25-01-2012

Indische Nasi #zonder pakjes en zakjes!

Het heeft even geduurd voordat ik echt lekkere nasi had gevonden zonder een pakje. Ontelbare keren hebben we nasi gegeten, manlief zei bij elke nasi: 'Ja, dit is 'm', maar ik miste altijd wel iets. Het begon met enkel de kruiden als gember, koriander, laos en komijn, evt. met kurkuma. Maar het was het allemaal net niet. Tot ik achter het geheime ingredient kwam. Trassi. Onmisbaar in een echte nasi. Onderaan het recept kun je vinden waar je het kunt kopen en wat het is. Ik kan me voorstellen dat velen het graag aan zich voorbij laten gaan, maar het is wel nodig voor de typische smaak van nasi. Ook de Kerrie djawa is een lekkere smaakmaker in deze nasi.


Als je mijn blog al een tijdje volgt zul je wel merken dat je een behoorlijke kruidenvoorraad opbouwt. Maar als je kookt zonder pakjes en zakjes heb je deze kruiden wel nodig om de smaak in je gerechten te brengen. En je doet erg lang met de potjes, dus in verhouding is het veel goedkoper als het koken met een pakje. Heb je een toko in de buurt, ga daar dan eens kijken voor kruiden, daar zijn ze namelijk veel goedkoper dan in de supermarkt.


Nasi voor 4 personen:


Ingredienten:
1 ui, 2 tenen knoflook, 2 preien in ringetjes, bakje tauge, 2 eieren, 1/2 tl djahe (gemberpoeder), 1/2 tl djinten (komijnpoeder), 1/2 tl ketoembar (korianderpoeder), 1/2 tl laos, 1 tl kerrie djawa*, 1/2 tl trassi**, 1 el ketjap manis (yakso), 1 a 2 tl sambal (yakso), gekookte rijst voor 4 personen


Bereiding:

Fruit de ui en de knoflook in wat olie glazig, voeg de preiringen toe en bak deze 2 tot 3 min. mee. Voeg de tauge toe.
Duw het groentemengsel aan de kant, kluts de 2 eieren en doe deze aan de 'schone' kant in de pan. Roer het eimengsel door terwijl het stolt en voeg dan beetje bij beetje de groenten erbij zodat je eistukjes krijgt.
Voeg alle kruiden, de sambal, de trassi en de ketjap toe en meng het goed door elkaar. Breng op smaak met zout (de kruidenzout van dr. vogel is erg lekker door nasi).
Voeg nu de gekookte rijst toe, en roerbak dit nog even mee tot alles goed verwarmt is.


Lekker met satesaus en een gebakken ei!
http://smakelijck.blogspot.com/2011/10/de-lekkerste-sate-saus.html


*Kerrie djawa is te koop in de supermarkt, van het merk Conimex, dit is een kruidenmengsel met o.a. kurkuma, koriander, karwij, peper etc. http://www.conimex.nl/frameset.php?source=/producten/product.php%3Fobjid%3D187785
**Trassi is te koop bij de toko of in de supermarkt. Let goed op E-nummers. Trassi zijn fijngeperste garnalen. Het stinkt vreselijk, maar bij het bakken verdwijnt dit. http://www.flickr.com/photos/asianingredients/5710126196/ Deze heb ik gekocht bij de Plus, supermarkt. Klein paars doosje, te vinden bij de oosterse producten, van het merk flower brand. Dit geeft echt de specifieke smaak aan indische gerechten.


Tips:
*Wil je vlees bij deze nasi, voeg dan bij het fruiten van de ui stukjes vlees (bijv. hamlappen of kipfilet) toe. Je kunt ook satestokjes maken en deze bij de satesaus serveren.
*Voeg een rode peper (zonder zaad), in ringetjes gesneden, toe aan de nasi.
*Gebruik evt. een nasi-groentepakket in plaats van de prei en tauge.
*Als wij rijst eten kook ik vrijwel altijd teveel. Als er een restje over is doe ik dit in een bakje in de vriezer. Zo spaar ik alle restjes op tot ik genoeg heb voor bijv. nasi. De gekookte rijst haal ik uit de vriezer, laat deze ontdooien en voeg ze toe aan de nasi. Zo hoef je niets weg te gooien!

