Mijn naam is Williene Klinck. Jaren geleden kwam ik in aanraking met het boekje 'Wat zit er in uw eten' van Corinne Gouget. Dit heeft mijn leven behoorlijk veranderd. Sinds ik dit boekje heb gelezen ben ik heel anders gaan koken en eten. Alle zogenaamde rode E-nummers heb ik in de ban gedaan, en dat betekent dus dat je zonder alle 'pakjes en zakjes' moet gaan koken. Dat was best een omschakeling. Want hoe maak je nu de lekkerste nasi, en hoe maak ik die overheerlijke satésaus zonder dat makkelijke pakje van Honig?


Ik ben daarom recepten gaan verzamelen, kookboeken en tijdschriften gaan lezen en recepten gaan schrijven om zo puur en clean mogelijk te koken. Tot mijn verbazing kost het maar weinig extra moeite en het resultaat is zo veel lekkerder. Het is even omschakelen, maar het is het absoluut waard geweest! Na mijn jarenlange zoektocht naar lekkere gerechten zonder toevoegingen ben ik daarna nog een stap verder gegaan en eet ik nu sinds een heel aantal jaar vrij van geraffineerde suikers.

Op Smakelijck.nl schrijf ik mijn recepten om mensen te inspireren en te laten zien hoe gemakkelijk het is om een gezonde, voedzame maaltijd te koken. Er zijn ook 9 kookboeken verschenen van Smakelijck, namelijk: Gezond & Gevarieerd, Groenten, Zoet!, Zomer, Winter, Vakantie, Puur Hollands en Puur koken - Zonder pakjes deel 1 & 2 & 3. Deze zijn te bestellen via de webshop of in de boekhandel. 

 
Kook en vooral: geniet!
 
Liefs, Williene

154 Reacties

  • Dianne
    Dianne vrijdag 23 dec 2011 om 11:45
    Ik heb met veel intresse je artikel in de GezinsGids gelezen en kwam je nu net tegen op refoweb ;-)
    sinds een paar weken probeer ik ook alle rode en oranje nummers te vermijden en dat gaat redelijk! ik ben gewoon vies geworden van die rare E-nummers!
    ik zal hier zeker vaker komen om ideetjes op te doen, heel fijn dat het op internet te vinden is! Succes met je recepten en site! Groetjes!
  • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 23 dec 2011 om 15:52
    Leuk dat je me gevonden hebt en bedankt voor je reactie! Ik hoop je natuurlijk nog eens terug te zien :-)

    Groetjes, Williene
  • Annet
    Annet zaterdag 24 dec 2011 om 22:50
    Ik zag je ook op refoweb :)

    Ben dit najaar ook met E-nummer vrij begonnen en heb een kookboekje gekocht. Eerlijk gezegd vind ik het een flinke klus en bijna niet haalbaar in de praktijk. Mede omdat je vaak duurder uit bent.

    Schoolkoekjes zonder E heb ik nog niet ontdekt en ik wil ze wel wat lekkers meegeven.
  • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 27 dec 2011 om 18:24
    Bedankt voor je reactie! Het is inderdaad soms erg lastig. Duurder valt hier wel mee, met name omdat ik geen frisdrank koop, vrijwel geen koek/chips/snoep etc. Maar de producten in de natuurwinkel zijn vaak wel behoorlijk aan de prijs.

    Voor de pauze geef ik fruit mee, ontbijtkoek, rijstwafel, zelfgebakken koekjes of Organix Goodies. Deze laatste zijn te vinden in de supermarkt en zijn eigenlijk bedoeld voor peuters. De alfabetkoekjes en de rijstwafeltjes geef ik daarvan weleens mee.
    http://www.organix.nl/nl/goodies/goodies-foods
    • Relinde
      Relinde dinsdag 24 aug 2021 om 06:42
      Ontbijtkoek ? Dat is toch één bonk suiker ?!
      • Smakelijck vrijdag 27 aug 2021 om 12:59
        Zelfgemaakt :-) Zie recepten op de website.
  • Anoniem
    Anoniem zaterdag 31 dec 2011 om 22:33
    Hoi Williene,
    Ook ik volg je site met heel veel belangstelling, en heb je foto met je mooie keuken bekeken. Wij zijn een op zoek naar een nieuwe keuken en ik vroeg me af (volgens mij heb je een composiet aanrechtblad?) of gezoet composiet in de praktijk echt zo gevoelig is als de vele neagtieve reacties die op internet zijn te vinden? Sorry, ik ga wel erg of toppic maar ben er toch benieuwd naar!
    Groetjes Rianne
  • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 02 jan 2012 om 12:20
    Hoi Rianne,

    Dankjewel voor je reactie!
    Ons aanrechtblad is beton, geimpregneerd en gecoat.
    Dit laatste is erg belangrijk omdat je anders alles erop ziet (krassen e.d.). Nu blijft het heel erg mooi, alleen moet je erg oppassen met zuren. Als je bijv. citroensap erop knoeit krijg je direct een lichte vlek. Dit gaat er op den duur wel weer uit, en je kunt dat ook verhelpen door er olijfolie in te wrijven.

    Onze keuken komt bij De Keukenmakerij vandaan uit Barneveld.

    Hopelijk kun je hier wat mee, en anders vraag het gerust!

    Groetjes, Williene
  • Anoniem
    Anoniem maandag 09 jan 2012 om 15:38
    Hoi Williene,
    Bedankt voor je reactie! Je hebt een prachtige keuken en ik ben direct op zoek gegaan naar zo'n aanrechtblad. Gaat vast goed komen! Bedankt voor de onderhoudtips ook. Er staan weer hele leuke recepten op de site, inspiratie genoeg op je blog! Ik ben benieuwd hoe jij de lekkere smaak van de kippensoep krijgt zoals die uit een pakje van bijv. Honig. Ik genoot daar altijd zo van, maar sinds een jaar eet ik het niet meer ivm. E621. Succes met je blog weer!
    Groetjes Rianne
  • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 09 jan 2012 om 20:53
    Hoi Rianne,

    Fijn dat je er wat aan hebt! Succes met het uitzoeken van jullie nieuwe keuken, het is een hele klus!

    Ik zal binnenkort mijn recept voor Kippensoep op mijn blog zetten, dan kun je die eens uit proberen!

    Groetjes, Williene
  • Anoniem
    Anoniem zondag 15 jan 2012 om 15:37
    Fantastische site, met veel goeie tips.
    Ik probeer ook zoveel mogelijk e-nummer vrij te eten.
    Wat me opvalt is dat mensen hier heel raar op reageren, en je niet serieus nemen. Wij kweken zoveel mogelijk zelf onze groenten en dat is leuk en erg ontspannend.
    Ik vind het wel een nadeel dat je veel meer geld kwijt bent, en dat probeer je toch zoveel mogelijk op te lossen door zelf meer dingen te maken. Veel succes met je site, en ik kom hier nog vaak kijken. Groetjes Marijke
  • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 16 jan 2012 om 10:53
    Hoi Marijke,

    Dankjewel voor je reactie en je compliment. Als je de ruimte hebt is het inderdaad heel fijn om zelf wat te verbouwen. En met beperkte ruimte kun je ook veel in potten planten, zoals tomaat, paprika, pepers, sla etc.

    Op zich is het (m.n. biologisch) wel duurder, dat klopt. Maar als je geen frisdranken, geen koek, snoep, chips, etc. koopt scheelt je dat ook weer heel veel geld. Wat ik echt niet e-nummervrij in de supermarkt kan kopen, koop ik bij de natuurwinkel, zoals ketjap, soyasaus, bouillon, wraps, kokosmelk e.d. en sommige groenten en fruit (zoals appels).
    Soms is het goed opletten want sommige noten kun je beter (goedkoper) bij de natuurwinkel halen dan in de supermarkt, bijv. hazelnoten of amandelen.

    Biologisch vlees is wel echt veel en veel duurder als vlees bij de gewone slager of supermarkt. Maar verder denk ik dat ik niet echt heel veel duurder uit ben. Maar dat komt natuurlijk ook omdat de kinderen van jongs af aan hiermee opgegroeid zijn en nog jong zijn en dus nog geen eisen hebben. En zelf brood bakken scheelt ook erg veel geld. Als ik brood bij de bakker haalde betaalde ik ong. 2,50 per brood, met E-nummers. Bij de natuurwinkel betaal je zo een euro of 3. Nu betaal ik ong. 1, 25 voor een zelf gebakken brood. Dat is dus de moeite!

    Het is een lange reactie geworden :-) Maar ik vind het leuk om de tips te delen!

    Veel succes, en tot ziens op mijn site!

    Groetjes, Williene
  • mirjam
    mirjam donderdag 16 feb 2012 om 22:18
    kom via een link op je site, en weet nu al dat ik veel van je recepten ga gebruiken!

    kortom ik ben hier nog vaak te zien :)

    ik las een reactie een stukje terug over reactie's van anderen, dat heb ik hier dus ook, krijg voornamelijk de reactie "tja al je overal op moet letten kun je helemaal niks meer eten"
    jammer dat mensen zo raar kunnen reageren terwijl je alleen maar het beste met ze voor hebt!

