Vrijdag 13 dec 2013

Ossenstaartsoep!


Al langer was ik van plan om ossenstaartsoep te gaan maken. Maar steeds was er niet van gekomen, maar voor deze kerst wilde ik het graag eens proberen! Ontzettend lekker. We hebben gesmuld!

De bouillon is heel gemakkelijk een dag of twee van te voren te maken en het is een heerlijk licht tussengerechtje óf voorgerecht. Als je het als voorgerecht serveert kun je wat meer geven, als je het als licht tussendoortje wilt serveren kun je het heel leuk in kleine glaasjes uitdelen!

Ossenstaartsoep met room

Ingredienten:

500 gram ossenstaart (slager), 30 gram roomboter, 2 winterwortels, 2 uien, 3 stengels bleekselderij, 3 tenen knoflook, 3 laurierblaadjes, handje verse tijm, 12 peperkorrels, 3 eetlepels tomatenpuree, 2 runderbouillonblokjes (bijv. naturcompagnie), 50 milliliter madeira, evt. room

Bereiding:
Smelt de boter in de pan. Spoel de ossenstaart goed schoon en braad aan in de roomboter. Snijd de ui, bleekselderij, wortels grof en voeg toe. Kneus de knoflooktenen en voeg deze ook toe. Bak even mee en blus af met 2,5  liter water. Breng aan de kook. Schuim af als dat nodig is. Voeg nu de laurier, tijm, peperkorrels, bouillonblokjes en de tomatenpuree toe. Laat de bouillon 2,5 tot 3 uur op laag vuur pruttelen. Zeef de bouillon, als je de bouillon helder wilt laat je 'm door een kaasdoek lopen. Verwijder het vlees en snijd dit eventueel in fijne stukjes. Doe de groenten weg. Doe het fijngesneden vlees én de madeira in de bouillon. Laat even doorkoken en jee bouillon is nu klaar.
Serveer de bouillon met wat ongezoete geklopte room die je op de soep schept. Maak het af met een beetje paprikapoeder. Als je liever geen room wilt gebruiken, serveer dan wat fijngesneden selderijblaadjes op de soep!

Eet smakelijck!

Liefs, Williene

In samenwerking met Cure4life, een medisch verantwoord voedingsprogramma voor mensen die gewicht...
lees verder
Ik kreeg behoorlijk wat vragen over mayonaise. Welke ik gebruik en of ik ook een recept had....
lees verder
Pompoensoep, wij zijn er dol op, maar het is lastig om 'm lekker op smaak te krijgen. Wees dus...
lees verder
Zelf eet ik zoveel mogelijk mee met de groenten van het seizoen. Deze groenten zijn verser, komen...
lees verder
Al een hele tijd wilde ik graag aan 'de kefir'. Ik stelde het steeds maar uit, omdat ik er toch...
lees verder
Op sommige recepten krijg ik ontzettend veel enthousiaste reacties. De kip uit de oven, uit...
lees verder

27 opmerkingen
  • Anonymous
    Anonymous vrijdag 27 dec 2013 om 11:58
    Ik heb deze soep gemaakt met de Kerst en mijn gasten vonden het heerlijk! Ik ga deze zeker bewaren om nog eens te maken. :)

    ps. Het viel mij wel op dat in de omschrijving niet staat wanneer je de bouillonblokjes toe moet voegen.
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 27 dec 2013 om 19:15
      Wat leuk zeg! Fijn dat je het nog even laat weten.

      Ik heb de tekst even aangepast, inderdaad vergeten erbij te vermelden! Bedankt voor het melden!
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 18 dec 2013 om 08:07
    Hallo,
    Kun je i.p.v. madeira ook port gebruiken? Of is het niet vergelijkbaar.

    Groeten, Marina
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 18 dec 2013 om 09:39
      Ja, dat kan zeker! Maar ik zou wat minder doen en steeds even proeven. Maar het kan dus wel!

      Succes!
  • Nelleke
    Nelleke zondag 15 dec 2013 om 15:46
    Hoi Williene,
    In de ingrediëntenlijst staat: 50 milliliter madeira, maar deze kom ik daarna niet meer tegen. Wat is het? en wanneer moet ik die dan toevoegen?
    groetjes, Nelleke
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 16 dec 2013 om 09:44
      Oh, weer te snel geweest, maar ik heb het aangepast. Madeira is sterke drank en kun je in kleine flesjes kopen bij de slijter. Geeft een lekkere, specifieke smaak, maar kun je ook weglaten.

