Vrijdag 20 sep 2013

Sambucol!



Je kent het waarschijnlijk wel. Sambucol. Een supergoed, antiviraal drankje wat erg goed is voor de weerstand en bij griep. Toen een aantal jaren geleden de Mexicaanse griep heerste, was dit drankje bij veel natuurwinkels niet aan te slepen.

Sambucol wordt gemaakt van vlierbessen. En die zijn nu goed rijp! Dé tijd om met een emmer en een schaar de natuur in te gaan, op zoek naar vlierbessen. Met deze vlierbessen maak je heel gemakkelijk zelf je antivirale vlierbessendrankje. Je eigen Sambucol dus!

Sambucol

Ingrediënten:
1 kilo vlierbessen, sap van 2 (biologische) citroenen en wat rasp, 2 kruidnagels

Laat de bessen met de rest van de ingrediënten 10 minuten koken. Haal het door een (roer)zeef en doe het vocht in flessen. Zet op z'n kop weg.

Deze sambucol is goed geconserveerd de hele winter houdbaar! Als je griep op voelt komen of je wilt een weerstand verhogend middel, dan neem je hiervan elke dag een lepel. Evt. verdunnen met water.

Tips:
*Voeg wat gember en/of kaneel toe bij het koken!
*Voeg wat honing of palmsuiker toe, de drank is anders nogal 'puur' van smaak. Wil je het je kinderen ook laten drinken dan is dit wel aan te raden.

Succes!

Liefs, Williene



Met quinoa kun je hele lekkere vega-burgers maken. Dit recept had ik al een tijdje, en daarom nog...
lees verder
Wat een leuke mails en wat ontzettend veel positieve reacties heb ik gekregen op mijn boek!...
lees verder
Deze cheesecakejes zijn glutenvrij en vrij van geraffineerde suikers. En ze zijn...
lees verder
      Ik had dit recept vorige week al beloofd, maar we zijn de...
lees verder
Dit ontbijtje is zó superlekker! Het kan trouwens ook prima doorgaan als tussendoortje, toetje,...
lees verder
  Ghee (Ghi of smen) is een boter die veel wordt gebruikt in de Indiase...
lees verder

6 opmerkingen
  • Anonymous
    Anonymous maandag 23 sep 2013 om 08:13
    Wat een handig recept, zowel simpel te maken als goed voor je gezondheid.
    Wat betekent het dat je iets goed geconserveerd moet houden?
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 23 sep 2013 om 09:33
      Ik bedoel hiermee dat je het sap goed heet in schone flessen moet gieten. Als je dat doet dan conserveer je ze goed. Als de flessen niet schoon genoeg zijn of de sap niet heet genoeg dan kan het eerder bederven. Het werkt net als met jam maken.

      Succes!
  • Anonymous
    Anonymous zaterdag 21 sep 2013 om 21:50
    Het koken moet in een pan zonder deksel, zodat de giftige stoffen kunnen verdampen. En 20 minuten koken is beter, dan weet je zeker dat alles er uit is wat er niet in hoort.
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 23 sep 2013 om 09:31
      Bedankt voor je aanvulling!
  • Anonymous
    Anonymous vrijdag 20 sep 2013 om 13:19
    Dag Williene,

    Leuk dit recept, al een tijdje zie ik de vlierbessen hangen en dacht bij mezelf, hier moet ik iets mee kunnen, maar hoe. Dus je recept komt op het goede moment, dit ga ik zeker proberen, daar mijn achtertuin er vol mee hangt. Er was een moeder die dit allang deed, haar zoontje was hier erg bij gebaat, zij vertelde mij alleen dat je het water moest laten afkoelen tot 60 graden en dan de bessen erin, weet jij of dit klopt?

    groeten Liza
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 20 sep 2013 om 19:24
      Dankjewel Liza! Wat handig dat je ze in de tuin hebt hangen ;-)

      Ik ken het verhaal verder niet. Misschien dat google hier wat over zegt? Het is wel belangrijk dat je ze even goed (10 min) laat koken, omdat de bessen rauw giftig zijn.

      Succes!
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190