Maandag 16 feb 2015

Zuurkoolschotel, net even anders!

Zoals de meesten van jullie wel weten is Teus ook heel creatief in de keuken. Geef hem een paar ingrediënten en hij weet er iets lekkers van te maken. Zo ook deze heerlijke zuurkoolschotel! Echt het proberen waard, zelf hebben we er van gesmuld, helaas houden de kinderen er hier helemaal niet van ;-) Ach, vroeger vond ik het ook niks, en nu vind ik het heerlijke winterkost. Wie weet komt het dan toch nog goed ;-)

Zuurkoolschotel, net even anders!

Ingrediënten:

Stamppot: 1 pakje bio kruidenzuurkool, 350 gram aardappels, 200 gram zoete aardappel, 200 gram knolselderij, 2 blaadjes laurier, zout en peper, 2 el creme fraiche

Gehaktvulling: 250 gram gehakt, 1 ui, 1 el tamari (Japanse soyasaus), zout, peper, knoflookpoeder, pittige kerrie poeder, paprika poeder

Topping: geraspte kaas, amandelschaafsel

Bereiding:
 
Snijd de aardappels, zoete aardappels en knolselderij in kleine stukken. Breng aan de kook met wat zout en de 2 laurierblaadjes.
Doe het gehakt in een kom, voeg de ketjap en de kruiden toe. Snijd de ui fijn en bak deze glazig in ruim roomboter in een pan en bak vervolgens het gehakt rul mee.
 
Prik met een vork in de zoete aardappel, als deze zacht genoeg is om te stampen mag je de pan afgieten en de 2 laurierblaadjes weggooien.
Voeg de 2 eetlepels creme fraiche toe en stamp door elkaar, proef de stamppot en breng eventueel verder op smaak met zout en peper. Maar je zult verrast staan van de smaak door de knolselderij en laurier, een heerlijk geurende stamppot.
Doe de zuurkool in een vergiet of zeef en druk het vocht er goed uit. Stamp vervolgens de zuurkool door de stamppot.
 
Schep nu een eerste laag in een ovenschaal. Verdeel er het kruidige gehaktmengsel overheen en dek af met een 2e laag stamppot.
Rasp er nu de kaas overheen en bestrooi met amandelschaafsel. Zet in een voorverwarmde oven van 200 graden.
De schotel is klaar als de kaas mooi gesmolten is en het amandelschaafsel mooi bruin kleurt!
 
Eet smakelijck!

Liefs, Williene

Mijn boek is nu bijna 3 maanden uit. Er is inmiddels een 2e druk verschenen en de verkoop loopt...
lees verder
Onterecht denken nog veel mensen dat je de hele dag in de keuken staat als je gezond en vers wilt...
lees verder
Vandaag een lekker recept voor zalmburgers. Ze zijn zo gemaakt, en erg lekker! Eventueel kun je...
lees verder
  Let op: Dit is een recept met geraffineerde suikers. Toen ik dit recept plaatste op...
lees verder
Het is nu de tijd om te gaan zaaien. Degene met een eigen moestuin zullen vast en zeker volop aan...
lees verder
Smakelijck Winter is de deur uit en al bij velen op de mat gevallen, tijd om weer over te gaan...
lees verder

