Woensdag 11 jan 2012

Kroketten!

Bij patat is het vaak wel lekker om er wat 'bij' te hebben. Maar als je E-nummervrij gaat eten is dat best erg lastig. Het hele assortiment op de diepvriesafdeling van de supermarkt zit bomvol E-nummers. Helaas.

 

Nu verkopen ook de biologische slager en de natuurwinkel het een en ander. Maar daar betaal je een behoorlijke prijs voor in vergelijking met wat het in de supermarkt kost. De Albert Heijn heeft nu ook biologische kroketten en kaassoufle's. Of ze helemaal E-nummer vrij zijn weet ik niet zeker, dat moet ik nog gaan onderzoeken, en de kroketten zijn helaas niet overal te koop.

 

 
Maar wat 'Mora' en 'van Dobben' kunnen dat kun je zelf ook. Het is best een werkje, vooral veel geklieder, maar het resultaat is lekker! Ik raad je dan ook aan, als je toch aan de slag gaat om een goede voorraad te maken, want ze zijn gewoon in te vriezen.
 
Kroketten, voor 10 t0t 15 stuks of 25 a 30 bitterballen:
 
Bouillon:
300 gram runderpoulet, 1 prei, 2 winterwortels, kwart stukje knolselderij, 1 ui, paar takjes tijm, 2 blaadjes laurier, ong. 15 peperkorrels, 1 a 2 tl zout.
 
Maak de groenten schoon, snijd het in hele grove stukken.
Doe het poulet in een ruime pan, voeg 3 liter koud water toe en alle groenten en breng het aan de kook. Laat het op laag vuur 2 a 3 uur pruttelen.
Zeef de bouillon, gooi de groenten weg, haal het vlees eruit en snijd dit heel fijn en zet het opzij. Bewaar de bouillon.
Roux:
1 ui, 50 gram boter, 50 gram bloem, flinke scheut sherry, ong. halve liter bouillon*, handje fijngehakte peterselie, snuf kerriepoeder, peper en zout.
 
Snipper de ui, smelt de roomboter en fruit de ui hierin. Voeg de bloem toe en bak dit ong. 1 minuut mee tot het gaar is. Blus het af met een scheut sherry (hoeft niet perse, is wel lekker). Giet al roerende de bouillon er scheut voor scheut bij tot je een mooie roux hebt. Voeg het fijngehakte vlees en de peterselie toe, breng de roux op smaak met kerriepoeder, zout en peper.
 
Laat de roux een nacht afkoelen en opstijven in de koelkast.
 
Paneren
Bloem, 5 eiwitten, ruim paneermeel
Rol de volgende dag staven (of balletjes voor bitterballen) van de roux, maak ze niet te dik, gewoon normale krokettendikte. Bloem kan hierbij helpen om wat op je handen en aanrecht te strooien zodat niet alles aan je handen blijft plakken.
 
Zet 2 diepe borden klaar, een met de losgeklopte eiwitten en een met de paneermeel. Haal de kroketten nu eerst door de paneermeel, dan door het eiwit en dan nog een keer door het paneermeel. Let goed op dat de kroketten rondom bedekt zijn met paneermeel.

 

Verhit frituurolie tot 180 graden en frituur de kroketten hierin tot ze mooi goudbruin zijn (ong. 4 min.).

 

 
Vries de overige kroketten goed verpakt in.
 
Succes!
 
*Let op: voor de kroketten roux heb je maar een halve liter bouillon nodig. Met het bouillonrecept maak je ongeveer 2 liter bouillon. Je houdt dus bouillon over. Dit kun je gebruiken voor een soep of saus. Je kunt bouillon ook goed invriezen.
Er zijn maar weinig ijsjes te koop zonder E-nummers, of zonder (fructose) glucosestroop. Bij de...
lees verder
Brownies (of chocoladetaart) zonder meel en met gezonde suikers. Inmiddels is dit mijn...
lees verder
? Vroeger aten we dit gerecht regelmatig, maar toen gebruikte ik er een potje voor. Nu had ik...
lees verder
Geweldig, dit recept voor chocolademousse. Het is zo klaar, en het is gezond ook! Je kunt het...
lees verder
Van een courgetteplant heb je ontzettend veel én lang plezier. Dus als je een hoekje over hebt...
lees verder
Wespen zijn zeer nuttige, maar soms ook zeer irritante beestjes. En ze zijn er nu in...
lees verder

30 opmerkingen
  • Anonymous
    Anonymous maandag 19 aug 2013 om 22:31
    Hallo Williene, zag dat je bloem gebruikte voor de roux van de kroketten, maar kun je daar ook iets anders voor gebruiken. Bijvoorbeeld kastangemeel of amandelmeel of kokosmeel??

