17-10-2014

Witlofsoep!

Mijn favoriete groenten van dit moment is toch wel witlof. Héérlijk! Uit de oven of in de soep, het komt toch wel elke week een keer op tafel. Vooral in combinatie met mosterd, mmm! Soepen die je moet fijnmalen met staafmixer of blender zijn ook nog eens ideaal. Je snijd alles lekker grof (denk: uien in vieren, hele knoflooktenen enzovoort) want daar zie je in de soep toch niks meer van terug. Netjes snijden is dus nergens voor nodig ;-) Tenzij je natuurlijk je snijkunsten wilt oefenen!

Witlofsoep

Ingredienten voor zo’n 2-4 personen:

500 gram witlof, 1 ui, 2 tenen knoflook, 3 aardappels (schoongeboend, met schil), 500 milliliter groentebouillon, 1 eetlepel mosterd, 100 milliliter haverroom, verse of gedroogde bieslook klontje roomboter of kokosolie

Bereiding:

Snijd de ui, knoflook, witlof en aardappel grof. Fruit de ui en knoflook in de boter of olie. Voeg de witlof toe en roerbak even mee samen met de mosterd. Voeg de bouillon en aardappel toe en breng aan de kook. Blender de soep als de aardappel gaar is. Breng de soep verder op smaak met de room, wat zout, peper en verse of gedroogde bieslook. Voeg nog wat bouillon toe als je de soep te dik vindt.

En dan nog een tip! Voor degene die dol zijn op de suikervrije appel-perenstroop van Lidl, deze is deze week en volgende week weer verkrijgbaar! Deze appel-perenstroop is alleen verkrijgbaar tijdens Lidl’s Hollandse weken die 2x per jaar worden gehouden. Inslaan dus ;-) En als je toch bij Lidl bent ze verkopen ook hele leuke gekleurde wortelmix:

 

Fijne dag!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

16 Reacties

  • Marieke de Zwart
    Marieke de Zwart vrijdag 17 okt 2014 om 11:44
    Deze wil ik zeker eens proberen Williene. Ik ben benieuwd of de rest van het gezin dan ook witlof kan waarderen. De Haverroom is echter nieuw voor mij, kun je die ook bij een supermarkt kopen of alleen bij Bio-winkels? Groet Marieke
    • Smakelijck maandag 20 okt 2014 om 10:16
      Wie weet ;-) Hier is 't net andersom... Soep houden ze niet zo van, terwijl ze 't zo wel eten ;-) Haverroom kun je bij mijn weten enkel kopen in de natuurwinkel. Maar je kunt ook rijstroom of slagroom gebruiken. Succes!
  • Mirjam
    Mirjam maandag 20 okt 2014 om 13:30
    Welke aardappels kun je met schil eten? De enige die ik ken zijn kriel- of rosevalaardappeltjes, maar die zijn heel klein. Kun je die bijv. ook voor in deze soep gebruiken en dan 6 stuks ?
    • Smakelijck maandag 20 okt 2014 om 15:43
      Hoi, Ik eet alle aardappels met schil. Goed schoonboenen, dat wel ;-) Ik koop ze altijd biologisch of uit de tuin van m'n ouders en ook dan eet ik ze gewoon met schil! Succes!
  • Heidi
    Heidi dinsdag 21 okt 2014 om 14:21
    Hoi Williene, Gebruik je de hele witlof of snij je het hart/ de kern er wel eerst uit? Vanavond staat de soep op het menu - lijkt me verrukkelijk!
    • Smakelijck dinsdag 21 okt 2014 om 15:36
      Ik gebruik de hele witlof. Alleen de lelijke buitenste blaadjes verwijder ik. Succes!
  • Gerda
    Gerda dinsdag 21 okt 2014 om 15:31
    Hallo Williene, dit lijkt me een lekker recept! Dit gaan we eens doen. Ik heb me wel eens laten vertellen, dat in de aardappel zelf niet veel bestrijdingsmiddelen, enz. zitten, Is dat juist?
    • Smakelijck dinsdag 21 okt 2014 om 15:37
      Ik heb eerlijk gezegd geen idee. Ik weet wel dat, als er bestrijdingsmiddelen gebruikt worden dit door de hele vrucht zit omdat er vanaf het begin van de groei gespoten wordt. Het bestrijdingsmiddel gaat dus in de hele vrucht zitten, dus schillen/wassen heeft dan weinig zin .Of dit met de aardappel ook 't geval is weet ik niet.
  • Gerda
    Gerda dinsdag 21 okt 2014 om 15:32
    Voer je opmerking in
  • Carolien
    Carolien woensdag 22 okt 2014 om 09:31
    Hoi williene, bij de Boni verkopen ze het hele jaar door suikervrije appelperen stroop (hier in emmen tenminste). Dus als je voorraad van de Lidl op is, geen paniek! Thanks voor je leuke recepten altijd! De witlofsoep ga ik ook zeker een keer proberen! Groetjes Carolien
    • Smakelijck woensdag 22 okt 2014 om 16:02
      Goed om te horen zeg! Dat wist ik niet! Bedankt voor je tip, hoor en succes met de soep ;-)
  • Alette
    Alette maandag 10 nov 2014 om 18:27
    Ha Williene, Vandaag deze soep gemaakt. Wat was 't ie lekker!!!! Echt een perfecte smaak-combi met die mosterd. Ik had trouwens haverroom van Zonnatura.
    • Smakelijck maandag 10 nov 2014 om 18:38
      Wat leuk om te horen, Alette! Ik zag inderdaad pas ook haverroom staan van zonnatura in de supermarkt!
  • Viola
    Viola dinsdag 17 feb 2015 om 08:17
    Hoi Williene, is deze soep goed in te vriezen?
  • Viola
    Viola dinsdag 17 feb 2015 om 08:17
    Hoi Williene, is deze soep goed in te vriezen?
    • Smakelijck dinsdag 17 feb 2015 om 15:37
      Daar heb ik geen ervaring mee, je zou het kunnen uitproberen?
Laat een bericht achter!
265