Dinsdag 24 jan 2012

Ontbijtkoek 2!

Een tijdje geleden heb ik hier het recept geplaatst van de ontbijtkoek uit het kookboek van Yvette van Boven. Niet bij iedereen ging de koek helaas in 1 keer goed...
 
Inmiddels zijn er ook weer nieuwe inzichten, en vanwege het nieuwe E-nummer waaiertje van Medica Natura valt bruine basterdsuiker onder de rode E-nummers. Ik heb gisteren wat experimenten (lees: 2 ontbijtkoeken) achter de rug en ik vond het wel een nieuw blogje waard!
 
Ontbijtkoek nieuwe versie!
 
Ingredienten:
400 gram speltbloem, 2 theelepels wijnsteenbakpoeder snuf zout, 1 tl kaneel, 1 tl gemberpoeder, 1 tl korianderpoeder, flinke snuf pimentpoeder, 100 gram kokosbloesemsuiker, 150 gram biologische honing, 200 ml. karnemelk, 1 theelepel baksoda.
 
Oven voorverwarmen op 150 graden.
 
Mix alle ingrediënten door elkaar met een electrische mixer of handmixer. Mix zo'n 5 tot 8 minuten lang alles goed luchtig.
 
Giet het kleverige beslag in een cakeblik van 1 liter inhoud, bekleed met bakpapier.
 
Bak de koek 1 uur in de oven. Prik met een prikker of de koek gaar is. Zet 'm anders nog even terug in de oven tot de prikker er droog uitkomt.
 
 
Tip: ter variatie had ik door het 2e koek beslag 2 handjes biologische rozijnen gedaan. Het resultaat was een lekkere rozijnenkoek!
 
Succes!
 
Het recept voor deze muffins kreeg ik een tijdje geleden van een lezer van mijn blog. Toen...
lees verder
In het weekend bak ik altijd iets lekkers. Dit kan een cake zijn, een taart of koekjes, soms...
lees verder
  Ik wens alle lezers van Smakelijck hele fijne en goede feestdagen toe! ...
lees verder
Hierbij het voorgerecht van het 4-gangen diner wat in de GG staat. Chilivlokken (heel fijn...
lees verder
Vandaag een heel simpel en gemakkelijk koekjesrecept. Zonder geraffineerde suikers, terwijl ze...
lees verder
Ik kreeg de vraag voor een lekker aioli-recept. Aioli is eigenlijk gewoon mayonaise met knoflook....
lees verder

53 opmerkingen
  • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 02 apr 2013 om 21:08
    Hoi Claudia,

    Ik gebruik een cakeblik van zo'n 21 cm lang. Als je een langer exemplaar hebt dan verdeelt het beslag veel meer en krijg je een platte en compacte koek. Ik weet dat ze bij Dille en Kamille kleine cakeblikjes verkopen!

    Succes!

    Groetjes, Williene
  • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 02 apr 2013 om 21:06
    Bedankt voor het delen, ik ga het eens opzoeken. Poeder is namelijk gewoon gemalen van pimentkorrels. Dus daar kan naar mijn idee weinig mee gebeuren ;-) Maar ik ga het bekijken! Bedankt!
    • Sandra
      Sandra dinsdag 18 nov 2014 om 09:39
      Inderdaad Williene, de piment (kruiden) die jij noemt is iets heel anders dan het fabrieksmatige rode flubbertje in gevulde olijven dat op een stukje paprika moet lijken. Heeft niets te maken met het ingredient hier!
      • Smakelijck dinsdag 18 nov 2014 om 09:53
        Bedankt, Sandra! Dat wist ik niet!
  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 02 apr 2013 om 14:45
    Ik ben erg benieuwd geworden naar dit recept, maar kan nergens een bakvorm van 22 cm vinden! Ben ervan uitgegaan dat hier een langwerpige vorm bedoeld wordt.
    Kan iemand me hier meer over vertellen?

    groetjes,
    Claudia
  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 02 apr 2013 om 11:55
    Hallo,

    Tijdens een programma op tv over voeding bleek de piment die ook in olijven zit puur chemisch te zijn Omdat nederlanders het te duur vinden met echte stukjes paparika. Ik begin nog maar net en heb nog niet zoveel kennis, maar wil dit wel delen.

    groetjes Maaike
  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 18 dec 2012 om 21:42
    Ik heb net zelfrijzend bakmeel bij de jumbo gekocht. Hier zit e450/e500 is. E500 mag dan groen zijn maar e450 toch niet? Het is van jumbo eigen merk en die vd natuurwinkel ( Merk luna e terra) bevat monokaliumtartraat (is ook een rood enummer). Hebben jullie andere merken?
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 19 dec 2012 om 20:36
      Zelfrijzend bakmeel met alleen E500 is te koop in de natuurvoedingswinkel. Je zou ook gewoon meel kunnen nemen met wijnsteenzuurbakpoeder. Deze bakpoeder is ook in natuurwinkels te koop.