Deel via social media

 
Print recept

55 Reacties

  • Corine R
    Corine R donderdag 13 feb 2014 om 19:18
    Helaas is de kerrie djawa bij conimex uit het assortiment :( ga eens zoeken naar masala kerrie
  • Anonymous
    Anonymous vrijdag 23 aug 2013 om 20:01
    vandaag deze nasi gegeten met garnalen, kerrie djawa vervangen door masala kerrie, een heerlijke combi...
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 23 aug 2013 om 21:40
      Klinkt goed, met garnalen! Goed idee ook om de kerriedjawa te vervangen voor massala! Inderdaad een goede tip als je de kerrie djawa niet meer kunt vinden! Dank je wel voor het delen!
  • Anonymous
    Anonymous donderdag 08 aug 2013 om 10:11
    ik wilde deze nasi een keer proberen. steeds meer recepten zonder e nummers. heel langzaam mag ik het ook leren :)
    maar die ketjap manis (yakso) waar haal je die?? natuurwinkel of ook bij de supermarkt?

    Groetjes!!
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 09 aug 2013 om 09:57
      Fijn!

      Hierboven staan een aantal reacties die ook over de kerrie Djawa gaan. Ik ben bang dat het niet voldoende verkoopt en het er daarom uitgaat. Ik heb 'm bij de Plus gekocht, mijn AH had het ook niet. Jumbo schijnt 'm wel te moeten hebben, maar inmiddels misschien ook niet meer.

      Het is een mengsel van Kurkuma, koriander, karwij, komijn, dille, fenegriek, gember, peper, cayenne, kardemom, lavas, piment, venkelzaad, kruidnagel en nootmuskaat. Misschien dat je het zo zelf kan samenstellen als je deze poeders op voorraad hebt.

      Ik denk dat je je andere kerriepoeder ook wel kunt gebruiken hoor, of alleen kurkuma met bijv. wat cayennepeper voor de pittigheid.

      Succes!
    • Anonymous
      Anonymous donderdag 08 aug 2013 om 21:03
      ik heb hem gevonden bij de natuurwinkel. kon hem hier niet vinden bij de plus. ik kan alleen nergens de kerrie djawa vinden. de plus, c1000, jumbo,ah hebben het niet :( kan nog 1 jumbo hier proberen. Heb je nog tips hoe ik het zonder die kan doen?? heb wel andere kerrie poeder die van cook cook maar daar zitten andere ingrediënten in.
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 08 aug 2013 om 20:02
      Yakso producten kun je kopen bij de natuurwinkel. Maar ze verkopen ze ook bij sommige supermarkten. Zo hebben ze ze hier ook bij de Plus!

      Groetjes, Williene
  • Tjerk
    Tjerk woensdag 07 aug 2013 om 17:04
    Op aanraden van een kennis ga ik m vanavond proberen; ben benieuwd!
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 02 sep 2013 om 14:53
      Fijn dat je alles hebt gevonden! Succes ermee!
    • Anonymous
      Anonymous zondag 01 sep 2013 om 09:56
      Mwah...dat kwam denk ik omdat ik niet alle ingrediënten had, die ik nu wel heb, inclusief kerrie djawa, die bij de supermarkt niet meer te krijgen is (bij de toko wel).
      Ik ga het vandaag opnieuw proberen!
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 07 aug 2013 om 19:27
      Leuk! Hopelijk is het goed in de smaak gevallen?
  • Anonymous
    Anonymous zondag 23 jun 2013 om 12:02
    Moi,

    Ik maak je nasi nu ongeveer een jaar lang, en het is om je vingers bij af te likken. En dat met allemaal gezonde dingen erin.
    De trassi is inderdaad net het extraatje wat het specifieke toevoegt.
    Ik doe 300 a 400 gram rijst, en dan roerbak ik er 500 gram Nasi groenten of macaroni groenten van Jumbo er door, daar sla ik er altijd 10 van in, en doe ze dan in de diepvries. Daar zit van alles in, en dan kan het lekker snel. Of als ik groenten over heb in de koelkast, dan snij ik die er ook bij door.

    Ook het recept: http://smakelijck.blogspot.nl/2012/07/boontjes.html vinden we hier in huis grandioos lekker. Met lekkere verse boontjes uit de tuin.

    Groet Johan uit provincie Groningen
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 24 jun 2013 om 09:32
      Ha,

      Wat leuk zeg, om te horen! Fijn dat de recepten je in de smaak vallen!

      Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous maandag 10 jun 2013 om 13:55
    Ik was dolblij met je recept voor nasi, alleen kan ik nu nergens meer de kerrie djawa kopen. De AH verkoopt het niet meer, en de C-1000 ook niet meer. Heb jij een idee waar ik het nog meer kan kopen?
    Alvast bedankt, Annemieke
    • Anonymous
      Anonymous zondag 23 jun 2013 om 12:03
      Jumbo heeft wel Kerrie Djawa
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 10 jun 2013 om 20:01
      Wat jammer! Ik heb het bij de Plus gekocht, want hier hadden ze het ook niet bij de AH.

      Het is een mengsel van Kurkuma, koriander, karwij, komijn, dille, fenegriek, gember, peper, cayenne, kardemom, lavas, piment, venkelzaad, kruidnagel en nootmuskaat ;-) Dus als je dat allemaal in huis hebt dan kun je het zelf samenstellen ;-)

      Maar ik zou het eens bij de Plus proberen! Succes!

      Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 29 jan 2013 om 19:39
    Vandaag deze Nasi gemaakt... Heerlijk. Plus de satesaus (ook erg lekker).

    Wij houden erg veel van kroepoek. Nu kwam ik bij de C1000 kroepoek tegen zonder E-nummers (dus ook geen smaakversterker). Wij hebben er dus ook lekker kroepoek bij gegeten.

    Deze ga ik vaker eten.
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 29 jan 2013 om 21:23
      Leuk om te horen! Dankjewel.

      Ik haal kroepoek weleens bij de AH, van eigen merk en naturel is ook E-vrij.

      Groetjes, Williene
  • Jolanda
    Jolanda zaterdag 28 apr 2012 om 21:15
    Hallo,

    Wij zijn pas bekend vanaf deze week met je site, maar wat een leuke en lekkere ideen zeg.
    Vanavond hebben we de nassi gegeten met de pindasaus, de nassi was echt heerlijk de pindasaus na toevoeging van wat zout, peper, laos en djahe ook, anders vonden we het een beetje flauw. Een beetje kroepoek, atjar en seroendeng erbij.......heerlijk. Vooraf hadden we de chinese tomatensoep gemaakt, wat een makkelijk recept zeg en zo lekker.
    dank je wel,
    groetjes, kees en jolanda
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 01 mei 2012 om 15:10
      Wat leuk ;-)
      De sate kun je zelf inderdaad zo op smaak brengen als je zelf wilt. Je kunt ook meer sambal toevoegen voor extra pittigheid.

      Groetjes, Williene
  • Nicolien
    Nicolien zondag 25 mrt 2012 om 18:25
    Hoi hoi, bij mij vond ik de trassi wat overheersend. Waarschijnlijk teveel gedaan, was ook lastig met een theelepel af te meten omdat de toko bij ons alleen een stuk trassie heeft, dus geen kruiden. Volgende keer beter!
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 31 jan 2013 om 20:26
      Wat leuk dat je 't ook hebt gemaakt! Trassi overheerst snel. Als je het toch wat pittiger wilt maken zou ik er een rode peper in doen. Evt. met zaadjes. Nou ja, je hebt nu in ieder geval genoeg ;-)

      Leuk dat je me hebt toegevoegd in de lijst, Dankjewel!
    • Eize en Annemieke
      Eize en Annemieke donderdag 31 jan 2013 om 14:33
      Ik heb het ook net gemaakt en je blog in mijn sidebar ( op http://eigenwijslandelijkgeinspireerd.blogspot.nl/) opgenomen.Het proeft heerlijk. Ik houd alleen erg van pittig en sterke smaken, dus ik dacht 'ach laat ik ietsie extra trassi doen': fout! Maar ik heb het goed kunnen maken: van alle ingedrienten ook meer gedaan en meer rijst erbij. Groenten had ik toch al iets meer, dus ik heb nu een heerlijke grote pan nasi, met dank aan jou! Bedankt voor de tip! (Ik had zelf ook al een aantal pogingen gedaan zonder trassi en kerrie djawa en dat was het idd telkens net niet)
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 26 mrt 2012 om 10:13
      Hoi,

