FAQ

Op deze pagina heb ik een lijst samengesteld met veel gestelde vragen die ik vaak per mail krijg. Zo kan iedereen deze antwoorden lezen en terug vinden.

E-nummers:

Waar koop je E-nummervrije vleeswaren, en welke eet je zelf?

E-nummervrije vleeswaren zijn bijna niet te vinden. Er zijn een aantal slagers die hun vleeswaren E-nummervrij maken, maar ook dan is het de vraag hoe E-vrij ze zijn. Voegt een slager bijv. wel E250 toe, die groen is bij MN en rood bij CG? Vleeswaren horen naar mijn mening niet in een gezond voedingspatroon. Er zijn genoeg gezonde alternatieven te bedenken. Bewerkte vleeswaren zijn schadelijk voor ons lichaam en dan met name voor onze darmen. Onderzoek wijst keer op keer uit dat veel (bewerkt en rood) vlees eten lijdt tot darmkanker en darmproblemen. Bovendien eet ik geen varkensvlees, dus dan vallen al heel veel vleeswaren af. 

Wat is dan wel gezond broodbeleg?

Als je je brood echt niet kunt missen dan kun je denken aan suikervrije appelstroop, suikervrije jam, zelfgemaakte chocoladepasta van pure chocolade, amandelpasta, cashewpasta, pindakaas, biologische kaas, hummus, banaan, aardbeien, tomaat, komkommer, avocado etc. 

Ga je nog wel eens uit eten en wat eet je dan?
Ja, ik ga zeker uit eten. En ik eet dan waar ik op dat moment zin in heb. Gezonde voeding is een heel belangrijk onderdeel van gezond leven, maar dit kent nog veel meer factoren. Genoeg beweging is daar bijv. één van, maar ook sociaal leven is ontzettend belangrijk evenals het vermijden van stress en negatieve gevoelens. Ik kan dus heerlijk genieten van een avond uit eten zonder me druk te maken over toevoegingen. Al kies ik wel graag voor restaurants die veel verse producten gebruiken en zo puur mogelijk koken. Bovendien kan ik inmiddels verantwoord genieten in Restaurant Smakelijck.

Hoe doe je het met kinderen, verjaardagsfeestjes, spelen bij vriendjes, traktaties op school?

Eigenlijk hetzelfde als bij de vorige vraag, dit kan ik heel goed loslaten. Je kunt het ze niet verbieden, je kunt ze alleen gezond voorleven. Uiteindelijk moeten ze zelf keuzes maken hoe gezond ze willen eten en leven. Uiteindelijk hoop je dat ze het uit zichzelf zullen afslaan, maar dit kun je niet van een kind verwachten. De basis thuis is goed, en als ze dan ergens anders een keer iets ongezonds eten dan is dat niet het einde van de wereld. Als je alles gaat verbieden gaan ze zich vroeg of laat tegen je keren en dat is niet wat je wilt. Het is beter om met je kind (vanaf een bepaalde leeftijd) in gesprek te blijven en compromissen te sluiten. Het ergste wat een kind kan gebeuren is dat het ‘anders’ is dan andere kinderen. Een kind wil gewoon mee kunnen doen en af en toe moet je ze die vrijheid gewoon geven. 

Suikervrij:
 
Ik ben net gestopt met het eten van suiker en voel me niet goed, wat nu?
Als je radicaal stopt met het eten van suiker dan zal je lichaam even door een ontwenningsproces moeten. Je moet letterlijk afkicken van alles suikers en zoetstoffen. Afhankelijk van de hoeveelheid suiker die je at kunnen de klachten zich uitten in hoofdpijn, weinig energie, moe en lusteloos. Na 2 weken tot een maand moet dit gevoel over zijn en zul je je beter voelen. De trek naar suiker neemt dan ook af. Even doorzetten dus ;-) Veel water drinken helpt om je lichaam te reinigen en afvalstoffen af te voeren.
 