      Succes!
  • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 07 dec 2012 om 13:29
    Hoi Nijntje, Ik moest erg lachen om je verhaal. Je hebt het zo heerlijk beeldend opgeschreven! Ik dacht halverwege je verhaal dat hij jammerlijk mislukt zou zijn, maar wat leuk om te horen dat het helemaal is gelukt en dan jullie hebben genoten! Heerlijk!

    Bedankt voor het delen van je ervaring en veel succes!

    Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 05 dec 2012 om 10:33
    Heb gisteren deze ontbijtkoek gemaakt. Heb alle ingedrienten gebruikt die aangegeven staan in het recept. Heb alles in een kom gedaan en ben gaan mixen met een staafmixer waar je ook een garde aan kan doen. Met de garde ben ik zo'n 8 minuten gaan mixen. Heb het mengsel in de cakevorm gedaan. En toen in de oven.

    Toen de ontbijtkoek in de oven stond ben ik de opmerkingen gaan lezen. Na het lezen hiervan dacht ik alleen nog maar een uur lang, oh nee. Als het maar goed komt.

    Na een uur kwam hij uit de oven. Hij zag er in ieder geval goed en mooi uit. Hij was mooi gerezen. Heb hem even laten afkoelen, maar we waren zo benieuwd hoe die er van binnen uit zou zien en helemaal hoe die zou smaken. Toch een plakje proeven. Onze ogen werden groot van verbazing en genot.

    Aaaaah het is gewoon gelukt. Ik was zo blij dat ik niet eerst de opmerkingen gelezen had en dat ik precies het recept gevolgd had.

    Heb zelfrijzend bakmeel gebruikt uit de natuurwinkel wandaan.

    Ik hoop dat het mensen kan inspireren om toch door te zetten, want als je deze opmerkingen leest en je ontbijtkoek is dan toch gelukt geeft dat wel een kick.

    Succes allemaal ermee.

    Groetjes Nijntje
  • Lous
    Lous maandag 19 nov 2012 om 22:36
    Veel beter dan met de sojamelk, maar toch nog steeds ietsje minder lekkerder dan met volle melk. Karnemelk kan ik ook eens proberen, alleen kan mijn zoontje er dan niet van eten.
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 20 nov 2012 om 15:23
      Oke, dat is goed om te weten, bedankt! Succes ermee!
  • Lous
    Lous zondag 18 nov 2012 om 13:09
    Lang leve de Jumbo hier; ze hebben palmsuiker en zelfrijzend bakmeel met alleen E500 (=veilig). Ik vind dit een geweldig recept, mijn kindjes zijn er ook dol op! Alleen de tweede keer heb ik hem met biologische sojamelk gemaakt ivm de koemelkallergie van mijn zoontje. Helaas wordt hij dan toch anders qua smaak en structuur; veel minder lekker. Vandaag ga ik het proberen met biologische amandelmelk. Dat is vetter dan sojamelk, dus misschien dat het dan beter lukt.
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 27 dec 2012 om 20:00
      Geitenmelk is inderdaad een goede optie! Niet iedereen vind het lekker, maar vaak kan dit wel gebruikt worden.
      Bedankt voor je tip!

      Groetjes, Williene
    • Anonymous
      Anonymous donderdag 27 dec 2012 om 09:29
      O wat erg zet ik mijn naam er niet eens in.

      Gr.
      Evelien
    • Anonymous
      Anonymous donderdag 27 dec 2012 om 09:28
      Lous,

      Wat je ook zou kunnen proberen is rauwe geitenmelk.

      Ik weet niet in hoeverre je zoon heel heftig reageert op koemelk? Zit ook nog wel een verschil in. Onze zoon krijgt namelijk rauwe geitenmelk (had overigens in het begin twee giga grote exceem plekken op z'n buik en door rauwe geitenmelk is dat helemaal verdwenen).

      Williene, ik ben wel erg benieuwd naar deze koek. Ik ga vanmiddag weer eens even naar de Jumbo (die schijnt ook veel producten te hebben zonder rode-E-nummers).

