22-02-2018

Monchoutaart met rood fruit!

Na Heel Putten Bakt, afgelopen september, waren er verschillende mensen die mij vroegen of ze niet de recepten konden krijgen van álle taarten. Nu is dat natuurlijk niet aan mij, maar aan de deelnemers om te beslissen of ze hun recepten willen delen. Een aantal vonden dat geen probleem, dus vandaag weer een heerlijk recept van één van de taarten van Heel Putten Bakt!

Andere taarten van HPB vind je hier: De winnende banoffee pie en de courgette-pistachetaart

Deze mooie monchou-taart is gemaakt door Anne-Rieke. Dankjewel dat ik dit recept mag delen!

Monchou taart met rood fruit

Ingredienten voor een springvorm van 22 cm doorsnede:

Biscuit: 5 eieren, 150 gram kokosbloesemsuiker, ¼ tl zout, 150 gram speltbloem, 1 eetlepel speculaaskruiden

Wener bodem: 150 gram speltbloem, 100 gram zachte roomboter, 50 gram kokosbloesemsuiker, ½ ei, 1 snufje zout

Amandelspijs: 90 gram amandelmeel, 45 gram imkerhoning, ¾ ei

Bavarois: 200 gram diepvries fruit (zomerfruit AH), 4 gelatineblaadjes, 200 milliliter biologische slagroom, imkerhoning

Monchoumousse (vulling): 150 gram monchou, 250 ml biologische slagroom, 3 eetlepels imkerhoning, merg van een half vanillestokje, verse aardbeien

Monchoucréme: 300 gram roomboter, 60 gram honing, 1 pakje monchou, half vanillestokje

Chocolade ganache: 250 ml biologische slagroom, 250 gram suikervrije, pure chocolade

Garnering: Vers rood fruit, muntblaadjes

Bereiding:

Bavarois

  1. Laat het fruit ontdooien.
  2. Mix het fruit met een staafmixer tot een dikke brei.
  3. Klop de slagroom en zoet deze met honing.
  4. Bereid de gelatineblaadjes zoals aangegeven op de verpakking.
  5. Meng het fruit, de slagroom en de gelatine door elkaar en laat een min. 2 uur opstijven in de koelkast.

Biscuit

  1. Verwarm de oven op 180 graden (hete lucht)
  2. Doe de eieren, suiker en zout in een hittebestendige kom.
  3. Verwarm het al kloppend het beslag au bain marie tot ongeveer 37 graden (handwarm).
  4. Haal de kom van het water en blijf kloppen tot het beslag volledig is afgekoeld.
  5. Zeef de bloem en de speculaaskruiden en spatel dit voorzichtig door het beslag.
  6. Schenk het beslag in een ingevette springvorm en bak de biscuit 25-30 minuten op 180 graden.
  7. Laat na het bakken de biscuit afkoelen op een rooster.

Wener bodem + amandelspijs

  1. Doe alle ingrediënten bij elkaar en mix met de deeghaken tot één klomp.
  2. Leg het deeg 15 minuten in de koeling
  3. Meng de ingrediënten voor de amandelspijs door elkaar tot je een goede spijs hebt. Als het te nat is kun je iets meer amandelmeel toevoegen, als het te droog is iets meer ei.
  4. Haal het deeg uit de koeling en bedek een springvorm met het deeg. Maak een beetje een opstaande rand.
  5. Verdeel het spijs over de bodem.
  6. Bak de bodem in ongeveer 20 minuten bruin en gaar.
  7. Haal de bodem uit de oven en laat afkoelen op een rooster.

Monchouvulling

  1. Klop de monchou goed luchtig.
  2. Klop de slagroom op en zoet deze met honing.
  3. Klop de monchou door de slagroom en breng het mengsel op smaak met het merg van het vanillestokje.
  4. Snij de aardbeien in dunne plakjes.

Monchoucréme

  1. Klop de monchou goed luchtig.
  2. Klop de roomboter en honing ongeveer 8 minuten.
  3. Spatel de monchou en het merg van het halve vanillestokje er doorheen.

Opbouwen van de taart

  1. Bedek de wenerbodem met de plakjes aardbeien.
  2. Stort de monchouvulling daarbovenop.
  3. Snij de biscuit met een taartzaag horizontaal doormidden en leg de helft op de monchouvulling.
  4. Stort de bavarois op de biscuit laag.
  5. Leg de andere helft van de biscuit op de bavarois.
  6. Bestrijk de hele taart met de monchoucréme mooi strak.
  7. Verhit de slagroom tot deze goed heet is. Haal het pannetje van het vuur en voeg de stukken chocolade toe. Roer goed door elkaar tot de chocolade volledig is gesmolten en je een glanzend mengsel krijgt.
  8. Giet de chocolade ganache vanaf het midden over de taart, doe dit met zorgvuldigheid zodat je mooie druipers krijgt aan de zijkant van de taart.
  9. Garneer de taart met vers rood fruit en muntblaadjes.

Tip van Anne-Rieke: Persoonlijk vind ik de taart het lekkerst als deze een dag van tevoren gemaakt is en ruim de tijd heeft gehad om goed op te stijven. Op deze manier komen ook de verschillende smaken volledig tot hun recht.

Goed weekend!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

5 Reacties

  • Fleur
    Fleur vrijdag 23 feb 2018 om 19:15
    Hoi Williene, Misschien kijk ik erover heen maar voor welke maat springvorm is het recept? Groetjes Fleur
    • Smakelijck maandag 26 feb 2018 om 11:52
      Dat weet ik helaas niet, het recept komt van Anne-Rieke. Ik ga het even aan haar vragen. Ik verwacht 22 of 24cm.
      • Smakelijck maandag 26 feb 2018 om 12:55
        Het is inderdaad een vorm van 22 cm!
    • jalita
      jalita woensdag 13 mei 2020 om 16:01
      hallo wat is au bain marie? sorry ik ben geen ervaren bakster
      • Smakelijck donderdag 14 mei 2020 om 10:38
        Hier kun je het vinden: https://nl.wikipedia.org/wiki/Au_bain-marie Deze techniek komt vaak voor in recepten. Succes!
Laat een bericht achter!
255