Hoe doe je het als je op visite bent? Eet je bijvoorbeeld een gebakje mee?
Ik vind het heel erg belangrijk dat je sociale leven niet lijdt onder gezond eten. Als je dus verjaardagen of visite gaat mijden omdat je daar ‘moet’ mee-eten ben je niet goed bezig. In het begin at ik altijd een taartje mee, maar het begint me steeds meer tegen te staan en inmiddels ben ik zover dat ik gebak echt niet meer lekker vindt. Mijn grote vraag is dus, eet ik een gebakje mee omdat dit van je verwacht wordt en eet je ‘m dus met lange tanden op? Of bedank ik er gewoon voor. Ik kies daarom steeds vaker voor het laatste. Tenzij ik gewoon zin heb in een gebakje, dan neem ik er gewoon één. 

Wat is een goede suikervervanger?
Zelf ben ik fan van kokosbloesem vanwege het feit dat deze onbewerkte suikers nog veel voedingsstoffen bevatten en laag scoren in de GI (rond de 30 i.t.t. gewone suiker: 80). Ook gebruik ik wel eens biologische honing. Ook deze suikers zijn suikers, dus ook deze suikers met mate gebruiken! 

Welke suikers vermijden? 
Witte suiker: Geraffineerd, gebleekt, onttrekt mineralen aan je lichaam om dit te verwerken, kan zorgen voor obesitas, diabetes, suiker voedt kankercellen en ga zo maar door. Absoluut vermijden.
Rietsuiker: Hetzelfde verhaal als witte suiker. Iets minder geraffineerd (een paar %) maar nog steeds bewerkt, een ramp voor je bloedsuiker en is voor je lichaam hetzelfde als witte suiker. Bovendien wordt sommige witte suiker gekleurd met stroop en als rietsuiker verkocht.
Glucose-fructosesiroop: Gevaarlijke snelle suiker, die je bloedsuiker snel laat pieken. Gevaarlijk voor je lever, kan voor veel klachten zorgen. Wordt in verband gebracht met obesitas, leververvetting en kanker. Altijd vermijden. 
Stevia: Is  alleen te gebruiken in pure vorm. Veel stevia is maltodextrine (of een andere gevaarlijke zoetstof) met een heel klein (3%) percentage stevia. Let dus heel goed op of je de pure variant hebt. Hier kun je meer lezen over stevia. 
Agavesiroop: Bewerkte siroop, zitten geen voedingsstoffen meer in, heeft wél een lage Glycemische Index, maar is voor je lichaam verder weinig verschil met gewone suiker. Onttrekt ook mineralen uit je lichaam en is een lege, voedingloze suiker. 
Ahornsiroop: Zelfde verhaal als Agavesiroop, alleen heeft Ahornsiroop een hogere GI die dus wél je bloedsuiker laat stijgen. 
Honing: Gewone, goedkope supermarkthoning wordt vaak na het slingeren verwarmd en gemengd met suikerstroop. Op deze manier krijg je dus gewoon suiker binnen. Gebruik dus altijd biologische honing. Deze honing mag niet gemengd worden met andere soorten honing. Je kunt ook honing kopen bij een goede imker.
Oerzoet: Oerzoet is ongeraffineerd rietsuikersap. Deze suiker is dus niet zo geraffineerd als witte suiker en rietsuiker, het bevat dus ook zeker nog voedingsstoffen maar het doet je bloedsuikerspiegel wel stijgen. Daarom zeer matig te gebruiken, maar liever niet. 


Welke frisdrank is oké? 
Het is heel eenvoudig, goede, gezonde frisdrank bestaat niet. Alle frisdranken zijn bewerkt, bevatten in de meeste gevallen erg veel suiker en daarom zijn frisdranken niet gezond te noemen. 
Water, zelfgeperst sap (met mate), (groene of kruiden)thee zijn dat wel. Maar ik kan me voorstellen dat kinderen af en toe sap willen. Zelf heb ik biologische diksap zonder toevoegingen/suikers. Dit bevat natuurlijk wel vruchtensuikers en door de afwezigheid van vezels heeft dit wel invloed op je bloedsuikerspiegel. Daarom drinken mijn kinderen bij elke maaltijd water, daarbuiten heb ik voor de uitzonderingen diksap in huis.
 
