P1040552
Maandag 19 jun 2017

Zo maak je de lekkerste salades!

De weerberichten zien er voor komende dagen oververhit uit. Bij velen gaat dan regelmatig de bbq aan of wordt er makkelijk gegeten. Met dit weer geniet ik het meest van een heerlijke, frisse salade. Via de receptenindex kun je al veel lekkere recepten vinden voor salades en goede dressings. Maar je kunt ook heel eenvoudig zelf een salade maken met de volgende stelregels. Zo kun je gemakkelijk uit je voorraadkast en van hetgeen je in je koeling hebt een lekkere salade maken.

 

1. Kies een soort sla. Dit kan bijvoorbeeld kropsla, ijsbergsla, een gemengde sla, veldsla, rucola (lekker pittig!), little gem of wat je dan ook maar lekker vindt of op voorraad hebt. Door iedere keer een andere soort sla te kiezen voor je salade kun je hiermee al eindeloos varieren. Voor je salade was je eerst de sla en schik je deze op de borden of in een mooie schaal. 

2. Voeg in je salade iets toe wat vult en voedt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gekookte linzen, kikkererwten, quinoa, blokjes zoete, gekookte aardappel, zilvervliesrijst of een gekookt eitje. Zo voorkom je dat je snel weer trek krijgt na het eten van een salade. Bovendien voeg je zo ook belangrijke voedingsstoffen en eiwitten toe. 

3. Ga je voor vlees/vis of voor vegetarisch? Afhankelijk waar je voor kiest kun je nu aan je salade gebakken blokjes kip, biefstuk, (gerookte) zalm, makreel of een andere soort vis of vlees toevoegen. Geen vlees/vis liefhebber? Houd je salade dan gewoon vega, maar voeg reepjes mozzarella, blokjes geitenkaas, feta of Parmezaanse kaas toe! 

4. Extra groente en/of fruit. In deze stap kun je extra groente (of fruit) aan je salade toevoegen. Denk hierbij aan blokjes (gegrilde) paprika, blokjes komkommer, reepjes avocado, tomaatjes, gegrilde courgette of aubergine, ringetjes bosui of rode ui, gekookte boontjes, kiemgroenten zoals alfalfa, etc. Wees creatief! Ook fruit kan soms verfrissend en verrassende smaken opleveren in een salade. Denk hierbij aan peer, appel, mango of druiven.

5. Zaden, pitten en noten zijn heerlijk voor de knapperige bite aan je salade. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld gebruik maken van de pittenmix, maar denk ook aan gehakte walnoten, pecans, cashews, hazelnoten of amandelen. Voor zaden kun je denken aan pompoenpitten, pijnboompitjes en zonnebloempitten. Bestrooi hiermee rijkelijk je salade of serveer het er gewoon bij, zodat iedereen zelf kan kiezen hoeveel hij of zij ervan gebruikt. 

6. Maak je salade tenslotte af met een heerlijke dressing naar keuze. Verschillende soorten dressings kun je hier vinden.

Wil je meer zomerse recepten voor gemakkelijke maaltijden met dit warme weer, waarvoor je niet lang in de keuken hoeft te staan? Kijk dan eens hier!

Fijne dag! 

Liefs, Williene

Ik kreeg pas de vraag van een lezer of ik ook een recept had met bloemkool. En ja, die heb...
lees verder
Het meest fijne aan de wintermaanden vind ik de heerlijke stoofpotjes die dan uren op het vuur...
lees verder
Als ik iets vervelend vind dan is het wel om eten weg te gooien wat nog goed en voedzaam is....
lees verder
Het is weer bijna Oudjaarsavond! Oliebollenavond. Ga je ze zelf bakken? Dan help ik je op weg met...
lees verder
  20 Bespaar tips om biologisch te eten: *Koop groenten en fruit van het seizoen....
lees verder
Op dit moment is lasagne hier wel één van de lievelingsrecepten die we regelmatig eten. Vooral...
lees verder

2 opmerkingen
  • Richelle
    Richelle maandag 24 jul 2017 om 17:48
    Ik eet ongeveer 2 keer in de week in maaltijd salade op het werk en dat vind ik echt super lekker. Het is soms moeilijk om dan weer een nieuwe salade recept te verzinnen, maar deze ga ik zeker eens proberen, Snel naar de groenteman en inslaan.
    • Smakelijck dinsdag 25 jul 2017 om 15:09
      Leuk, Veel succes!
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190