15-05-2012

Quinoa met spinazie!

Wij aten best regelmatig pasta, maar aangezien ik witmeel producten zoveel mogelijk wil vermijden moet ik op zoek naar alternatieven. Nu is er natuurlijk ook volkorenpasta maar er is nog meer te koop! Ik had al een half jaar een zak quinoa in m'n kast staan maar nog nooit iets meegedaan. Dat leek me nu het juiste moment nu je er overal over leest. Quinoa is een soort van rijst en glutenvrij. Je kunt bijv. je rijst vervangen door quinoa. Hier een recept, het komt uit de Allerhande, maar ik heb het hier en daar wat aangepast.

Quinoa met spinazie:

Ingredienten:
Quinoa, 1 rode ui in halve ringen, 2 winterwortels in dunne plakjes, 500 gram spinazie, 4 el rozijnen, handje cashewnoten.

Maak de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Neem ongeveer een half kopje quinoa per persoon.
Verhit olie in de pan en bak de ui, samen met de dunne plakjes winterwortel ongeveer in 10 minuten gaar. Voeg de spinazie en de rozijnen toe en laat dit nog zo'n 2 a 3 minuten mee bakken. Voeg de gare quinoa toe samen met een handje cashewnoten en meng goed met elkaar. Breng op smaak met peper en zout.

Dit gerecht kan vegetarisch gegeten worden maar het is ook lekker om er kip bij te eten. Dit kun je in kleine stukjes meebakken, je kunt het er ook naast serveren.


 

Deel via social media

 
Print recept

13 Reacties

  • vlottefloor
    vlottefloor zondag 17 mrt 2013 om 20:54
    Als je naar Italie op vakantie gaat...
    In de normale supermarkten daar hebben ze bio-Kamutpasta (waanzinnig lekker), diverse soorten en vormen bio-speltpasta en zelfs bio-quinoapasta.
    Doodzonde dat ze dat hier niet hebben.

    Echt een aanrader. Hopen dat iemand de pasta's hier kan gaan importeren!!

    Groetjes,
    Jenny
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 18 mrt 2013 om 12:04
      Dat klinkt goed! Ik zal eens kijken wie er deze zomer naar toe gaat, kijken of ze wat voor me mee kunnen nemen. Ik ben nog nooit in Italie geweest, maar wie weet!

      Groetjes, Williene
  • Diana
    Diana donderdag 17 mei 2012 om 08:14
    Ja een mens heeft ook helemaal niet zo veel vlees nodig, dus beter minder vlees wat beter is van kwaliteit dan elke dag kiloknallers :) Wij eten dus 1 keer per week vlees, en 2 tot 3 keer per week vis. Ik ben nou eenmaal dol op vis :D

    Ik moet nog 5 weken. Alles gaat goed, alleen begin ik wel weer vaker moe te worden en heb ik soms echt te weinig energie. Maar dat is ook echt alles. Verder ben ik voor mijn doen best fit en actief nog, dus mag niet echt klagen! Oh en sinds een week heb ik soms behoorlijk last van voorweeën als ik te veel doe... die zijn ook niet zo prettig... :S
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 17 mei 2012 om 19:32
      Gelukkig maar! Tja, de laatste loodjes zijn meestal het zwaarst. Succes en doe het rustig aan!
  • Diana
    Diana woensdag 16 mei 2012 om 19:25
    Het is wel zo dat je van de volkoren varianten idd minder eet omdat het sneller vult. Ik heb net nog spelt volkoren pasta op en het was echt super lekker :) Ik vind het zelfs lekkerder dan de reguliere volkoren pasta omdat het wat zachter van smaak is. Ik had zelf ook gekeken naar kokosbloesemsuiker... heb het nog maar even laten staan :) Heb wel palmsuiker thuis staan, die vind ik nog meevallen qua prijs, maar ik gebruik nog maar weinig suiker moet ik zeggen dus het zal wel een tijdje mee gaan, tenzij ik ineens volop ga bakken, maar nu met mijn grote buik is dat ook wat minder geworden. :)Groente en fruit kosten idd een fortuin elke week, en daar eten we ook veel van, maar dat vind ik ook belangrijk. Vlees eten we nu nog maar 1 keer in de week om te compenseren met de hoge kosten van biologisch eten, en twee keer vis, maar dat valt ook nog mee.
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 16 mei 2012 om 21:48
      Thnx voor de tip, ga van de week gelijk kijken of ze dat ook hebben. Vast wel!

      Ik gebruik ook enkel suiker voor 't bakken. Of een keer een schepje in satesaus of tomatensaus bijv. Verder eet ik het ook niet.

