Dinsdag 11 dec 2012

Preischotel!


Prei is een echte wintergroenten en nu goed en goedkoop verkijgbaar. Prei is bovendien een erg gezonde groenten en beschermt ons tegen vele vormen van kanker, samen met uien en knoflook. Prei kun je op veel manieren verwerken en deze ovenschotel is ook zeker een aanrader! Ik vind 'm het lekkerst met veel groenten en een heel dun laagje puree.

Preischotel!

Ingredienten:
250 gr. rundergehakt, 1 ui, 250 gram kastanjechampignons, 2 a 3 el tomatenpuree, zout en peper, scheutje slagroom, 2 a 3 preien, aardappelpuree met 1 tl mosterd, geraspte kaas, evt. paneermeel en roomboter

Bereiding:
Snipper de ui en snij de champignons in plakjes. Snij de preien in ringen en kook deze beetgaar. Ik kook 'm ongeveer 5 minuten, hij moet ook nog de oven in, dus liever niet te gaar. Giet de prei af en houd deze apart.

Fruit de ui aan in wat olie en voeg het gehakt toe. Bak dit rul en maak op smaak met wat zout en peper. Voeg de plakjes champignons toe en bak dit even lekker mee. Voeg als de champignons hun vocht verliezen de tomatenpuree toe en een flinke scheut slagroom. Het mag geen saus worden, dus niet teveel!

Maak de aardappelpuree en voeg 1 a 2 theelepels mosterd toe.

Schep het gehaktmengsel in een ovenschaal. Schep hieroverheen de gekookte en uitgelekte prei en dek af met een dunne laag aardappelpuree. Maak de schotel af met een laagje geraspte kaas wat paneermeel en wat vlokjes roomboter en zet de ovenschotel in een voorverwarmde oven op 180 graden tot de kaas gesmolten is en de korst mooi bruin en knapperig is.

Eet smakelijck!

Ik serveer vrijwel altijd een (aantal) bijgerechten bij de maaltijd. Zo is er altijd wel iets bij...
lees verder
Afgelopen zondag was mijn zoontje jarig. Maandag mocht hij op school trakteren. Al ruim een...
lees verder
Bij verschillende taartrecepten of recepten voor hartige taart of quiche staat er regelmatig...
lees verder
Op mijn Smakelijck Facebook-pagina vroeg ik vorige week welke gerechten je graag zónder pakje of...
lees verder
Heerlijk zo’n gevulde wrap met groenten en een frisse dip! Alleen wat zijn de wraps toch...
lees verder
In deze tijd van het jaar zie je overal de amandelletters verschijnen. Erg lekker, maar je...
lees verder

24 opmerkingen
  • Nelleke
    Nelleke maandag 03 jun 2013 om 15:25
    Ik had al gereageerd op je kwarktaart, maar nu wil ik kaas/geraspte kaas kopen zonder e-nummers. Waar kan ik dat kopen, heb je een merk / winkel? Mijn ouders hebben sinds kort een kaaszaak en verkopen veel boerenkaas, maar volgens mijn vader zit daar e259 in, maar kan dat nummer nergens terug vinden. Hij wist ook niet welke kaas dan e-nummer vrij is. weet jij of dit nummer een rode of groene is?
    Zij vinden het ook wel interessant om te weten welke kaas dan wel e-nummer vrij is.
    Ik ben veel van je aan het lezen en dan kom je ook veel dingen tegen, maar fijn dat je je kennis met ons wilt delen. Dank daarvoor!
    Groeten, Nelleke
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 04 jun 2013 om 14:41
      Hoi Nelleke, Ik haal kaas altijd bij de natuurwinkel. Hier hebben ze E-vrije kaas. En Remekerkaas heeft ook kaas zonder E-nummers. Bij mijn links staat hun site, en de verkooppunten. Misschien leuk voor je ouders om die kaas te verkopen ;-) Hele bekende kaas. Superlekker (wel duur) en wordt over de hele wereld verkocht. Ik zag pas ook nog in een tijdschrift staan dat het uitgeroepen was tot de lekkerste kaas!

      Succes ermee, en stel je vragen gerust hoor ;-)

      Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 06 feb 2013 om 15:21
    Hoe lang moet deze preischotel eigenlijk in de oven staan?

    Groetjes, Hanna
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 09 feb 2013 om 20:29
      Oh wat dom, ik dacht dat ik reageerde op de hartige preitaart. Geen bladerdeeg dus... ;-)

      Maar als je de preischotel warm opbouwt, dan hoeft alleen de kaas te smelten. Als je de schotel al van te voren hebt gemaakt en koud in de oven zet heeft hij wel wat langer nodig, ongeveer een half uur tot 3 kwartier.
    • Anonymous
      Anonymous zaterdag 09 feb 2013 om 15:00
      bladerdeeg...?
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 06 feb 2013 om 19:05
      Ongeveer een half uur. Het bladerdeeg moet mooi bruin zijn en de kaas lekker gesmolten.

