmeel van de natuurwinkel daar zat alleen E500 in. Nu gebruik ik al ruim een jaar alleen maar speltmeel met een beetje wijnsteenzuurbakpoeder en dat gaat ook heel goed!
  • Anonymous
    Anonymous maandag 24 dec 2012 om 19:59
    Deze appeltaart staat nu in de oven.
    Ik ben benieuwd.

    Gr.
    Evelien
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 26 dec 2012 om 13:36
      Hopelijk heeft 'ie gesmaakt :-)
  • Marr
    Marr zaterdag 24 nov 2012 om 18:19
    Ik heb net de appeltaart gemaakt met volkoren meel van de molen. Maar de korst en bovenop is erg hard, en de rietsuiker krijg ik gewoon niet opgelost in mn deeg. Heb jij daar nog tips voor??
    Groetjes
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 24 nov 2012 om 21:03
      Rietsuiker is vaak een grote korrel en is inderdaad moeilijk oplosbaar. Je zou fijne rietsuiker kunnen kopen of de rietsuiker fijn kunnen maken in de keukenmachine.

      Heb je de oven misschien te heet gehad of het rooster te hoog? Bij mij is de korst namelijk nooit hard. Sowieso wordt de korstlaag de volgende laag minder hard, dus misschien scheelt dat?

      Groetjes, Williene
  • Marr
    Marr maandag 22 okt 2012 om 21:35
    Dank je wel;)
  • Marr
    Marr zaterdag 20 okt 2012 om 20:03
    We hebben de taart van de week gemaakt, hij is echt super goed gelukt! Het was echt genieten...:) bedankt.
    Nog een vraagje... ik heb een zoontje van een half jaar, maar ik heb geen idee wat ik op zijn boterhammetje moet doen. Ik kan toch ook niet iedere dag appelstroop doen, maar in smeerkaas zitten ook e-nummers
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 23 okt 2012 om 19:31
      Ah, dat schema staat in het boek van Stefan Kleintjes, toch? Dat boek heb ik hier thuis liggen. Daar keek ik inderdaad heel veel naar. Heel handig boek! Goed naslagwerk. 'Eten voor de kleintjes, Van borst tot boterham' heet het. Bedankt, fijn dat je de link hebt neergezet!
    • Anonymous
      Anonymous maandag 22 okt 2012 om 15:29
      http://www.borstvoeding.com/files/introductieschemaV7.pdf Dit vind ik zelf een handig schema, wie weet heb jij er ook wat aan!
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 22 okt 2012 om 14:07
      Wat leuk, Marr!

      Ik deed op die leeftijd bijv. bananenpuree, avocadopuree als hij dat lekker vindt. Pindakaas begon ik ook al heel vroeg mee, of gewoon roomboter. Succes ermee!
  • Jantine
    Jantine zaterdag 13 okt 2012 om 18:53
    Hoi Williene,

    Hoe maak jij altijd de amandelspijs?
    Met amandelmeel? En welke verhoudingen?
    Groeten Jantine
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 15 okt 2012 om 15:37
      Hoi Jantine,

      Deze week komt het recept voor amandelspijs op m'n blog. Voor een roomboterstaaf...

      Dus hou het in de gaten :-)

      Groetjes, WIlliene
  • Marr
    Marr zaterdag 29 sep 2012 om 19:47
    Aaah super!! Dat vroeg ik inderdaad! Hij ziet er echt super uit!! K ga em snel een keer proberen. Inderdaad erg leuk om 's winters te maken!!! Heb er nu al zinin
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 01 okt 2012 om 19:51
      Leuk Marr! Succes ermee!

