Woensdag 16 jul 2014

Hazelnootpasta!

Het recept van chocoladepasta wat op deze site staat was al flink verouderd. Ik gebruikte daarin gecondenseerde melk, wat veel suiker bevat. Nu kun je gecondenseerde melk, met bijv. honing,  ook zelf maken, maar dat is weer vrij bewerkelijk. In het kookboek Smakelijck, Gezond & Gevarieerd staat wél een recept voor suikervrije chocoladepasta. En dit recept is weer een ándere variant, helemaal suikervrij, ook zonder natuurlijke suikers als honing of kokosbloesemsuiker. Nu kan ik me voorstellen dat je de smaak vrij puur vindt, dan kun je er uiteraard wat honing of wat extra dadels bij doen. Zelf vind ik ‘m zo perfect van smaak, maar smaken verschillen ;-)

 

 

Chocolade-Hazelnootpasta:

Ingrediënten voor 1 pot pasta:

75 gram hazelnoten, 1 flinke eetlepel kokosolie, 80-90 milliliter kokosmelk, 3 eetlepels (rauwe) cacaopoeder, 10 dadels, flinke snuf kaneelpoeder.

Bereiding:

Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en maal fijn totdat het een egale chocolademassa is. Zelf zet ik de machine af en toe stop, zodat ik de randen schoon kan maken en om de pasta een keer door te spatelen. Doe de pasta in een schone pot. Zo is hij ongeveer een paar weken tot een maand houdbaar. 

Fijne dag!

Liefs, Williene

Als je je eetpatroon wilt omgooien en je bezig bent om gezond te gaan eten, is het wel eens...
lees verder
Het is weer hoognodig tijd voor een leuke winactie! Dit keer een hele mooie, emaille bakvorm met...
lees verder
Het weer wordt kouder en de eerste nachtvorst is in aantocht! Lekker weer om binnen te...
lees verder
Na mijn vorige blogbericht over het wassen van je binnenkant, nu iets over de voedselvertering en...
lees verder
Via mail kreeg ik een lekker recept voor een kruidkoek. Het recept was gemaakt met...
lees verder
Ook pita-broodjes zijn niet moeilijk om zelf te maken. Ze zijn ook veel lekkerder en luchtiger...
lees verder