Witmeel

Waarom vervang je witmeel door volkoren meel varianten?
Witmeel (tarwebloem) is gezeefde meel. Alle voedingsstoffen zijn er uitgezeefd. Het is dus loze voeding voor je lichaam. Het bevat geen voeding meer, dus je belast er alleen maar je lichaam mee om deze loze voeding te verteren, je lichaam spreekt hier z'n mineralenvoorraad voor aan wat dus tekorten op kan leveren. Een gevolg hiervan kan bijv. botontkalking zijn. Daarom vervang ik bloem zoveel mogelijk door speltmeel of andere soorten granenmeel.
 
Waarom gebruik je spelt(meel)?
Omdat we al heel veel tarweproducten binnenkrijgen verdeeld over de dag (denk aan tarwebrood, producten met tarwebloem zoals koekjes, crackers e.d.) kies ik liever voor spelt of andere graansoorten. 
Spelt is beter verteerbaar  voor ons lichaam en dus een goede vervanger voor tarwemeel. Het beste is om je graansoorten zoveel mogelijk af te wisselen om zo verschillende voedingsstoffen binnen te krijgen. Denk hierbij aan amaranth, roggemeel, etc.

Waarom is tarwe slecht? 
Tarwe is de laatste jaren erg verandert. Er is veel aan gemanipuleerd om de opbrengsten te verhogen en de tarwe beter bestand te laten zijn tegen ziekten en schimmels. Hierdoor heeft de huidige tarwe niets meer met de tarwe van 100 jaar geleden te maken. Tarwe laat onze bloedsuikerspiegelpieken en schaadt onze darmen. Daarom vermijd ik zoveel mogelijk tarweproducten.
 
Voeding


Eet je glutenvrij?
Nee, ik eet niet glutenvrij. Omdat ik prima gluten verdraag. Ik eet vrijwel geen tarwe en probeer granen zoveel mogelijk af te wisselen door bijvoorbeeld amaranth, rogge, spelt en haver. Als je gluten met mate eet, dan kunnen de meeste mensen het prima verdragen. Maar omdat we teveel gluten zijn gaan eten, denk aan broodmaaltijd 's ochtends, 's middags en 's avonds opnieuw veel pasta, rijst e.d. krijgen veel mensen hier last van.Daarnaast bestaan onze tussendoortjes ook overwegend uit gluten. Als je dus je patroon verandert en veel groenten/fruit/noten e.d. eet dan kun je daarnaast prima gluten eten tenzij je natuurlijk een glutenintolerantie hebt. 

Eet je biologisch? 
Ja, ik eet zoveel mogelijk biologische groenten, fruit, zuivel, eieren etc. 
Dit doe ik omdat deze minder pesticiden bevatten en de smaak vaak veel beter en puurder is. Let wel: als biologische voeding geen optie is vanwege budget, bedenk dan dat de voordelen van groenten en fruit nog steeds groot zijn en dus belangrijk zijn om te eten. Een groot misverstand is dat er vaak gedacht wordt dat je door bijv. fruit te schillen de pesticiden verwijderd. Dit is niet het geval. Gifstoffen trekken door de hele vrucht heen en zitten dus (helaas) niet alleen aan de buitenkant. 
Ik heb eens een blog geschreven welke groenten en fruit het schoonst zijn, deze blog vind je hier.
Je kunt bespoten fruit zoals appels, peren druiven etc. even in een water met azijn bad leggen en hierna schoon en droogmaken. Met deze manier verwijder je veel pesticiden van de buitenkant. 