    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 19 nov 2012 om 11:18
      Leuk om te horen! Je zou ook karnemelk kunnen proberen maar dat zal ook niet gaan met de koemelkallergie? Karnemelk maakt 'm namelijk wel luchtig. Ik ben benieuwd hoe het is gelukt met de amandelmelk?

      Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 25 sep 2012 om 20:34
    Ha Willienne,

    Kan ik voor het zelfrijzend bakmeel ook tarwemeel en 4 theelepels wijnsteenzuurbakpoeder gebruiken?

    Hartelijke groeten,

    An
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 27 okt 2012 om 17:56
      Hoi Inge, op zo'n 250 gram meel een theelepel ongeveer.

      Groetjes, Williene
    • Inge
      Inge vrijdag 26 okt 2012 om 22:28
      Hoeveel wijnsteenzuurbakpoeder gebruik je, wat is een normale verhouding? Ik hoor hier nl. meerdere verhalen over. Ben benieuwd naar jullie ervaringen.

      Gr. Inge
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 26 sep 2012 om 18:38
      Ja, hoor dat zou prima kunnen! succes ermee!

      Groetjes, Williene
  • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 14 jul 2012 om 13:28
    Oke, dankjewel voor je tip. Ik heb voorlopig nog voldoende ;-)
  • jolanda
    jolanda donderdag 12 jul 2012 om 13:02
    hoi de silvo heeft de piment uit het assortiment gehaald, op de markt of in duitsland is het nog verkrijgbaar. gr jolanda
  • Jolanda
    Jolanda woensdag 11 jul 2012 om 21:58
    Hoi Williene, net de ontbijt koek uit de oven gehaald, vond de kruiden wel iets te overeersend dus we proberen de volgende keer met iets minder en misschien dat ik iets kaneel erin ga doen. gr jolanda
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 14 jul 2012 om 13:27
      Kaneel is inderdaad ook lekker! Doe ik de laatste tijd ook heel vaak!
  • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 12 jun 2012 om 20:53
    Bedankt voor je tip! Helaas hier geen Jumbo in de buurt. Ik lees hier regelmatig dat ze best heel wat aan E-vrije artikelen hebben die ze in een andere supermarkt niet hebben!

    Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 12 jun 2012 om 20:38
    In het zelfrijzend bakmeel van het E merk, (goedkoopste huismerk) van de Jumbo zit alleen E500, en die is groen...
    groeten, Marijke
  • Corien
    Corien dinsdag 08 jul 2014 om 11:18
    Goedemorgen Williene, Kun je in dit recept de 100 gr rietsuiker ook vervangen voor kokosbloesemsuiker? Vind 100 gr nog wel veel maar wil dit gewoon eens een keertje proberen...... Liefs, Corien.
    • Smakelijck dinsdag 08 jul 2014 om 14:31
      Ja hoor, dat kan zeker. Ik zou zelf denk ik zelfs 50 gram proberen. Of 75. Succes!
  • Willemijn
    Willemijn zondag 14 sep 2014 om 18:07
    Hoi! Eigenlijk meer een algemene vraag, maar ook over deze ontbijtkoek.In hoeverre is dit recept (en andere e/suikervrije recepten) ook 'goed voor de lijn'? Ik eet nu iedere middag als tussendoortje plakje ontbijtkoek uit de winkel. Wil deze zelf gaan maken. Ben benieuwd of ik het wat vind.
    • Smakelijck maandag 15 sep 2014 om 09:45
      Hi, Geraffineerde suikers zijn enorme dikmakers. Het stoppen met geraffineerde suiker (ook in bewerkte producten) zal direct invloed hebben op je gewicht. Ontbijtkoek uit de supermarkt, bekend als 'gezond' tussendoortje is dit dus absoluut niet. Vol geraffineerde suikers en glucose-fructose, één van de grootste boosdoeners van de obesitas-epidemie in o.a. Amerika maar ook in hier. Natuurlijke suikers hebben deze nadelen niet, maar het blijven suikers die ik enkel in het weekend gebruik. Dan blijft het ook echt een traktatie namelijk en wen je af van al die zoete smaken! Succes!
  • Lisette
    Lisette woensdag 22 okt 2014 om 20:07
    Hoi Williene, vanmiddag deze ontbijtkoek gemaakt. Erg lekker! Had geen piment in huis, maar zonder is hij al heerlijk. Vraagje: ruwe rietsuiker is toch niet altijd ongeraffineerd? Tot op heden koop ik hem gewoon bij AH, maar nu wil ik graag weten of die goed is. Groetjes Lisette
  • Lisette
    Lisette woensdag 22 okt 2014 om 20:07
    Hoi Williene, vanmiddag deze ontbijtkoek gemaakt. Erg lekker! Had geen piment in huis, maar zonder is hij al heerlijk. Vraagje: ruwe rietsuiker is toch niet altijd ongeraffineerd? Tot op heden koop ik hem gewoon bij AH, maar nu wil ik graag weten of die goed is. Groetjes Lisette
    • Smakelijck donderdag 23 okt 2014 om 16:56
      Goed om te lezen, Lisette! Ruwe rietsuiker is wel wat minder geraffineerd dan gewone kristalsuiker, het heeft alleen best wel effect op je bloedsuikerspiegel, daarom vind ik het geen goede suikervervanger. Dus als je zo veel mogelijk suikervrij wilt eten dan zou ik 'm vervangen. Is dat niet je doel dan is hij iig beter dan gewone suiker ;-) Succes!
  • Geralda
    Geralda donderdag 08 jan 2015 om 12:01
    Hoi Williene, heb net je ontbijtkoek nr. 1 gemaakt, ik was benieuwd wat nu het verschil was met nr. 2. Maar je hebt alleen melk ipv karnemelk gebruikt. Ik heb nu rauwe zelfgemaakte karnemelk gebruikt en icm de baksoda wordt dat heerlijk luchtig. Net een stuk warme koek afgesneden met wat roomboter erop... wat een traktatie. Heerlijk. Ik ga nog wel proberen minder suiker er in te doen, want er zit best veel in. (Ik probeer meestal niet meer suiker/honing te gebruiken dan de helft van het gewicht vd meel.) Ik wil ook nog proberen om de palmsuiker (gedeeltelijk) te vervangen voor fijngemalen dadels, wat ook een wat donkere kleur zal geven.. Ik ga er nog even mee sleutelen, maar dat vinden ze hier helemaal niet erg..;-)
    • Smakelijck donderdag 08 jan 2015 om 12:39
      Hoi, Wat leuk dat hij zo lekker gelukt is! 't recept was anders, namelijk met basterdsuiker, en dat heb ik aangepast. Daarom lijkt het nu hetzelfde recept ;-) Er zat eerst ook gewone bloem in geloof ik. Met karnemelk krijg je wel 't lekkerste en luchtigste resultaat, mmm!! Succes met experimenteren!
  • Martine
    Martine zaterdag 10 jan 2015 om 17:47
    Hallo Williene, Ontzettend lekker smaakje die ontbijtkoek nr2! Hij is helaas niet heel luchtig geworden hoewel ik je aanwijzingen goed opgevolgd heb. Enig idee wat het euvel zou kunnen zijn? Verder vraag ik me af of je bij oventemperatuur een normale oven bedoeld of een heteluchtoven. Ik trek voor de heteluchtoven altijd 25 graden af van de temperatuur. Heb nml ook de appelmuffins geprobeerd en die waren nogal hard geworden :). Alvast bedankt voor je antwoord!
    • Smakelijck zaterdag 10 jan 2015 om 22:08
