18-02-2013

Indiase Curry #zonder pakjes en zakjes!


Mijn man is jaren geleden voor zijn werk enkele keren in India geweest. Sindsdien is hij verzot op Indiaas eten. De geurige specerijen, het 'gezellige' eten met allerlei schaaltjes en ingrediënten op tafel... Hij wordt er helemaal blij van als ik weer eens Indiaas kook. Hij weet precies hoe een Indiase curry moet smaken, en deze lijkt er precies op, volgens hem ;-)

Het is een heerlijke, maar wel pittige curry. Je kunt hem in pittigheid aanpassen door minder chilivlokken toe te voegen. 3 theelepels is erg pittig, maar doordat je curry eet met een chutney, naanbrood en raita is het heerlijk.

Vorige week begon ik al een beetje Indiaas met de Kip Tandoori, we gaan nog even door, want ik ga al deze recepten met jullie delen. Recepten voor Naanbrood, chutney, raita, ghee en garam masala. Garam masala (kruidenmengsel) kun je ook gewoon kopen in sommige supermarkten of toko's, maar je kunt het ook gemakkelijk zelf maken. Ghee is geklaarde boter wat veel in India wordt gebruikt. Ook in Nederland wordt het steeds bekender en in de natuurwinkel te koop. Het is behoorlijk prijzig, terwijl het heel makkelijk (en dus veel voordeliger) zelf te maken is! Hou mijn blog dus in de gaten!

Alle ingrediënten zijn verkrijgbaar bij een supermarkt of natuurwinkel. Het is echter de moeite waard om eens naar een toko te gaan. Daar vind je tal van kruiden en specerijen voor een fractie van de prijs die je in de supermarkt betaald en meestal heb je dan ook nog de dubbele hoeveelheid. Ik kreeg van Gerdien (trouwe lezer en eigenaar van de geweldige site met E-vrije producten ;-)) de tip om eens op gekruid.nl te kijken. Daar heb je ook erg veel kruiden en specerijen en kun je zo via het net bestellen. Daar vind je bijvoorbeeld ook nasi en bami mixen, zonder toevoegingen.

Indiase Curry

Ingrediënten:

Voor de currypasta:
2 tl korianderpoeder, 4 tenen knoflook, 2 cm verse gember, 2 a 3 tl chilivlokken of gedroogde pepers, 1,5 tl komijnpoeder, 0,5 tl zout.
Overige ingredienten:
400 gram runderstoofvlees, 4 uien in halve ringen, 1,5 tl kurkuma, blikje kokosmelk, 6 kardemompeulen, 1 kaneelstokje, 1 tl venkelzaad geroosterd, 1,5 tl garam masala, 1 tl palmsuiker, 1 el tamarinde pasta, kokosolie of ghee

Maal de ingrediënten voor de currypasta fijn in een vijzel of keukenmachine tot een pasta.

Snijd het vlees in blokjes en bestrooi met wat olie en de kurkuma. Verwarm wat olie in een stoofpan en fruit hierin de uien. Voeg de currypasta toe en bak dit 1 minuut mee. Voeg nu het vlees toe en bak rondom bruin. Schenk de helft van de kokosmelk en 200 ml water bij het vlees. Breng aan de kook en laat 10 minuten sudderen. Voeg de kardemompeulen, een kaneelstokje, en 1 theelepel venkelzaad toe.
Voeg de rest van de kokosmelk toe als het vlees nog niet helemaal onder staat.
Laat dit 2 uur sudderen en stoven, roer af en toe door.

Als het vlees mals is voeg dan de garam masala, palmsuiker en de tamarinde pasta toe. Laat nog 5 a 10 minuten doorsudderen tot de saus is ingedikt. Verwijder het kaneelstokje en de kardemompeulen en serveer.

In deze curry kun je ook groenten mee laten stoven. Bloemkool op sugarsnaps zijn bijv. lekker in of bij een curry. Je kunt deze een half uur voordat de curry klaar is toevoegen of apart erbij serveren.


Deel via social media

 
Print recept

17 Reacties

  • Flourish like a Palm Tree
    Flourish like a Palm Tree maandag 25 feb 2013 om 22:22
    Thanks voor de tip over de website van kruiden en specerijen. Daar ga ik zeker gebruik van maken!
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 26 feb 2013 om 12:38
      Graag gedaan!
  • Anonymous
    Anonymous zondag 24 feb 2013 om 21:33
    L.S.