Wat vind je van zuivel?
Over zuivel is veel onduidelijkheid en zijn veel vragen. Ik ben er van overtuigd dat melk niet gezond is en niet thuis hoort in een gezonde leefstijl. Maar ik verwijder niet alle zuivel uit mijn dieet omdat ik niet alle zuivel 'slecht' vind. Gefermenteerde melkproducten zoals kwark, karnemelk en Griekse yoghurt (met toegevoegde melkzuurbacteriën) vind ik wel prima in een gezond dieet passen. Tenzij je er uiteraard niet tegen kunt, dan heb je voldoende variatie in plantaardige melksoorten zoals amandelmelk, rijstmelk en havermelk. Let op dat je wel suikervrije melksoorten gebruikt. 
Wil je wel graag melk blijven drinken of je kinderen melk geven, geef ze dan rauwe melk, van de boer die zijn koeien lekker buiten laat grazen. Deze melk is niet gepasteuriseerd en is daarom een 'levend' melkproduct. 


Gebruik je soya-producten? 
Ik gebruik geen soya. Ook over soya is veel onduidelijkheid. Wil je wel soya gebruiken, kies dan wel biologische soya-producten omdat niet biologische soya genetisch gemanipuleerd is. Ook bevat soya veel oestrogenen (hormonen). Dit kan ons lichaam uit balans brengen. 

Waar bak je in?

Ik gebruik bijna altijd kokosolie om in te bakken en met vlees en gebakken eitjes gebruik ik roomboter. Puur omdat ik dat lekkerder vind ;-) En bij sommige gerechten gebruik ik olijfolie. Lekker afwisselen dus.

En wat zit er in je frituurpan? 

Ook mijn frituurpan is gevuld met kokosolie. Deze olie kan tegen hoge verhitting en is daarom geschikt om in te frituren. 

Hoe denk je over fruit? 

In fruit zitten weliswaar fruitsuikers (fructose), maar je lichaam heeft ook suiker nodig. Niet de geraffineerde suiker in de vorm van witte (riet)suiker die wij kennen, maar suikers uit groenten en fruit. Fruit past dus wat mij betreft prima in een gezond voedingspatroon. Wel de hele vrucht, liefst met schil en al. Liever niet te vaak door de sapcentrifuge omdat er dan teveel vezels achterblijven en als je sapjes of smoothies wilt maken in de blender, gebruik dan ook zoveel mogelijk vruchtvlees en zo mogelijk de hele vrucht. 

Wat eet je op een gemiddelde dag? 

Dat is heel wisselend, maar ik zal proberen wat tips te geven voor elke maaltijd.

Ontbijt: (groene) smoothie, aangevuld met lijnzaad, chiazaad, gemalen boekweit, hennepzaad, etc. 
Griekse biologische yoghurt of kwark met zelfgemaakte granola met noten en zaden. Havermoutpap of overnight oats met fruit, een paar stuks fruit en hiernaast altijd een glas groentensap (natuurwinkel).

Lunch: Salade met groenten, noten, gezonde vetten als avocado, noten en olijfolie of kokosolie, gevulde maaltijdsoep, evt. met wat crackers of rijst/quinoacrackers erbij, roggebrood met wat biologische kaas en rauwkost, heel af en toe een speltbroodje met groenten. 

Avond: Diverse soorten groenten, altijd meerdere soorten, gevarieerde kleuren, verschillende bereidingen. Hierbij quinoa/aardappels in de schil/speltpasta/zilvervliesrijst, maar dit speelt maar een hele kleine rol. Zelf eet ik hiervan hooguit 1 eetlepel. Groenten vul ik vaak aan met noten en kruiden. Erbij een klein stukje vis of vlees. Meestal 2x per week vis, 1 a 2x vlees. 

