Vrijdag 02 mrt 2012

Tiramisu!

Let op: Dit is een recept met geraffineerde suikers. Toen ik dit recept plaatste op Smakelijck was ik alleen nog maar bezig om E-nummers te vermijden en geen geraffineerde suikers. 

Ik kwam erachter dat ik eigenlijk heel weinig toetjes blog. Terwijl we juist dol zijn op toetjes! Beetje vreemd dus. Ik maak niet vaak een uitgebreid toetje omdat ik het niet gezond vind om dagelijks de toetjes te eten die wij lekker vinden :-) Tiramisu is denk ik wel het meest bekende toetje uit de italiaanse keuken. Hier erg favoriet, en zonder rauw eiwit. Zo kan er ook van gesmuld worden als je zwanger bent of bejaard :-)


Tiramisu (zonder ei):


Ingredienten:
16 lange vingers, 1 dl sterke (espresso)koffie, 2 el amaretto, 75 gr. witte basterdsuiker, 200 ml slagroom, 250 gr. mascarpone, cacaopoeder


Meng de koffie samen met de amaretto en doe het in een diep bord of schaal. Doop hierin de helft van de lange vingers en leg deze in een schaal, vorm of cakeblik. Klop de slagroom samen met de suiker stijf. Voeg de mascarpone toe en meng het goed. Verdeel de helft van dit mengsel over de lange vingers. Leg nu de rest van de lange vingers op het roommengsel. Je kunt dit opnieuw in de koffie dopen, ik doe dit niet, zo blijft de middelste laag lekker knapperig. Dek de lange vingers nu af met de rest van de room en laat het enkele uren opstijven in de koelkast. Bestrooi de tiramisu voor het serveren met cacaopoeder.


Tips:

*In plaats van bestrooien met cacaopoeder kun je de tiramisu ook bestrooien met pure chocoladerasp en frambozen (vers of bevroren), Mmmm!
*Voeg evt. wat vanillemerg toe aan het roommengsel.

Eet smakelijck!

Van een courgetteplant heb je ontzettend veel én lang plezier. Dus als je een hoekje over hebt...
lees verder
        Deze overheerlijke biscotti's zijn suikervrij en...
lees verder
Vandaag is echt de allerlaatste dag (maandag 22 februari) dat je mijn boek Smakelijck Zomer kunt...
lees verder
Ik serveer vrijwel altijd een (aantal) bijgerechten bij de maaltijd. Zo is er altijd wel iets bij...
lees verder
Prei is een echte wintergroenten en nu goed en goedkoop verkijgbaar. Prei is bovendien een erg...
lees verder
Even geen recept in deze blog maar iets anders wat ik met jullie wil delen. Misschien kennen...
lees verder

23 opmerkingen
  • debora
    debora dinsdag 20 aug 2013 om 06:18
    Heb m pas ook eens gemaakt, het was echt heerlijk, wat is het toch altijd een lekkere combinatie...! nu deed ik met verjaardagen ook vaak een tiramisu taart, en dan gebruikte ik altijd een oetker pak voor monchoutaart! maar nu wil ik dit recept gebruiken, ik denk met een soort kruimelbodem, en dan wat lagen erop, maar hoe krijg ik het mascarpone/slagroom mengsel steviger? en zijn er e vrije langevingers te koop? en zou het witte basterdsuiker ook te vervangen zijn door palmsuiker, of wordt het dan een vies gezicht!
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 20 aug 2013 om 21:26
      Lekker hé?

      Hier staat een recept voor monchoutaart zonder pakje: http://smakelijck.blogspot.nl/2012/02/monchou-taart.html

      Dat zou je ook kunnen gebruiken. Het slagroommengsel kun je steviger maken met klopfix, maar hier zit wel een E-nummer in. Anders blijft het inderdaad wat lobbiger. E-vrije lange vingers kun je krijgen bij de natuurwinkel, maar misschien vind je ze nog op deze site: www.moween.eu/evrij.

      Ik zou het eerder vervangen met honing, palmsuiker wordt wel een erg bruine drap, ben ik bang ;-) Maar ach, mokka is natuurlijk ook bruin ;-)

      Succes ermee!
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 11 jul 2012 om 19:58
    Hoi hoi heb de lange vingers zelf gemaakt. deze waren supper.......
    ga zo de chocoladeflikken en/of de ontbijtkoek nog even maken.
    gr jolanda
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 11 jul 2012 om 21:19
      Leuk Jolanda!
  • Goedkope vliegtickets
    Goedkope vliegtickets dinsdag 17 apr 2012 om 17:27
    wow. heb het geprobeerd en de Tiramisu was echt heerlijk. Top!
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 17 apr 2012 om 18:08
      Leuk om te horen!
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 04 apr 2012 om 11:40
    De tiramisu is erg in de smaak gevallen, veel lekkerder dan van die in de winkel waren de reacties. Bedankt voor het lekkere recept. De volgende keer gaat er wel iets meer drank in :-)
    Groetjes Jeanine
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 04 apr 2012 om 16:14
      Wat leuk, Jeanine! Fijn dat het een succes was! En leuk dat je het laat weten, dankjewel.

      Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 03 apr 2012 om 11:07
    Bedankt voor de tip van de slagroom. Weet je toevallig ook een e vrije cacao?
    De tiramisu staat nu in de koelkast. Hopelijk valt het in de smaak vanavond.
    Het was in ieder geval leuk om te maken :-)
    Groetjes, Jeanine
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 03 apr 2012 om 11:22
      Ha,

      Ik heb altijd de cacao van Blooker.

      Eet smakelijk vanavond! Hopelijk smaakt het goed :-)

      Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous maandag 02 apr 2012 om 13:49
    Bedankt voor je reactie. Morgen ga ik hiermee aan de slag. Heb alleen helaas geen slagroom zonder e nummer kunnen vinden :-(
    Ik ben erg benieuwd of het me lukt.

    Groetjes,
    Jeanine
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 02 apr 2012 om 14:23
      Succes! Het is erg makkelijk om te maken.
      Sinds kort heeft de AH biologische slagroom. Daar zit niets in! Tip voor de volgende keer :-)

      Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous zondag 01 apr 2012 om 18:31
    Voor hoeveel personen is dit? Ik wil dit maken voor 4 volwassenen. Zijn deze verhoudingen dan voldoende of moet ik dan meer gebruiken? Alvast bedankt.

    Groetjes,
    Jeanine
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 02 apr 2012 om 12:54
      Hoi Jeanine,

      Voor 4 personen is dit prima!
      Succes ermee!

      Groetjes, Williene
  • Lydia
    Lydia maandag 12 mrt 2012 om 09:13
    Ik ben altijd dol op tiramisu, maar deze is wel echt heel erg lekker! Maar niet teveel maken, want je blijft ervan eten...:-)
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 12 mrt 2012 om 09:51
      Leuk om te horen!
  • Gerrinda
    Gerrinda vrijdag 02 mrt 2012 om 15:02
    Hoi,

    Welke afmeting heeft jouw bord of schaal?
    Ik maak ook weleens tiramisu maar dan gebruik ik een heel pak lange vingers, dus het lijkt me zo weinig!
    Is mascarpone geen Enummer, dat dacht ik namelijk, van welk merk neem jij het?

    Groetjes Gerrinda
    • Gerrinda
      Gerrinda maandag 05 mrt 2012 om 20:14
      Bedankt! een cakeblik is een goeie tip
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 02 mrt 2012 om 18:29
      Ha,

      Ik gebruik een schaal waar er 8 naast elkaar passen :-) Vaak in een klein cakeblik. Maar je kunt er natuurlijk meer van maken als je dat wilt. Ik heb Mascarpone van de Plus, Trentin.

      Succes!

      Groetjes, Williene
  • Marion
    Marion maandag 20 okt 2014 om 10:44
    Hoi Williene, Net als vele andere recepten op je site weer top!! Net t laatste hapje op;-)! Heb hem al vaker gemaakt en hij blijft kn de smaak vallen. Heb er zelf alleen veel minder suiker ingedaan...wellicht een tikfoutje? 75 gram lijkt erg veel? Thnx voor alle lekkere recepten!
    • Smakelijck maandag 20 okt 2014 om 15:45
      Bedankt voor je reactie! DIt is nog een recept uit de periode dat ik enkel nog E-nummervrij at. Waarschijnlijk kan het dus met veel minder suiker en zelfs een vervanger, bijv. honing. Ik ga dit nog wel een keer proberen om deze recepten te herzien. Hoeveel suiker had je gebruikt?
  • Annemiek
    Annemiek donderdag 13 nov 2014 om 14:21
    Ha Williene, Super, dit recept zonder rauw ei. Alleen... zwangere vrouwen mogen eigenlijk ook geen alcohol. Ik ben zwanger en ik heb nu jouw recept gemaakt, maar in plaats van de lange vingers te dopen in koffie met amaretto, heb ik ze gedoopt in extra pure chocolademelk. Beide lagen ingedoopt voor genoeg smaak. En het is heerlijk! Dus wie weet een mooi alternatief voor de zwangere dames! Veel succes, Groetjes Annemiek
    • Smakelijck vrijdag 14 nov 2014 om 11:06
      Wat een leuk idee zeg! SUper! Je zou ook gewoon de amaretto kunnen weglaten, dat doe ik vaak ook en dan is het nog steeds erg lekker ;-) Maar jouw tip vind ik briljant, bedankt!
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190