    Wij zijn ooit in Zuid-Afrika geweest op een rondreis, en aten daarbij eens in een Indiaas restaurant. Ik at daar Beef-Curry, en ondanks dat het zó scherp was dat de stoom me haast uit m'n oren kwam zetten, heb ik ervan GESMULD!!!!! Ik zocht al langer naar een goed recept hiervoor, en ook omdat we sinds kort op de E-vrije toer willen, ga ik je recept zéker eens proberen.
    Hartelijk dank daarvoor!!


    M.vr.groet,

    Jan
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 26 feb 2013 om 12:40
      Leuk om te horen, Jan! Ik hou wel van pittig, maar het moet wel goed eetbaar blijven! Maar bij deze curry vond ik dat zeker het geval, mede door de bijgerechten!

      Succes ermee,

      Groeten, Williene
  • Edward
    Edward woensdag 20 feb 2013 om 11:03
    Oef, dat klinkt erg goed! Indiaas eten is geweldig! Grtz Edward
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 20 feb 2013 om 19:06
      Hij is ook echt lekker, Ed ;-) Bedankt voor je reactie!
  • Gerdien Lindblad
    Gerdien Lindblad dinsdag 19 feb 2013 om 04:16
    Bedankt voor de leuke vermelding, en het ziet er allemaal weer heerlijk uit, je man boft maar met jou:-)
    Groetjes Gerdien
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 19 feb 2013 om 13:54
      Graag gedaan! ;-)

      Groetjes, Williene
  • lucie
    lucie maandag 18 feb 2013 om 21:37
    Ik ga je blog zeker in de gaten houden! Het is al weer even geleden dat ik indiaas heb gekookt moet ik gauw weer eens doen. Wij hebben 2 kinderen uit India dus dit past wel bij ons.
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 19 feb 2013 om 13:54
      Dan is het inderdaad nog leuker om te doen! Succes ermee!
  • Sandra
    Sandra vrijdag 13 jun 2014 om 13:39
    Dit recept was een groot succes hier, dank je wel! Het rundvlees heb ik vervangen door witvis, ging prima! De vis heb ik wel apart in de oven bereid want bij meebakken in de saus valt-ie snel uit elkaar. Maar de smaken pasten perfect bij elkaar! Ik vond het ook erg leuk om klaar te maken, met al die kruiden (heb samen met een vriendin gekookt, die vijzelde de pasta, ik deed de rest). Net toen we dachten dat we alle kruiden uit mijn la hadden gebruikt, mocht er ook nog een kaneelstokje bij! Haha. Maar wat een smaakexplosie, zeg. Dit kan ik iedereen aanbevelen! Dank!
  • Sandra
    Sandra vrijdag 13 jun 2014 om 13:42
    PS De voorliefde voor Indiaas eten heb ik ook aan een reis van mijn man te danken! Hij heeft een maand lang geklommen in de Himalaya, en kwam terug met de vraag of ik 'dal' kon maken. Daar had ik nooit van gehoord, maar inmiddels kan ik het zelf ook niet meer missen! Zo lekker, in alle variaties. Inmiddels heb ik 'The ultimate curry lover cook book' aangeschaft, ik zal je gauw eens een aanrader mailen om hier te delen!
    • Smakelijck vrijdag 13 jun 2014 om 19:30
      Wat leuk, Sandra! Dit is hier ook nog steeds één van de succesnummers! Heerlijk! Ik zou het erg leuk vinden om 't recept van je te ontvangen! Groetjes!
  • Geerke
    Geerke dinsdag 31 jul 2018 om 17:53
    Hoi Williene, Kan ik de kokosmelk ook vervangen door amandelmelk?
    • Smakelijck dinsdag 31 jul 2018 om 18:05
      Persoonlijk zou ik voor een romige variant gaan zoals bijv. haverroom of rijstroom.
      • Marieke
        Marieke zaterdag 13 apr 2024 om 07:58
        Hoi, Ik haak vaak af als ik kokosmelk vermeld zie.. maar hoe erg is de smaak van kokos aanwezig in curry's? Want de recepten vind ik vaak wel aantrekkelijk. Groetjes
        • Smakelijck maandag 15 apr 2024 om 11:49
          In curry's proef je, door de kruidenmixen, vrijwel niets van de kokossmaak. Staat het je heel erg tegen, dan kun je ook (haver)room gebruiken.
Laat een bericht achter!
261