09-02-2012

Kerriesoep met croutons

En weer een soeprecept! Dit keer met croutons. Deze zijn uiteraard in elke soep of salade te gebruiken en dus echt een basisrecept.
Inmiddels heb ik heel wat soeprecepten geplaatst en ik hoop dat jullie ook zien dat het maken van een soep helemaal niet zo moeilijk is en dat het vaak zo gemaakt is. Het is bijna net zo snel als soep uit een pakje, en de smaak is tenminste 'puur'. :-)


Kerriesoep


Ingredienten:
50 gr roomboter, 50 gr. (spelt)bloem, ong. liter kippenbouillon, 1 ui gesnipperd, 1 teen knoflook geperst, 3 tl kerriepoeder, 1 tl kurkuma, scheutje slagroom (bio AH) of soyaroom, paar druppels tabasco, zout en peper


Bereiding:
Smelt de roomboter, fruit de ui met de knoflook, strooi de bloem erover en laat even meebakken. Voeg scheutje voor scheutje bouillon toe tot je een goede soepdikte hebt. Voeg de kerrie en kurkuma toe. Maak de soep op smaak met room, wat tabasco (pittig!) zout en peper.

De soep opdienen met wat reepjes (gerookte) kip en/of croutons.



Croutons maak je zo:

Gebruik voor croutons 4 sneetjes (of meer/minder) oud brood zonder korst. Snijd deze in blokjes ter groote van croutons. Je kunt brood ook even 'hard' laten worden in de oven of op de verwarming zodat je makkelijk blokjes kunt snijden.
Verhit wat olie in de pan, knijp er een teen knoflook boven uit en bak de blokjes brood mooi bruin en knapperig. Laat ze uitlekken op keukenpapier. In een afgesloten trommel blijven ze ongeveer een week goed.


Tip:
*Het is ook lekker om wat fijngesneden bieslook of peterselie aan de croutons toe te voegen.

Deel via social media

 
Print recept

18 Reacties

  • Anonymous
    Anonymous zaterdag 19 mei 2012 om 15:16
    Hoi Williene,

    Wij zijn sinds kort ook begonnen met de e-nummer-vrije recepten. Super, deze site! Het is ontzettend leuk om dingen te maken en uit te proberen en tegelijk ook nog te weten dat er geen, of in ieder geval weinig, e-stoffen in zitten!
    Ik had alleen 1 vraagje bij deze kerriesoep, want je zegt dat je ong. liter kippenbouillon nodig hebt. Wij hebben dit gehaald, alleen daar zit die E621 in. En als je bouillonblokjes gebruikt, zit daar ook weer die E621 in. Hoe heb jij dan die bouillon gemaakt?

    Groetjes, Lianne
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 19 mei 2012 om 19:03
      Hoi Lianne,

      Dankjewel!
      In bouillon zit inderdaad veel E621. In de supermarkt vind je bij mijn weten geen alternatief, bij de natuurvoedingswinkel wel. Naturcompagnie heeft bijv. kippenbouillon. Daar zit wel gistextract in maar dat is geen E621. Dat is een natuurlijk gistextract.
      Je kunt ook kippenbouillon zelf maken, het recept vind je als je in de index kijkt, bij de basis.

      Succes!

      Groetjes, Williene
  • jolanda
    jolanda zaterdag 24 mrt 2012 om 15:24
    Heeft de slagroom geen enummers?
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 24 mrt 2012 om 16:02
      Jawel, in de natuurwinkel hebben ze die en sinds kort ook bij de AH biologische slagroom.
  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 14 feb 2012 om 18:59
    Hoi Williene,
    Dit gebeurde me inderdaad vanmiddag, en tja het mes was ook erg scherp dus de pleisters moesten er bij te pas komen.
    Groetjes, Henriëtte
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 15 feb 2012 om 21:06
      Oeh, dat is vervelend. De messen zijn inderdaad vlijmscherp!
  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 14 feb 2012 om 12:30
    Hoi Williene,
    Wat is deze soep lekker zeg! Nou dat was echt su6 hier.
    Vandaag ga ik de groente bolognaise weer maken en dan kan ik gelijk even m'n nieuwe keukenmachine uitproberen (philips HR7775)
    Groetjes Henriëtte
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 14 feb 2012 om 13:21
      Leuk om te horen, fijn!

      Succes met je nieuwe Philips, hopelijk heb je er net zoveel plezier van als ik! Pas wel op dat je de groenten in je enthousiasme niet te ver doordraait :-)

      Groetjes, Williene
  • zeeuws knoopje
    zeeuws knoopje donderdag 09 feb 2012 om 16:10
    Hoi, Klinkt weer heerlijk dat recept.Ga ik binnenkort proberen.
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 09 feb 2012 om 16:17
      Dankjewel voor je reacties! Leuk! Succes met het recept!

      Groetjes, Williene
  • wilma
    wilma donderdag 09 feb 2012 om 15:37
    Denk dat margarine ook wel werkt,toch?Hier is roomboter best erg duur. Bak ook never met roomboter,dus sommige recepten,zoals roomboter koekjes bak ik dus niet.
    Groet, Wilma
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 11 feb 2012 om 09:54
      Oh sorry, ik betaal hier voor biologische roomboter 1,69. Vond het al zoveel, maar dat klopt dus niet. Maar voor een pond is dat dus 3,38.
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 10 feb 2012 om 19:42
      Hier in Nederland betaal je voor een pakje van 250 gram biologische roomboter 2,69. Dus voor een pond 5,38. Hier is roomboter dus qua prijs wel vergelijkbaar. Maar het is helaas wel duurder dan margarine e.d.
    • wilma
      wilma vrijdag 10 feb 2012 om 18:52
      Nee,wijwonennietinNederland.En roomboter kost hier rond de 4,50 dollar voor een pond,is ong. 3.25 euro.
      Moet zelf opletten met ijzer en vit.C.
      Te hoog ijzergehalte.OOit van gehoord.
      Ijzersterk dus,met alle gevolgen van dien.
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 09 feb 2012 om 16:17
      Dag Wilma,

      Margarine kan op zich wel werken maar is niet E-nummervrij. Bovendien is margarine nogal chemisch samengesteld en zou ik het niet willen eten. Het heeft namelijk nog maar weinig met boter te maken. Roomboter is bij de AH 1,19 eigen merk, en daar heb je nog EuroShopper en deze is nog goedkoper. Maar ik weet niet of je wel in NEderland woont natuurlijk.

      Succes ermee!

      Groetjes, Williene
    • zeeuws knoopje
      zeeuws knoopje donderdag 09 feb 2012 om 16:12
      Wilma, ik ben nog maar pas e nummer vrij aan het koken en bakken, maar dacht dat in margarine nog 'verkeerde' e nummers zaten, daarom ben ik overgeschakeld op merkloze roomboter € 1,29 per pakje Emte.
  • Leanne
    Leanne maandag 17 okt 2016 om 19:20
    Hoi Williene, Laatst zag ik ( bij de Action ) kikkererwtenmeel. Zou ik deze ook kunnen gebruiken voor het maken van soepen en sauzen i.p.v speltmeel?
    • Smakelijck maandag 17 okt 2016 om 19:26
      Hoi, Ik weet niet of dit voldoende binding geeft, maar je zou het kunnen proberen. Succes!
Laat een bericht achter!
265