31-12-2011

Ontbijtkoek nr.1!

Er is zoveel kant en klaar te koop dat je er soms niet bij stil staat hoe je iets zelf kunt maken. Toch is het vaak zo eenvoudig en vraag je je af waarom je het altijd klakkeloos in je mandje hebt gelegd. Neem bijv. ontbijtkoek. Nooit in me opgekomen om op zoek te gaan naar een lekker recept hiervoor. Totdat ik het boek 'Homemade Winter' van Yvette van Boven van mijn man kreeg. Ik kreeg gelijk zin om deze ontbijtkoek uit te proberen. Hij is heerlijk, al vind ik het meer een kruidkoek, maar hij heeft wel dat kleverige van een ontbijtkoek. Probeer het uit, en laat me weten wat je ervan vond!

 

 

Ontbijt/kruidkoek:

 

 

 

Ingredienten:

 

400 gram speltbloem of meel, snufje zout, 1 theelepel gemberpoeder, 1 theelepel kaneel, 1 theelepel korianderpoeder, snuf pimentpoeder, 100 gram kokosbloesem of palmsuiker, 150 gram biologische vloeibare honing, 200 ml karnemelk, 2 theelepels baksoda.

 

Vet een cakeblik van 1 liter inhoud in met zachte boter. Verwarm de oven op 150 graden.

 

 
Mix alle ingredienten goed door elkaar ong. 5 tot 8 minuten en giet het beslag in de vorm. Bak de koek in de oven in ong. een uur gaar. Laat hem afkoelen en pak hem daarna goed in om te bewaren.
 
Succes!

Anderhalf jaar na het bloggen van dit recept kwam ik tot een helder inzicht dat door toevoeging van baksoda de ontbijtkoek beter zou worden. Baksoda zorgt voor een zachte structuur en geeft extra rijskracht! Een lezer heeft dit uitgeprobeerd en het werkt echt!!

Deel via social media

 
Print recept

35 Reacties

  • Klaske
    Klaske dinsdag 29 okt 2013 om 22:36
    Waar kun je baksoda kopen?

    Groet,

    Klaske
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 30 okt 2013 om 11:56
      In de natuurwinkel maar ook de drogist verkoopt het of de toko. Het wordt ook wel zuiveringszout genoemd. Succes!
  • Anonymous
    Anonymous maandag 21 jan 2013 om 19:31
    )hallo mijn vraag is als er gesproken word over een theelepel moet het dan af gestreken zijn .

    Ik hoor het graag
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 22 jan 2013 om 10:16
      Ik kijk nooit zo precies ;-) dus gewoon en theelepel nemen en al zit er iets een kopje op dan maakt dat niet zoveel uit. Succes!
  • Carolien
    Carolien maandag 04 jun 2012 om 23:40
    Hoi, ben vandaag je volger geworden, nadat ik je op een andere blog had ontdekt!
    Lees nu over de ontbijtkoek. Deze ga ik ook eens proberen.
    Ik had van onze slager een recept gekregen, zonder suiker, gezoet met appelstroop. Moest er wel even aan wennen, maar 't is wel gezond. Evt. kan er natuurlijk wel wat suiker bij, dan heb je toch nog een gezondere als uit de winkel!
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 06 jun 2012 om 10:22
      Ha,

      BEdankt voor je tip!

      Groetjes Williene
    • zeeuws knoopje
      zeeuws knoopje dinsdag 05 jun 2012 om 21:16
      Hoi Williene,
      Ik maak je ontbijtkoek tegenwoordig met karnemelk. Hierdoor rijst de koek beter (als je zuiveringszout of baksoda gebruikt)Maakt voor de smaak niets uit.
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 05 jun 2012 om 09:16
      HOi Carolien,

      Welkom als volger! Leuk!

