Dinsdag 06 mei 2014

Rabarber-kruimeltaart!

 

 

 

Rabarber vind je nu volop in de winkel, markt of in eigen tuin. Meestal maak ik er een compote van, bijvoorbeeld met appel of in de jam met aardbei. Maar ook in taart is rabarber erg lekker!

Rabarber-kruimeltaart

Ingredienten:
Korstdeeg: 150 gram speltmeel, 60 gram roomboter, 60 gram kokosbloesemsuiker, snufje zout, 1 (groot) ei

Vulling: 250 gram rabarber, 150 gram aardbeien, rasp van een halve citroen, sap van een halve citroen, 40 gram kokosbloesemsuiker, 1 el maizena

Kruimeldeeg: 60 gram speltmeel, 60 gram havermout, 40 gram kokosbloesemsuiker, flinke snuf kaneel, snufje zout, 3 eetlepels geschaafde amandelen, 70 gram roomboter
 


Bereiding:
Kneed alle ingredienten voor het korstdeeg tot een mooi deeg en laat een half uur rusten in de koelkast. Rol het deeg met behulp van wat bloem uit en bekleed een lage bakvorm van ongeveer 20cm doorsnede met het deeg. Bak de taartbodem blind* voor in de oven op 170 graden. Verwijder na 15 minuten de blindbakvulling en bak de taart nog 5 minuten af. Laat de bodem helemaal afkoelen.

Snijd de rabarber in fijne plakjes en de aardbeien in vieren. Meng dit met elkaar, samen met de citroenrasp, sap, de suiker en de maizena. Verdeel dit mengsel over de taartbodem.

Meng voor het kruimeldeeg het meel met de havermout, de kokosbloesemsuiker, de kaneel, zout en de geschaafde amandelen. Smelt de roomboter en schenk over het mengsel. Roer nu voorzichtig met een vork tot een kruimelig deeg. Verdeel de kruimels over de rabarber-taart.

Bak de taart af in een oven op 160 graden voor ongeveer 45 minuten.

 

 

 

 

 
 

*Blind bakken: Om een taartbodem voor te bakken moet je ervoor zorgen dat de bodem niet kan opbollen of gaan rijzen. Dit voorkomen we door royaal bakpapier op de taartbodem te doen en deze te vullen met gedroogde bonen, rijst of speciale keramische knikkers. Na het bakken kun je dit verwijderen. De bonen of rijst kun je niet meer eten, maar je kunt het wel bewaren om het de volgende keer te gebruiken bij het blind bakken.

Fijne dag!

Liefs. Williene



 

  Ontbijten zonder brood is niet moeilijk. Er zijn heel wat manieren om gezond én...
lees verder
De aardappeltjes uit de oven, één van de recepten van het begin, is nog altijd een groot...
lees verder
Vis kun je op allerlei manieren eten, maar dit is toch wel één van mijn favorieten. Op...
lees verder
Wij zijn dol op aardappels uit de oven. Gewoon met schil, lekker makkelijk. Maar voor de...
lees verder
Ik maak weleens de chocolade balletjes volgens dit recept. De smaak daarvan...
lees verder
    Brood bakken vergt veel tijd en geduld. Lange rijstijden, je bent...
lees verder