      Je moet inderdaad oppassen met de trassi. Anders wordt het te overheersend ja. Succes ermee!
  • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 08 mrt 2012 om 23:08
    Leuk om te horen :-)!
  • GM de Bruin
    GM de Bruin woensdag 10 dec 2014 om 17:08
    Trassi zijn fijngeperste garnalen > Dat is jammer, maar dat kan ik niet gebruiken. Garnalen zijn onreine dieren, dus niet goed om dat te eten. het is heel belangrijk om ook op rein en onrein te gaan letten.
    • Smakelijck woensdag 10 dec 2014 om 18:10
      Klopt wat je zegt. Daarom doe ik dit ook al heel lang niet meer ;-) Ik laat het nu gewoon weg en dat smaakt nog steeds heerlijk.
  • janneke
    janneke dinsdag 02 jun 2015 om 10:01
    Hoi wiliiene Zou de nais ook smaken zonder kerrie djawa of proef je dat echt goed als dat er niet door zit met vriendelijke groet Janneke
    • janneke
      janneke dinsdag 02 jun 2015 om 15:47
      sorry typefout ik bedoel nasi
      • Smakelijck dinsdag 02 jun 2015 om 21:31
        Je kunt de kerrie djawa ook goed vervangen door kerrie masala of kerriepoeder. Succes!
  • janneke
    janneke dinsdag 09 jun 2015 om 09:36
    Hoi Williene De nasi was inderdaad zo ook heel lekker.. had de sate er lekker bijgemaakt echt een goede combi zo ja... maar had nog een vraagje op een etiket staat wel eens bakkersgist is dat een ook net als gistextract en E621? Groetjes Janneke
    • Smakelijck dinsdag 09 jun 2015 om 12:53
      Leuk! Fijn om te lezen dat het lekker was. Bakkersgist is geen gistextract en ook geen E621. Dit is gist waar ze bijv. brood o.i.d. mee bakken. Fijne dag!
  • Judy
    Judy woensdag 23 sep 2015 om 10:00
    Ha Williene, Ik heb net mijn eerste pastasaus van je gemaakt, heerlijk. Kun je dit recept qua kruiden ook gebruiken voor de bami? Groeten judy
    • Smakelijck woensdag 23 sep 2015 om 17:45
      Wat leuk om te lezen! Je zou het kunnen proberen, maar er staan ook recepten voor bami op deze site, te vinden via de index!
  • marlies
    marlies donderdag 19 nov 2015 om 12:46
    Hoi Williene, dit recept wil.ik graag maken voor 10 personen, en graag van te voren klaarmaken. Maar hoe moet ik dat doen met de rijst? Want die kook jij eerst en daarna nog bakken. Maar kan dat ook als je de nasi van tevoren klaarmaakt? Dan wordt de rijst toch voor de 2e keer gebakken bij het opwarmen of maakt dat niet uit? Groet Marlies
    • Smakelijck vrijdag 20 nov 2015 om 13:53
      In principe maakt dat niet uit. Maar je zou de rijst er ook koud kunnen doormengen en dan later opwarmen. Succes!
  • Nanda
    Nanda woensdag 27 jan 2016 om 17:08
    Hoi Williene, wat een heerlijke re epten allemaal we genieten volop. Even een vraagje wil morgen je nasi klaar maken,maar zag nu op kruiden zakje van inproba nasi kruiden dat daar alles in zit wat jij bij je nasi s hrijf en er staat aan de voorkant van het zakje 100%natuurlijk kan ik er dan van uit gaan dat dit dus helemaal e nummer vrij is. Groet
    • Smakelijck woensdag 27 jan 2016 om 18:26
      Dankjewel! Dat weet ik niet zeker. Dan zou je de ingredienten even allemaal moeten overschrijven, of een linkje naar het product, dan kan ik er even naar kijken. Dat op de voorkant staat dat het natuurlijk is dat zegt namelijk niet zoveel.
      • Smakelijck woensdag 27 jan 2016 om 18:29
