Maandag 06 feb 2012

Preitaart

Hartige taarten zijn vaak gemakkelijk te maken en het is weer eens wat anders op tafel. Voor het frisse serveer ik bij de taart regelmatig een salade. Dit kan een zak gemengde sla zijn die ik op smaak maak met een beetje olijfolie, zout en peper en evt. een paar druppels (balsamico)azijn. Hier doe ik wat fijngesneden (cherry)tomaatjes door, wat geraspte kaas (afhankelijk van de taart, parmezaan), en wat alfalfa.
Bij dit recept heb ik stap-voor-stap foto's gemaakt. Dat wil ik vaker gaan doen, maar het kost best veel tijd en ik moet er ook aan denken, vaak is het al gemaakt (en op) voordat ik eraan denk om foto's te maken :-)
 
Prei-taart
Ingredienten:
Bladerdeeg (zelfgemaakt of van Koopmans 6-8 plakjes ong.), 5 preien, 100 gr.biologische ham*, 125 ml melk, 125 ml slagroom, 3 eieren, 150 gram geraspte kaas, zout en peper, versgeraspte nootmuskaat**
 
 
 
Bereiding:
Vet een ronde vorm in van ong. 24 cm doorsnee en verwarm de oven op 200 graden. Bekleed de vorm met bladerdeeg, afhankelijk van de vorm heb je hiervoor ong. 6-8 plakjes nodig.
 
Snijd de prei in stukken van ong. 10 cm, was deze en kook ze 10 minuten voor. Laat ze uitlekken.
Snijd de ham in stukjes en verdeel deze over de taartbodem.
Verdeel hierover de uitgelekte prei.
 
Kluts de eieren samen met de melk, room en zout en peper. Voeg de geraspte kaas toe aan het mengsel en wat fijngeraspte nootmuskaat. Roer dit goed door elkaar en verdeel het over de taart.
 
Rasp nog wat nootmuskaat over de taart en zet de taart 20 a 25 min. in de oven.
 
 
*Je kunt hier bijv. achterham gebruiken. Ik had echter per ongeluk ardenner ham besteld bij de slager (dit is rauwe ham) en dat smaakte ook verrassend lekker :-) Deze is wel zouter dan gewone ham, dus hou hier rekening mee met het op smaak brengen met zout.
**Verse nootmuskaat is veel lekkerder van smaak als een potje nootmuskaatpoeder. Nootmuskaatnoten kun je soms in de supermarkt vinden bij de kruiden (in een zakje), je vindt ze in de natuurwinkel maar ook bij de toko. Bij de laatste zijn ze het goedkoopst.
 
 
Voor de site Puur! vandaag schrijf ik af en toe een blog en vandaag ben ik Puur!...
lees verder
Even geleden hebben we je het één en ander verteld over kaneel, nu wil ik een ander specerij de...
lees verder
Alle lezers van Smakelijck een heel gezegend, gezond, liefdevol én Smakelijck 2017! ...
lees verder
Je zult het vast wel herkennen, de weken voor de zomervakantie wil je nog van alles doen en...
lees verder
Afgelopen week heb ik rechts aan de site een kopje Sinterklaasrecepten toegevoegd. Of beter...
lees verder
In het weekend is er altijd net even iets meer tijd om iets lekkers klaar te maken op...
lees verder

24 opmerkingen
  • Anonymous
    Anonymous maandag 15 okt 2012 om 21:37
    Hoi!

    Vandaag deze heerlijke preitaart weer gemaakt! Alleen komt er bij mij steeds erg veel vocht uit als hij al in de oven is geweest! De prei heb ik dit keer wel 6 uur uit laten lekken. Hebben meer mensen hier 'last' van? Misschien heeft iemand DE tip?
    Groetjes Liesbeth
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 17 okt 2012 om 10:40
      Ha Liesbeth,

      Bedankt voor je reactie! Dat is vervelend! Bij mij gebeurt het ook wel eens dat een hartige taart nog iets te vochtig is. Ik strooi meestal wat paneermeel op de bodem, of bijv. wat couscous. Dit neemt het vocht op, maar je proeft er niets van. Soms wil het wel eens helpen!

      Succes ermee!

      Groetjes, Williene
  • Jenny Stegeman
    Jenny Stegeman woensdag 22 aug 2012 om 20:07
    Dat is een snelle reactie!
    Gehakt zat ik zelf inderdaad ook al aan te denken. Ik ga hem binnenkort proberen te maken en dan laat ik weten of het lekker was! :-)
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 23 aug 2012 om 19:44
      Succes!
  • Jenny Stegeman
    Jenny Stegeman woensdag 22 aug 2012 om 19:36
    Hallo Williene,

    Wat een leuke site, ik eet dan wel niet volledig E-nummervrij maar door mijn intolleranties (met name suiker en lactose)ben ik wel heel blij met je recepten (en E-nummers beperken is natuurlijk nooit verkeerd) Ik mag ook geen varkensvlees eten en ik vroeg mij af wat ik in deze preitaart als vervanger voor de ham kon gebruiken, hij lijkt me namelijk wel heel erg lekker!