    Ik ben wel helemaal om, en kook zo goed als e-nummer vrij! een hele omschakeling die heel veel van mijn tijd in beslag neemt maar het is me allemaal waard, voor mij en mijn gezin!

    zal snel laten weten hoe de recepten zijn bevallen!

    groetjes mirjam
  • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 17 feb 2012 om 15:19
    Hallo Mirjam,

    Bedankt voor je reactie, en welkom op mijn site :-)

    Wat goed dat je al helemaal om bent! Het neemt inderdaad tijd in beslag, maar het heeft meer smaak.

    Ik hoop weer van je te horen als je de recepten hebt geprobeerd! Succes ermee.

    Groet, Williene
  • reina kaper
    reina kaper woensdag 29 feb 2012 om 17:20
    wauw wat een mooie site ik ga snel aan de slag met jou recepten wat een variatie heerlijk!!
  • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 29 feb 2012 om 19:10
    Hoi Reina,

    Dankjewel voor je leuke reactie!

    Groetjes, Williene
  • Laura Bakker
    Laura Bakker woensdag 21 mrt 2012 om 20:45
    Hoi Williene,

    Nadat we het er vanmiddag in de speeltuin over hadden, ben ik natuurlijk gelijk op zoek gegaan naar je site. Wat een mooie site zeg! Ik ga er later uitgebreid op neuzen :-)

    Groetjes, Laura
  • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 22 mrt 2012 om 13:54
    Ha Laura,

    Wat leuk dat je 'm gevonden hebt! Dankjewel!

    Succes, ik hoor wel als je wat gemaakt hebt :-)

    Groetjes, Williene
  • Nicolien
    Nicolien zondag 25 mrt 2012 om 18:28
    Hallo Williene,

    sinds een maand gebruik ik je site vrij regelmatig. Ik kook al langer e-nummervrij maar vind het lastig om alles zelf uit te vinden. Met jou site erbij hoeft dat bij sommige dingen niet meer. Super bedankt voor de moeite die je ervoor neemt om je recepten te delen! Wij genieten ervan!
  • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 26 mrt 2012 om 10:22
    Bedankt voor je leuke reactie, Nicolien!
  • Joanne
    Joanne woensdag 04 apr 2012 om 17:29
    Hoi Williene, de laatste tijd kijk ik regelmatig op jouw site voor e-nummer-vrije recepten. Het is wel omschakelen en in de winkel veel nadenken wat je allemaal nodig hebt, maar het is de moeite waard. Nu was mijn vraag welke kruiden jij gebruikt voor bijv.het kruiden van vlees. Kun je gewoon die van verstegen gebruiken? Ik heb die namelijk wel vaak. Succes verder met het maken van de recepten en met koken natuurlijk!! Groetjes Joanne
  • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 04 apr 2012 om 18:36
    Hoi Joanne,

    Leuk dat je mijn site hebt gevonden!

    Wij eten weinig vlees, en al helemaal niet zo, zeg maar. Vrijwel altijd in een gerecht verwerkt. Als ik een biefstukje bak kruid ik 'm alleen met zout en peper. Ik weet niet wat er in de kruiden van Verstegen zit, dan zou je goed op de verpakking moeten kijken. Verder heeft een natuurwinkel waarschijnlijk ook wel kant en klare vleeskruiden, en je kunt ook eens kijken bij de marinades die ik op de blog van vandaag (E-nummervrij Gourmetten) heb staan. Hierin kun je je vlees ook heerlijk marineren en daarna in bakken.

    Succes!

    Groetjes, Williene
  • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 04 apr 2012 om 18:41
    Heel, heel toevallig staat er hier in mijn kruidenla nog een pot kruiden voor varkensvlees van Verstegen. Teken dat ik m'n lades te weinig schoonmaak, want die staat er al jaren ongebruikt...*schaam*

    Er zit voor 74,4% aan zout in..., verder van allerlei kruiden en geen E-nummers voor zover ik het kan bekijken. Dus deze zou je prima kunnen gebruiken als je dat gewend bent. Mijn busje gaat weg nu, die staat er echt te lang :-)

    Je moet opletten dat er geen extracten e.d. in de kruidenmixen zitten. Daar kunnen ze E-nummers onder scharen, zoals kruiden- of specerijen-extract etc.

    Succes ermee!
  • Gerdien
    Gerdien donderdag 17 mei 2012 om 01:56
    Hallo Williene,

    Na de leuke emails heen en weer wil ik nu ook even je gastenboek bezoeken, en je hebt echt een geweldige pagina, maar ook geweldige recepten, ik ga de mokka proberen, mmmmmm, die miste ik al een tijd.
    En ik las net het bovenstaande, heel veel kruiden van Verstegen mogen, dus dat is wel handig.
    En ik snap dat jij koken helemaal super vindt, ik heb er wat meer moeite mee, maar ik doe al mijn best, en ga nu vast nog meer genieten:-)
    Groetjes Gerdien
  • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 17 mei 2012 om 09:50
    Ha Gerdien,

    Leuk om je nu ook hier te treffen ;-)
    Dankjewel voor je complimenten!
    Ik gebruik nooit vleeskruiden o.i.d. ook al kunnen die van Verstegen wel. Zodra je zelf marinades en je vlees kruid met bijv. verse kruiden of samenstellingen is dat vele malen lekkerder dan kant en klare vleeskruiden.

    Ik hoop dat je veel hebt aan mijn recepten! Succes!

    Groetjes, Williene
  • Marianne
    Marianne zondag 20 mei 2012 om 21:51
    Hallo Williene, wat een mooie site heb je. Ik heb even een vraagje, ben op zoek naar witte en rode wijnazijn zonder e nummers. Maar tot nu toe kom ik ze alleen tegen met sulfiet erin. Ook de biologische. Kun je hiervoor in de plaats gewone azijn met een scheut witte/rode wijn nemen misschien?

    groetjes Marianne
  • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 21 mei 2012 om 11:12
    Dankjewel Marianne. Je zou het kunnen proberen met de wijn en de azijn. Zelf gebruik ik het niet zo vaak, en de hoeveelheid is ook minimaal als ik het gebruik dus ik gebruik gewoon biologische wijn azijn.

    Groetjes, Williene
  • Gerdien Lindblad
    Gerdien Lindblad donderdag 16 aug 2012 om 02:46
    Hallo Williene,

    Regelmatig ben ik op je pagina, en ik zit nog vol met vragen elke keer, en soms stel ik die dan maar weer eens.
    Denk je dat je je smaak kan aanpassen, ik heb jaren groente met sausjes en gekookte aardappelen met vlees gegeten, en nu dus sinds februari begonnen zonder e-nummers te eten.
    Maar soms als ik de recepten zie, dan denk ik dat ga ik proberen , en sommige dingen vind ik ook heel erg lekker.
    Wat ik wel merk is dat ik als ik paprika eet, ik die de hele avond weer proef, en ook komkommers, en rauwe knoflook hebben dat effect.
    Zou het kunnen zijn dat dat nog anders wordt? Courgettes en avocado's, die at ik nooit, nu soms, maar vind ze niet echt lekker.
    Gebakken knoflook vind ik zalig en dan heb ik er ook geen last van.
    Is je smaak al gevormd in je jeugd en blijf je die dingen lekker vinden, of is er nog hoop voor me.
    Ik eet echt elke dag e-vrij, maar niet elke dag met even veel plezier die vreemde groenten.
    Pffff, wat een verhaal weer, maar ik zit soms vol verbazing te kijken, een spinazie smoothie, kokosnoot, het is het net niet voor mij.
    Ik ben stapel op alle kazen,paksoi, koolsoorten, eigenlijk wel alle groenten verder, en eet ook wel graag rijst de laatste tijd.
    Blijf kijken naar je recepten, en kies er dan uit wat ik wel lekker vindt, maar zou graag wilen dat ik alles net zoals jullie lekker zou vinden.

    groetjes Gerdien
  • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 16 aug 2012 om 18:40
    Ha Gerdien,

    Je vraagt maar raak hoor ;-) En waarschijnlijk hebben andere lezers er ook iets aan!

    Iedereen heeft een andere smaak. Wat ik lekker vind kan een ander van gruwelen. En dat mag gelukkig ook. Als jij niet aan bepaalde smaken kunt wennen dan is er niemand die je verplicht om dat te eten. Avocado vinden veel mensen niet lekker, het is natuurlijk een beetje vettig en heeft een aparte smaak.

    Over het algemeen kun je altijd blijven leren met eten. Kinderen zijn vaak moeilijke eters en door de jaren heen gaan ze steeds meer lekker vinden. Over het algemeen (dit is onderzocht) moet je producten 10 keer eten voordat je kunt zeggen of je iets echt lekker vindt of niet. Dus je kunt beginnen met je afstreeplijstje... :-) Maar het werkt wel zo. Je moet echt aan nieuwe smaken wennen.

    Ik probeer hier zoveel mogelijk variatie in mijn blog te geven en niet te blijven 'hangen' in de standaard groenten en recepten. Wij lusten vrijwel alles dus dan is dat ook makkelijker. En ik denk ook niet dat iedere lezer alles aan zal spreken, zoals ik al zei, iedereen heeft een andere smaak, het ene recept zal de een meer aanspreken, een ander recept weer een ander etc.

