Woensdag 22 jan 2014

Pannenkoeken - Glutenvrij en zuivelvrij!

Pannenkoeken kun je op vele manieren bakken, met allerlei soorten meel. Gelukkig is het aanbod van diverse soorten meel groot en lijkt wel steeds groter te worden. Vooral nu steeds meer bekend wordt dat tarwemeel een grote belasting is voor ons lichaam én we (met een gemiddeld voedingspatroon) al heel veel tarwe nuttigen op een dag is het beter om zoveel mogelijk met granen en graansoorten te variëren. Maar er zijn ook glutenvrije soorten meel die veel voedingsstoffen bevatten, zoals boekweit-, quinoa- en kokosmeel.
In dit recept een recept voor pannenkoeken. Glutenvrij én zo je wilt ook zuivelvrij. Mét serveertips!


Pannenkoeken! Glutenvrij en zuivelvrij!

Ingrediënten voor ongeveer 6-8 pannenkoeken:
175 gram boekweitmeel, 75 gram kokosmeel, ongeveer 400-500 milliliter amandelmelk (of andere plantaardige melk), 2 eieren, kokosolie om in te bakken.

Bereiding:
Klop de eieren en de melk door het meel. Begin met een beetje melk en voeg steeds meer toe tot het beslag de gewenste dikte heeft.
Smelt kokosolie in een pan en bak de pannenkoeken één voor één mooi bruin en gaar.

Serveertips:
*Lekker met een schepje kwark, wat seizoensfruit en fijngehakte noten. Dit is ook heerlijk als ontbijt of lunch!
*Beleg de pannenkoeken in de pan met plakjes appel en bak deze mee.
*Bak op dezelfde manier stukjes ui, champignons en paprika mee.
*Brokkel wat geitenkaas over de pannenkoeken, wat honing en serveer met pijnboompitjes!
*Gebruik in plaats van poedersuiker of stroop biologische honing of suikervrije jam!

Eet smakelijck!

Liefs, Williene

 

Dit filmpje deel ik graag met jullie. Gewoon om je weer even bewust te worden wat een kind op een...
lees verder
Voor de soepliefhebbers weer een soeprecept! Dit keer groentensoep!   Ingredienten:...
lees verder
Het nieuwe jaar is begonnen. Voor velen weer een moment van de goede voornemens. Tijd om weer...
lees verder
Ik had nog ongeveer een kilo bosbessen in de vriezer liggen van de pluk van vorig jaar. Omdat...
lees verder
Lasagne is een ideale ovenschotel. Je kunt het goed van tevoren klaarmaken, je kunt 'm in...
lees verder
Voor de liefhebbers van Teus' z'n recepten, vandaag weer één van zijn hand. Een heerlijke...
lees verder

22 opmerkingen
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 12 mrt 2014 om 20:11
    Hallo,

    Vanavond deze pannenkoeken gebakken ipv plantaardige melk gewone koemelk (vers van de boer)
    gebruikt. Wij vonden de pannenkoeken niet super lekker, een beetje meelachtig. Wel heb ik een flinke snuf kaneel aan het beslag toegevoegd. Iemand nog andere tips? Alle overige recepten die ik uit je boek of blog heb gehaald waren overigens wel een succes!!! Groet, Jantje
    • Anonymous
      Anonymous vrijdag 14 mrt 2014 om 18:52
      Bedankt voor je tips! Ga het zeker proberen.
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 13 mrt 2014 om 10:01
      Het kan zijn dat je aan dit soort pannenkoeken moet wennen. Het zijn natuurlijk hele andere pannenkoeken dan met bloem. Deze zijn echt voeding voor je lichaam, met goede vezels en voedingsstoffen. En met lekker beleg vind ik het ook schelen. Voor zoet: Bosbessen gekookt met wat honing en geperst sinaasappelsap, hartig: gebakken champignons met een ui en wat paprika, evt. met wat geraspte kaas!

      Succes!
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 12 mrt 2014 om 12:55
    Hallo,

    Met wat kan je de eieren vervangen? ik heb een kippenei allergie.

    Gr Nathalie
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 12 mrt 2014 om 18:51
      Pannenkoeken kunnen ook heel goed zonder ei. In andere baksels kun je het proberen met een geprakte banaan!

      Succes!
  • Anonymous
    Anonymous maandag 27 jan 2014 om 12:22
    Wat is de reden dat je er ook kokosmeel door doet? Kan het evt ook alleen met boekweitmeel? Groeten Anne Marie
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 27 jan 2014 om 16:07
      Voor de variatie, en dat ik het lekkerder vind. Ik vind helemaal boekweitmeel niet zo lekker, maar het kan wel.