      Succes!
  • Francien van den Dool
    Francien van den Dool zondag 15 dec 2013 om 14:46
    Als het voor jou één van de lekkerste soepen ooit is.....dan mogen wij dit natuurlijk niet missen. Dus gewoon proberen. ...
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 16 dec 2013 om 09:43
      Smaken kunnen verschillen, Francien ;-) Maar succes als je 't probeert!
  • Gea Pellegrom
    Gea Pellegrom vrijdag 13 dec 2013 om 23:29
    hoi wiliene,

    Ik wil graag groenten in de soep. Kan ik de groenten er dan gewoon inlaten?

    Groetjes Gea
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 14 dec 2013 om 09:48
      Ha Gea,

      Dat zou ik niet doen. Die hebben zolang meegetrokken in de bouillon dat daar geen smaak meer aan zit, en helemaal zacht gekookt zijn. Ik zou dan wat verse soepgroenten na het zeven toevoegen en deze even meekoken.

      Succes!
  • zeeuws knoopje
    zeeuws knoopje vrijdag 13 dec 2013 om 14:29
    Wat bedoel je met doe de soep terug bij de bouillon?
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 13 dec 2013 om 14:45
      Oeps, wat dom ;-) Ik heb het aangepast! Ik bedoel het vlees! Bedankt voor je oplettendheid!
  • Francien van den Dool
    Francien van den Dool vrijdag 13 dec 2013 om 13:57
    De ossenstaart soep van Honig die wij vroeger aten vond ik echt niet lekker. Heb jij die ooit op? Deze zal vast anders smaken. ...moet het eigenlijk gewoon proberen. ....
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 13 dec 2013 om 14:47
      Ha Francien, die van Honig ken ik niet. Ik heb het ooit gegeten in een restaurant en die vond ik heerlijk. Maar dat was al lang geleden ;-) Ik vond deze echt heel erg lekker. Eigenlijk gewoon bouillon maar met veel meer smaak en heel lekker vol. Mmm! Maar smaken verschillen, dus ik weet natuurlijk niet of jij 'm ook lekker vindt...

  • Maggie
    Maggie vrijdag 13 dec 2013 om 12:19
    Ik houd niet van ossenstaartsoep, maar vind het er wel prachtig uitzien in zo'n glaasje!
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 13 dec 2013 om 14:44
      Dankjewel!
  • Deborah
    Deborah zaterdag 29 nov 2014 om 10:55
    Wat voor room moet er gebruikt worden?
    • Smakelijck zaterdag 29 nov 2014 om 12:19
      Hiervoor gebruik ik biologische slagroom.
  • Deborah
    Deborah zaterdag 29 nov 2014 om 16:19
    Ok, bedankt. moet ik van de tijm alle blaadjes eraf halen? of kan ik gewoon een bosje meekoken?
    • Smakelijck zaterdag 29 nov 2014 om 22:08
      Ik zou het mee laten koken en het later eruit halen. Succes!
  • conny
    conny zondag 07 dec 2014 om 16:01
    Voor hoeveel personen is je recept? Ik ga voor 12 personen soep maken. Het is een tussengerecht, dus geen volle kommen. En als ik wat over hou is het ook geen probleem!! Lekker voor een volgende keer!! Ik vermoed dat je recept voldoende is.
  • Marijke westdijk
    Marijke westdijk dinsdag 15 dec 2015 om 20:33
    Voor hoeveel personen is dit gerecht? Groetjes!
    • Smakelijck dinsdag 15 dec 2015 om 20:48
      Ligt er een beetje aan hoe groot je porties zijn, maar zeker voor 6-8 personen.
  • Marja
    Marja dinsdag 26 jan 2016 om 17:05
    super, dank voor het recept !! is het ook mogelijk de soep te binden? vaak vind ik boekweit niet zo lekker, kan het ook met arrowroot? of heb je een andere suggestie, je wilt natuurlijk wel graag een goede smaak.
    • Smakelijck woensdag 27 jan 2016 om 11:23
      Dat zou kunnen met een roux van meel en boter, maar persoonlijk lijkt met het niet echt lekker.
  • Pauline
    Pauline woensdag 09 mrt 2016 om 16:23
    Ik heb deze soep met kerst 2015 gemaakt! Hij smaakte goddelijk, en dat vonden mijn gasten ook! En nu ben ik hem weer aan het maken, heb er zo'n zin in!
    • Smakelijck woensdag 09 mrt 2016 om 16:31
      Fijn! Eet Smakelijck ;-)
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190