    Succes met je ontdekkingstocht! En blijf niet met vragen zitten, stel ze gerust!

    Groetjes, Williene
  • Jenny Stegeman
    Jenny Stegeman woensdag 22 aug 2012 om 20:12
    Wat ik zelf al kind altijd wel lekker vond om op school te eten waren gewoon kale toastjes van LU. Ik geloof dat daar ook geen toevoegingen inzitten en misschien vinden jullie kinderen dit ook wel lekker.

    Moet ik er wel bij zeggen dat ik toen ook al met verschillende voedselintoleranties zat en heel veel niet mocht eten, misschien dat ik daardoor ook minder van zoete dingen, maar juist van hartige dingen hield.
  • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 23 aug 2012 om 19:46
    Ah, dat is ook een goede Jenny. Ik neem ze vaak mee in de natuurwinkel met wat zout en rozemarijn. Mijn dochtertje is er ook gek op!
    Dankjewel!

    Groetjes, Williene
  • Patricia
    Patricia zondag 02 sep 2012 om 23:00
    Jeetje wat een mooie blog! Ik ben zelf al een tijdje "om" maar het is best moeilijk om goede gerechten te vinden die je ook nog kunt invriezen. Ik was vandaag opzoek naar een recept voor nasi zonder pakje, die had ik al een tijd niet meer gemaakt. ik heb nu een beetje geproefd en morgen eten we hem op.. :-) Ik heb lang nog niet alles bekeken en hoop dat ik hier wat meer voor mijn menu kan vinden. Voor kinderdagverblijfdagen vind ik het prettig als ik wat uit de vriezer kan trekken wat ik zelf heb gemaakt..
  • Gerdien Lindblad
    Gerdien Lindblad maandag 03 sep 2012 om 02:45
    HalloPatricia.

    Als je kruiden zoekt voor de nassi kan je kruiden kopen van het merk het blauwe huis, ik koop het bij Ekoplaza, of bij Estafette, maar denk dat veel natuurwinkels het hebben, smaakt echt heel erg lekker.
    Ze hebben het ook voor de bami, en cajunkruiden.
    Misschien heb je wat aan deze tip, ze staan ook op mijn productenlijst die in Williene's handige links staat.
    Je kan sorteren of natuurwinkel, of op supermarkt, zodat je niet alles hoeft te bbekijken:-)

    Groetjes Gerdien
  • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 03 sep 2012 om 09:53
    Dankjewel Patricia! En welkom natuurlijk ;-) Eten invriezen is voor hectische, drukke dagen een uitkomst! Kijk eens bij de receptenindex, dan heb je alle recepten op een rij! Vaak kook ik wat extra zodat ik ook een portie kan invriezen.

    Succes en als je nog vragen hebt, stel ze gerust!

    Groetjes, Williene
  • Rianne Stoffer
    Rianne Stoffer maandag 03 sep 2012 om 12:32
    Hoi Williene,

    Op je FB pagina heb ik mooie geboortetaarten gezien, met zo'n lief baby'tje bovenop de taart.
    Ik wil zelf zo'n taart proberen te maken, maar kan ik eventueel via jou aan zo'n baby'tje komen?

    Vriendelijke Groeten,
    Rianne
  • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 03 sep 2012 om 12:49
    Hoi Rianne,

    Het baby´tje is van marsepein gemaakt en ik heb hiervoor een mal. Woon je bij mij in de buurt?

    Groetjes, Williene
  • Rianne Stoffer
    Rianne Stoffer maandag 03 sep 2012 om 13:45
    Hoi Williene,

    Euh.. ik heb geen idee waar je woont, maar ik woon in Putten, in Bijsteren.

    Heb het nu nog niet nodig hoor, maar weet niet of ik tegen die tijd het malletje mag gebruiken tegen een vergoeding of dat jij er een voor me wil maken?
    Zo ja, wat gaat me dat kosten?

    Groetjes,
    Rianne
  • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 03 sep 2012 om 13:50
    Hoi Rianne,

    Ik woon ook in Putten ;)

    Als je ´m nodig hebt, stuur me dan een mailtje of berichtje via facebook, dan maak ik er 1 voor je. En dat hoef je niet te betalen hoor, kleine moeite! Kun je ´m zo langshalen.

    Ik hoor het tzt wel!

    Groetjes, Williene
  • Anoniem
    Anoniem dinsdag 20 nov 2012 om 14:25
    Hoi!

    Ik heb je nog niet eerder gemaild, al kijk ik met regelmaat naar de recepten, zo handig!!

    Toch nog even een opmerking. Ik kocht de spagetti kruiden bij Ekoplaza, tot we ondekten dat daar ook Maltodextrine in zit. We hebben het uitgezocht, blijkt dat er in bio producten gewoon maltodextrine zit!! Dit door ook veelal te lezen op internet en te googlen..

    Malto en dextrose wordt maltodextrine, valt onder de e621.

    Heb jij hier al iets meer in verdiept, weet jij hier meer van.

    Gr Lizeth
  • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 20 nov 2012 om 15:29
    Hoi Lizeth,

    Bio-producten zijn niet altijd E-nummervrij. Maltodextrine is een vorm van glucosestroop dus die wil ik ook vermijden, maar bio-producten bevatten geen E621, dus daar is het wel 'vrij' van.

    Het boekje van Corinne is daarin niet helemaal duidelijk, want ook bijv. gistextract zit vaak in biologische producten. Terwijl dit op natuurlijke wijze verkregen gistextract is, terwijl Corinne ons doet geloven dat in alle gistextract E621 zit. Dit is dus zeker niet altijd het geval.

    Maar ook al is het vrij van E621, ik zou maltrodextrose sowieso vermijden vanwege de glucose-stroop.

    Ik hoop dat je hier iets mee kan en anders hoor ik het wel!

    Groetjes, Williene
  • Anoniem
    Anoniem maandag 26 nov 2012 om 15:56
    Hoi Williene,
    wat een leuke site, k heb al veel recepten uitgeprobeert, echt heerlijk, hoor.
    Knap dat je ze zo kan nabootsen.
    Maar ff een vraag, ik vind dat printen en in mijn receptenboek plakken zo, n gedoe, kun je niet een boek uitgeven? K weet zeker dat het goed loopt!!!
    Ik heb die van Dineke ook al, maar ik vind jou recepten ook helemaal super, voral die rijst recepten, we gaan niet meer naar de chinees@@@@

    Groetjes Marjan
  • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 27 nov 2012 om 11:08
    Hoi Marjan,

    Bedankt voor je reactie! Tja, heb al heel veel vragen gehad voor 'n boek, maar ik twijfel nogal ;-)

    Wie weet, ooit!

    Groetjes, Williene
  • Anoniem
    Anoniem maandag 03 dec 2012 om 13:27
    Hallo Williene,

    We kenden jou recepten al vanuit de Gezinsgids.Er was alleen nog nooit iets van gekomen om op je site te kijken. Inmiddels is daar verandering in gekomen,een van onze kinderen heeft ADHD,er is ons geadviseerd om hem echt geen kleurstoffen meer te geven. Dan ga je zoeken op internet en kom je erachter dat het echt niet alleen bij kleurstoffen kan blijven.Ik wil proberen het roer om te gooien voor ons gezin. Maar.... dat vergt wel even het nodige werk. Vooral de zoektocht naar de producten,waar je alles kunt kopen etc. En ja dan nog een lekker recept. Volgens mij ben ik hier dan op de juiste plaats,wat een prachtige site. En even inhakend op je vorige antwoord betreffende een kookboek,als je er een uitgeeft zoals deze site eruit ziet,niet langer twijfelen,succes verzekerd!!
    Je eerste klant ben ik ;-)
    Heel veel succes en ik zal vaak langskomen.

    H.groet Else
  • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 04 dec 2012 om 19:01
    Hallo Else,

    Bedankt voor je reactie! Lastig he, in het begin, die zoektocht! Gelukkig is er inmiddels heel veel info te vinden. In mijn links aan de rechterkant op mijn site zie je een link naar E-vrije producten. Zij heeft per supermarkt een lijst gemaakt met alle producten die 'veilig' zijn.

    En bedankt voor je opbeurende reactie ;-) Wie weet!
    Dankjewel!

    Groetjes, Williene
  • Anoniem
    Anoniem maandag 24 dec 2012 om 11:15
    Gewoon even laten weten dat ik al behoorlijk wat recepten van jou heb gemaakt.

    Ben nu bezig met salades voor morgen tijdens het eten met familie. Zo leuk.

    Alleen heb ik geen biologische kalfsvlees kunnen vinden, wel gewoon onbewerkte kalfsvlees (voor de huzarensalade). Ben benieuwd hoe die gaat worden. Het is namelijk de 1e keer en dat voor familie.

    Groetjes,
    Evelien
  • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 24 dec 2012 om 12:36
    Hoi Evelien,

    Bedankt voor je reactie en leuk om te horen! Je zou door de huzaren ook bijv. een varkenslapje kunnen gebruiken, maar ik wil liever zo min mogelijk varkensvlees gebruiken.