Tussendoor: Stukje pure chocolade van min. 72% cacao. (Bijv. Vivani, LoveChoc o.i.d.) Noten met gedroogd fruit zoals mulberry's, ongezoete cranberry's, rozijnen. Fruit en groenten zijn ook een favoriet tussendoortje, bijv. een fruitsalade. Zelfgemaakte energierepen zijn ook lekker! 
Verder zelfgemaakte koekjes/taart/cake e.d. met gezonde suikervervangers in het weekend. 
In de natuurwinkel zijn ook goede suiker en e-vrije tussendoortjes te vinden, denk dan aan bijv. honingkoek, suikervrije biscuitjes, etc. Ik ben er geen fan van, maar voor zo af en toe is dat prima! 

Kun je een lijst geven van basisproducten die ik moet aanschaffen als ik E-vrij ga eten?

Nee, dat is vrij lastig. Mijn smaken zijn vrij uitgebreid, ik lust vrijwel alles. Maar misschien hou jij wel van hele andere smaken dan ik of iemand anders. Als ik je een boodschappenlijst zou geven met kruiden en producten die je in huis móet hebben, zit jij straks met een heleboel kruiden die je nooit gaat gebruiken. 
Ik raad altijd aan om per recept/week inkopen te doen. Op deze manier breid je je voorraadkast vanzelf uit met producten, verspreid je de kosten en weet je zeker dat je het gaat gebruiken. 
Een lijst met echte basisproducten is wel handig. Denk dan aan: 
-kokosolie extra vierge
-speltmeel
-palmsuiker
-goede extra vierge olijfolie
-biologische grasboter
-ongebrande noten
-keltisch zout
-versgemalen peper
-pure chocolade met min. 72% cacao
-Japanse groene thee
-kokosmelk
-zongedroogde tomaatjes
-quinoa
-amandelmeel
-zaden als chia, hennep, gebroken lijnzaad
-verse kruidenplantjes in je tuin, als je daar de ruimte voor hebt: bijv. peterselie, bieslook, basilicum, oregano, tijm, rozemarijn, munt, citroenmelisse etc. 


Mijn boek Smakelijck Gezond & Gevarieerd

 

Wat voor recepten staan er in je boek?

 

In mijn boek vind je recepten voor elk moment van de dag. Het is ingedeeld in verschillende hoofdstukken. Er staan recepten in voor het Ontbijt, Lunch, Tussendoortjes, Aan Tafel, Bij de koffie, Bij de borrel, Feestrecepten en Basisrecepten. Allemaal vrij van E-nummers, geraffineerde suikers en witmeel. Een aantal ook glutenvrij (zie volgende vraag) en zuivelvrij. Er staan 12 recepten in die vis/vlees bevatten, maar met een beetje creativiteit zijn deze gemakkelijk om te zetten in een vegetarisch recept. Het boek is dus ook zeker geschikt voor vegetariers. Er staan geen recepten in het boek met varkensvlees. 
Er is uitgebreid aandacht besteed aan gezonde en lekkere tussendoortjes en lekkers! 

Staan er ook glutenvrije recepten in het boek? 
Jazeker, zo'n 75 recepten zijn vrij van gluten!

 

Staan de recepten ook op deze blog?

Een aantal recepten staan er op mijn blog, over het algemeen de meeste basisrecepten zoals champignonsoep, tomatensoep en dergelijke. Maar het overgrote deel zijn nieuwe recepten die niet op mijn blog staan en deze komen er in de toekomst ook niet op.

Hoe zit het met de hoeveelheden in je boek?

Zie mijn blog die ik hierover heb geschreven:  http://smakelijck.blogspot.nl/2013/06/hoeveelheden-in-mijn-boek-smakelijck.html


Heb ik veel ingrediënten nodig om een recept te maken?
 
Nee, ik heb bewust recepten opgenomen waarbij je geen waslijsten aan ingrediënten nodig hebt. De recepten zijn eenvoudig en voor iedereen te maken.
 
Waar kan ik de producten kopen?
Je kunt alle producten vinden in de supermarkt en natuurwinkel. Ik gebruik over het algemeen pure ingrediënten zonder toevoegingen. 
 
Staat er ook een boodschappenlijst in je boek?