20 opmerkingen
  • Marjan
    Marjan dinsdag 06 mei 2014 om 20:22
    Die taart klinkt lekker zeg! Kun je de speltmeel ook vervangen door bloem of heb je dan een andere verhouding nodig?
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 07 mei 2014 om 09:45
      Ja hoor, dat kan zonder problemen. Succes!
  • Anja
    Anja dinsdag 06 mei 2014 om 19:45
    Misschien is het al eens eerder gevraagd, maar als ik ipv kokosbloesemsuiker palmsuiker gebruik, hoe is dan de verhouding?
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 07 mei 2014 om 09:45
      Hetzelfde. Qua zoetheid zijn ze allebei ongeveer even zoet, en je kunt ze dus gewoon vervangen. Succes!
  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 06 mei 2014 om 12:31
    Kun je het recept van de kruimeldeeg ook voor andere taarten gebruiken?
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 06 mei 2014 om 13:08
      Ja hoor, dat kan zeker! Succes!
  • Nelleke
    Nelleke dinsdag 06 mei 2014 om 10:30
    Wij houden niet zo van rabarber, maar ik neem aan dat je dat ook kunt vervangen door bijvoorbeeld alles met aardbei te doen of ander fruit te gebruiken.
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 06 mei 2014 om 13:08
      Ja hoor, dat kan! Ik denk dat appel ook lekker is! Succes!
  • Gea Bovenlander
    Gea Bovenlander dinsdag 06 mei 2014 om 09:40
    Goedemorgen Williene,
    Heerlijk die rabarbertaart. Deze ga ik zeker gauw maken. Bij mij vinden ze rabarber ook lekker. Je schrijft ook over compote met appel en jam met aardbeien. Kan je die recepten ook plaatsen. Compote vinden ze hier erg lekker maar met rabarber vind ik het lastig want vaak is het te zuur en dan doen ze er gauw suiker (!!!!) in.En rabarberjam lijkt mij erg lekker.

    Fijne dag en de groetjes
    Gea
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 06 mei 2014 om 13:10
      Dankjewel! De jam staat al op m'n blog: http://smakelijck.blogspot.nl/2012/07/aardbeien-rabarberjam.html Hier gaat nog wel gewone rietsuiker in. Je zou dit kunnen vervangen door bijv. kokosbloesemsuiker.

      Het recept van de compote zal ik ook een keer plaatsen!

      Groetjes!
  • Charlie
    Charlie maandag 16 mrt 2015 om 20:10
    Echt een ontzettend fijn recept! Wat een heerlijke taart! Nu gemaakt met appel en peer. Ga hem over een poosje ook zeker ook eens maken met aardbei en rabarber. Lijkt me een super combinatie.
    • Smakelijck maandag 16 mrt 2015 om 20:59
      Goed idee inderdaad, met appel en peer! Mmm, heb er nu al zin in ;-)
  • Anje
    Anje zondag 24 mei 2015 om 14:36
    Net van de rabarber-aardbei kruimeltaart gesmuld. Vraag me alleen af waarom er citroen door gaat. Vulling is nog aardig zuur. Ik zou liever de citroen weglaten en wat minder kokosbloesemsuiker gebruiken. Zou dat kunnen?
    • Smakelijck maandag 25 mei 2015 om 16:11
      Ja hoor, dat kan zeker. Ik hou van citroen, zeker in baksels, dus vandaar ;-)
  • mascha
    mascha maandag 06 jun 2016 om 08:02
    Kan ik de maïzena vervangen door arrowroot root? In dezelfde verhouding?
    • Smakelijck maandag 06 jun 2016 om 11:56
      Ik denk het wel!
  • Hilda
    Hilda zaterdag 25 jun 2016 om 13:00
    Ik heb de taart nu 2x gemaakt (mét maizena), maar hij blijft helaas te vochtig. De laatste keer heb ik de suiker op het allerlaatste moment toegevoegd aan de rabarber en toen direct in de taartvorm geschept, het (reeds) klaargemaakte kruimeldeeg erover gestrooid en zo snel mogelijk in de oven gezet. Maar ook dat mocht helaas niet baten. Weet jij misschien hoe ik dit kan verhelpen? Ondanks het vocht is de taart onweerstaanbaar lekker, dus we genieten ervan en ik blijf het gewoon proberen ... ;-)
    • Smakelijck zaterdag 25 jun 2016 om 21:12
      Dat is inderdaad een beetje het nadeel van rabarber, dat dit bij verhitten vocht gaat verliezen. Vandaar ook de maizena. Wellicht iets meer maizena toevoegen? Hopelijk dat dit helpt! Succes!
  • merel
    merel maandag 27 jun 2016 om 12:10
    Wat ik vaak doe met rabarbertaart om de rabarber eerst kort te blancheren en aansluitend uit te laten lekken in een vergiet. Dan heb je het 'probleem'van het vocht niet. Maizena gebruik ik nooit voor rabarbertaart.
    • Smakelijck maandag 27 jun 2016 om 15:07
      Ook een goed idee!
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190