    Ik hoop dat alles lukt voor morgen! Hopelijk valt het in de smaak!

    Succes ermee en fijne dagen.

    Groetjes, Williene
  • Anoniem
    Anoniem donderdag 27 dec 2012 om 09:44
    Nou ik ga meer recepten maken, ik vond ze allemaal erg goed gelukt. Heerlijk waren de salades.

    Ik ga vandaag die waaier maar eens bestellen, wel zo handig.

    Gr.
    Evelien
  • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 27 dec 2012 om 20:01
    Ha Evelien,

    Leuk om te horen! Fijn dat het in de smaak is gevallen!

    Groetjes, Williene
  • diana
    diana donderdag 24 jan 2013 om 19:06
    Vanavond heerlijke babi pangang gegeten nav recept in oude Gezinsgids, ze hebben gesmuld. Toen gelijk maar even verder op internet gekeken, complimenten voor je mooie site! Ik hoop nog vaak even te kijken en ideetjes op te doen. Misschien nog een tip: wij bestellen biologische vleespakketen bij Bart Adriaanse in Alblasserdam. Dan hoeft het rundvlees niet zo duur te zijn.
  • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 25 jan 2013 om 12:05
    Wat leuk om te lezen, Diana!

    Bedankt ook voor je tip! Voor mij is het te ver weg, maar wie weet hebben andere lezers iets aan je tip!
  • Anoniem
    Anoniem zondag 10 mrt 2013 om 14:34

    Hoi Williene,
    Complimenten voor je website!
    Zelf gebruik ik al jaren geen E-nummers meer en geen suiker ivm suiker/
    intolerantie! Ik koop veel bij natuurwinkel in Putten en Ermelo!
    Een brood(biologisch meel) uit broodbakmachine komt er bij mij veel
    duurder uit dan bij jou! Welk meel gebruik jij? Molenmeel?
    Groeten,
    Meta

  • Johanna
    Johanna zondag 10 mrt 2013 om 21:20
    Wat een leuke inspirerende site! Ik ga hier zeker vaker komen rond neuzen. En natuurlijk me aangemeld om je te blijven volgen. En wat blijkt ik ben nummer 100, mooi getal!
    groeten Johanna http://melk-en-ei-allergie.blogspot.nl/
  • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 11 mrt 2013 om 10:19
    Hoi Meta,

    Dankjewel voor je complimenten! Leuk om te horen.

    Ik bak al tijden geen brood meer omdat de tijd ontbreekt. Ik kocht altijd meel bij de molen, maar dit is niet biologisch. Ik eet nu veel roggebrood, dat koop ik bij de natuurwinkel.

    Groeten, Williene
  • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 11 mrt 2013 om 10:20
    Dankjewel voor je reactie, Johanna! En welkom als 100e volger!!

    Groetjes, Williene
  • Anoniem
    Anoniem woensdag 03 apr 2013 om 22:38
    Wat een mooie site heb je Williene! Via een vriendin ben ik erop gewezen. Ik ben nog niet helemaal e-nummer vrij, maar ben op de goede weg. Het blijft lastig, maar door je site krijg ik wel weer inspiratie!
    Ken je het boek beter met voeding van Mia Tjoe? evt www.betermetvoeding.nl Dat is ook echt een aanrader, daar heb ik veel van geleerd!!
    groetjes Franciska
  • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 04 apr 2013 om 21:38
    Hoi,

    Welkom op mijn site, en bedankt voor je reactie! Leuk!

    Bedankt ook voor je tip. Ik ken de site niet, zal er eens op kijken, dankjewel!

    Groetjes, Williene
  • Anoniem
    Anoniem vrijdag 19 apr 2013 om 11:35
    Hallo Williene,

    Complimenten met je geweldige site!
    Ik kijk er dagelijks even op en heb al heel wat recepten uitgeprobeerd.
    Super.
    Ben al een eind op weg met e-nummer vrij, mede dankzij deze site.

    Groet,
    Nel
  • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 19 apr 2013 om 17:31
    Wat leuk, dankjewel voor je reactie!

    Groetjes, Williene
  • Anoniem
    Anoniem maandag 06 mei 2013 om 22:08
    Hallo Williene,

    Leuk blog, interessant.
    Zie je workshop wel zitten maar de afstand even minder. Kom uit Rotterdam. Sluit het nog niet uit.

    Groetjes,
    Diem
  • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 06 mei 2013 om 22:19
    Hoi,

    Bedankt voor je reactie en welkom op mijn blog!
    Kijk maar, of je het ziet zitten, je mag me altijd mailen!

    Groetjes, Williene
  • Anoniem
    Anoniem vrijdag 12 jul 2013 om 14:33
    Wat een leuke blog schrijf je Williene! Ik probeer sinds 2 maanden zo natuurlijk mogelijk te eten, heb me geabonneerd op een groente- en fruittas, als ik vlees eet, haal ik het nu bij een scharrelslager enz. Ik merk echt dat mijn lichaam reageert op het minder binnenkrijgen van al die E-nummertroep, heb meer energie en voel me goed. Ben voortdurend op zoek naar lekkere receptjes en tips en kwam zodoende jouw blog tegen. Wat heb je er veel op staan! Je hebt er weer een volger bij hoor, ga zo door!

    Hartelijke groet,
    Sofieke

    P.S. Er is op het ogenblik zoveel tegelijk oogstrijp, kan je misschien een keer iets schrijven over groente/fruit invriezen e.d. om op een later moment op een gezonde manier ervan te kunnen genieten?
  • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 12 jul 2013 om 19:10
    Ha Sofieke,

    Dankjewel voor je reactie en welkom op mijn blog! Wat fijn dat je je beter voelt door gezond te eten! Zo af en toe geef ik hier en daar al tips, maar inderdaad een goed idee om dat eens mee te nemen, dankjewel!

    Fijn weekend!

    Groetjes, Williene
  • Anoniem
    Anoniem vrijdag 26 jul 2013 om 12:56
    hallo Williene
    ik blijf niet uitgelezen, wat een hoop informatie en zo nuttig! Wij zijn sinds mijn man kanker heeft ons hele eetpatroon aan het omgooien. Ik probeer nu mijn weg te vinden in de wereld van e-vrij eten en heb inmiddels je kookboek besteld en had het 2 dagen later al op de mat liggen, wat een lekkere recepten. Heb vandaag de arretjecake gemaakt die nu staat op te stijven in de koeling.Over een maand staat mijn nieuwe keuken er met een combi erin dan kan ik ook de taarten gaan proberen.
    Ik had alleen een vraag over sommige recepten waar in staat dat je de oven moet voorverwarmen, hoe werkt dat met een combi?
    Ik heb alleen nog een extra uitdaging om ook lactosevrij te koken ivm mijn allergie.Ik kan een hoop producten lactosevrij kopen maar het blijft lastig.Bij de Jumbo kan ik het meeste krijgen wat er te krijgen is maar lang niet alles daarvoor moet ik naar duitsland, daar is veel mer te koop.Tenzij jij hierin nog tips heb

    Ga zo door!

    Groet uit land van Maas en Waal
    Petra
  • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 26 jul 2013 om 14:52
    Ha Petra,

    Bedankt voor je reactie! Wat leuk dat je m'n blog hebt gevonden.

    Wat vervelend dat je man te maken heeft met deze ziekte. Ik kan je aanraden om met kanker niet alleen e-vrij te eten maar ook zeker suikervrij! Al besef ik dat dit niet voor iedereen even gemakkelijk is!

    Fijn dat je blij bent met het boek, en hopelijk smaakt de arretjescake ;-)

    Pfoe, ik heb geen ervaring met een combi. Werkt de ovenstand niet als een gewone oven?

    Ipv. room of melk in een soep/saus o.i.d. kun je bijv. kokosmelk gebruiken. In smoothies, pap o.i.d. is rijstmelk of amandelmelk misschien een idee?

    Succes met het maken van de recepten en sterkte met je man!

    Groetjes, Williene

  • Marleen
    Marleen vrijdag 26 jul 2013 om 21:45
    Hoi Williene,

    Wat een enorm interessante site! En zoveel recepten! Suikervrij eten doen wij al, E-nummer vrij is de volgende stap. Je begrijpt wel dat ik heel blij ben dat ik jouw site getipt kreeg.

    Nog even een vraagje: is het boek een bundeling van de recepten op internet (maar dan dus makkelijk bladerbaar) of zijn dit weer andere recepten?

    Ik heb vandaag de wraps uitgeprobeerd; aan de speltsmaak moet ik nog wat wennen, maar verder prima gelukt. Ik had de wraps tussen bakpapier plat gerold en dat ging heel goed.

    Hopelijk ga je nog lang door met je site, succes!

    Zonnige groeten,
    Marleen
  • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 27 jul 2013 om 20:44
    Ha Marleen,

    Dankjewel voor je reactie en je complimenten! Leuk zeg! En welkom op Smakelijck, natuurlijk ;-)

    In het boek staan de succesrecepten van mijn blog maar het grootste deel zijn nieuwe en niet eerder gepubliceerde recepten.

