Maandag 10 nov 2014

Romige Pompoensoep!

Pompoensoep, wij zijn er dol op, maar het is lastig om 'm lekker op smaak te krijgen. Wees dus niet voorzichtig met kruiden en zout. Wel steeds proeven, want er kan altijd iets bij, eraf is moeilijker ;-)

Een pompoen hoef je niet te schillen. Je kunt 'm goed schoonboenen en dan met schil en al in de soep doen. Wel eerst de pitjes verwijderen natuurlijk. Dit scheelt veel werk, want een pompoen schillen is geen gemakkelijke klus, bovendien bevat de schil vezels en lekker veel vitaminen!

 

Romige Pompoensoep

Ingrediënten:

1 pompoen, 2 uien, 1 teen knoflook, 1/4 theelepel cayennepeper, 1/2 theelepel kurkuma, 1/2 theelepel kerriepoeder, 500 milliliter groentenbouillon, keltisch zout, peper, ongeveer 100 milliliter kokosmelk, 1 eetlepel ketjap manis (Yakso)

Bereiding:

Maak de pompoen en ui schoon en snijd in grove stukken. Fruit de ui aan in roomboter. Voeg de stukken pompoen toe en fruit mee. Voeg de kruiden toe en bak nog 5 tot 10 minuten op laag vuur mee. Voeg de bouillon toe en laat de soep koken tot de pompoen gaar is. Pureer de soep. Maak de soep verder op smaak met de kokosmelk, keltisch zout, peper en een lepeltje Ketjap manis (of Tamari). 

Tip: Serveer de soep met wat geroosterde pompoenpitjes! 

Eet smakelijck!

PS: Deze week kun je Smakelijck Zoet! nog bestellen in de voorverkoop. Je betaalt dan geen 24,95 maar 20,95! 

 

Liefs, Williene

Omdat het bijna oudjaarsavond is heb ik ook veel vragen gekregen over het bakken van...
lees verder
  Ik wil al mijn lezers een Goed, Gezond en Smakelijck 2013 toewensen! Ik...
lees verder
Deze lekkere milkshake kun je natuurlijk ook aanpassen met ander fruit. Denk bijv. aan aardbeien...
lees verder
In de supermarkt vind je (bij mijn weten) geen E-nummer vrije wraps/tortilla's. Als wij dus wraps...
lees verder
In onze regio is het deze week vakantie! En in de vakantie worden er natuurlijk koekjes gebakken....
lees verder
Zout Zout is een enorme smaakmaker in gerechten. Zonder zout zit er vaak maar weinig...
lees verder

15 opmerkingen
  • jac
    jac maandag 10 nov 2014 om 11:52
    Ha Williene, Ik wilde vandaag die pompoensoep maken uit deel 2. Nu wordt het dus deze. Ik laat je weten wat we er van vonden.... Welke groentebouillon gebruik je? Sorry, dat ik deze vraag stel. Ik weet nl. dat dit antwoord ergens op je blog staat... Kan het helaas niet zo snel vinden...
    • Smakelijck maandag 10 nov 2014 om 11:57
      Leuk! Ik gebruik zelf altijd Naturcompagnie groenten (of kruiden) bouillon. Succes!
    • jac
      jac woensdag 12 nov 2014 om 15:37
      Ha Williene, Ik zou je nog even laten weten wat we van de soep vonden... HEERLIJK!! En je proeft inderdaad niets van de schil. Ideaal dat het bereiden van de soep niet veel tijd kost. Hoe rooster jij trouwens die pompoenpitten? In deze soep proef je trouwens wel meer de smaak van de pompoen dan in die pompoensoep uit deel 2. Voor ons als 'gevorderde' pompoeneters geen probleem. Met dit recept erbij kunnen we lekker variëren. Bedankt hè, voor het delen!!
  • Annemieke
    Annemieke maandag 10 nov 2014 om 15:03
    Ha Williene, Lekker hè, pompoensoep! Ik volg altijd redelijk dit recept, al doe ik er ook altijd wat wortels bij en als de soep gepureerd is nog wat fijngesneden bosui of prei en taugé. Voor een lekker volle bite en het zgn vermecelli-idee ;-). Gevulde pompoen is trouwens ook heerlijk en ideaal om je restjes in kwijt te kunnen. Er kan eigenlijk van alles in. Groetjes! Annemieke
    • Smakelijck maandag 10 nov 2014 om 18:39
      Je kunt inderdaad alle kanten op met pompoen! Heerlijk ;-)
  • Inostrate
    Inostrate maandag 10 nov 2014 om 16:02
    Een flespompoen is gemakkelijker te schillen dan de ronde uchi kuri op de foto en is ook heel lekker voor soep. Ik maak er ook pompoentaart van. Het recept staat op www.dasanderekoek.wordpress.com, een bakblog met gezondere en aparte bakrecepten met bijzondere meelsoorten, ook glutenvrij! Groeten van Inostrate
    • Smakelijck maandag 10 nov 2014 om 18:40
      Bedankt voor je tip!
  • Thes
    Thes woensdag 12 nov 2014 om 14:43
    Als je de pompoen voor dat je hem schilt in een grote pan met water kookt, is hij veel makkelijker te schillen.
    • Smakelijck woensdag 12 nov 2014 om 14:55
      Bedankt voor je tip! Maar in de schil zitten veel vitaminen en vezels, dus ik wil 'm graag opeten, vandaar dat ik 'm in de soep verwerkt. En je proeft er niets van!
  • Rineke
    Rineke zaterdag 22 nov 2014 om 11:46
    Heerlijk was hij, deze soep. Ik had al eerder pompensoep gemaakt, maar daar miste ik inderdaad wat pit. Ik had geen cayennepeper, dus heb chilipeper gebruikt. Iets te enthousiast, dus hij was nu erg pittig. Maar met wat extra kokosmelk was dat ook weer opgelost... Lekker met notenstokbrood erbij, en als toetje pompoenpannenkoekjes. Mjam!
    • Smakelijck zaterdag 22 nov 2014 om 13:18
      Dat klinkt als een heerlijk menu! Goed om te lezen!
  • Lydia
    Lydia maandag 24 nov 2014 om 15:24
    Ha Williene, heb je enig idee waar ik de kokosmelk door zou kunnen vervangen?
    • Smakelijck maandag 24 nov 2014 om 18:55
      Door haverroom bijv. of als je zuivel eet, biologische slagroom. Succes!
  • Dicky Poot
    Dicky Poot woensdag 02 nov 2016 om 09:31
    Hallo Williene, Ik maak voor het eerst pompoensoep.Wat is het gewicht van de pompoen? Ik heb nl. een grote pompoen en denk dus dat dan het recept niet in verhouding is.Ik hoor graag van je. Groeten, Dicky
    • Smakelijck woensdag 02 nov 2016 om 12:43
      Ik gebruik de oranje pompoenen uit de supermarkt, deze zijn, zonder pitten zo'n 700 gram. Succes!
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190