    Groetjes Jenny
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 22 aug 2012 om 19:51
      Ha Jenny,

      Wat leuk dat je blij bent met de recepten! Je kunt in dit recept de ham gewoon weglaten. Dan is de taart nog steeds lekker ;-). Ik zou dan wel wat meer zout toevoegen voor de pittigheid. Als je toch vlees wilt eten kun je daarnaast gewoon een stukje vlees bereiden. Als je echt heel graag vlees in je taart wilt zou je stukjes kip of geruld gehakt kunnen proberen.

      Succes!

      Groetjes, Williene
  • Gerdien Lindblad
    Gerdien Lindblad woensdag 22 aug 2012 om 03:32
    Hallo Williene,
    Slagroon is te koop bij Albert Heyn, en dan ook e-vrij.
    Het is biologische slagroom van AH, en volgens mij kom je daar wel eens, dus handig om te weten.
    Bladerdeeg van tante fanny is inderdaad bij de Jumbo te koop, en er is ook nog prestige bladerdeeg, maar weet niet meer waar ik dat nu had gezien:-)

    Groetjes Gerdien
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 22 aug 2012 om 19:47
      Ha Gerdien! Klopt, ik heb nu altijd de bio slagroom van de AH. Maar toen ik deze blog tikte was hij daar nog niet te koop ;-) Inmiddels gelukkig wel! Nu maak ik niet zo heel veel meer met slagroom, maar soms is het wel heel handig. Jij lijkt wel een wandelende supermarktgids... Haha!

      Groetjes, Williene
  • Lies
    Lies zondag 04 mrt 2012 om 18:02
    Hoi,
    Wat een makkelijke en vooral leuke site heb je!! Ik ga morgen meteen aan bovenstaande preitaart beginnen. Ik heb alleen een vraag betreffende de slagroom, is deze te koop zonder E-nummers en rotzooi? Misschien heb jij ook een tip om slagroom zelf te maken?
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 05 mrt 2012 om 10:26
      Hoi Lies,

      Dankjewel! Slagroom is in de supermarkt voor zover ik weet niet E-vrij te kopen. Je kunt deze wel in natuurwinkels krijgen. Je kunt slagroom ook zelf maken maar dat is enkel voor zoet gebruik. Je zou ook kookroom kunnen gebruiken, maar volgens mij zitten daar ook E-nummers in.

      Succes vanavond! Hopelijk valt het goed in de smaak :-)

      Groetjes, Williene
  • Ditske
    Ditske dinsdag 21 feb 2012 om 22:47
    Bij de Aldi is ook bladerdeeg te koop met alleen e-160a erin. Hij doet qua smaak niet onder voor de koopmans
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 12 jun 2012 om 19:00
      Koopmans heeft 2 soorten bladerdeeg. 1 met veel E-nummers en 1 met enkel groene. Geloof ik, ik eet het niet zo vaak.
    • Anonymous
      Anonymous dinsdag 12 jun 2012 om 11:56
      Dit geldt ook voor het diepvriesbladerdeeg van Jumbo. Daar zit alleen 160a in, in tegenstelling tot Koopmans, daar zit nog een vieze rode in...
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 22 feb 2012 om 14:19
      Bedankt voor de tip, Ditske!
  • Lydia
    Lydia woensdag 08 feb 2012 om 18:48
    We hebben vanavond de hartige taart gegeten met een lekkere frisse salade. Het was heerlijk! Er is niets overgebleven, zo lekker...:-)
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 08 feb 2012 om 19:26
      Wat leuk! Fijn dat jullie hebben gesmuld :-)!
  • Anonymous
    Anonymous maandag 06 feb 2012 om 20:16
    Hoi Williene,

    volgens mij is bladerdeeg van Koopmans niet vrij van e-nummers! of zijn er meer soorten in omloop?
    Gebruik nu verse bladerdeeg van 'tante Fanny'..

    recept ziet er lekker uit, ga het zeker proberen!!

    Groetjes Mar
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 07 feb 2012 om 13:57
      Dankjewel! Zal ik die ook eens proberen!

      Groetjes, Williene
    • Anonymous
      Anonymous dinsdag 07 feb 2012 om 11:00
      Hoi Williene,

      'tante Fanny' bladerdeeg koop ik bij Emté. Heb ook gehoord dat het verkocht wordt bij Jumbo.

      Groetjes Mar
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 07 feb 2012 om 10:04
      Hallo Mar,

      In Koopmans zit beta-caroteen en dat is een oranje E-nummer. Ik gebruik hem dus wel af en toe. Waar koop jij 'tante Fanny' bladerdeeg?

      Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous maandag 06 feb 2012 om 14:54
    Hoi Williene,

    Pas schreef je dat je naar de toko in Harderwijk gaat.
    Waar is dat in Harderwijk?

    Groetjes van Jolanda.
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 07 feb 2012 om 09:54
      Hoi Jolanda,

      Als je komt aanrijden richting de stad kun je rechtdoor de stad in door zo'n oude poort. In die straat (Smeepoortstraat) zit de toko aan de rechterkant. Toko Moetiara heten ze. Ze zijn niet heel groot, maar hebben wel veel kuiden etc.

      Groetjes, Williene
  • Marieke
    Marieke woensdag 03 feb 2016 om 13:16
    Voor hoeveel personen is dit gerecht?
    • Smakelijck woensdag 03 feb 2016 om 13:50
      Ongeveer 2-4. Succes!
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190