    Leuk dat de wraps gelukt waren! Je kunt ook volkorenmeel gebruiken, dat is wel tarwemeel.

    Fijne avond nog!

    Groetjes, Williene
  • Marleen
    Marleen zaterdag 27 jul 2013 om 21:17
    Hoi Williene,

    Ja, maar onze jongste dochter kan niet tegen tarwe, dus het leek me goed om met zijn allen speltwraps uit te proberen. Zij vond ze overigens heerlijk (zelfs zonder vulling..)!

    Zonnige groet,
    Marleen
  • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 27 jul 2013 om 21:31
    Ah, oké! Gelukkig dat ze dan wel in de smaak zijn gevallen!

    Groetjes, Williene
  • Johannes H. van Nieuw Amerongen
    Johannes H. van Nieuw Amerongen donderdag 15 aug 2013 om 16:39
    Hoi Williene,
    dankjewel voor je mooie recepten-blog!
    Heb je misschien een tip voor een aangepast dieet bij Fibromyalgie?
    groet, -hans.
  • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 15 aug 2013 om 18:45
    Ha,

    Bedankt voor je bericht en je compliment!

    Ik ben geen arts, ook geen diëtist, dus ik ben altijd voorzichtig met het geven van adviezen. Omdat ik wat dat betreft ook maar een leek ben.

    Maar ik heb wel heel veel gelezen, dus ik weet er wel het een en ander van, en ik zou je aanraden om in ieder geval E621 (en andere rode E-stoffen) te vermijden, evenals suikers, zoetstoffen en witmeel. Veel groenten, fruit, noten en zaden, matig met granen en omega 6 vetzuren(vanwege het feit dat een teveel aan omega6 vetten ontstekingen bevorderen). Omega 3 vetzuren zijn wel goed om veel en regelmatig te eten (vis, noten). Verder is het verstandig om magnesium bij te slikken, als je dat nog niet doet. Dit kun je evt. eerst laten onderzoeken of je daar tekort aan hebt, meestal is dit wel het geval.

    Succes en sterkte!

    Groet, Williene
  • Johannes H. van Nieuw Amerongen
    Johannes H. van Nieuw Amerongen vrijdag 16 aug 2013 om 10:40
    Dankjewel voor je snelle antwoord Williene. Ja klopt, E621 mijd ik ten alle tijde, net als zoetstoffen. Bedankt voor je tips! Ben al aardig op de goede weg, denk ik ;) Echter, nu nog de vleeswaren laten staan, maar ja lust geen kaas dus je moet iets. Appelperenstroop verveelt best snel.. Zal vanaf nu ook letten op omega-6. Dank! -Hans (holdme-Jesus.com)
  • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 16 aug 2013 om 20:24
    Graag gedaan! Hopelijk heb je er baat bij! Succes en sterkte ermee!

    Groetjes, Williene
  • Anoniem
    Anoniem woensdag 11 sep 2013 om 16:58
    Hoi Williene,

    mooie site, lekkere recepten en goede tips heb je! Super! Ben zelf ook al een tijd lang aan het experimenteren met voeding zonder e-nummers, suikers en witmeel. Kwam al een heel eind, maar jouw site en boek zijn een welkome aanvulling! Probeer ook anderen een beetje bewust te maken over hun eetgewoonten, maar sjongejonge......je voelt je soms een roepende in de woestijn! Veel onkunde en soms ook onwil. Maar ja, we gaan maar door, want elk persoon die "om" gaat, is er weer één. En als christen hebben we toch ook de plicht om goed en verantwoord met ons lichaam en het milieu om te gaan. God heeft alles zó perfect geschapen, en wat maken wij er een rommeltje van.
    Ik las nog iets over een nieuwe blog over verzorgingsprodukten/tips.....is die er al? Ik hoor het graag van je!
    Veel zegen bij het verder zoeken en doorgeven!

    Groetjes Marja
  • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 11 sep 2013 om 19:26
    Dankjewel voor je reactie, Marja! En natuurlijk ook voor je complimenten.

    http://smakelijck.blogspot.nl/2013/08/verzorgingsproducten-update.html Bedoel je deze? Dit is de update die ik een aantal maanden terug heb geplaatst.

    Ik herken het hoor wat je zegt, en het is en blijft ieders eigen verantwoordelijkheid. Maar mensen die dan tobben met hun gezondheid zou je soms zo graag willen helpen, maar uiteindelijk moeten ze het zelf doen!

    Succes met alles!

    Groetjes, Williene

  • Anoniem
    Anoniem maandag 23 sep 2013 om 20:02
    Hoi Williene, ook ik heb vandaag je website gevonden (was via google opzoek naar een artikel over kokosolie). Wat een mooie, leuke en overzichtelijk ogende website heb je! Echt heel leuk dat je dit allemaal deelt. Ik ben 29 jaar en sinds 3 maanden ben ik mijn leven volledig aan het omgooien wat betreft eten en verzorgings producten, dus jouw website is erg welkom in mijn zoektocht :) Groetjes Leonie
  • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 24 sep 2013 om 14:10
    Wat leuk zeg, welkom! En bedankt voor je complimenten. Fijn om te horen.

    Succes met alles en bij vragen, stuur gerust een berichtje!

    Groetjes, Williene
  • Anoniem
    Anoniem dinsdag 24 sep 2013 om 18:38
    Oke bedankt Williene! Succes met de site in ieder geval. Groetjes leonie
  • Anoniem
    Anoniem donderdag 10 okt 2013 om 23:03
    Wow wat een geweldige site! Jammer dat ik het nu pas ontdek! Morgen meteen iets lekkers uitzoeken!

    Gr Bianca
  • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 11 okt 2013 om 09:42
    Dankjewel! En welkom, leuk dat je mijn site hebt gevonden en veel plezier met de recepten!

    Groetjes!
  • Anoniem
    Anoniem vrijdag 01 nov 2013 om 11:44
    Hallo!
    Wat leuk hier! Ik heb al een paar keer een recept van je uitgeprobeerd, en het smaakt allemaal goed! Maar als het gaat over E-nummer vrij eten, duizelt het me! Hoe ga je dat ooit in een vat gieten, met een opgroeiend gezin, wat zóóóó van alle lekkere dingen houd die de winkels te bieden hebben... Ik weet het gewoon niet...
  • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 01 nov 2013 om 19:00
    Ha,

    Dankjewel voor je reactie en welkom! Leuk dat het goed in de smaak valt!

    Lastig hé, dat begin. Probeer voor jezelf een soort van manier te vinden om het roer om te gooien. Probeer bijv. bij de avondmaaltijd geen E-nummers meer te gebruiken, lees hier en daar wat over voeding en probeer voor jezelf er een weg in te vinden.

    Doe het stapje voor stapje. Alle begin is moeilijk en de weg naar gezonde voeding zeker! Door het stapje voor stapje te doen houd je het voor jezelf overzichtelijk.

    Succes en als je vragen hebt, stel ze gerust! Hier of op de mail!

    Groetjes, Williene
  • Marieke R
    Marieke R donderdag 05 dec 2013 om 14:48
    Hoi Wlliene,

    Wat een supersite! Ik heb het al veel gelezen, maar deze site (dus jij ;-)) zorgt voor zoveel inspiratie! Mijn ogen zijn onlangs geopend wat het gezonde eten betreft, en m.b.v. deze recepten komen we een heel eind met het gezonde eten. Dank voor het delen van je kennis, recepten, inspiratie en motivatie! Ik heb zelf 4 kinderen en moet zeggen dat het omschakelen echt goed gaat. Soms heb ik toch ineens een 'verkeerd' product, maar met vallen en opstaan...

    Hartelijke groeten, Marieke
    (madebyrooz.blogspot.nl)
  • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 06 dec 2013 om 15:17
    Hoi Marieke,

    Bedankt voor je reactie en je complimenten! Graag gedaan natuurlijk, ik hoop dat ik heel veel mensen kan inspireren en dat ik kan laten zien dat gezond eten écht niet saai is ;-)

    Fijne dag!

  • anita terwindt
    anita terwindt woensdag 18 dec 2013 om 09:29
    Hoi Williene, ook ik heb vandaag je website gevonden! Geweldig! Een mooie toevoeging op de websites die ik al volgde. Sinds 5 weken eten mijn man en ik vlgs het Paleo "dieet" en we verzamelen zoveel mogelijk recepten en tips. E-nummers aten we al jaren niet meer. Maar wat ik allemaal lees over graan........jakkes! Dat willen we dus ook niet meer. Behalve spelt, boekweit, gierst e/d. Maar dat zijn ook geen granen natuurlijk.
    Super dat je op internet bent en wat een prachtige mooie site!!!!
    Succes! Groetjes, Anita
  • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 19 dec 2013 om 11:18
    Hoi Anita,

    Wat leuk! Welkom op mijn blog. Spelt e.d. zijn wel granen maar wel minder bewerkt. Afwisseling is erg belangrijk. Maar tarwe zou ik zoveel mogelijk laten voor wat het is, vooral niet biologische.