      Het is inderdaad even wennen met ontbijtkoek. Ik heb weer een nieuw recept liggen om te testen, dus we blijven bezig :-)

      Succes ermee!
    • Karlien
      Karlien zondag 21 apr 2024 om 21:14
      Voor diabetici kan de suiker/honing vervangen worden door Erythritol. De lekkerste vind ik die van Greensweet Stevia. Die wordt gemaakt uit maïs. Deze heeft geen nasmaak. Waardoor ze ook in andere producten lekker smaakt. Je hebt er minder van nodig als van gewone suiker. Wij gebruiken meestal een kwart van hetgeen genoemd wordt in het recept. Maar is naar smaak te doseren.
      • Smakelijck maandag 22 apr 2024 om 09:28
        Erythritol is een dubieuze zoetstof. Voor diabetici zou ik eerder yacon aanraden. Dit is een natuurlijke zoetstof.
  • Breienmaar
    Breienmaar woensdag 08 feb 2012 om 15:45
    Hallo Williene en anderen:) Wat betreft het hard worden van de koek; ik doe altijd als de koek uit de oven komt een stukje aluminium folie erover, dan blijft de koek zachter en kleverig. Anders wordt ie idd hard. I.p.v. pimentpoeder kun je ook kruidnagelpoeder gebruiken en de melk is te vervangen door karnemelk, geeft een net iets andere smaak. Ik doe er ook vaak wat rozijnen door het beslag en abrikozenstukjes en noten zijn ook aanraders.
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 08 feb 2012 om 19:25
      Hallo,

      Bedankt voor je reactie! Ik pak hem ook altijd direct in met aluminiumfolie. Dan blijft hij zeker nog een paar dagen lekker zacht.

      Verder bedankt voor de tips! Leuk!

      Groet, Williene
      • Geertje
        Geertje zaterdag 28 jan 2023 om 17:22
        Hoi is het het lekkerst als je het helemaal inpakt met folie? Of alleen een stuk er bovenop? Ik begin net met bakken. Hij is perfect gelukt. We kunnen niet wachten met proeven :)
        • Smakelijck maandag 30 jan 2023 om 15:03
          Ja, alleen zou ik hem nu niet meer in alufolie inpakken :-) Maar in bakpapier ofzo. Fijn dat het is gelukt!
  • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 23 jan 2012 om 16:54
    Hoi Mieke,

    Ik had het inderdaad ook gezien. Ik wil hem nu een keer gaan maken met rietsuiker, kijken wat dat met de smaak doet, en ik heb hier nog een emmertje palmsuiker staan, is ook een idee. Dit is wel verkrijgbaar bij een natuurwinkel.
    Ik denk namelijk niet dat de natuurwinkel bruine basterd verkoopt. Zal eens opletten de volgende keer!

    Bedankt weer!

    Groetjes, Williene
  • mieke
    mieke maandag 23 jan 2012 om 16:50
    Williene,
    Kunnen we deze koek eigenlijk nog wel maken? Ik keek net naar bruine basterdsuiker in de winkel en zag dat daar karamel(e 150c end) in zit en volgens MN is dat een rood e-nummer.Wat kan ik er dan voor suiker indoen? Palmsuiker is bij de Jumbo uit het assortiment gehaald.
    Gr. Mieke
  • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 23 jan 2012 om 14:32
    Update:

    Hij komt net uit de oven, goed gerezen (boven het cakeblik uit) en heerlijk en luchtig van smaak. Ik denk dat mixen echt de truc is!
  • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 23 jan 2012 om 13:06
    Hoi Mariska,

    Dankjewel voor je reactie.

    Dat van die keukenmachine dat zou wel eens 'de tip' kunnen zijn. Ik mix namelijk alles met m'n KitchenAid en die klopt het heel luchtig. Ik mix dan ook wel zeker 5 minuten, dus daar zal het ook aan liggen!

    En oven maakt inderdaad ook verschil!

    Ik ben hem nu weer aan het maken, hij staat in de oven. Het beslag is niet echt vloeibaar inderdaad, maar wel heel kleverig. En het is wel van substantie dat ik het in de vorm kan gieten, met een beetje hulp van de spatel :-)

    Nogmaals bedankt!

    Groetjes, Williene
  • Mariska van Eckeveld
    Mariska van Eckeveld maandag 23 jan 2012 om 12:41
    Williene,

    Heb de ontbijtkoek gemaakt, maar had inderdaad ook geen vloeibaar mengsel.

    Verder is het volgens mij handig om met de keukenmachine te mixen, zodat je er meer lucht in krijgt...

    Ik had em gemaakt zonder, en hij was niet mooi hoog. Mijn zus tegelijkertijd met de keukenmachine en die was hoger, maar ook luchtiger en dus lekkerder.

    Verder kan het eraan liggen welk soort oven je hebt, ik heb nl. alleen een heteluchtfunctie(niet gewoon electrisch - dat is wel jammer soms).

    Verder - de smaak is goed - nog maar eens proberen!