  • Nienke
    Nienke dinsdag 24 jun 2014 om 12:44
    Hallo Williene, Even een vraag over het bakken van appeltaart. Wij gebruiken voor het bakken van appeltaart gewoon bloem omdat er in zelfrijzend bakmeel e-nummers zitten. Door de bloem doen we dan 1 theelepel baksoda. We gebruiken de baksoda van steijvia en daar staat op dat je het moet oplossen in 2 eetlepels gekookte melk. Nu is het deeg steeds erg plakkerig en het rijst niet altijd even goed. Heb je hiervoor nog een tip? Zou je het eventueel ook zonder melk kunnen gebruiken of heb je hier geen ervaring mee? Alvast bedankt.
  • Smakelijck dinsdag 24 jun 2014 om 13:27
    Ha Nienke, Bedankt voor je reactie. Zelf los ik baksoda nooit op, ik zou het eens proberen om het zonder te doen. Baksoda heeft wel een zuur ingredient nodig om z'n werk te kunnen doen, wellicht helpt het om wat honing toe te voegen aan het deeg. Succes!
  • Annelies
    Annelies woensdag 24 sep 2014 om 12:01
    Als je geen rietsuiker wil gebruiken wat is dan het beste alternatief? Palmsuiker of die kokosbloesemsuiker. En welke van de 2 bakt er beter?
    • Smakelijck woensdag 24 sep 2014 om 18:53
      Kokosbloesemsuiker of palmsuiker maakt niet veel verschil, ook niet qua bakken. Als je palmsuiker gebruikt dan zijn Arenga en Mattinson goede merken om mee te bakken. Succes!
  • Marleen Collé
    Marleen Collé donderdag 09 okt 2014 om 19:57
    Hallo, vraagje: ik gebruik een springvorm van 26cm doorsnede. Is het bovenstaande recept daarvoor bedoeld. ?
    • Smakelijck vrijdag 10 okt 2014 om 10:48
      Het recept is voor een vorm van 20 centimeter zoals in de beschijving staat. Voor een vorm van 26 centimeter moet je dus meer deeg gebruiken. Succes!
  • grietje
    grietje zondag 05 apr 2015 om 20:40
    Kun je de suikers ook vervangen door banaan?
    • Smakelijck dinsdag 07 apr 2015 om 10:15
      Ik heb daar geen ervaring mee, je zou het kunnen proberen!
  • Nathalie Stoop
    Nathalie Stoop maandag 31 aug 2015 om 13:34
    In het recept wordt custardpoeder gebruikt, daar zitten E nummers in 160a en b (dr oetker). Maak jij het zelf of kan je ergens een e-nummervrije variant kopen?
    • Smakelijck dinsdag 01 sep 2015 om 14:21
      Ik gebruik al heel lang geen custard meer, want volgens mij zit hier ook suiker in. Destijds was het inderdaad wel met een E-nummer, maar deze was groen. Geen idee of er inmiddels meer zijn bijgekomen. Je kunt het gerust weglaten. Succes!
  • Bertha Koetsier
    Bertha Koetsier maandag 28 sep 2015 om 08:45
    Hoi Williene, Ik ga vandaag de appeltaart uit je eerste boek maken. Is de citroenrasp echt noodzakelijk of kan ik die ook weglaten of eventueel vervangen door bijv. citroensap? Ik heb namelijk geen biologische citroenen in huis. Groetjes Bertha
    • Smakelijck maandag 28 sep 2015 om 12:50
      Nee hoor, is niet noodzakelijk, geeft enkel een wat frissere smaak. Succes met je taart!
  • Nathalie Stoop
    Nathalie Stoop donderdag 12 nov 2015 om 08:59
    Ik heb een recept uit een kookboek en hier moet voor een springvorm van 24 cm 200 gram bloem, 500 gram appels in, 75 gram suiker en 100 gr boter. Wat raar dat je bij jouw recept juist de dubbele hoeveelheid appels, suiker en boter nodig hebt en 1,5x de hoeveelheid bloem. En jouw recept is voor 20 cm springvorm. Ik weet niet zo goed wat ik nu moet aanhouden, want volgens jou zou ik dus nog meer deeg moeten maken?!!
    • Smakelijck donderdag 12 nov 2015 om 13:08
      Zoals je op de foto ziet hou ik van hoge taartjes ;-) Dus waarschijnlijk heb je met de 24 cm vorm te weinig deeg of een hele lage taart. Mijn hoeveelheid is ook voor een vrij dikke rand, want Teus houdt van een lekkere dikke korst ;-)
  • Ap
    Ap donderdag 14 jan 2016 om 22:48
    Hay, Heb je weleens dit recept met speltbloem, wijnsteenbakpoeder, baksoda en palmsuiker gemaakt? Het is dan een heel plakkerig en 'nat' deeg... Ik ben benieuwd hoe hij smaakt morgen! Groetjes!
    • Smakelijck vrijdag 15 jan 2016 om 10:13
      Ik maak mijn appeltaartdeeg tegenwoordig alleen maar met speltmeel. Gaat heel goed. Inderdaad een plakkerig deeg, maar ik laat het een uur rusten in de koelkast en dan gaat het prima. Niet om uit te rollen, maar ik duw het uit in de vorm. Geniet van je taart!
  • cornelia
    cornelia donderdag 25 feb 2016 om 16:05
    als ik tarwebloem gebruik hoeveel bakpoeder moet ik dan toevoegen?
    • Smakelijck donderdag 25 feb 2016 om 20:04
      2 theelepels zou ik dan toevoegen.
  • Mirjam
    Mirjam maandag 04 apr 2016 om 11:20
    Wat een heerlijke appeltaart hebben wij gegeten! Ik ga nooit meer anders maken, hij was hoog in een 26cm bakblik. Maakte hem met speltmeel, roomboter, cocosbloesemsuiker, baking soda met wat honing. Geweldig al deze recepten op je site. We eten iedere dag zo lekker en gezond. Bedankt!
    • Smakelijck maandag 04 apr 2016 om 12:06
      Wat leuk! Heel fijn om te lezen, dankjewel!
  • Marga
    Marga dinsdag 12 jul 2016 om 08:49
    Hoi, ik wil vanmiddag de appeltaart gaan maken. Hoeveel g palmsuiker zal ik gebruiken? 160 lijkt me zo veel.. Of misschien een deel honing? Ik wil het in combi met speltmeel maken. Groetjes marga
    • Smakelijck woensdag 13 jul 2016 om 16:20
      Je kunt suiker altijd verminderen .Ik zou 100 gram gebruiken, lijkt me ook meer dan voldoende. Succes!
    • Margreet
      Margreet zaterdag 15 jan 2022 om 20:40
      Ik wil deze taart graag maken maar ben helaas vergeten custardpoeder te kopen. Kan het zonder of is er een alternatief? (Maizena heb ik ook niet in huis)
    • Margreet
      Margreet zaterdag 15 jan 2022 om 20:40
      Ik wil deze taart graag maken maar ben helaas vergeten custardpoeder te kopen. Kan het zonder of is er een alternatief? (Maizena heb ik ook niet in huis)
      • Smakelijck maandag 17 jan 2022 om 09:49
        Zeker, gewoon weglaten, ik gebruik het ook nooit meer :-)
Laat een bericht achter!
255