    Bedankt voor je complimenten en een fijne dag!
  • Anoniem
    Anoniem woensdag 08 jan 2014 om 11:54
    Hoi Williene,
    Ken je de site van Rineke Dijkinga al? Ben vorig jaar naar een lazing van haar geweest en wat een boel nuttige informative over vetten, suikers enz. En: veel leuke recepten! http://rinekedijkinga.nl/
    Groetjes Josella
  • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 09 jan 2014 om 10:27
    Ik heb heb haar site nooit bekeken, maar ik heb wel haar eerste boek! Bedankt voor je tip!
  • Bertina van Nieuwenhuizen
    Bertina van Nieuwenhuizen dinsdag 21 jan 2014 om 13:26
    Ha grappig! Heel erg off-topic. Ik zie ineens waar je woont (denk ik) ik heb verlekkerd naar de makelaarsfoto's gekeken, haha maar we kunnen voorlopig nog niks kopen. Leuk hoor! Volgende week gaan ik en een vriendin je workshop doen! We zien je daar!
  • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 21 jan 2014 om 17:23
    Haha, wat leuk. Mijn huis stond inderdaad te koop! Gezellig dat je een workshop komt volgen! Tot dan!
  • Anoniem
    Anoniem woensdag 29 jan 2014 om 12:53
    Ik zat net wat bij je recepten te kijken. Leuk!
    Wel las ik pas dat je kokosprodukten zo min mogelijk moet eten. Hoe zie jij dat?
    En biologische produkten, kan ik er dan vanuit gaan dat ze niet biologisch-dynamisch zijn?
  • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 29 jan 2014 om 17:39
    Bedankt voor je reactie! Waar heb je dat gelezen? Want ik vind kokos zelf erg gezond.
    Biologische producten zijn soms BD, soms niet, ligt aan het merk. Staat wel altijd op de verpakking.

    Succes!
  • Anoniem
    Anoniem woensdag 29 jan 2014 om 20:00
    Ik hoorde in een winkel een discussie aan over kokos. En ben toen thuis op google gaan zoeken. En kwam toen ook wel erg verschillende meningen tegen. Ik gebruik het zelf nu heel matig. Het schijn erg vet te zijn en dan niet het goede vet. Ik zag dat jij het ook nogal veel gebruikt, vandaar mijn vraag. Biologisch dynamische produkten wil ik helemaal niet gebruiken. Het is lastig om ze te vermijden als je wel zoveel mogelijk natuurlijk wilt eten.
  • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 29 jan 2014 om 21:00
    Kokos is inderdaad vet en bevat veel verzadigde vetten. Lang is ons verteld dat verzadigd vet slecht is. De laatste onderzoeken wijzen echter uit dat dit niet het geval is. Moedermelk bevat bijv. ook heel veel verzadigd vet, dus moedermelk zou ook ongezond zijn? Dit zijn pure, natuurlijke, gezonde vetten waar gelukkig niets mis mee is. Transvetten, en suiker dat omgezet wordt in vet is wel slecht, maar deze natuurlijke vetten niet. Dus voor mij blijft kokos een gezond en goed product om te gebruiken.

    Fijne avond!
  • Anoniem
    Anoniem donderdag 20 feb 2014 om 15:58
    Hoi Williene,
    Complimenten voor deze site! Ik heb nog niet goed begrepen waarom melk niet goed zou zijn.
    Ik gaf mijn kinderen een tijd lang Optimel omdat ik dacht dat dit een gezond alternatief was, maar nu geeft ik ze elke dag melk. (hoewel ze dit minder lekker vinden). Karnemelk lusten ze echt niet.
    groetjes van Lisette
  • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 20 feb 2014 om 17:50
    Dankjewel Lisette!

    Melk is 'dood' gepasteuriseerd en heeft geen toegevoegde waarde in een gezond voedingspatroon. In melk zit veel fosfor, door deze fosfor neem je bijna geen calcium op uit melk. Nederland is één van de landen waar het meeste melk wordt gedronken. Het is tegelijkertijd ook het land waar de meeste osteoporose voorkomt. Dus voor het hele calciumverhaal hoef je geen melk te gebruiken. Bovendien tast het de luchtwegen en darmslijmvliezen aan. Verzuurde melkproducten is een ander verhaal, door de verzuring bevatten zij goede bacterien voor ons lichaam. Bijv. karnemelk, kwark en biogarde yoghurt.

    Succes!

    Groetjes, WIlliene
  • Anoniem
    Anoniem donderdag 20 feb 2014 om 18:32
    Valt Griekse yoghurt ook onder de categorie verzuurde melkproducten?
  • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 20 feb 2014 om 21:43
    Biologische Griekse yoghurt met melkzuurbacteriën wel ja! Moet op het etiket staan.
  • Anoniem
    Anoniem donderdag 20 feb 2014 om 21:43
    Bedankt Williene!
    Heb je misschien nog een tip wat ik door de karnemelk kan doen, waardoor ze het misschien wel gaan lusten? Mijn oma deed er bij mij altijd een scheutje roosvicee doorheen, maar weet nu dat dit voor mijn kinderen wellicht niet zo'n goede optie is ;-)
    groetjes, Lisette
  • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 20 feb 2014 om 21:45
    Ik doe er een scheutje diksap door of ik blend het met wat bosvruchten. Vinden ze hier erg lekker! Succes hoor!
  • Anoniem
    Anoniem zaterdag 29 mrt 2014 om 20:22
    Hallo Williene,
    Ziet er mooi uit deze site en super handig zo die recepten, ga er zeker gebruik van maken.
    Nu kom ik alleen in een recept bijv tegen om Ketjap Manis te gebruiken, maar hier zitten ook zeer slechte e-nummers in. Of koop jij dit ergens anders?
    Dit is ook het geval met Sambal.
    Ik ben benieuwd!
    Groetjes Mariah
  • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 31 mrt 2014 om 12:28
    Dankjewel!

    Ketjap Manis koop ik altijd van Yakso, deze is E-vrij. Meestal zet ik dit bij de recepten, maar misschien is het er wel eens bij ingeschoten. Sambal heb ik ook van Yakso. Net als chilisaus, gembersiroop, soya e.d.

    Succes!
  • Anoniem
    Anoniem vrijdag 04 apr 2014 om 09:19
    Hoi Williene,
    Even nog een vraagje en wellicht een idee voor een nieuw recept?!
    Ik ben op zoek naar een e-nummer vrij recept voor afbakbroodjes. Wij bakken vaak op zondagmorgen wat kaiserbroodjes af.....maar daar zit toch het een en ander verkeerd in......!
    Ik heb een receptje voor afbakbroodjes met pitjes en kaas. Je moet ze afbakken op 180 gr 15 min kan ze dan invriezen en op een later moment 3-5min 220gr afbakken.
    Heb jij inspiraties of misschien al een kant en klaar recept?
    Ben benieuwd! Dank je!
    Mariah
  • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 05 apr 2014 om 12:11
    Ha,

    Bedankt voor je tip. Je kunt echter vaak gewoon brood in kleinere broodjes maken en dan 10 minuten voordat de broodjes klaar zijn uit de oven halen. Af laten koelen en dan invriezen. Als je ze wilt eten dan laat je ze ontdooien en bak je ze 15 minuutjes af.

    Er is ook E-vrij afbakbrood te koop bij AH, de biologisch stokbrood en pistoletjes en de meergranen van Excellent.

    Succes!

  • Anoniem
    Anoniem dinsdag 08 apr 2014 om 09:57
    Hoi Williene,
    Bedankt voor je reacties! Ik blijf bezig met proberen zo puur mogelijk te koken en te eten, lastig om een patroon om te gooien. Voor mezelf niet echt maar wel voor de kinderen.....:) De oudste is 9 dus zeg maar eens dat ze geen snoepjes meer mogen....!
    Nu had ik nog een Familyzak smarties in de kast staan en wilde deze eigenlijk maar meteen weggooien vanwege alle troep die erin zit. Maar ik verbaasde mij toen ik ging kijken met het boekje van Gouget ernaast, er zitten helemaal geen e-nummers in! Wel suiker natuurlijk dus we kopen geen nieuwe meer, maar toch!
    Verder houden wij erg van shoarma maar dat is lastig te maken want in de kruidenmix van Silvo zitten wel verkeerde e-nummers. Zou jij een recept weten om dit zelf te maken?
    Hartelijke groet en succes met je site (ik ben er dagelijks op te vinden:))
    Groetjes Mariah
  • Anoniem
    Anoniem dinsdag 08 apr 2014 om 10:24
    Ben ik weer, heb inmiddels allemaal recepten gevonden om zelf shoarma kruiden te maken! Lekker in een ovenschotel met spitskool en rundergehakt!
    Ik heb de Pecan taartjes gemaakt het weekend, ze waren iets te donker geworden, maar heerlijk, die gaan we nog eens maken en dan iets korter in de oven!
    Mariah
  • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 08 apr 2014 om 13:04
    Wat goed dat je al zo bezig bent! Leuk om te lezen, Mariah!