28 opmerkingen
  • Sofieke
    Sofieke woensdag 16 jul 2014 om 11:38
    Oh, lekker! Gister voor 't eerst choco-hazelnootpasta (van iemand anders) gemaakt, maar die valt me eigenlijk tegen (zowel smeerbaarheid en smaak, eigenlijk meer 'n pure notenpasta), dus als die op is ga ik zeker jouw recept maken. De jouwe ziet er ook meer uit zoals ik het me voorgesteld had. Week jij de noten nog vooraf? Fijne dag!
  • mamavanzes
    mamavanzes donderdag 17 jul 2014 om 15:51
    kan het ook met kokoscréme, ipv kokosmelk en olie?
    • Smakelijck donderdag 17 jul 2014 om 18:38
      Waarschijnlijk wel, maar dan wordt het wel wat steviger ben ik bang. Je zou dan wat vloeibare (noten)olie kunnen toevoegen.
  • Marsha
    Marsha zaterdag 26 jul 2014 om 23:08
    Goedgekeurd door de kinderen, heerlijk, eindelijk een suikervrije variant! Alleen was ie niet lang houdbaar; na een kleine week was de pasta bij mij helemaal wit uitgeslagen, heb 'm maar weggekieperd...zonde. Wat er fout ging weet ik niet, maar par weken tot een maand houdbaar niet gehaald...maar ga het toch nog een x maken in de hoop dat het dan wel goed gaat ;-) Grtz.
    • Smakelijck maandag 28 jul 2014 om 08:21
      Wat jammer! Had je 'm in de koelkast bewaard? Wel leuk om te horen dat je kinderen 'm lekker vonden!
    • Bart
      Bart maandag 09 nov 2015 om 10:03
      Dat Chocolade wit uit slaat wil niet zeggen dat het bedorven is. Dat komt doordat het wordt verwarmt en weer stolt. Volgens mij kan je de pasta het beste bewaren op een donkere plek. koelkast lijkt me niet de optimale plek omdat temperatuur zo vaak wisselt.
  • Marjolijn Beuzekamp
    Marjolijn Beuzekamp woensdag 06 aug 2014 om 14:40
    Beste Williene, jouw recept heb ik anderhalve week terug uitgeprobeerd. De kinderen en ik vinden het heerlijk! Dank voor je blog, ik ga zeker meer recepten maken. Nu wist ik niet dat dadels ontpit moeten worden :-) maar aldoende leert men. Nu ben ik dadels aan het ontpitten en zie ik zwart/bruine korreltjes rondom het vlies van de pit maar ook soms al in de zoete, zachte buitenkant. Op internet schrijft de een dat het suiker is en de ander zegt eitjes van een beestje en datdie dadel weggegooid moet worden. Het zijn er vrij veel dus dat zou ik erg zonde vinden. Kun jij me uitsluitsel geven of deze dadels gebruikt kunnen worden door bijvoorbeeld gewoon afspoelen onder de kraan? Dank je wel! Hartelijke groet, Marjolijn
    • Smakelijck woensdag 06 aug 2014 om 18:44
      Hi Marjolijn, Bedankt voor je reactie! Dadels moeten, indien nodig inderdaad worden ontpit ;-) Ik koop ze altijd ontpit, net zo handig ;-) Er zijn ongesuikerde dadels te koop. Maar er kunnen inderdaad ook wormpjes in dadels zitten. Er zitten dan zwarte korreltjes in, en soms nog een wormpje. Deze gooi ik inderdaad weg. Ik kan uit je verhaal niet goed halen wat het bij jou is. Je mag me ook een foto sturen met de dadels? info@smakelijck.nl dan kijk ik even of ik het kan zien! Groetjes, Williene
      • Marjolijn Beuzekamp
        Marjolijn Beuzekamp woensdag 06 aug 2014 om 21:36
        Dank je wel voor je snelle reactie. Graag maak ik gebruik van je aanbod en stuur direct een mail met foto van de dadels. Inmiddels de tweede pot pasta gemaakt en volledigheidshalve de betreffende dadels niet gebruikt. Wel fijn om even te weten wat het is en hoe ik er de volgende keer mee om kan gaan. Echt een heel attent aanbod. Bedankt! Marjolijn
  • Anne
    Anne zondag 10 aug 2014 om 23:47
    Hoihoi, Dit recept wil ik binnenkort gaan proberen,maar: Waar vind ik rauwe cacao-poeder? Of is 'gewone' cacaopoeder ook rauw? Of staat t echt specifiek op de verpakking vermeld? Groetjes Anne
    • Smakelijck maandag 11 aug 2014 om 10:46