      Succes!
  • @Let
    @Let zaterdag 15 dec 2012 om 07:50
    Klopt, inmiddels is de ovenschaal schoon op ;-)
    Maar, 't was heerlijk en deze preischotel komt hier zeker regelmatig op tafel!

    Goed weekend en groeten!
    @Let
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 15 dec 2012 om 21:02
      Fijn dat het gesmaakt heeft en dat je het nog even hebt laten weten!

      Jij ook een goed weekend!

      Groetjes, Williene
  • @Let
    @Let woensdag 12 dec 2012 om 09:34
    Alles in huis gehaald, want vandaag eten we?
    Preischotel á la Williene :)
    Dank je wel weer!

    Groetjes, @Let
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 12 dec 2012 om 18:47
      Succes ermee, maar inmiddels zal het wel op zijn ;-)

      Groetjes, Williene
  • Janneke
    Janneke dinsdag 11 dec 2012 om 14:02
    Heerlijk!!
    Ik ga het morgen gelijk maken,heb voor vnvnd jouw pizza op t menu staan..Ook al zo'n succes.
    Bij mij lustten ze nooi echt hutspot.
    Totdat we jouw variant hadden,nu vinden ze het heerlijk.
    Zo dit waren mijn complimenten,haha!!
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 11 dec 2012 om 20:54
      Haha, bedankt voor je reactie, geweldig!

      Fijn dat je zoveel plezier hebt van de recepten en veel succes met de preischotel!
  • blog-mam
    blog-mam dinsdag 11 dec 2012 om 09:16
    Dat lijkt me lekker! Ik kwam eigenlijk naar je chocomelk kijken maar dit recept kwam eerst voorbij. Ga ik proberen. Dank je wel.
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 11 dec 2012 om 12:58
      Succes ermee, blog-mam!
  • Evelien
    Evelien dinsdag 16 dec 2014 om 18:50
    Kun je deze schotel ook twee dagen eten...er is nog voor de helft over en zonde om weg te gooien?
    • Smakelijck woensdag 17 dec 2014 om 09:13
      Ja hoor, dat kan zeker! Je kunt 'm vanavond zo weer opwarmen in de oven.
  • Petra
    Petra vrijdag 23 jan 2015 om 13:29
    Voor hoeveel personen zijn jouw recepten? En voor hoeveel personen deze preischotel?
    • Smakelijck vrijdag 23 jan 2015 om 16:10
      Hoi Petra, Dat ligt er erg aan hoeveel je eet en wat je bijv. de rest van de dag hebt gegeten. Dit recept is ongeveer voor 4 personen, maar ligt er ook weer aan of je bijgerechten hebt, etc.
  • Marlies
    Marlies woensdag 25 mrt 2015 om 12:14
    Hoi Williene, Klinkt erg lekker! De meeste ingrediënten heb ik in huis, behalve slagroom. Kan dit gemist worden? Ik heb tomatenpuree van de Albert Heijn. Ik zie verder geen ingrediënten staan, maar bij suikers staat 15 gram. Is dit ook e-nummer vrij of moet ik het echt bij de natuurwinkel halen? Groet, Marlies
    • Smakelijck woensdag 25 mrt 2015 om 12:35
      Dankje. Slagroom is niet persé nodig, maar maakt het wat romiger. Wellicht heb je kokosmelk, creme fraiche, haverroom o.i.d. in huis? Dat kan namelijk ook. Suikers staan inderdaad op de voedingswaardetabel maar dit zijn ook de natuurlijke suikers die in tomaat zitten. Om te zien of suiker is toegevoegd moet je kijken op de ingrediëntenlijst. Daar moet het op staan als er suiker aan toegevoegd is. Verder zijn ze tomatenpuree's uit de supermarkt vaak oké. Succes!
  • Wendy
    Wendy dinsdag 17 nov 2015 om 13:14
    hallo! Ik ben vandaag toevallig op je site terecht gekomen. Ben je nog actief? Ik wilde deze schotel gaan maken. Je hebt het over aardappelpuree. Hoeveel aardappels moet ik hiervoor gebruiken? Voor 4 personen ..
    • Smakelijck dinsdag 17 nov 2015 om 19:38
      Hoi! Welkom! Ik ben hartstikke actief hier hoor ;-) Aardappelpuree is een beetje wisselend per persoon, de één houdt ervan, de ander niet. Ik zou ongeveer 750 gram aardappels aanhouden. Succes!
  • Gwendolyn
    Gwendolyn donderdag 25 feb 2016 om 19:22
    Het was heerlijk, de schaal was helemaal leeg. Ik heb ipv slagroom Alpro Soya kookroom gebruikt. Weet niet of dat de bedoeling is maar het was goed van smaak.
    • Smakelijck donderdag 25 feb 2016 om 20:03
      Goed om te lezen! En inderdaad een ander soort room kan prima!
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190