Dinsdag 16 okt 2012

Roomboter-amandelstaaf (+amandelspijs)!

Je bent er dol op of je gruwelt ervan. Amandelspijs. In een roomboterstaaf of in een lekker krentenbrood ben ik er dol op! 

Roomboter-amandelstaaf! 1234

Eerst het recept voor amandelspijs. Dit keer verwerk ik het in een roomboterstaaf, maar je kunt dit recept net zo goed gebruiken voor een rozijnenbrood een speculaasstaaf of een appeltaart.

Ingredienten voor amandelspijs (ruim voldoende voor 2 staven):
250 gram amandelen, 200 gram biologische honing, geraspte schil van een biologische citroen, 1 a 2 eieren.

Bereiding:
Maal de amandelen met de honing en de citroenschil helemaal fijn in de keukenmachine. Voeg een ei toe en draai tot een kneedbare massa. Duw het mengsel af en toe naar beneden zodat alles goed meedraait. Zet het spijs in de koelkast en laat het 1 a 2 dagen afgedekt staan zodat de smaken goed intrekken. Afhankelijk waarvoor je het wilt gebruiken kun je er voor gebruik nog een ei doorheen mixen om het spijs smeuig te maken. Voor deze amandelstaven doe ik dat wel.

Om hiervan een roomboterstaaf te maken heb je bladerdeeg nodig. Het liefst vers bladerdeeg, want dat is een grote rol en dus makkelijker te verwerken tot een staaf. Tante Fanny heeft E-vrij bladerdeeg. Bij een natuurwinkel kun je speltbladerdeeg vinden.

Bereiding:
Verwarm de oven op 180 graden.

Snijd van het bladerdeeg een lap van zo'n 20 bij 30 cm. Verdeel hierover wat amandelspijs en vouw dicht. Werk net als bij bijv. de gehaktstaaf of saucijzenbroodjes. Leg de staaf met de naad naar onderen en bestrijk met geklutst ei. Druk evt. wat hele amandelnootjes in de staaf en bestrijk nogmaals met ei. Schuif in de oven voor ongeveer 25 tot 30 minuten tot hij mooi goudbruin en gaar is.

Gooi de restjes bladerdeeg niet weg! Hiervan kun je leuke zoutjes maken! Ik zal dit donderdag laten zien.
 

Liefs, Williene

Ijsjes zonder suiker en zonder toevoegingen vinden in de supermarkt is helaas behoorlijk...
lees verder
Vroeger had ik echt een hekel aan gember. Bah, wat vies vond ik dat! Veel te sterk.. Maar als je...
lees verder
Precies een jaar geleden kwam mijn kookboek Smakelijck Winter uit. Geen enkel voorgaand...
lees verder
  Paardenbloemen, wie kent ze niet? In de lente kleurt menig grasland geel van de...
lees verder
Een snelle lunch, zonder brood? Bak een omelet! Je kunt deze omelet natuurlijk ook aanvullen met...
lees verder
Een hartige taart is soms heel erg makkelijk om restjes groenten/vis/vlees op te maken. De basis...
lees verder

28 opmerkingen
  • Anonymous
    Anonymous donderdag 12 dec 2013 om 11:45
    Williene even een vraagje het bladerdeeg van Tante Fanny bevat dat suikers? Ik kan de ingrediënten niet vinden op de site.

    Gr. Petra
    • Anonymous
      Anonymous vrijdag 13 dec 2013 om 11:11
      Oke :P Mijn bladerdeeg was idd van spelt, bij de biowinkel, maar helaas met suiker, nouja dan maar niet.
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 12 dec 2013 om 20:27
      Niets ;-) Ik maak dit soort dingen gewoon niet meer, of het moet heel af en toe zijn. Er is niet echt een alternatief. Je kunt natuurlijk wel zelf bladerdeeg proberen te maken met speltbloem. Dat lijkt me het enige 'goede' alternatief.

      Succes!
    • Anonymous
      Anonymous donderdag 12 dec 2013 om 17:34
      Wat gebruik jij dan ipv bladerdeeg? Volgens mij had ik laatst speltbladerdeeg maar er zat suiker in, dus ik zoek wat anders.
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 12 dec 2013 om 17:03
      Voor zover ik weet niet, maar het is al lang geleden dat ik het heb gebruikt, dus durf het niet met zekerheid te zeggen. Sowieso zit er witte bloem in bladerdeeg, dit wordt in je lichaam ook omgezet als suiker. Daarom gebruik ik het ook niet meer.