        Ingrediënten: Groenten (gebakken ui (ui, palmolie, tarwebloem, zout), wortel, ui, prei), lupine, zout, kruiden en specerijen (koriander, laos, paprika, kurkuma, chilipeper, knoflook, komijn, sereh, gember, witte peper), dextrose, gistextract, maltodextrine, zonnebloemolie, sojasauspoeder (sojabonen, tarwe, zout, maltodextrine), natuurlijke aroma’s (knoflook, ui). Bedoel je deze? Deze is verre van natuurlijk. Naast de kruiden zitten er namelijk 3 soorten suiker in, ik zie gistextract wat E621 kan verbergen, aroma's die E-nummers mogen verbergen, dus nee, ik zou dit absoluut niet gebruiken. Bovendien is het zelf maken via bovenstaand recept vele malen goedkoper. Met de kruiden die je ervoor moet aanschaffen kun je wel 10x nasi maken ;-)
  • Nanda
    Nanda donderdag 28 jan 2016 om 07:19
    Ja inderdaad die bedoel ik,dan gaan we lekker op de gezonde nasi over.wat de rijst betreft kan ik dan gewoon lassie zilvervlies nemen of heb je een ander voorstel.en voor de sate begrijp ik kan gewoon calve pindakaas gebruikt worden.
    • Smakelijck donderdag 28 jan 2016 om 10:52
      Je kunt inderdaad zilvervliesrijst gebruiken of basmati. Die laatste bevat ook veel vezels en is laag in de GI. Voor de saté kun je inderdaad Calvé nemen (zonder stukjes noot) of de 100% pindakaas van AH (onderin het schap). Succes!
  • Nanda
    Nanda vrijdag 29 jan 2016 om 07:29
    Hoi Williene,we hebben de gezonde versie gekozen.het was heerlijk.ze hebben gesmuld,en de satesaus volgens je kookboek gemaakt super ga zo door.een enthousiaste groet vanaf hier
    • Smakelijck vrijdag 29 jan 2016 om 10:23
      Wat leuk! Goed om te lezen zeg!
  • Maria Georgiadou
    Maria Georgiadou donderdag 18 feb 2016 om 18:38
    Vandaag deze nasi gemaakt met alle originele kruiden! Super goed gelukt! Alleen was ik uitgeschoten met de sambal! Hahaha
    • Smakelijck vrijdag 19 feb 2016 om 10:01
      Dat was dus lekker pittig ;-) Fijn dat het verder goed gelukt was!
  • Jansje
    Jansje vrijdag 26 feb 2016 om 17:27
    Hoi, In veel gerechten zie ik trassi staan. Nu heb ik een allergie voor vis etc. Kun je trassi vervangen met een kruiden oid?
    • Smakelijck vrijdag 26 feb 2016 om 17:50
      Ik gebruik het zelf niet meer en laat het gewoon weg.
  • Joyce
    Joyce dinsdag 05 apr 2016 om 15:13
    Hoi, Zie dat veel dames de kerrie djawa niet kunnen vinden...deze is in elke toko te koop Mvg, Joyce
    • Smakelijck dinsdag 05 apr 2016 om 17:17
      Fijn! Bedankt voor je tip!
  • Karin
    Karin zondag 23 okt 2016 om 11:14
    Ik ben allergisch voor schaal- en schelpdieren en ben er onlangs achter gekomen dat er dus in veel oosterse gerechten garnalenpoeder of trassi zit. Vandaar dus elke keer mijn allergische reactie na het eten van dit soort eten.... Nu mijn vraag, hoe kan ik trassi vervangen zonder meteen een saaie maaltijd neer te zetten. Zelfs in sambal worden garnalen verwerkt, dat beperkt het eten koken behoorlijk :-).
    • Smakelijck maandag 24 okt 2016 om 09:34
      Ik gebruik ook geen trassi meer. Ik voeg iets meer kurkuma toe en vind het prima van smaak! Succes!
      • Dianne
        Dianne woensdag 21 feb 2018 om 08:44
        Wat is de reden dat je geen trassi meer gebruikt? Ben ik even benieuwd naar...
        • Smakelijck woensdag 21 feb 2018 om 09:52
          Omdat ik geen schaal- en schelpdieren meer eet :-) En zonder is het ook erg lekker!
  • Arjanne
    Arjanne vrijdag 06 jan 2017 om 21:18
    Ben even benieuwd welke sambal het beste is? Had eerst even hier moeten lezen had een zoektocht naar Kerrie Djawa gescheeld :-)))
    • Smakelijck maandag 09 jan 2017 om 09:18
      Ik heb sambal van Yakso, uit de natuurwinkel. Maar er zijn meerdere soorten sambal ok, ook uit de supermarkt. Succes!
Laat een bericht achter!
279