Vrijdag 12 jul 2013

Ontbijtkoek!

De ontbijtkoek heeft veel teweeg gebracht op deze blog ;-) Bij de één lukte hij goed, bij de ander ging het helemaal mis. Het recept was nodig aan een gezonde vervanging toe. Ontbijtkoek wordt veel gegeten en helaas denken nog steeds veel mensen dat het een gezond en verantwoord tussendoortje is. Maar ontbijtkoek uit de supermarkt bevat erg veel suiker en is verre van gezond en verantwoord.

Deze ontbijtkoek is gemaakt met meel i.p.v. bloem en met natuurlijke suikers. Maar zoals ik wel vaker zeg, het blijven suikers, ook al houden ze onze bloedsuikerspiegel redelijk stabiel en bevatten ze nog voedingsstoffen. Ook in deze koek gaat een redelijke hoeveelheid (natuurlijke) suiker. Het is zonder meer een beter alternatief voor supermarkt ontbijtkoek, maar wees ook hier matig mee!

Voor de zoetekauwen onder ons mag er 25 gram extra palmsuiker óf honing bij ;-)

Ontbijtkoek met natuurlijke suikers!

Ingrediënten:
400 gram speltmeel, 100 gram honing, 75 gram palmsuiker, 200 milliliter (amandel of rijst)melk, 1 theelepel kaneel, 1 theelepel gemberpoeder, 1 theelepel korianderpoeder, snuf pimentpoeder, 2 theelepels wijnsteenbakpoeder, 1,5 theelepel baksoda, snufje zout

Mix alle ingrediënten met een mixer een minuut of 10 goed door elkaar. Verdeel het beslag in een ingevet cakeblik en schuif in een voorverwarmde oven en bak in 50 á 55 minuten gaar op 150 graden. Test met een prikker of de koek goed gaar is!

Eet Smakelijck!

Dit heerlijke groente gerecht is eenvoudig te maken en smaakt heerlijk! Vooral met een...
lees verder
? Vroeger aten we dit gerecht regelmatig, maar toen gebruikte ik er een potje voor. Nu had ik...
lees verder
Vooral in het weekend maak ik vaak heerlijke lunchgerechten klaar. Lekker uitgebreid...
lees verder
Gisteren ben ik begonnen met dag 1 van het sap-vasten. Ik kan me voorstellen dat jullie je...
lees verder
Zelf vind ik winterse gerechten heerlijk in de wintermaanden. Lekkere, stevige kost en een beetje...
lees verder
Het zal je vast niet ontgaan zijn in het nieuws: Voedselfabrikant Honig doet E-nummers in de ban....
lees verder

37 opmerkingen
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 13 nov 2013 om 23:09
    hallo,

    in het recept van de ontbijtkoek heb ik het volgende toegevoegd/aagepast.
    200 gr, speltbloem/200 gr. meergranennloem
    4 eetlepels suikervrije appelstroop
    4 eetlepels suikervrije diksap
    3 eetlepels zemelen
    2 eetlepels kokos
    1 kopje bio rozijnen
    Wel nog wat extra melk toegevoegd.
    Was heerlijk, had alleen ietsje korter in de oven gemogen.
    Komt waarschijnlijk ook omdat ik een breed bakblik heb gebruikt.
    Is de ontbijtkoek wat dunner, echter je kunt er leuke stukken van snijden.

    Groetjes,
    Marleen
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 14 nov 2013 om 10:50
      Klinkt goed! Bedankt voor het delen!

      Groetjes, WIlliene
  • debora
    debora woensdag 09 okt 2013 om 08:21
    geprobeerd, maar wij vonden hem ook te weinig gerezen, een vaste structuur... nu las ik de tip van rianne, om het bakpoeder/soda op het laatst toe te voegen, dat heb ik niet gedaan... misschien dat ook nog maar eens proberen! zijn er nog meer tips?
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 09 okt 2013 om 09:53
      Ha,

      Het mixen is erg belangrijk bij de ontbijtkoek. Je zou de meel en soda achterwege kunnen laten, eerst goed mixen en dan op het allerlaatste moment de soda en meel toevoegen. Je zou ook karnemelk kunnen gebruiken, dit maakt 'm ook vaak wat luchtiger.