      Oventemperaturen verschillen sowieso nogal per oven. Dus dat is altijd even kijken hoe het in je eigen oven werkt. Ik gebruik een elektrische oven op de heteluchtstand. De ontbijtkoek mix ik altijd goed en de bakpoeder of baksoda voeg ik op 't laatste moment toe. Succes!
      • Martine
        Martine maandag 12 jan 2015 om 12:14
        Bedankt voor je antwoord! Dan kan ik gewoon jouw oventemperatuur aanhouden, dat is handig. Goeie tip! Ik had alles bij elkaar in gemikt :). Complimenten voor je site en recepten. Ik vind het een behoorlijke uitdaging om e vrij en suikervrij te gaan eten, maar je site maakt het me een stuk makkelijker! Groet, Martine
        • Smakelijck maandag 12 jan 2015 om 13:24
          Graag gedaan hoor! Het begin is altijd even lastig en zoeken, maar als je eenmaal gewend bent dan is het heel makkelijk. Succes!
  • Inge
    Inge zaterdag 31 jan 2015 om 12:13
    Hoi, misschien recept aanpassen op de benaming van de suikers, bij het een kokosbloesem en beschrijving weer rietsuiker etc. Kun je de melk ook vervangen door havermelk? Heeft het invloed op de structuur? Sojamelk maakt het inderdaad te stevig en rijst niet heel erg goed.
    • Smakelijck maandag 02 feb 2015 om 20:14
      Gedaan! Je kunt inderdaad havermelk gebruiken. Succes!
  • Rianne
    Rianne woensdag 04 mrt 2015 om 08:47
    Ha Williene, Graag wil ik deze ontbijtkoek een keer gaan proberen. Links en rechts op je blog lees ik dat, als je zelfrijzend bakmeel gebruikt (ik heb e-nummervrije van Jumbo), je bloem en/of soda of bakpoeder weg kunt laten? Weet even niet zeker of ik het goed ga doen:) Kan dit inderdaad en welke hoeveelheden kan ik dan het beste aanhouden? Verder heb ik wel palmsuiker staan, maar geen kokosbloesemsuiker. Waar koop je kokosbloesemsuiker (behalve in de natuurwinkel dan) of kan ik ook palmsuiker gebruiken? Ben heel benieuwd, heb er echt zin in:) Alvast bedankt! Gr. Rianne
    • Smakelijck woensdag 04 mrt 2015 om 11:48
      Als je zelfrijzend bakmeel gebruikt hoef je inderdaad geen bloem/bakpoeder toe te voegen. Het gewicht is hetzelfde als het gewicht van de bloem. Dan moet het goedkomen ;-) Voor kokosbloesemsuiker kun je altijd palmsuiker gebruiken en andersom. Kokosbloesemsuiker heb je tegenwoordig ook bij de AH maar is wel iets duurder dan palmsuiker. Succes met je ontbijtkoek!
      • Rianne
        Rianne woensdag 04 mrt 2015 om 20:21
        Ha Williene, Bedankt voor je reactie! Helemaal goed. Moet ik wel baksoda gebruiken? Gr
        • Smakelijck donderdag 05 mrt 2015 om 19:49
          Als je 't in huis hebt zou ik het toevoegen, anders niet. Succes!
  • Rianne
    Rianne woensdag 11 mrt 2015 om 11:10
    Ha Williene, Ben echt een nog grotere fan van je site en boeken aan het worden. Sinds ik steeds meer natuurlijke ingrediënten en kruiden in huis heb, kan ik steeds vaker lekker aan de slag met je recepten en hoef ik niet meer speciaal naar de winkel:) Echt top! Ik zal je nog even laten weten hoe de ontbijtkoek geworden is, heb zelfrijzend bakmeel gebruikt en geen bloem of bakpoeder. Baksoda had ik niet in huis, dus ook niet gedaan inderdaad. Bij de AH vond ik kokospalmsuiker van Bio Today, blijkbaar een soort combinatie van kokosbloesem- en palmsuiker? Het resultaat: smaak was super, maar de koek werd te hard bovenop en vanbinnen ook wat te compact. Hoe kan ik hem luchtiger krijgen? Meer karnemelk? Ik had de koek al laag in de oven staan. Verder ook direct uit de oven afgedekt met aluminiumfolie. Ben benieuwd hoe ik het nog zou kunnen verbeteren:) Gr. Rianne
    • Smakelijck woensdag 11 mrt 2015 om 17:28
      Hoi Rianne, Bedankt voor je reactie. Leuk om te lezen! Je zou inderdaad wat meer karnemelk kunnen toevoegen baksoda is dan ook wel aan te raden. Deze maakt het wat luchtiger. Succes!
  • Marjan
    Marjan donderdag 13 aug 2015 om 15:09
    Gisteren heb ik de ontbijtkoek gemaakt en de suiker weggelaten en vervangen door 2 zakjes vanillesuiker. Ook heb ik 2 eieren toegevoegd voor wat luchtiger ontbijtkoek en vond de ontbijtkoek heerlijk!
    • Smakelijck donderdag 13 aug 2015 om 18:56
      Fijn om te lezen, Marjan!
  • margrieta
    margrieta woensdag 16 dec 2015 om 17:00
    Mijn zoon mag geen melk(procducten) kan ik de karnemelk vervangen door eieren?? Groetjes Margrieta
    • Smakelijck woensdag 16 dec 2015 om 17:30
      Ik zou het eerder vervangen door bijv. amandelmelk en een ei. En wat zuurs voor de werking van de baksoda, scheutje citroensap of azijn. Succes!
      • margrieta
        margrieta woensdag 16 dec 2015 om 17:52
        Dank je, zal eens proberen!
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190