13-04-2012

Sprits!

En weer een lekker recept voor E-nummervrije koekjes/koeken. Ze worden namelijk zo groot als je ze zelf maakt. Dat is het leuke van koekjes bakken. Het risico van de kleine koekjes is natuurlijk wel dat je er meer eet dan 1...


Spritskoeken:


Ingredienten:
160 gram zachte roomboter, 1 el vanillesuiker, 100 gram witte basterdsuiker, half ei, 200 gram bloem, snufje zout.


Mix de boter, de vanillesuiker en de suiker tot een romig geheel (ongeveer 5 minuten). Mix het halve ei door het boter mengsel tot het goed is opgenomen. Voeg de bloem en het snufje zout toe en mix tot je een romig beslag hebt. Doe het mengsel in een spuitzak met kartelmondje en spuit mooie spritsen op een vel bakpapier. Schuif in een voorverwarmde oven op 150 graden. Het duurt ongeveer 20 a 25 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn.

Deel via social media

 
Print recept

21 Reacties

  • Ellen Meijer
    Ellen Meijer vrijdag 16 aug 2013 om 18:47
    Hallo,

    Ik heb nu de spritsen in de oven, maar ze zakken helemaal uit!? Het zijn grote ovale plakken met n klein lijntje van de spuitzak. Het zag er zo mooi uit... wat doe ik verkeerd denk je?
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 16 aug 2013 om 20:35
      Ze lopen wel wat uit inderdaad, maar dit klinkt wel heel erg! Ik heb geen idee hoe dat komt, waren ze verder wel goed van smaak?
  • Gerdien Lindblad
    Gerdien Lindblad dinsdag 11 dec 2012 om 21:25
    Hallo Williene,

    Wil je mijn volgende bakavontuur niet onthouden, wij gingen vandaag eens even fijn de spritsen bakken, pffffffffff.
    Vanmiddag hadden wij zo'n spuitzak gekocht, want we moesten toch zo'n spuitmondje hebben, dus we waren er helemaal klaar voor.
    Vanavond alles gemixt, en het deeg in de spuitzak, we moesten zoveel kracht zetten dat we besloten maar rechte spritsen te maken, wat we verkeerd hebben gedaan, ik weet het niet, maar ze smaken goed hoor, dus bedankt voor je recept, maar of ik ooit een keukenprinses zal worden, ik vrees het ergste:-)

    Groetjes Gerdien
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 12 dec 2012 om 18:56
      Ha Gerdien!

      Haha, ik vind het erg leuk om je bakavonturen te lezen. Maar ik kan je gerust stellen, bij mij was het beslag ook heel stevig en het spuiten ging inderdaad vrij lastig! Maar de smaak maakt dan alles weer goed ;-)

      Succes met je bakkunsten!

      Groetjes, Williene
  • els
    els dinsdag 24 apr 2012 om 14:57
    Ze zijn heerlijk!

    Groetjes,
    Els
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 24 apr 2012 om 19:24
      Leuk! Dankjewel voor je reactie!
  • Judith
    Judith maandag 23 apr 2012 om 20:25
    De spritsen gebakken samen met onze zoon Noah van 4. Ze waren heerlijk (want ze zijn al weer op). We gaan ze zeker nog een keer maken.

    Groet, Judith
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 23 apr 2012 om 21:08
      Wat leuk Judith ;-)
  • Bonte Tante
    Bonte Tante zondag 15 apr 2012 om 23:03
    Toevallig lagen er bij de bakker ook spritsen waar mijn meiden echt zin in hadden...dus je recept kwam goed van pas. Ze waren heerlijk, je snap het, ze zijn inmiddels al op!
    ik volg je blog met plezier! Ga zo door. Ik ben blij met een medestander die ook wil koken zonder E-produkten!
    Groetjes Ingeborg
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 16 apr 2012 om 11:17
      Wat leuk, Ingeborg! Dankjewel voor je reactie! Ik heb trouwens ontdekt dat de spritsen ook zeker 2 weken goed blijven in een afgesloten pot/trommel. Handig om te weten :-)

      Groetjes, Williene
  • Gerrinda
    Gerrinda vrijdag 13 apr 2012 om 16:51
    Ik heb gisteren je cupcakes geprobeerd en dan met appel en kaneel erdoor, LEKKER!! echt een geweldig recept!
    Deze gaat ook weer in mijn receptenschrift, vind het zo leuk al die lekkere recepten.
    Enummervrij koken is absoluut niet saai! Ik vind het ware smaaksensaties, met al die kruiden enzo.
    Had ook je marinades gemaakt met de gourmet, mjammie mjammie, ik wist niet dat je vlees zo lekker kon maken.
    Kheb gisteren mijn lade omgebouwd. Alle pakjes en zakjes zijn er nu helemaal uit en in plaats daarvan heb ik mandjes met kruiden, sapjes/sausjes, meel etc. Ik word helemaal blij als ik die la opentrek om weer lekker te experimenteren.
    Bedankt!
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 13 apr 2012 om 18:38
      Ha Gerrinda!