      Wij eten per maaltijd minder vlees (150-200 gram) in een hele maaltijd bijv. dus dat is ong. 75 gram per persoon en dat hooguit 3x per week. En nog 1x vis. Zo doe ik het al jaren, en wij missen het niet. Vlees, en dan met name biologisch vlees is een behoorlijke kostenpost. Dat hou je op deze manier aardig binnen de perken ;-)

      Succes met de laatste loodjes he! Gaat t nog steeds goed? Nog 6 weekjes ongeveer?
  • Diana
    Diana woensdag 16 mei 2012 om 16:08
    Ze zeggen dus dat spelt meer voedingsstoffen bevat, maar ik vermoed dat bij de witte variant van spelt pasta, dat ook eruit is verdwenen. Ik denk dat eigenlijk alleen mensen met een gluten intollerantie baat bij witte speltpasta hebben, verder heeft het denk ik geen meerwaarde. Er is trouwens ook rijstpasta te koop, ook in witte en bruine variant. Daar ga ik de bruine variant ook een keer van proberen. :) Het is alleen jammer dat al die bruine varianten (op volkoren tarwe na dan) allemaal 2 tot 3 keer duurder zijn... :S Ik begin het nu wel een beetje te voelen in mijn portomonnee hahaha
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 16 mei 2012 om 18:04
      Ja, maar je eet er ook minder van... hier tenminste wel! Ik had pas een zak daar eten we 2 a 3 keer van en die kostte 1,25 van Bio idea geloof ik. Vond ik erg meevallen. Witte pasta kocht ik vaak vers en dat was ook prijzig! En nu ik overgestapt ben op die suikervervangers... pff wat een geld! Maar je kunt ook steeds meer in de supermarkt laten staan :-) Ik betaal alleen een vermogen aan groente en fruit in de week. Vlees koop ik ook al bijna niet meer.
  • Diana
    Diana dinsdag 15 mei 2012 om 22:44
    Ja het is echt een aanrader :) Maar je moet er wel even de tijd voor nemen (20 minuten). Wij maken het eens in de week en soms ook in het weekend, sindsdien.

    Ik moet zeggen dat volkoren pasta idd lekker is, zeker als je er een goede smakelijke saus bij serveert. En idd... ik heb na het eten geen honger meer, terwijl dat met witte pasta nog weleens anders is. Maar zoals jij zegt, de volkoren varianten (spelt en tarwe) hebben veel minder vormen... en van de volkoren boekweit pasta heb ik zelfs maar één vorm gezien in onze natuurwinkel. Terwijl ik ook graag verschillende vormen gebruik. Ik moet echt in verschillende winkels shoppen wil ik een beetje variatie daarin zien te krijgen. Spaghetti blijf ik in zijn witte variant het lekkerst vinden... nu is er ook witte spelt pasta/spaghetti... en vraag me af of dat gezonder is dan witte tarwe griesmeel pasta zodat ik daarmee soms een beetje kan afwisselen, of dat het geen verschil uitmaakt (op de gluten na dan).
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 16 mei 2012 om 14:49
      Inderdaad, volkoren spagetti ben ik ook niet zo weg van! Ik had nu een zak uit de bio-winkel, volkorenpenne. Zal eens uitgebreid kijken of ze ook speltpasta hebben. Ik heb het idee dat als het er wit uitziet het ook wit is ;-) Net zo'n fabeltje als het Blueband brood: Witbrood met de vezels van bruin brood. Geen idee of het ook daarvoor geldt hoor!
  • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 15 mei 2012 om 19:38
    Hoi Diana,

    Haha, ik had de quinoa (witte) dus een half jaar geleden al gekocht voor het recept wat jij hier noemt :-) Ik had ergens op internet van dit recept gelezen en het zag er zo lekker uit dat ik daarvoor de quinoa had gekocht. Maar ik was er nog niet aan toegekomen (lees: ik ben 's ochtends niet zo snel...) om het te maken! Na jouw reactie moet daar toch snel verandering in komen! Het recept staat nog in mijn receptenschriftje!

    Ik heb nu gewone volkorenpasta. Ik heb ook nog wat witte pasta liggen en had het pas allebei gekookt. Tot m'n verbazing wilde mijn zoontje (4) alleen nog maar de bruine pasta... Ik proef zelf ook vrijwel geen smaakverschil, het vult alleen wel veel meer. We hebben het vanavond ook weer gegeten en we vinden het echt lekker. Gelukkig maar ;-) Volgens mij heb je alleen niet alle soorten pasta in volkorenvariant. Ik hou juist van het afwisselen, penne, farfalle, rigatoni, spagetti... Maar dat is vast wel ergens te vinden! Moet nog eens goed kijken!

    Groetjes!
  • Diana
    Diana dinsdag 15 mei 2012 om 16:37
    Had jij de witte of rode quinoa gebruikt? Ik heb het recept ook gezien in de Allerhande.

    Wij hebben een paar weken terug voor het eerst quinoa op (de rode), ik vind het verrassend lekker :) Wij hebben het tot nu toe alleen bij het ontbijt gegeten met amandelmelk. Het is een recept van Amber Albarda en je kan het vinden via deze link: http://www.amberalbarda.nl/recepten/ Bij mij thuis vinden ze het vooral lekker met een geprakte banaan erdoor heen. :) Echt een power ontbijt, ik heb dan de hele ochtend geen honger meer.

    Voor het avondeten moet ik het nog uitproberen, het schijnt ook in soep lekker te zijn. Ook heb ik laatst volkoren speltpasta geprobeerd om het af te wisselen met witte pasta en dat was ook best lekker.
  • Anne
    Anne vrijdag 29 mei 2015 om 17:23
    Kun je het ook met diepvriesspinazie doen? Ik zoek nog een snel klaar recept, dat ook gezond is, voor als ik gewerkt heb en dit lijkt me wel wat.
Laat een bericht achter!
261