    Bedankt weer!
  • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 14 jan 2012 om 12:33
    Hoi Jolanda,

    Fijn dat het gelukt is! Ik was in het begin ook altijd te voorzichtig met kruiden, maar dat leer je vanzelf :-)

    Groetjes, Williene
  • Jolanda
    Jolanda zaterdag 14 jan 2012 om 11:28
    Vandaag de koek gebakken. Smaakt lekker! Ik denk wel dat ik te voorzichtig ben geweest met de kruiden, dus volgende keer gebruik ik een iets groter theelepeltje.
  • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 11 jan 2012 om 16:31
    Bedankt voor je reactie! Fijn dat je er wat aan hebt!

    Bij mij was de ontbijtkoek ook redelijk hard van boven, maar na een dag was dat weg.

    Succes met het uitproberen van de recepten, als je vragen hebt, stel ze gerust!

    Groetjes, Williene
    • ida
      ida maandag 23 jan 2012 om 09:28
      bedankt, ik ga het toch nog een keer proberen.
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 20 jan 2012 om 10:33
      Dan zou ik de oven inderdaad iets lager zetten en misschien een scheutje melk extra. Ik zal 'm ook nog eens gaan bakken, kijken waar de valkuilen kunnen zitten.
    • Ida
      Ida vrijdag 20 jan 2012 om 09:45
      ha, met de oven is het bij mij altijd even uitproberen, omdat hij iets warmer staat als gemiddeld aangegeven word, dus ik zet hem al iets lager...maar als hij te hoog staat word de koek misschien te snel te hard??
      En de substantie was inderdaad vrij dik... toch heb ik precies je hoeveelheden aangehouden..
      Zou ik er dan iets meer melk in moeten doen dan?
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 17 jan 2012 om 20:05
      Wat jammer, Oven stond op 150 graden? En heb je een uur oventijd aangehouden?

      Hoe was de substantie toen je 'm in het blik goot, wel vloeibaar?
    • Anonymous
      Anonymous dinsdag 17 jan 2012 om 19:59
      Ha Williene,

      Ik heb de koek ook gemaakt, maar in eerste instantie leek hij niet gaar, maar de buitenkant was erg droog en hard. Nadat hij afgekoeld was, was hij zo bikkelhard en niet meer te eten....
      Jammer, maar wat kan er fout gegaan zijn? Gr Ida
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 11 jan 2012 om 15:18
    Wat ben ik blij met je website ! Ik vind het niet meevallen om om te schakelen, maar je helpt ons méér dan een "handje".
    Ontbijtkoek is lekker van smaak, maar was te hard geworden, dus nog maar eens proberen. Ligt waarschijnlijk aan het type oven.
    Ik ga binnenkort je wraps proberen en ook de kroketten zeker een keertje. En in ieder geval heel vaak hier kijken voor ideetjes !
  • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 09 jan 2012 om 20:45
    Hoi Marty,

    Bedankt voor je reactie! Wij vonden hem ook zeker voor herhaling vatbaar, maar inderdaad meer kruidkoek! Fijn dat het gelukt is!

    Groetjes, Williene
  • Gerda Rozendaal
    Gerda Rozendaal donderdag 02 okt 2014 om 12:14
    Hoi Williene! Heb vanmorgen deze ontbijtkoek gemaakt! Heerlijk! Zo lekker heb ik ze nog nooit gehad! Groetjes Gerda.
    • Smakelijck donderdag 02 okt 2014 om 14:09
      Hé Gerda ;-) Wat leuk zeg! Eet smakelijck ;-)
  • Geerke
    Geerke donderdag 16 jul 2015 om 15:18
    Hoi Williene, Ik heb een vraag aan jou: kun je de kruiden vervangen door speculaaskruiden? Hoeveel speculaaskruiden heb je dan nodig denk je? Groetjes, Geerke
    • Smakelijck donderdag 16 jul 2015 om 17:09
      Ja hoor, dan kun je 3 theelepels gebruiken. Succes!
  • Riet
    Riet dinsdag 09 feb 2016 om 21:49
    Ook de ontbijtkoek geprobeerd. Vond hem erg droog en een beetje flauw. Zeker na een paar dagen eigenlijk niet meer te eten. Helaas volgende keer beter!b3ZBF
    • Smakelijck woensdag 10 feb 2016 om 10:51
      Jammer! Wellicht valt deze meer in de smaak? http://www.smakelijck.nl/recepten/ontbijtkoek-2-/ Succes!
Laat een bericht achter!
268