    Gr Judith
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 20 aug 2013 om 21:20
      Nee, met deze soorten meel gaat het niet binden. Je kunt wel volkorenmeel of speltmeel gebruiken!

      Succes!
  • Anonymous
    Anonymous zaterdag 16 feb 2013 om 11:23
    Nog een handige tip :) Je kan het mengsel in huishoudfolie doen en zo in een worst rollen. (lange rij mengsel, invouwen en dan de puntjes van de folie vasthouden en over het aanrecht rollen) Zo krijg je er geen luchtbubbeltjes tussen en dan kun je hem met folie en al even in de vriezer leggen. Daarna in stukken snijden. Dan kun je daarna makkelijker panneren en krijg je een mooie vorm :D
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 18 feb 2013 om 12:08
      Supertip! Dankjewel!!
  • Anonymous
    Anonymous zondag 10 feb 2013 om 13:53
    Hoe zou je ze zo kunnen maken dat ze in de oven kunnen?
    Wij frituren nooit
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 11 feb 2013 om 17:27
      Ik zou het niet weten! Ik ga het even opschrijven en op zoek of het zou kunnen. Dan hoor je het nog!

  • Jolanda
    Jolanda dinsdag 07 aug 2012 om 13:21
    Hoi Willien, hier staat de poulet op en we wachten morgen af hoe het hier uit de koelkast komt. gr jolanda
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 07 aug 2012 om 20:32
      Leuk Jolanda! Succes ermee!
  • Ida
    Ida woensdag 11 apr 2012 om 09:45
    Ik heb het mengsel in ronde koekvormen gedaan van tupperware. Die zijn van silicone. Toen ze bevroren waren heb ik ze er uit gehaald en toen door de ei en paneermeel (of broodkruimels) gerold. Toen weer terug in de vriezer. Super, het is geen geklieder met je handen. Wel heb je een andere vorm, maar dat smaakt niet anders.
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 11 apr 2012 om 17:56
      Wat een goed idee! Ik ken die koekvormen niet, maar kan me er wel iets bij voorstellen. Bedankt voor je tip!
  • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 24 jan 2012 om 10:05
    Spannend! Ik ben benieuwd!
  • Jolanda
    Jolanda dinsdag 24 jan 2012 om 09:05
    Gisteravond de kroketten gemaakt. Voor de eerste keer zijn ze er nog aardig goed uitgekomen. Bij mij was het mengsel ook nog te pappig toen het uit de koelkast kwam, maar na een kwartiertje in de diepvries ging het wel om rolletjes te maken.
    Nu nog afwachten hoe ze smaken!
  • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 19 jan 2012 om 20:07
    Hoi Anna,

    Nee, degene die je invriest alleen paneren, NIET frituren. Alleen degene die je eet moet je frituren. degene die je overhoudt kun je invriezen en later frituren tot ze mooi bruin zijn.

    Succes ermee!
  • Anonymous
    Anonymous donderdag 19 jan 2012 om 19:54
    Hoi Williene,
    ik probeer je kroketten eens te maken voor het weekend, een uitdaging!
    Als ik het goed begrijp frituur je alle kroketten, ook die je wil invriezen? Soort voorbakken? En als je ze ingevroren kroketten wil gebruiken hoe lang frituur je ze dan?

    Groetjes Anna
  • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 16 jan 2012 om 18:56
    Hoi Henriette,

    De eerste keer is altijd lastig. Vooral om de ragout op de goede dikte te krijgen. Sherry is echt een scheutje en dan verder bouillon. Het mengsel moet echt stijf uit de koelkast komen als je kroketten gaat draaien.
    Succes voor de volgende keer!

    Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous maandag 16 jan 2012 om 16:04
    Hoi Williene,
    De eerste kroket was zo misvormd dus heb ik er bitterballen van gemaakt, ik denk dat de ragout toch iets te slap was, en ik had er teveel sherry ingedaan, maar verder waren ze wel lekker. Ik ga ze zeker gauw weer maken met de goede hoeveelheden.
    Groeten, Henriëtte
  • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 13 jan 2012 om 13:16
    Hoi,

    Nee hoor, je houdt wat bouillon over, je gebruikt ong. een halve liter, de rest kun je gebruiken voor een soep, saus, invriezen etc.

    Succes!

    Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous vrijdag 13 jan 2012 om 13:07
    Hoi Williene,
    Gebruik je ook al die bouillon voor de roux?
    Gr. Henriëtte
  • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 12 jan 2012 om 10:06
    Succes ermee!
  • Anonymous
    Anonymous donderdag 12 jan 2012 om 09:07
    Hoi Williene,
    Fijn, ik ga de kroketten het voor het weekend uitproberen. Ik reageer wel weer hoe ze zijn gelukt.
    Groeten, Henriëtte
  • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 11 jan 2012 om 16:25
    Ik gebruik hiervoor hele peperkorrels uit pot. Bijv. 4-seizoenenpepers. Deze doe ik ook in de pepermolen.
  • Mama Muis
    Mama Muis woensdag 11 jan 2012 om 13:41
    Gebruik je hiervoor verse peperkorrels uit een potje of gedroogde korrels?
  • joanneke
    joanneke donderdag 07 jul 2016 om 13:27
    mijn dochter mag geen eiwit. kan ik het zonder doen? of eigeel gebruiken?
    • Smakelijck vrijdag 08 jul 2016 om 10:28
      Dan zou ik het inderdaad met eigeel proberen of No egg van de natuurwinkel? Succes!
  • Eline
    Eline zaterdag 07 jan 2017 om 19:50
    Hoi Williene, Ik heb vandaag deze kroketten gemaakt, erg leuk om te doen! Ze zijn ook goed gelukt, echter ze waren erg vlak van smaak. Ik heb wel gewoon de zout en peper erin gedaan. Nu staat er bij het maken van de bouillon dat je 3 liter water moet toevoegen, maar bij het sterretje onderaan staat dat het een recept is voor 2 liter. Ik kan me haast niet voorstellen dat er een liter hoorde te verdampen, is dit misschien een typfoutje? Groeten, Eline
    • Smakelijck maandag 09 jan 2017 om 09:21
      Voor de kroketten heb je maar een halve liter bouillon nodig. Je houdt dus bouillon over zoals je in het recept kunt lezen. Deze kun je bijv. voor de soep gebruiken. En als je 3 liter bouillon opzet dan verdampt in zo'n 3 uur behoorlijk veel vocht. Na het zeven e.d. houd je dan inderdaad 2 liter over (ongeveer). Voor het krokettenrecept gebruik je dan maar een halve liter. Dus ik kan me voorstellen dat de smaak wat flauw was als je alles hebt gebruikt ;-)
      • Eline
        Eline maandag 09 jan 2017 om 19:14
        Ik heb zeker niet alles gebruikt, maar een halve liter ongeveer, anders was de substantie ook niet goed geweest denk ik zo. Ik heb echter de deksel op de pan gelaten met het trekken van de bouillon, dus dat zal het dan wel zijn!
        • Smakelijck maandag 09 jan 2017 om 20:25
          Oh, gelukkig ;-) Als je het op smaak brengt met peper en zout dan helpt het om steeds tussendoor te proeven tot je het zelf voldoende op smaak vindt. Succes voor een volgende keer!
  • Jolinda Groenewegen
    Jolinda Groenewegen maandag 03 jul 2017 om 14:21
    Ik ben de bouillon nu aan het trekken. Straks ragout maken voor een favoriet recept hier: ragout met rijst en doperwten :) Ik heb een vraagje over de bouillon. Hoeveel bouillon gebruik je ongeveer voor 1 liter soep? Gewoon 1 liter bouillon of is het dan te geconcentreerd?
    • Smakelijck dinsdag 04 jul 2017 om 09:27
      Van zelf getrokken bouillon neem ik dan inderdaad ongeveer 1 liter. Succes!
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190