      Succes!
  • Gerdien Lindblad
    Gerdien Lindblad vrijdag 30 nov 2012 om 22:56
    Hallo Williene,

    We hebben dus voor de tweede keer die amndelstaven gemaakt, maar we vonden ze niet lekker met de agavesiroop, dus wij houden het toch bij de suiker.
    Ik moet alleen dringend een koffiemolen hebben, want ik wil dan de rietsuiker malen, dus we gaan zoeken.
    Het is wel o.k hoor die amandelstaaf, maar ik vind de rietsuiker veel lekkerder smaken.
    Ben wel gewend aan de palmsuiker in andere gerechten, maar denk dat het er dan niet lekker gaat uitzien?
    Och het is maar even die amandelstaven, dus we verwennen onszelf toch maar weer met gewone rietsuiker:-)
    En ja dat is goedkoop een kilo voor 10,00, is dat ekoplaza eiegen merk?

    Groetjes Gerdien
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 01 dec 2012 om 19:45
      Ha Gerdien, heb je geen keukenmachine of blender? Geen idee of het daarin wel werkt hoor, maar ik kan me zo voorstellen dat dat het ook wel fijn maalt. Koffiemolentje is er ook erg handig voor, kijk maar uit, je hebt zo poedersuiker ;-)

      Ik ben bang dat het van palmsuiker een beetje bruin gaat worden. En dat ziet er dan niet zo lekker uit.

      En het is inderdaad maar even, dus dat scheelt weer!

      Nee, het is een voordeelverpakking van hun eigenwinkel, de Halm. Ze hebben een winkel in Amstelveen en in Putten. http://www.dehalmnatuurvoeding.nl/

      Groetjes, Williene

  • Gerdien Lindblad
    Gerdien Lindblad dinsdag 27 nov 2012 om 15:55
    Heb de tweede spijs gemaakt, nu net zoals jij dat hadd met agavesiroop, en met amandelmeel, ik vind alleen dat wachten verschrikkelijk, wil het meteen proberen:-)
    Ben echt benieuwd, had het amandelmeel gekocht bij de ekoplaza, niet goedkoop, 13,50 voor een kilo, maar deze tijd is nu eenmaal de tijd voor de amandelstaven, dus we gaan ervoor.

    Groetjes Gerdien
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 28 dec 2013 om 15:51
      Nee, dat valt wel mee. Het wordt iets plakkeriger, maar na rusten in de koelkast is het gewoon kneedbaar spijs. Bedankt voor je tip van de Multi-moulinette! Lijkt me handig!
    • Anonymous
      Anonymous zaterdag 28 dec 2013 om 10:58
      Is het gebruik van honing ipv suiker niet erg kleverig? Verder kun je ipv een keukenmachine ook een Multi-moulinette gebruiken. Klein en goedkoop!
      Filip
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 27 nov 2012 om 20:56
      Haha, je bent al net zo ongeduldig als ik... Heel vaak kan ik ook niet wachten en dan doe ik dat dus ook niet. Erg he?!

      Dat is wel veel ja. Ik betaal 10 euro voor 'n kilo, maar dat is voordeelverpakking van hun eigen merk, dus alleen hier verkijgbaar. En als ik het naar je toestuur zijn de verzendkosten weer zo hoog ;-)

      Succes ermee!

      Groetjes, Williene
  • Gerdien Lindblad
    Gerdien Lindblad woensdag 24 okt 2012 om 21:48
    O.k de spijs is gemaakt staat in de koelkast,en ik kan haast niet wachten tot het zover is dat we kunnen gaan bakken, of nog beter, eten:-)

    Groetjes Gerdien
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 25 okt 2012 om 11:30
      Ah, wat leuk! Heerlijk! Succes ermee. Hopelijk valt het in de smaak ;-)
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 17 okt 2012 om 18:49
    Hallo Williene,

    even een vraagje: Kun je agavesiroop gewoon in de supermarkt kopen? Waarschijnlijk staat het vast al ergens op jouw site, maar ik kan het niet zo snel vinden..
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 22 okt 2012 om 14:04
      Hallo,