    Je hebt zelf inmiddels al een recept gevonden zie ik ;-) Gekruid.nl verkoopt ook kant en klare kruidenmixen, zonder toevoegingen. Volgens mij hebben ze ook shoarmakruiden.

    Succes met alles hoor!

    Groetjes!
  • Anoniem
    Anoniem zaterdag 12 apr 2014 om 12:23
    Hoi Willene,

    Ik heb vandaag je twee kookboeken aangeschaft en als ik ze zo vluchtig doorblader, zie ik al zoveel lekkere dingen! Weet bijna niet wat ik eerst ga maken. Ik ben ongeveer een jaar geleden begonnen met e-nrs te gaan vermijden. Niet eenvoudig.inderdaad. Met de warme maaltijden heb ik gelukkig niet veel moeite, want ik ben opgegroeid met een moeder.die alles zelf maakt, niets geen pakjes of zakjes..maar ik vind het ontbijt,lunch en tussendoortjes wat lastiger. Maar dankzij je.boeken zie.ik daar al veel in staan! Het maakt het alleen wat lastiger dat in mijn woonplaats alleen maar de.gewone supermarkten zijn,dus.veel ingrediënten zijn er niet en moet ik dus een speurtocht gaan houden waar.ik ze vandaan.kan halen...hahahaha. Ik wou je nog vragen wat je.meest gebruikte producten zijn en waar.je ze haalt,maar toen zag.ik het achterin je boek staan! Heel fijn! Stapje voor stapje ga ik het steeds meer uitbreiden om beter voor mezelf en mn gezin te zorgen qua voedsel..Het is.niet makkelijk maar het zeker waard. Ik wil je bedanken voor je tijd en investering in dit alles en dat je dit met ons deelt!

    Groeten Mariet
  • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 12 apr 2014 om 13:54
    Ha,

    Bedankt voor je reactie en complimenten! Leuk dat je ook aan de slag wilt gaan. Je kunt even kijken wat ze bij jullie in de supermarkt verkopen, mijn ervaring is dat deze een steeds groter assortiment krijgen in dit soort producten.

    Verder kan ik je de site gekruid.nl aanraden. Zij hebben ook heel veel tegen een geschikte prijs, en zo zijn er meer webwinkels. Bijv. doemaarpuur.nl

    Succes met alles en als je vragen hebt, je weet me te vinden ;-)

  • Anoniem
    Anoniem dinsdag 22 apr 2014 om 08:31
    Dank je voor je tips!
  • janette
    janette donderdag 01 mei 2014 om 10:02
    Wat mij op het moment bezig houdt:

    Wat is gezond en eetbaar?
    Alles in de winkel is kant en klaar
    in deze maatschappij hebben we nergens geen tijd meer voor
    het gevolg is: de voedselindustrie liegt ons voor
    graag wil ik voor ons gezinnetje gezond eten klaarzetten
    maar hoe zit het dan met al die E-nr wetten?
    Dit kan mij op t moment ontzettend in verwarring brengen
    want wil ik me wel tussen al die gezondheid freaks mengen?
    Wat dat is toch zoals je wordt bestempeld als je anders doet, raar!
    Maar wat is er nu allemaal van waar?
    Ben er nu wel achter dat ik m'n kinderen minder chemische toevoegingen wil geven
    want ze hebben toch recht op een gezond en E-nr vrij leven?

    Janette

    bedankt voor je tips en info!
  • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 01 mei 2014 om 17:48
    Hoi Janette,

    Bedankt voor je reactie.

    Wat gezond is, dat is voor iedereen een ander begrip. Voor mij is gezond zo puur en onbewerkt mogelijk. Dit is niet voor iedereen haalbaar.

    E-nummers zijn goedgekeurd. We weten alleen nog helemaal niet wat het effect is op lange termijn omdat daar simpelweg geen onderzoek naar is gedaan. Sowieso niet wat al die e-nummers met ons lichaam doen. Als we eten, zoals het gros van de Nederlanders eet, dan krijgen we per dag zo'n 50-60 E-nummers in ons lichaam. Wat die enorme hoeveelheid aan chemische stoffen met ons doet dat is nog maar de vraag.

    Ik wil geen proefkonijn zijn, en steeds meer mensen bedanken daar hartelijk voor. Puur en terug naar de basis is goed voor je lijf, want ik merk ontzettend veel verschil. Dat gun ik iedereen, daarom schrijf ik deze blog en sta ik daar 100% achter!

    Succes met alles en je mag me altijd mailen of je vragen hier stellen.

    Fijne avond!
  • Anoniem
    Anoniem dinsdag 13 mei 2014 om 10:25
    Hoi Williene,

    Wij 'eten' elke dag 's morgens een smoothie. Nu gebruiken we als basis altijd de spinazie met (wisselende) andere ingrediënten. Nu weet ik dat spinazie een nitraatrijke groente is, is het daarom wel goed om elke dag spinazie door je smoothie te doen?

    Alvast bedankt.

    Groetjes,

    Johanneke
  • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 13 mei 2014 om 13:55
    Ha Johanneke,

    Nitraat komt vrij bij verhitting, dus op zich geeft dat niet heel veel, toch zou ik wel zoveel mogelijk afwisselen en spinazie te beperken tot bijv. 3x per week. Het kan ook met bijv. raapstelen, andijvie, etc. Succes!