      Succes!
  • Anonymous
    Anonymous vrijdag 30 aug 2013 om 22:22
    Ik heb een Kenwood die lijkt heel veel op een KitchenAid. Dat is ook n goeie (prijzige ;)) mixer. Ik heb de 2e x mn kleinste cakeblik gebruikt. Ik zal eens karnemelk proberen! Nou las ik ergens op je blog dat iemand reageerde op het wijnsteenzuurpoeder, volgens haar rijst dat beroerd. Zou t daar aan kunnen liggen? Is daar een alternatief voor evt.? Ik baal echt want hij ruikt zo lekker, haha! I.i.g. bedankt voor je reactie!
    • Anonymous
      Anonymous dinsdag 03 sep 2013 om 23:51
      Dank je wel!! Ik ga het morgen weer proberen op die manier!

      Gr. Corrien
    • Smakelijck E-nummer vrij! zondag 01 sep 2013 om 00:04
      Goed idee om het pas op het laatste moment toe te voegen. Ik heb zelf geen negatieve ervaringen met wijnsteenzuurbakpoeder, maar mijn ontbijtkoeken rijzen ook prima.

      Bedankt voor het delen van de tip! Misschien kunnen lezers er wat mee!

      Groetjes, Williene
    • Rianne
      Rianne zaterdag 31 aug 2013 om 19:47
      Ik heb inmiddels ook een aantal keren de ontbijtkoek gemaakt. De eerste paar keren vond ik hem echt droog. De laatste keer heb ik 2 dingen anders gedaan en daardoor was die goed gerezen en niet droog.
      Als eerste heb ik de bakpoeder en baksoda pas de laatste minuut van het mixen toegevoegd. Deze 2 producten moet je namelijk kort voor het bakken toevoegen.
      Als tweede heb ik de ontbijtkoek laag in de oven gezet (net zoals bij cake).
      Of het aan allebei de dingen ligt weet ik niet, maar de ontbijtkoek was veel smakelijker.
      Misschien een tip voor anderen.

      Rianne
  • Anonymous
    Anonymous vrijdag 30 aug 2013 om 10:28
    Hoi Williene,

    Ik heb de ontbijtkoek nu al 2x gemaakt en hij is al 2x mislukt jammer genoeg!Van smaak is ie heerlijk maar hij word niet echt hoog, hij heeft de hoogte van een ciabatta ongeveer en hij is erg hard. De kinderen dachten dat ik ze taai taai gaf ;). Heb jij nog tips om m luchtiger te krijgen? Ik laat m trouwens zeker 10 minuten mixen in de keukenmachine!

    Ik hoor graag van je!

    Groetjes Corrien
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 05 okt 2013 om 18:17
      Ha,

      Ik gebruik hiervoor de ballonklopper, meestal gewoon de hoogste stand, in het begin een beetje voorzichtig, dat niet het beslag op je aanrecht ligt ;-) In totaal mix ik denk ik wel een minuut of 8 a 10!

      Succes!
    • debora
      debora zaterdag 05 okt 2013 om 10:20
      ik heb sinds kort ook een kitchenAid.. en ik wil nu toch die ontbijtkoek ook eens proberen! hoe lang mix je? en op welke stand? en welk access. gebruik je, de deeghaak of de platte menghaak? zou het ook zo jammer vinden dat het mislukt ;-)
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 30 aug 2013 om 17:30
      Ha,

      Wat jammer zeg! Ik begin steeds meer te denken dat het aan het type mixer ligt. Welke gebruik je?
      Ik gebruik zelf een KitchenAid en die klopt het heel luchtig. Hij rijst bij mij echt boven het blik uit (ik gebruik wel een klein cakeblik). Je zou het eens met karnemelk kunnen proberen, dat werkt misschien goed icm de baksoda.

      Succes!
  • Wilma
    Wilma maandag 26 aug 2013 om 17:21
    Gisteren de ontbijtkoek gemaakt en hij ruikt echt heerlijk, is ook niet hard... Maar ik vind hem echt te droog... Wat kan ik daaraan doen? Tips?

    Groetjes, Wilma
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 26 aug 2013 om 21:08
      Misschien een volgende keer wat korter in de oven? Hopelijk dat hij dan wat minder droog is! En voor nu, een lekkere laag roomboter? ;-)
  • Els
    Els woensdag 17 jul 2013 om 20:54
    Eindelijk een ontbijtkoek die wel lukt :)
    Ik had m alleen iets korter in de oven moeten doen. Hij was nu wat aan de droge kant na 50 min.
    Wel een dure koek hoor met die gezonde ingrediënten!