Achterin mijn boeken is een lijst opgenomen met de producten die je niet in de supermarkt kunt vinden. Voor deze producten zal je naar een natuurwinkel moeten. De rest kun je gewoon in de supermarkt vinden. Al is het soms aan te raden prijzen in de gaten te houden van supermarkt en natuurwinkel. Soms scheelt het niet eens zoveel. 

Waar is je boek te koop? 

Je kunt mijn boeken online bestellen op deze site, kopen bij boekhandels en bijv. ekoplaza.


Verzorgingsproducten

Welke producten gebruik je? 


Zie ook mijn blogs hierover: 
Verzorgingsproducten
Verzoringsproducten deel 2

Deo: Zelfgemaakte met kokosolie, arrowroot en zuiveringszout. 
Tandpasta: Urtekram tandpasta uit de natuurwinkel.
Doucheschuim: Geen, water tast de huid niet aan, i.t.t. hardnekkige douchegels. Ik doe wel wat natuurlijke lavendelolie in m'n bad.
Gezicht crème: Pure, extra vierge kokosolie.
Body lotion: Pure, extra vierge kokosolie.
Shampoo: Shampoozeep van Werfzeep of Aleppozeep.
Zeep: Kokoszeep van Werfzeep.
Scrub: Olijfolie met een beetje fijn keltisch zout en citroensap.

Baby producten:
Creme, lotion e.d.: Pure, extra vierge kokosolie.
Billenzalf: Kokosolie of pure amandelolie.
Shampoo: Geen, water is voldoende.
Bad: Geen, water is voldoende.
Billendoekjes: tissues, billetjes inspuiten met amandelolie of olijfolie, daarna afvegen met de droge tissues. Als je dit teveel gedoe vindt, heb je redelijk goede alternatieven bij de natuurwinkel.

14 opmerkingen
 • Anoniem
  Anoniem woensdag 28 aug 2013 om 16:34
  Hoi Williene,

  De kinderen drinken hier altijd limonade. Ik koop dan siroop waar geen kleurstoffen in zitten.
  Maar nu heb ik gelezen in je kookboek dat glucose-fructose slecht zijn. In dat zit er wel in. ook in verschillen de sappen. Hoe kan je hier het beste mee omgaan? Is er een alternatief?
  Groeten Eveline
 • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 28 aug 2013 om 20:41
  Ha Eveline,

  Glucose-fructose vind ik persoonlijk nog erger dan suiker, dus vermijd ik ten alle tijde. Ik weet niet hoe oud je kinderen zijn, willen ze nog diksap? Deze is biologisch goed verkrijgbaar. Verder ben ik zeer matig in het geven van vruchtensappen. Liefst zelfgeperst, anders water of diksap. En gelukkig vinden ze dat voor nu nog prima.

  Succes!

  Groetjes, Williene
 • Anoniem
  Anoniem dinsdag 17 sep 2013 om 10:48
  Hallo Williene,

  Wat fijn dat je alles wat je zelf onderzocht hebt wilt delen met anderen om te helpen een betere levensstijl te ontwikkelen! Hartelijk dank daarvoor!
  Zelf heb ik 2 jonge meiden die erg kieskeurig zijn met eten. Heb jij misschien tips voor ontbijt en lunch? Waar heb jij hun broodmaaltijden door vervangen?
  En heb jij enig idee of Alpro Soya onder ongeraffineerde soja valt en ik het dus beter niet kan geven aan de kinderen?
  Ik ga iig maar snel op zoek naar jouw prachtige kookboek!

  Met vriendelijke groet,
  Muriël
 • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 17 sep 2013 om 21:10
  Ha,

  Bedankt voor je reactie!

  Ik heb de broodmaaltijden voor de kinderen nog niet geheel vervangen. Ze mogen zelf een beetje kiezen wat ze willen. Brood heb ik wel speltbrood en roggebrood, amaranthcrackers, rijstwafels van zilvervliesrijst, yoghurt met muesli, smoothies, fruitsalade, omelet, pannekoekjes van spel of boekweit, of ei/banaan etc. Als je makkelijke eters hebt kun je bijv. aan overnigt oats denken of havermout, maar dat gaat er hier niet in ;-)

  Als je soja wilt drinken zou ik alleen voor bio-soja gaan, en dat is Alpro volgens mij niet.