      Dankjewel! Klopt, dat doe ik ook altijd. Bedankt voor je linkje! Alleen bij deze amandelstaaf kun je wel gelijke hoeveelheden gebruiken. Mag wel iets zoeter zijn dan normaal gebak. Anders overheerst de amandelsmaak nogal, tenzij je dat lekker vindt natuurlijk.
    • Mariëtte
      Mariëtte zaterdag 20 okt 2012 om 17:41
      Hallo Williene en Anoniem,

      Wat heb je een leuk blog Williene; ik neem regelmatig een kijkje en/of maak iets lekkers waarvoor dank!
      Toevallig vond ik vanmorgen de site van Cindy omdat ook ik suiker in een recept wilde vervangen door agavesiroop. Ze geeft hier handige richtlijnen voor en als je die zou volgen, gebruik je 25% minder agavesiroop dan de suiker die in een recept staat vermeld.
      http://cindykooktenbakt.wordpress.com/hoeveel-vervangen/
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 17 okt 2012 om 21:35
      Hoi,

      Nee, ik heb het nog niet in de supermarkt gezien, volgens mij wel bij de Plus op de 'gezondheids' afdeling maar die hebben ze niet overal geloof ik. Ik haal 'm in de natuurwinkel. Je zou ook ahornsiroop kunnen gebruiken.

      Groetjes, Williene
  • Jantine
    Jantine dinsdag 16 okt 2012 om 17:46
    Zou ik met amandelmeel gewoon gelijke delen suiker of agavesiroop moeten toevoegen?
    Ik had nog pakjes amandelmeel liggen namelijk!

    Verder erg leuk ;-)
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 17 okt 2012 om 10:43
      Als je amandelmeel wilt gebruiken neem je gewoon dezelfde hoeveelheid als bij amandelen. Het is in principe gewoon hetzelfde alleen is het al fijngemalen.

      Succes ermee!

      Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 16 okt 2012 om 15:14
    Morgen maar even amandelen halen!
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 17 okt 2012 om 10:41
      Succes!
  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 16 okt 2012 om 10:32
    Hoi Williene,

    Ik volg al een tijdje je blog vanwege het mijden van E-nummers. Heb ook al vele recepten van je geprobeerd (en steeds geslaagd!). Sinds kort ben ik er achter gekomen dat ik een allergisch ben voor suiker, gluten en koemelk. Ik ben dus enorm blij dat je ook recepten plaatst waar die ingredienten niet of heel weinig in zitten! Bedankt!

    Groetjes, Maaike
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 17 okt 2012 om 10:46
      Hoi Maaike,

      Bedankt voor je reactie! Leuk dat je zo enthousiast bent! En graag gedaan natuurlijk! Ik vind het leuk om te zorgen dat 'iedereen' hier een recept kan vinden, ook vegetariers, mensen met allergieen, suikervrijen, etc.

      Groetjes, Williene
  • Richard
    Richard vrijdag 12 dec 2014 om 21:41
    Ik las in het recept, geraspte schil van een citroen, maar zit daar niet heel veel gif in ? zoals in alle citrusvruchten ! zoals een kleurbad een waxbad, enz ,enz lijkt me niet zo gezond . Ik zie dat ook veel meer in kook afleveringen op de tv . En een beetje citroenrasp , ik leerde op de lagere school al dat die schillen vol gif zaten . 1 voor het lange vervoer , 2 wij willen geen groene sinaasappels ,en ga zo maar door, ik denk dat als u tegen gif bent ,ook dit mee moet nemen .met vriendelijke groet Richard .
    • Smakelijck zaterdag 13 dec 2014 om 13:19
      Dat klopt helemaal wat je zegt. Daarom schrijf ik er altijd bij, van een biologische citroen. Ik zie dat ik dit bij dit recept niet gedaan heb, dat zal ik aanpassen. Bedankt voor je oplettendheid!
  • Annemiek
    Annemiek vrijdag 04 dec 2015 om 20:26
    ik heb het amandelspijs gemaakt gisteren, maar klopt het dat het sterk naar honing smaakt? Ook niet zo gek gezien de ingrediënten, maar het lijkt niet op de smaak van amandelspijs Of zou dat nog verbeteren als ik het langer laat staan? Dank! groetjes Annemiek
    • Smakelijck zaterdag 05 dec 2015 om 12:44
      De smaak wordt inderdaad meer honingachtig maar als je het gebruikt in een staaf of in gevulde speculaas dan proef je het niet heel erg terug.
  • Eline
    Eline woensdag 22 nov 2017 om 07:58
    Kun je amandelspijs invriezen?
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190