      Bedankt voor je enthousiaste reactie! Leuk dat je zoveel plezier beleeft aan de recepten en het enummervrije koken. Daar doe ik het uiteindelijk voor :-)

      Heerlijk zo'n la vol basisproducten! Daar kun je inderdaad alle kanten mee op. Pakjes heb je dan echt niet meer nodig! Veel succes ermee.

      Groetjes, Williene
  • Klaasje
    Klaasje vrijdag 13 apr 2012 om 15:32
    We hebben ze vanmiddag gelijk gebakken, want dat stond op het programma. Ze zijn echt heerlijk!!!!
    Ik laat de boter altijd smelten in de magnetron, ook met cake, en dat gaat prima. Niet te warm, maar genoeg om het goed zacht te hebben.
    Ga dit recept goed bewaren, dat gaat nog veel vaker gebakken worden hier!
    Bedankt, Klazina
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 13 apr 2012 om 18:33
      Ha Klazina,

      Leuk dat je gelijk aan de slag bent gegaan! In de magnetron zou inderdaad kunnen, inderdaad niet te warm. Maar ik heb geen magnetron, dus dan gaat het sowieso niet lukken :-)

      Eet smakelijck van de spritsen!

      Groetjes, Williene
  • Rietje
    Rietje vrijdag 13 apr 2012 om 11:50
    Lijkt me heel lekker! Zal het snel gaan proberen.
    Heb je misschien nog een idee hoe je de roomboter zacht kan maken?
    Had gisteravond al een pakje uit de koelkast gelegd om vanmorgen een appeltaart te maken, maar de boter blijft bij ons dan telkens in de garde plakken! Ze lijkt dan niet zacht genoeg.
    Ben benieuwd hoe jij dat doe.

    Groetjes
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 13 apr 2012 om 13:42
      Ik laat 'm ook geruime tijd uit de koelkast zacht worden. Dan mix je 'm vanzelf zacht. Mixer op de hoogste stand wil hier ook nog wel eens helpen om 'm goed luchtig en van de garde af te mixen zeg maar.

      Ook staat hier regelmatig de oven aan, en in het kastje onder de oven heb ik de boter liggen. Daarna is de boter ook altijd lekker zacht. Ideaal voor de koekjes :-) Maar dat moet net kunnen.

      Succes ermee!

      Groetjes, Williene
  • JanetW
    JanetW vrijdag 13 apr 2012 om 09:27
    Dank je voor de inspiratie, zat net vanochtend te bedenken welke koekjes ik zal gaan bakken op zaterdag. Ik heb ze wel eens vaker gebakken, maar zal nu gebruik maken van je recept.

    groetjes Janet
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 13 apr 2012 om 13:40
      Leuk Janet, Succes ermee!
  • Rianne
    Rianne woensdag 10 sep 2014 om 10:32
    Ha Williene, Bedankt voor je reactie op de zandkoekjes! Ik kwam ook nog even bij dit recept uit, ik zie dat deze spritsen twee weken te bewaren zijn, dat is precies wat ik nodig heb, dus ga deze proberen:) Kan ik de 100 gr witte basterdsuiker vervangen door 100 gr palmsuiker? De bloem door 200 gr speltbloem? En wat gebruik je als alternatief voor vanillesuiker of is het niet noodzakelijk dat erin te doen? Verder moet ik even op zoek naar roomboter zonder e-nummers, heb je een tip? Alvast bedankt voor je reactie! Gr. Rianne
    • Smakelijck donderdag 11 sep 2014 om 08:46
      Hoi, Je zou het natuurlijk kunnen proberen of het werkt, palmsuiker maakt er echter wel een bruin beslag van. Ik zou persoonlijk 75 gram palmsuiker gebruiken. Vanille kun je vervangen door vers vanillemerg (mespuntje), roomboter is goed verkrijgbaar zonder E, zowel in de supermarkt als in de natuurwinkel. Volgens mij zijn de meeste roomboters wel zonder E-nummers, maar ik heb altijd grasboter van de biowinkel, maar weet dat de bio boter van AH en Plus ook E-vrij zijn. Succes!
    • Wil
      Wil maandag 24 feb 2020 om 22:50
      Spitsen kan je beter niet kloppen omdat het oorspronkelijk een 'wrijfdeeg' is. Door het wrijven wordt het warm en ook zachter waardoor spuiten beter gaat. Als je Zeeuwse bloem gebruikt lopen ze niet uit
Laat een bericht achter!
268