      Succes!
  • Nelleke
    Nelleke maandag 27 jan 2014 om 10:35
    Even ter aanvulling wat betreft het kneden van brood: ik heb gelezen dat als je speltbrood maakt, dat je dan veel minder lang moet kneden omdat de ketens in de spelt veel korter zijn en dan kneed je ze snel kapot. Ik merk het zelf ook, maakte eerst met een lang programma dan wel in de broodbakmachine het speltbrood, maar nu ik een korter programma gebruik krijg ik een veel lekkerder/luchtiger brood.
    Hier ook nog wat tips mbt een speltbrood maken: http://koken.vtm.be/sos-piet/recept/speltbrood.
    Hartelijke groet en een fijne week,
    Nelleke
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 27 jan 2014 om 11:18
      Bedankt voor je tip, Nelleke!
  • Ineke Pluim Netherlands
    Ineke Pluim Netherlands donderdag 23 jan 2014 om 08:54
    Bedankt voor het recept! Dat ga ik zeker eens proberen!
    Ik heb je onderwerp gelezen over brood bakken zonder broodbakmachine en ben enthousiast geraakt! Maar ik vind het wel zwaar om het deeg steeds met de hand te moeten kneden. Ik las dat jij het deeg kneed met behulp van een keukenmachine. Mag ik weten welke machine jij gebruikt en hoe deze je bevalt?
    Alvast dank!
    Groetjes,
    Ineke
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 23 jan 2014 om 12:52
      Ha Ineke,

      Graag gedaan hoor! Brood kneden met de hand is inderdaad zwaar. Zelf gebruik ik daar de KitchenAid voor. Deze laat ik dan in een van de laagste standen kneden.
      Succes!
  • Angel
    Angel woensdag 22 jan 2014 om 14:32
    Mmm lekker recept weer! Ik bak de pannenkoeken altijd me speltmeel.
    Dan zijn ze veel mooier en dunner te bakken en proeven echt heerlijk!
    Maar niet glutenvrij natuurlijk, dat dan weer niet...
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 22 jan 2014 om 16:48
      Met speltmeel zijn ze ook erg lekker en ook gezond! Maar zo heb je weer iets voor de afwisseling ;-)

      Succes!
    • Angelique
      Angelique dinsdag 29 sep 2015 om 13:42
      Wat zijn dan precies de ingredienten?
      • Smakelijck dinsdag 29 sep 2015 om 16:24
        Wat bedoel je precies? Pannenkoeken met speltmeel? Dan kun je bovenstaande melen vervangen door speltmeel. Er staan ook pannenkoeken met speltmeel op deze site, te vinden via de index.
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 22 jan 2014 om 09:45
    Bedankt voor je recept! dit ga ik zeker proberen!
    Eerder gebruikte ik wat zonnebloemolie door het beslag en dan hoefde ik de pan
    niet verder in te vetten. is de kokosolie elke keer nodig of doe je dit alleen de eerste keer?

    groeten, Lianne
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 22 jan 2014 om 11:03
      Bedankt voor je reactie, Lianne! Je zou wat kokosolie kunnen smelten en dit kunnen toevoegen aan je beslag. Ik gebruik niet bij elke pannenkoek opnieuw olie, alleen als de pan te droog wordt. Succes!
  • Annelies
    Annelies dinsdag 06 jan 2015 om 09:41
    Sinds gisteren weet ik dat mijn dochter van 4 allergie heeft. Hoe bak ik pannenkoeken zonder tarwe, kippeneigeel, melk en suiker.
    • Smakelijck dinsdag 06 jan 2015 om 14:22
      Zoals bovenstaand recept en dan de eieren weglaten en wat meer amandelmelk of water toevoegen. Succes!
  • margrieta
    margrieta woensdag 04 mei 2016 om 22:39
    Welke melen zijn nog meer geschikt om pannenkoeken te bakken. Ze moeten glutenvrij zijn, maar boekweit mag m'n dochter ook niet. Heb vanmiddag amandel en rijstemeel geprobeerd, maar ik vond dat niet zo'n succes... ze vielen uit elkaar, voor mijn gevoel mis ik dan toch dat ei... Heb jij nog een suggestie?
    • Smakelijck vrijdag 06 mei 2016 om 17:34
      Je zou pannenkoeken kunnen bakken van een mengsel van rijstmeel, maismeel en kokosmeel, havermeel zou ook nog kunnen. Of banaan prakken met ei en daarbij een beetje meel. Succes!
  • Michiel
    Michiel maandag 17 apr 2017 om 12:53
    Heerlijke pannenkoeken! Succesnummer voor een relaxed warm ontbijt. Ik doe zelf nog flink wat kaneel toe aan het beslag. Smaakt niet alleen lekker, maar stimuleert bovenal de verbranding. Tip voor verstandige variatie: na het omdraaien van de pannenkoek, de gebakken kant bestrooien met (extra) kaneel, kokosrasp en honing. Doordat dit nog even meebakt, trekt het echt ín de pannenkoek. Een heerlijke traktatie!
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190