Het spoor bijster...
Het is crisis in voedingsland. Suiker kan inmiddels écht niet meer en rijstwafels zijn gifbommetjes. Menigeen hoor ik klagen dat we tegenwoordig gedoemd zijn om enkel nog kraanwater te drinken en broccoli te eten. En zelfs het kraanwater is niet meer wat het geweest is.
En ik snap het. Elke week lijkt er wel iets bij te komen wat niet 'mag'. Het is ronduit frustrerend. Daarom besloot ik om er nog eens over te schrijven. Niet omdat ik denk te weten hoe het in elkaar zit, maar om mijn kijk erop te delen.
Want één ding, de waarheid over voeding komen we simpelweg nooit te weten. Het blijft continue in beweging en het blijft een zoektocht wat nu wel goed is voor ons lijf en wat niet.
Waar ik absoluut van overtuigd ben is dat levend voedsel het beste is voor iedereen. We zijn veel te gemakzuchtig geworden en zijn daardoor gaan kiezen voor voedsel met een lange plankwaarde. Dat wil zeggen, voedsel wat lang houdbaar is. Makkelijk, snel én vaak ook nog goedkoop. Voedingsstoffen zijn helaas ver te zoeken, maar gemak heeft lange tijd voorop gestaan. Dat is nu echt voorbij, want wil je je lichaam voeden dan heb je levend voedsel nodig. Verse groenten, vers fruit, noten, zaden en pitten, noem maar op. Daar wordt je lichaam blij van.
Dat betekent automatisch een enorme beperking van overbodige toevoegingen (E-nummers en suikers). Want dat is waar ik voor de volle 100% achtersta. Doordat gemaksvoedsel de laatste 50 jaar zo in opkomst is gekomen is de kwaliteit enorm achteruit gegaan. Vetten zijn geschrapt en vervangen voor suikers en smaakversterkers. Dat dit niet ten goede is gekomen van de volksgezondheid hoef ik denk ik niet meer uit te leggen. Onze smaken zijn vlak geworden en een stuk minder kritisch en onze gezondheid is er sterk op achteruit gegaan.
Doordat alles vooral lang houdbaar moet zijn gaat het bewerkingsproces nog verder. Niet alleen de zgn pakjes en zakjes, ook melk moet lang verkocht en gebruikt kunnen worden. Gevolg: gepasteuriseerde melk, zuivel etc. Ben ik tegen zuivel? Nee, zeker niet. Wel tegen de gemakszuivel in de supermarkt. Echte rauwe (liefst gefermenteerde) zuivel is zoveel beter voor je, beter te verteren, vol voedingsstoffen en dus gewoon écht levend voedsel. En daar hebben we groot tekort aan. KMA verdwijnt vaak als sneeuw voor de zon als men overstapt op rauwe zuivel.
Wat ik iedereen kan aanbevelen is om zo puur en écht mogelijk te eten. Wat ik hierboven al schreef, verse groenten, vers fruit, noten, zaden, pitten, af en toe wat biologisch vlees of vis, goede, gezonde vetten zoals avocado's, roomboter, kokosolie, een goede olijfolie, en vooral VARIEER. Dat is wel zo'n beetje het allerbelangrijkste. Door zoveel mogelijk soorten en kleuren voedsel te eten profiteer je van een breed scala aan voedingsstoffen, mineralen en vitaminen. Mocht er dan een keer iets tussen zitten waar m'n lijf niet zo blij van wordt, dan lost dat zich vanzelf op, doordat ik veel meer eet dan dat.
En dat hoeft echt niet veel tijd (of geld) te kosten. Een handje noten of een stuk fruit volstaat prima als tussendoortje en kost je niet meer tijd dan het pakken van een koek of een graai in de snoeppot. Veel maaltijden kosten niet meer tijd dan het gebruik van pakjes of zakjes waarbij je zelf nog je groenten moet snijden. Het is even een omschakeling waar je weliswaar aan moet wennen, maar persoonlijk vind ik het méér dan waard, en inmiddels gelukkig velen met mij.
De receptenindex staat vol met lekkere, gevarieerde en eenvoudige gerechten die je inspireren om gezond(er) te eten.
Veel succes en een fijne dag!
Liefs, Williene