  Succes en bij vragen weet je me te vinden ;-)

  Groetjes, Williene
 • Monique Ruysestein
  Monique Ruysestein maandag 14 okt 2013 om 12:58
  hoi hoi,
  ik ben sinds een week radicaal om! ben nog wel mijn weg aan het zoeken, langzaamaan komen we er wel. Ik kan mijn brood (nog) niet laten staan. Nu las ik ergens dat halvarine op brood niet goed is en roomboter wel goed is omdat er geen transvetten in zitten. Nu ben ik dol op roomboter maar welke is goed???? ik krijg altijd onderhuidse bulten in mijn nek en wangen als ik roomboter eet. Misschien door de e-nummers....of andere zooi.....ik heb me nog niet in de roomboter verdiept. weet jij een goeie??? alvast bedankt, ik heb je boek besteld en ben lyrisch over je site:-) groeten monique
 • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 14 okt 2013 om 21:08
  Ha Monique,

  Wat leuk om te lezen! Neem je tijd, het kost nu eenmaal even de tijd om helemaal om te gaan. W.b. roomboter, het liefst biologische grasboter. Dit is de lekkerste en de beste ;-) Succes! En bij vragen, stel ze gerust!

  Groetjes!
 • Aonir
  Aonir woensdag 06 nov 2013 om 14:43
  ik lees dat je kokosolie en olijf olie gebruikt, maar welke olieën kunnen beter gemeden worden
  zelf gebruik ik vaak arachide olie
 • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 06 nov 2013 om 17:06
  Er zijn heel veel olien, en de meeste kunnen niet goed tegen verhitting. Dan komen er schadelijke stoffen vrij. Ik vind deze lijst erg handig om te hanteren: http://www.robkalmeijer.nl/voedingsmiddelen/vetten/gebruik.html

  Succes!
 • Cora
  Cora donderdag 21 nov 2013 om 21:36
  Geweldig , wat een recepten en dan gebruik ik ook nog regelmatig de recepten van Heleen Quantrill.
  Ik kom bijna tijd tekort om alles uit te proberen. Maar het resultaat is meestal prima.
  Nu heb ik echter een heleboel walnoten gekregen . Heb jij hier voor nog een leuk recept ?
  Heel veel succes verder,
  groetjes Cora
 • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 22 nov 2013 om 11:30
  Dankjewel, Cora!

  Walnoten vind ik lekker in een notenmix. Wat hazelnoten, amandelen, walnoten mengen met rozijnen en cranberry's.

  Verder kun je er natuurlijk mee bakken, in m'n boek heb ik een aantal recepten waar walnoten in gebruikt worden. Op m'n blog staan wat recepten voor bijv. noten balletjes die je kunt maken met walnoten, je kunt ze over een salade strooien, op een toastje brie leggen, in de muesli of granola, energierepen, noem maar op! Succes!

  Groetjes, Williene
 • cornenho
  cornenho zaterdag 01 mrt 2014 om 21:39
  Hoi williene,
  Wat weet jij over levertraan?
  is het goed om te gebruiken, en zo ja welke?
  Groetjes marianne
 • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 03 mrt 2014 om 11:00
  Levertraan is inderdaad goed om te gebruiken, of goede visolie. Ik zou wel voor een goede levertraan gaan, even navragen in een G&W winkel o.i.d.

  Succes!
 • Betty van Braak
  Betty van Braak maandag 07 apr 2014 om 14:21
  Bedankt! En wat een mooie en zinvolle website, Williene! Fijn dat je het deelt met anderen.
  Betty van Braak
 • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 07 apr 2014 om 16:49
  Dankjewel!
207
207