      Rauwe cacao vind je in elke natuurvoedingswinkel of bijv. Ekoplaza. Zelfs de Plus supermarkt heeft 'm bij ons in assortiment. Maar je kunt ook gewone cacaopoeder gebruiken, als je dit wilt, deze is ook vrijwel altijd vrij van toevoegingen. Succes!
  • Jootje
    Jootje maandag 06 okt 2014 om 13:43
    Wat een heerlijke pasta! De kinderen vinden het ook lekker en hebben met plezier de nootjes gekraakt. Had niet genoeg dadels in huis, dus heb rozijntjes gebruikt en dat smaakte ook erg lekker. :) Dankjewel!
    • Smakelijck maandag 06 okt 2014 om 17:17
      Leuk zeg! Iedereen in de weer voor de zelfgemaakte pasta ;-)
  • Anne
    Anne woensdag 22 okt 2014 om 19:22
    Wat een heerlijke pasta! Lekker 'puur' en niet zoet! Maar... Ook bij mij na 1,5 week helemaal beschimmeld! Heeeeel erg jammer! Had em ivm de smeerbaarheid niet in de koelkast,maar in een keukenkastje. Dacht dat dat qua ingrediënten wel zou kunnen.. Zou de koeling het verschil maken?
    • Smakelijck donderdag 23 okt 2014 om 16:59
      Ah, wat jammer! De koeling maakt zeker wel wat verschil, maar ik verwacht ook hooguit 2 weken. Snel opeten dus en kleine hoeveelheden maken!
  • Jeanine
    Jeanine woensdag 05 nov 2014 om 23:10
    Hoi! Op deze woensdagmiddag samen met de kids dit snelle en simpele recept gemaakt. De kids stonden als echte kenners heel serieus te testen. We hebben uiteindelijk 3 dadels (verse dadels van de kaas/notenboer, heerlijk) extra gebruikt. Hij is heerlijk. Ook was het vechten om wie de pannenlikker af mocht likken. Bedankt dus! Houdoe!
    • Smakelijck donderdag 06 nov 2014 om 16:15
      Leuk om te lezen zeg! Gezellig, zo samen in de keuken ;-)
  • Anja
    Anja zaterdag 03 jan 2015 om 15:31
    Kan je ook iets anders ipv de kokosmelk en/of de kokosolie erdoor doen?
    • Smakelijck maandag 05 jan 2015 om 09:26
      Je zou bijvoorbeeld amandelmelk kunnen proberen?
  • marieke
    marieke zondag 18 jan 2015 om 10:15
    Ik heb hem gemaakt, mijn zoontje vind hem heerlijk! Ik had geen kokosolie en heb dat vervangen door zonnebloemolie. Ik vind de kokos smaak overheersen, zou het ook met gewone melk kunnen? Dan ga ik dat volgende x proberen.
    • Smakelijck maandag 19 jan 2015 om 09:17
      Bedankt voor je reactie! Met melk zal denk ik ook wel lukken, alleen zal het dan wel eerder bederven. Succes!
  • Marja V.
    Marja V. woensdag 18 mrt 2015 om 16:15
    Ik had pas chocolade-hazelnootpasta gemaakt van roomboter, cacaopoeder, hazelnootpasta van Horizon, en een beetje agavesiroop. Hij was dus niet zuivelvrij, maar wel héél erg lekker, zelfs mijn man vond hem goed en dat wil wat zeggen! In plaats van agavesiroop ga ik volgende keer eens proberen om er rozijnen of dadels doorheen te blenderen, dan zou hij dus echt suikervrij zijn. Bedankt voor al je recepten en tips!
    • Smakelijck woensdag 18 mrt 2015 om 16:29
      Dat klinkt heerlijk! Bedankt voor het delen!
  • Marloes
    Marloes dinsdag 27 okt 2015 om 19:23
    Ik heb hem gisteren gemaakt en hij smaakt echt heerlijk! Alleen doordat hij in de koelkast staat vind ik hem vrij hard worden waardoor het smeren lastiger wordt. Heb je hier misschien nog een tip voor?
    • Smakelijck woensdag 28 okt 2015 om 09:19
      Klopt, dat is inderdaad niet fijn. Je zou 'm kunnen mengen met wat olie, of buiten de koelkast bewaren en binnen een week opeten ;-)
      • Marloes
        Marloes woensdag 28 okt 2015 om 09:55
        Dank je wel! Ga het allebei eens proberen :)
  • Petra
    Petra donderdag 10 dec 2015 om 12:13
    Kan ik i.p.v. kokosmelk ook amandelmelk gebruiken? Die heb ik nog openstaan. Of met santen..
    • Smakelijck donderdag 10 dec 2015 om 12:23
      Ik verwacht van wel, maar het is wel veel dunner dan kokosmelk, dus misschien uitkijken qua hoeveelheid. Succes!
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190