    Ik vind je boek trouwens super! De granola is heerlijk. De bananenkoekjes vindt mn dochter erg lekker. Nog even een vraag over het mangoijs. Hoe hard wordt dat bij jou? Ik maak het in de kitchen aid ijsmachine maar het blijft echt heel zacht. Je zou er bijna een rietje bij serveren....:)

    Groetjes,
    Els
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 18 jul 2013 om 10:44
      Leuk Els!
      Ja, klopt, het wordt wel prijzig als je zo bakt en kookt, maar het is ook beter voor je lijf moet je maar denken ;-)

      Bedankt voor je compliment over mijn boek! De bak van de KitchenAid moet je ook eerst bevriezen hé? Dat moet je met de mijne ook en daardoor wordt mijn ijs ook niet helemaal bevroren. Ik draai het een half uur en zet het dan nog een half uur in de diepvries. Dan is het wel goed bevroren.

      Succes!

      Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous vrijdag 12 jul 2013 om 21:11
    Mijn excuses,ineens zie ik het op je blog staan.
    In plaats van bak soda kan ik dus zuiveringszout gebruiken?
    Met vriendelijke groet,Jeanine
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 13 jul 2013 om 13:06
      Ah, je hebt het al gevonden lees ik ;-) Baksoda = zuiveringszout dus dat kan inderdaad!

      Succes ermee!

      Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous vrijdag 12 jul 2013 om 21:06
    Graag zou ik eens een vraag willen stellen over het verschil tussen wijnsteenzuur en baksoda.
    Ik dacht namelijk dat het hetzelfde was,maar dat schijnt dus niet zo te zijn.
    Misschien dat het al veel vaker gevraagd is,maar kan dat zo snel niet vinden.
    Al lang lees ik je blog met veel plezier,mijn complimenten.
    Met vriendelijke groet,Jeanine
  • Anonymous
    Anonymous vrijdag 12 jul 2013 om 18:38
    Hoi Williene, Ik vind de variant met roggemeel en klein beetje bloem ook erg lekker. Ik doe er ook ipv palmsuiker en honing, appelstroop en honing doorheen. De tip met baking soda is ook erg goed! we hebben een reuze koek gekregen.
    Mijn ingredienten waren: roggemeel 300 gr, 100 gr speltbloem,50 gr appelstroop en 50 gr honing, koekkruiden, 1 eetlepel baking soda en 1 eetlepel wijnsteenzuurpoeder. Ik vond de koek nu zelfs nog iets te zoet, dus ik doe het de volgende keer met minder honing.
    groetjes Yvonne
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 12 jul 2013 om 19:07
      Klinkt goed zeg! Leuk voor de afwisseling! Bedankt!
  • izerina
    izerina vrijdag 12 jul 2013 om 11:37
    In het boek "weten van (h)eerlijk eten"staat een recept van ontbijtkoek zonder suiker op basis van rogge-en amandelmeel. Ook lekker.
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 12 jul 2013 om 19:06
      Dankjewel! Ik zal eens kijken, dat boek ligt hier in de kast ;-)
  • Marieke
    Marieke zaterdag 12 jul 2014 om 13:23
    Hoi Williene, ik wil graag je ontbijtkoek eens uitproberen! Wel een vraagje; ik heb gemberbier ipv gemberbier. ...Kan ik dat ook gebruiken? En ik welke verhouding? En wat is pimentpoeder? Wat kan ik als vervanging daarvoor gebruiken? Alvast bedankt!
  • Marieke
    Marieke zaterdag 12 jul 2014 om 20:01
    Haha, ik zie nu mijn eigen post terug....mijn telefoon heeft er zelf "gemberbier" van gemaakt. Ik bedoelde dus dat ik gembersiroop heb ipv gemberpoeder.... :-)
  • Smakelijck maandag 14 jul 2014 om 11:20
    Ik begreep d'r al niks van, haha! Je zou wel een lepeltje gembersiroop kunnen doen inderdaad. Lijkt me heerlijk! Piment is een poeder, scherp van smaak. Kun je ook gewoon weglaten. Succes!
  • Esther
    Esther maandag 13 okt 2014 om 16:27
    Mm, de smaak was prima maar.... misschien wel goed om er bij te vermelden dat het deeg voor een heel gewone mixer haast niet te doen is! Het deeg werd bij mij erg elastisch, haast "kneeddeeg" en dat vond mijn mixer echt niet leuk :-( Ik kon daardoor ook niet erg lang mixen en dat merkte ik na het bakken: de koek was behoorlijk stevig/elastisch en sommige stukken deeg waren zelfs niet echt helemaal gaar ofzo. Desalniettemin: heerijk alternatief! Ik denk dat ik het nog wel een keer probeer maar als het alleen met zo'n superding kan...houdt het voor mij op.
    • Smakelijck maandag 13 okt 2014 om 18:24
      Het is behoorlijk zwaar inderdaad. Wellicht is de kruidcake dan meer geschikt, als je een gewone mixer hebt. Dat recept staat ook op Smakelijck en valt ook erg in de smaak! Succes!
  • Geralda
    Geralda maandag 05 jan 2015 om 21:07
    Ik maak meestal de ontbijtkoek met gemalen dadels Ipv suiker... ook lekker, maar ik mis een beetje het kleverige wat sommige ontbijtkoeken zo lekker maakt. Laatst zo'n lekkere plakkerige kandijkoek uit een kerstpakket gegeten, dat zou ik toch wel een beetje willen op een eigen gemaakte ontbijtkoek. Wordt deze een beetje kleverig of heb je enig idee hoe ik dat doe?
    • Smakelijck dinsdag 06 jan 2015 om 09:04
      Ik snap wat je bedoelt.... En dat komt door de suiker. In ontbijtkoeken zit ontzettend veel suiker en (glucose-fructose)stroop. Als je op ingredienten lijstjes kijkt zitten er wel 3 , 4 of 5 verschillende soorten suikers in. Persoonlijk wil ik dat écht niet, dus ik neem liever genoegen met een wat drogere ontbijtkoek ;-)
      • Geralda
        Geralda dinsdag 06 jan 2015 om 11:29
        Daar ligt het dus, in ons gezin laten we ook overal de suiker achterwege, maar omdat we niet ziek van worden, hebben gezondigd met die kleverige ontbijtkoek. Je hebt gelijk die suikers willen we niet dus helaas dan maar heel zelden die kleverige ontbijtkoek, 1x in het jaar ofzo ???? ik ga jouw ontbijtkoek eens maken, je hebt er 2 op je blog staan, want toen ik op kleverig en ontbijkoek zocht kwam ik oa bij jouw uit.
  • Mariekr
    Mariekr zaterdag 07 feb 2015 om 19:33
    Nadat ik alle reacties gelezen had, heb ik toch gewoon de ontbijtkoek gemaakt.. Met karnemelk en halve tl meer baksoda... en oh wat had mijn philips mixer het zwaar. Na 8min de baksoda en wijnsteenbakp. mee laten draaien. Toen laag in de oven... na 50min was ik zeer benieuwd! Hij is zo hoog als een cake gerezen en werkelijk de smaak en structuur is prima! Als ik een 'bolletje' ontbijtkoek eet doen mn tanden zeer van de suiker, dan neem ik liever een drogere koek als deze met een lekker laagje roomboter, mjammie wij zijn er blij mee!
    • Smakelijck zondag 08 feb 2015 om 11:02
      Haha, ja het is inderdaad erg zwaar beslag. Zelf vind ik 'm ook heerlijk met een laagje boter, maar ik denk dat het resultaat met elektrische mixers beter en luchtiger wordt dan met handmixers. Bedankt voor het delen van je ervaring!
  • Gerdien
    Gerdien woensdag 04 mrt 2015 om 19:37
    Door wat kun je wijnsteenzuurbakpoeder vervangen?
    • Smakelijck woensdag 04 mrt 2015 om 19:54
      Door baksoda met een zuur ingrediënt, bijv. wat citroensap of karnemelk te gebruiken. Succes!
  • Ineke
    Ineke woensdag 01 jun 2016 om 14:57
    hoi, ik heb bij de drogist baksoda ( SteviJa) gehaald. Er staat op dat je 1 tl baksoda op 2 eetlepels gekookte melk moet doen. Wat jij aan baksoda in je recepten plaats is gewoon zonder melk toch? :-)
    • Smakelijck donderdag 02 jun 2016 om 13:30
      Ja hoor, dat kun je gewoon zo toevoegen. Succes ;-)
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190