  • sarina
    sarina woensdag 11 jun 2014 om 21:48
    hoi wilinne, Sinds een paar weken heb ik ook je tweede kookboek, en sindsdien veel meer groentenmomentjes. Wat een heerlijke recepten staan er in! Ik ben echt heel blij met je boek groetjes sarina
    • Smakelijck donderdag 12 jun 2014 om 09:41
      Wat leuk, Sarina! Veel succes met het boek en het koken met groenten!
  • Lisette
    Lisette donderdag 12 jun 2014 om 15:01
    Ha Williene, Ter inspiratie: https://www.pit-pit.com/nl Ik heb hele goede ervaringen met deze website. Zij verkopen betrouwbaar, (zoveel mogelijk) onbewerkt voedsel. Ik koop er bijvoorbeeld vaak parelgort en maak daar zelf risotto van. Het is gezonder dan de risotto uit de supermarkt, die is van witte rijst. Ik kook vaak 200 gram parelgort met dubbel zoveel bouillon. Je moet het wel echt 1 uur koken en de nacht van tevoren de parelgort laten wellen in koud water. Vervolgens kun je erbij doen wat je wilt. Ik doe vaak uit, bieten en geitenkaas, maar het is ook erg lekker met verse zalm en bleekselderij. Deze website is niet super goedkoop, maar als je er in grote hoeveelheden inslaat, wordt het steeds voordeliger. Zo kun je er ook cacaomassa kopen om zelf je chocolade te maken, nasikruiden, enz. Hopelijk heb je er wat aan. Groetjes Lisette
    • Smakelijck vrijdag 13 jun 2014 om 09:45
      Hi Lisette, bedankt voor je tip, maar deze site ken ik al vanaf het begin toen het nog gekruid.nl heette ;-) Hele fijne site inderdaad! Ik heb 'm regelmatig hier genoemd op de blog, maar dan nog altijd onder hun oude naam, omdat ze sinds kort van naam zijn verandert. Fijne dag! Groetjes, WIlliene
  • Monique
    Monique woensdag 25 jun 2014 om 10:00
    Kan ik deze manier van eten vergelijken met het hormoonfactordieet?
    • Smakelijck woensdag 25 jun 2014 om 10:42
      Hi, Ik ken het hormoonfactordieet niet, wel van gehoord, maar weet niet alle ins en outs. De manier waarop ik eet is zonder toevoegingen (E-nummers), maar ook zonder geraffineerde suikers en witmeel. Eigenlijk zo gezond, zo puur en natuurlijk mogelijk. Fijne dag!
  • Monique
    Monique woensdag 25 jun 2014 om 13:35
    Dat is ook het kenmerk bij de hormoonfactor. Maar ook geen tarwe. Bedankt voor je antwoord.
    • Smakelijck woensdag 25 jun 2014 om 14:03
      Klopt, ik eet ook geen tarwe. Wel gluten hoor, zoals rogge, spelt e.d. heb ik geen problemen mee, maar wel matig. Succes met alles!
    • Aleida bij de Vaate
      Aleida bij de Vaate zaterdag 30 mei 2020 om 19:03
      Ha, Ben ondertussen fan van je geworden, ik probeer al een tijdje zonder geraffineerde suikers te doen en het bevalt me prima. Nu had ik een vraag, als je een recept hebt met de gewone geraffineerde suikers hebt bijv 150 gram suiker zou je dan dat ook kunnen omrekenen voor een bepaalde grammen kokosbloesemsuiker? Ik hoop dat je het een beetje snapt ;-) Alvast bedankt voor je reactie! Groetjes
    • Smakelijck maandag 01 jun 2020 om 21:21
      Ha, wat leuk! Het is altijd een beetje puzzelen, want in sommige recepten is suiker bijv. echt nodig voor de samenstelling van het recept. Als dat niet het geval is kan het vaak wel voor de helft minder. In principe kun je het 1 op 1 vervangen, en vaak heb je aan de helft al meer dan genoeg. Succes!
    • Christina
      Christina zaterdag 19 dec 2020 om 23:00
      Dag Williene, Geweldig, zoveel van jouw recepten op 1 site. Ik heb vaak recepten vanuit de Gezinsgids geprobeerd en heb zelf jouw boek: Smakelijk Zomer. Tot nu toe heb ik ze allemaal heerlijk gevonden! Wij wonen in Canada en er is hier een "nieuwe" suiker-vervanger op de markt gekomen die "Monkfruit" genaamd wordt. Weet jij hier wat meer van en kan ik kokosbloesemsuiker daarmee vervangen?
      • Smakelijck maandag 21 dec 2020 om 10:37
        Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie! Heb je meer informatie die ik kan lezen over Monkfruit? Een website bijv, of ingredienten? Ik hoor graag!
        • Christina
          Christina dinsdag 22 dec 2020 om 20:47
          https://www.lakanto.com/pages/monk-fruit
        • Christina
          Christina dinsdag 22 dec 2020 om 20:52
          Dag Williene, Ik vervang andere suikers 1 op 1 met Monkfruit. Het is makkelijker te verteren als sommige andere suikervervangers en heeft geen vreemde nasmaak zoals Stevia.
        • Christina
          Christina dinsdag 22 dec 2020 om 20:52
          Dag Williene, Ik vervang andere suikers 1 op 1 met Monkfruit. Het is makkelijker te verteren als sommige andere suikervervangers en heeft geen vreemde nasmaak zoals Stevia.
    • Gisela
      Gisela vrijdag 18 jun 2021 om 09:03
      Leuk site zeg! Ik kook al langer zonder pakjes en zakjes vanwege allergieën, snoepjes en koekjes eten we wel :) Maar even een vraagje, wat is er mis met tarwe dan? Tov spelt? Ik heb nu ook een kind met noten/pinda allergie dus die eet nu wel speltbrood.
      • Smakelijck vrijdag 18 jun 2021 om 14:21
        Als je tarwe kunt verdragen is dat natuurlijk prima, spelt is beter te verdragen voor je darmen.
    • gisela
      gisela vrijdag 18 jun 2021 om 09:06
      Mijn koemelk/soja vrije dochter bv eet dolgraag fruit en noten (gelukkig) maar de andere mag dat nu niet meer, verdraagt ook geen enkele vrucht. Bakken met amandelmeel wordt m ook niet (meer) dus dat is nu even mijn eerste zoektocht.. Heb jij daar ervaringen mee?
      • Smakelijck vrijdag 18 jun 2021 om 14:21
        Amandelmeel kun je ook goed vervangen door gemalen zonnebloempitten. Dan heb je nog wel de smeuigheid wat amandel of ander notenmeel zo lekker maakt in een recept. Succes!
        • Gisela
          Gisela vrijdag 18 jun 2021 om 16:04
          Ah, echt? Wat een leuk idee zeg daar heb ik iets aan. Dankjewel!
    • Noahh
      Noahh maandag 28 jun 2021 om 16:34
      Hoihoi Willien! Wat een ontzettende leuke site! Happy.. ik heb em gevonden! Dankjewel voor alles! Groetjes No
      • Lainskie
        Lainskie maandag 28 jun 2021 om 16:41
        Hallo! Gwn even laten weten dat ik dit fantastisch vind:) En dat je mooie foto's kunt maken, of maak je die niet zelf?? Even een brutaal vraagje hoor, neem het me niet kwalijk, want wat voor camera gebruik je?? Sorry voor mijn brutale mond, maar ik dacht van ik vraag het toch maar even.. ;) Mvg Lainskie van der Rood
        • Lainskie
          Lainskie maandag 28 jun 2021 om 16:42
          Sorry! Ik heb perongeluk gereageerd op het bericht van Noahh, ging niet expres. Vervelend voor het ongemak..
        • Smakelijck dinsdag 29 jun 2021 om 13:15
          @Lainskie Dankjewel! Ik maak de foto's zelf inderdaad en gebruik daarvoor een Canon.
      • Smakelijck dinsdag 29 jun 2021 om 13:14
        @Noahh Dankjewel! Veel succes met de recepten.
    • Lainskie
      Lainskie dinsdag 29 jun 2021 om 19:23
      Wow wat fet dat u die foto's zelf maakt! Het zijn echt heeele mooie foto's dat maakt het bakken zelf ook leuker:)
      • Smakelijck zaterdag 21 aug 2021 om 20:50
        Dankje!
    • Jen
      Jen vrijdag 20 aug 2021 om 16:00
      Heb nu je beide kookboeken van 'puur koken - zonder pakjes en zakjes'. Mijn man zijn reactie was eerst van: hoezo kookboeken? Jij verzint toch altijd je eigen recepten? :-) Kookboeken heb jij niet nodig.. Ik ben inderdaad gek op koken én op zelf mijn recepten verzinnen, maar soms heb je inspiratie nodig om weer eens even wat anders te eten ;-) Ik ben fan!
      • Smakelijck zaterdag 21 aug 2021 om 20:50
        Wat leuk! Dankjewel! Veel plezier van je boeken.
    • Mirjam de Vos
      Mirjam de Vos dinsdag 21 dec 2021 om 17:21
      Ha Willine, Ik ben ook om. Nooit geen vieze E-nummers meer en eigenlijk veel lekkerder eten. Ik vind het niet meer werk en langzaam aan word mijn kruidenkast steeds rijker, dus vaak heb ik alles gewoon al in huis. Ik wil graag weten waar jij Keltisch zout koopt, dat ben ik nog nergens tegen gekomen... Groetjes, Mirjam
      • Smakelijck dinsdag 21 dec 2021 om 19:03
        WAt leuk om te lezen zeg! Fijn dat het zo goed gaat. Keltisch zout koop ik bij Selnature, online. Daar koop ik een kilo voor 2,50.
    • Bernita
      Bernita vrijdag 07 jan 2022 om 14:41
      Hoi willine, Ik vind veel recepten van je goed. Maar die boor mij eruit springen zijn de eiersalade en de taart met creme fraiche en blauwe bessen.heerlijk is tie!
      • Smakelijck vrijdag 07 jan 2022 om 15:22
        Dat is fijn om te lezen. Dankjewel!
    • Hanne
      Hanne zaterdag 08 jan 2022 om 18:12
      Sinds oktober 2021 heb ik ons eetpatroon helemaal veranderd. Ik heb 60 verschillende recepten uit jouw kookboeken gebruikt. GEWELDIG! Elke dag weer een feest. Dankjewel.
      • Smakelijck maandag 10 jan 2022 om 10:11
        Wat leuk om te lezen! Heel graag gedaan en jij bedankt voor je leuke reactie :-)
    • Irma van den Hoorn
      Irma van den Hoorn dinsdag 02 mei 2023 om 19:07
      Hoi Williene Allereerst nog van harte gefeliciteerd met de geboorte van jullie zoon en broertje Gods zegen bij de opvoeding Ook ik heb jouw kookboeken ontdekt en er mee aan de slag gegaan Het zijn duidelijke recepten Is er van jouw ook een kookboek met koolhydraatarme recepten ?
      • Smakelijck woensdag 03 mei 2023 om 11:53
        Dankjewel! Ik heb geen specifiek boek voor koolhydraatarm, omdat ik daar niet achter sta, qua gezondheidsvoordelen, alleen in geval van ernstige ziekten, kan het tijdelijk heel goed zijn. De recepten in de boeken en op de website zijn grotendeels wel koolhydraatbeperkt omdat ik zoveel mogelijk de snelle koolhydraten vermijd. Dus bijv. geen bewerkte suikers, geen wit meel, pasta en rijst.
    • Karin
      Karin vrijdag 13 okt 2023 om 10:30
      Hallo, ik heb het tweede deel gekregen. Prachtige recepten. Alleen een vraag over blz 46, Als het met rundvlees is mag je het toch geen babi noemen? En moet rundvlees niet lekker sudderen? Groet Karin
      • Smakelijck vrijdag 13 okt 2023 om 10:37
        Hi, Dat klopt, dat heb ik ook ergens uitgelegd, alleen weet ik niet meer waar :-) Babi is varken, maar omdat wij geen varkensvlees eten heb ik dit vervangen door rundvlees. Omdat de naam en het recept nagemaakt is van het oorspronkelijke babi-gerecht heb ik de naam zo gelaten. In dit recept hoef je het vlees niet te stoven. Succes met de recepten!
    • Saskia Pradun-Baur
      Saskia Pradun-Baur zaterdag 04 nov 2023 om 19:20
      Hallo Williene, Via een lening in de bieb vorige week ben ik in aanraking gekomen met jouw boeken en sites. ik had de drie puur koken zonder pakjes boeken geleend en wauw bij het doorlezen van de boeken had ik een eureka moment met dit zijn de soort kookboeken die ik al jaren zoek. Inmiddels liggen alle drie de zonder pakjes boeken gekocht hier op tafel en kan ik mijn gezondere weekmenu gaan maken
      • Smakelijck maandag 06 nov 2023 om 09:41
        Wat superleuk! Veel plezier van je boeken!
Laat een bericht achter!
187