12-02-2020

Frambozen soezen!

Frambozen soezen voor Valentijn

Ingredienten voor 8 soezen:

Voor het soezendeeg: 50 milliliter melk, 50 milliliter water, 50 gram roomboter, 50 gram speltbloem, snufje zout, 2 eieren 

Voor de frambozenroom: 125 gram mascarpone, 250 milliliter slagroom, 100 gram verse of diepvries frambozen, 2-3 eetlepels imkerhoning (of meer/minder naar smaak)

Voor de roze botercrème: 125 gram roomboter, 2-3 eetlepels imkerhoning, 75 gram (diepvries)frambozen of gebruik rode bieten poeder

Voor de garnering: verse frambozen, pure chocolade (bijv. Vivani 92%)

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden.  

Breng het water, melk, boter en het snufje zout voorzichtig aan de kook. Draai het vuur laag en voeg de bloem in één keer toe, blijf roeren op laag vuur. Verwarm het deeg een paar minuten, terwijl je blijft roeren. Het zal nu een plakkerige deegbal worden in de pan. Haal de pan van het vuur. 

Laat het soezenbeslag wat afkoelen. Voeg één voor één de eieren toe mix tot het ei helemaal is opgenomen in het beslag.  

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Doe het soezenbeslag in een spuitzak en spuit lange strepen van zo’n 5-6 centimeter op de bakplaat. Zorg voor voldoende afstand, soezen zetten uit tijdens het bakken. Een ruimte van ongeveer 4-5 centimeter is voldoende. 

Schuif de soezen in de oven en bak in 25-30 minuten mooi bruin en luchtig. Doe de oven niet open tijdens het bakken. 

Laat de soezen uit de oven rustig afkoelen. 

Mix voor de vulling de mascarpone met de honing romig. Voeg de slagroom toe en klop dit samen tot een stijve room. Prak de frambozen wat fijn met een vork en spatel door de room. Doe de room in een spuitzak met een spuitzak met grof spuitmondje.

Klop voor de roze botercrème de roomboter 10 minuten luchtig met de honing. Prak de frambozen door een zeef en kleur de botercrème roze met het frambozensap. Je kunt de botercrème ook kleuren met wat rode bieten poeder. Doe de botercrème ook in een spuitzak met een fijn spuitmondje.

Snijd de soezen voorzichtig in de lengte open met een scherp mes. Spuit de frambozen-mascarponeroom op de onderste helft van de soes. Dek af met de andere helft. Spuit op de bovenkant van de soes mooie toefjes roze botercrème. Garneer met een paar verse frambozen.

Smelt wat pure chocolade au bain-marie. Doe de gesmolten chocolade in een spuitzak met een heel fijn spuitmondje en druppel wat chocolade over de soezen.

Eet Smakelijck!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

8 Reacties

  • hanneke akkerman
    hanneke akkerman dinsdag 21 apr 2020 om 07:42
    even een vraag: kun je de eieren vervangen voor iets anders? ik heb ei-allergie in huis......
    • Smakelijck dinsdag 21 apr 2020 om 09:43
      In soezen zijn de eieren wel vrij belangrijk. Je zou het kunnen proberen met het opkloppen van aquafaba (het vocht van de kikkererwten). Maar geen idee of dat lukt.
    • Josella Knol
      Josella Knol donderdag 21 mei 2020 om 22:36
      Zou plantaardige melk of haverroom ook kunnen ipv gewone melk of zou de smaak dan te overheersend zijn?
      • Smakelijck vrijdag 22 mei 2020 om 12:05
        Ja hoor, ik zou dan wel havermelk nemen, dat is het meest neutraal. Soezen kun je zelfs met water maken, dus het kan zeker.
    • Ella
      Ella zaterdag 19 sep 2020 om 16:39
      Hoi Williene, Ik maak soezen altijd met alleen water. Heeft de melk een extra functie? Gr Ella
      • Smakelijck zaterdag 19 sep 2020 om 18:49
        Het smaakt wat voller, maar het kan inderdaad ook met water.
    • Anja
      Anja donderdag 07 jan 2021 om 19:35
      Heb je hier ook een glutenvrije versie van?
      • Smakelijck vrijdag 08 jan 2021 om 11:22
        Je kunt hier glutenvrij bloem voor gebruiken, maar dat is niet helemaal vrij van E-nummers. Met andere melen weet ik niet of dat lukt.
Laat een bericht achter!
255