22 opmerkingen
  • Petra
    Petra dinsdag 17 feb 2015 om 19:01
    We hebben vanavond deze zuurkoolschotel gegeten. In één woord: héérlijk! De kinderen houden normaal niet echt van zuurkool, maar ze schepten nu zelfs twee keer op! Williene, ook de bloemkoolschotel van Teus vindt hier gretig aftrek, dus wat mij betreft zorgt hij vaker voor input van je blog ????
  • Petra
    Petra dinsdag 17 feb 2015 om 19:03
    ???? = ;)
    • Smakelijck woensdag 18 feb 2015 om 09:46
      Ha, wat goed om te lezen, Petra! Afgelopen week hadden we het inderdaad samen erover dat hij meer recepten wilde bloggen, omdat hij dat erg leuk vindt, dus ik zal het doorgeven ;-) Hij vindt het erg leuk om te experimenteren, dus dat gaat goed komen!
  • Machteld
    Machteld woensdag 18 feb 2015 om 13:19
    Hallo Williene, Het is me niet helemaal duidelijk of de (zoete) aardappels en knolselderij geschild moeten worden en of het gewicht dat in de ingrediëntenlijst vermeld staat met of zonder schil is.
  • Teus
    Teus woensdag 18 feb 2015 om 13:52
    Hi Machteld, ik doe altijd de gewone aardappels met schil en de zoete aardappel en knolselderij heb ik geschild! ...het gewicht komt niet op een grammetje aan hoor! Een halve aardappel meer of minder maakt het verschil niet. (ik vond zelfs de stamppot zonder zuurkool al lekker ;-) ) Succes!
  • arja
    arja maandag 23 feb 2015 om 18:59
    Superlekker recept! erg van genoten :-)
    • Smakelijck maandag 23 feb 2015 om 19:41
      Leuk ;-)
  • Henriette
    Henriette dinsdag 24 feb 2015 om 08:14
    Zou het ook smaken als je de gewone aardappels weglaat?
    • Smakelijck dinsdag 24 feb 2015 om 21:35
      Dat verwacht ik wel. Zou dan iets meer zoete aardappels gebruiken. Succes!
  • Johanneke
    Johanneke donderdag 26 feb 2015 om 14:36
    Gisteravond dit recept gemaakt. Lekker! Het viel ons alleen wel op dat het eigenlijk gortdroog is... Je moet de zuurkool uitknijpen én de pan afgieten. Toch? Het stampen én het opeten werd zo wel een actie :)
    • Smakelijck vrijdag 27 feb 2015 om 09:31
      Fijn dat het lekker was! Zelf giet ik altijd het meeste vocht ik een kan en voeg ik er zoveel weer bij tot ik een lekkere smeuïge stamppot heb. Dus dat zou je de volgende keer kunnen proberen ;-)
      • Johanneke
        Johanneke zaterdag 28 feb 2015 om 14:30
        Ik was teveel letterknecht ;) Normaal doe ik dat ook zo, maar ik was iets te gehoorzaam aan Teus' 'afgietopdracht' en het vocht was al door de gootsteen toen ik bedacht dat het wel erg droog was zo... Gaan we een volgende keer dan zeker zo proberen, want die komt er vast nog wel ;)
        • Smakelijck maandag 02 mrt 2015 om 09:44
          Haha, ik moet lachen om je reactie ;-) Het overkomt mij ook wel eens hoor, maar de volgende keer komt het helemaal goed ;-) Fijne dag!
  • Johanna
    Johanna vrijdag 27 feb 2015 om 11:48
    Williene, nog even een vraag over het zuurkoolrecept van vorige week: heb ik het goed begrepen dat de zuurkool vooraf niet gekookt hoeft te worden?
    • Smakelijck zaterdag 28 feb 2015 om 09:03
      Dat klopt inderdaad!
  • Henrike
    Henrike woensdag 01 apr 2015 om 23:07
    Nou Teus, mijn complimenten!! Wat een heerlijk recept. Mijn oudste zoon en mijn jongste dochter vinden zuurkool echt NIET lekker en daarom maakte ik het niet heel vaak klaar, maar ze aten met smaak en dat zegt heel wat!! Zelf vond ik het ook heel erg lekker; zo kan ik weer wat vaker zuurkool op tafel zetten...Bedankt!!
    • Smakelijck donderdag 02 apr 2015 om 11:19
      Dankjewel! Ik zal ze doorgeven aan Teus ;-) Leuk dat ze het nu wel lusten zeg!
  • Manon
    Manon donderdag 01 okt 2015 om 08:35
    Hier vonden de kinderen het ook minder lekker. Maar wij vonden het heerlijk! Teus, je mag vaker een recept posten!
    • Smakelijck donderdag 01 okt 2015 om 17:49
      Leuk Manon, ik zal het doorgeven ;-) Trouwens, de nieuwe Eenpanspasta die ik gisteren heb geplaatst komt ook van Teus z'n hand!
    • Smakelijck donderdag 01 okt 2015 om 17:49
      Leuk Manon, ik zal het doorgeven ;-) Trouwens, de nieuwe Eenpanspasta die ik gisteren heb geplaatst komt ook van Teus z'n hand!
  • Magdalien
    Magdalien dinsdag 03 nov 2015 om 11:29
    Top recept! Als ik er alleen al aan denk.. dan wil ik de schotel weer maken! Voor wie hem nog niet heeft gemaakt... doen!!!
    • Smakelijck dinsdag 03 nov 2015 om 12:54
      ;-) Leuk zeg! Dankjewel voor je reactie!
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190