Maandag 08 apr 2013

Hartige Lente Taart!


Een heerlijke hartige taart die je een echt lente-gevoel geeft. In de taart zit bimi. Bimi is een soort van broccoli, maar langer, en wat zachter van smaak. Het heeft wel een klein beetje weg van groene asperges. Vind je dat lekkerder dan kun je deze natuurlijk ook gebruiken, en roosjes broccoli zullen ook zeker smaken ;-)

Hartige Lente Taart

Ingrediënten voor het deeg:
250 gram speltmeel of speltbloem, 1 eetlepel droge gist of 20 gram verse gist, 130 ml lauw water, 3 eetlepels olijfolie, half theelepeltje zout

Vulling:
Bakje Bimi of groene asperges, 100 gram gerookte zalm, half kommetje doperwten, 3 eieren, 150 ml room, zout en peper

Meng de ingrediënten voor het deeg tot een bal. Zet aan de kant en laat 15-30 minuten rusten.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Rol het deeg uit en doe in een vorm van 24 a 26 cm doorsnede. Leg een vel bakpapier in de deegvorm en doe hierin blindbakvulling zoals bonen, erwten, of speciale blindbakvulling. Bak de bodem ongeveer 20 minuten in de oven. Verwijder de blindbakvulling en het bakpapier.

Kook ondertussen de bimi in 5 minuten beetgaar. Verdeel de bimi, zalm en erwten over de taart. Klop de eieren samen met de room en het zout en peper. Verdeel over de taart. Schuif in de oven en laat in 20 á 25 minuten gaar worden.

Eet smakelijck!

      Om mijn recept zo lekker en zo...
lees verder
Dit recept is een echte klassieker. Ik maakte 'm jaren geleden regelmatig, maar nu eigenlijk...
lees verder
Zelf ben ik dol op verse ananas, zeker in smoothies of verse fruitsappen. De smaak wordt dan heel...
lees verder
Zin in taart, maar geen tijd (of zin) om lang in de keuken te staan? Dan is dit een ideaal...
lees verder
Zoals beloofd het 'recept' voor bladerdeegzoutjes. Vaak heb je een restje bladerdeeg over...
lees verder
Het is nu de tijd om te gaan zaaien. Degene met een eigen moestuin zullen vast en zeker volop aan...
lees verder

15 opmerkingen
  • Anonymous
    Anonymous maandag 27 mei 2013 om 13:04
    Kun je de speltmeel ook vervangen door gewone bloem? Of moeten de verhoudingen dan aangepast worden? Speltmeel hebben we nl niet in huis..
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 27 mei 2013 om 14:03
      Ja hoor, als ik speltmeel gebruik kun je dat altijd vervangen door gewone bloem of bijv. volkorenmeel.

      Succes!

      Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 07 mei 2013 om 22:11
    Hallo Williene,

    Beetje gekke vraag misschien, maar waar haal jij bimi? Bij de AH verkopen ze dit wel, maar die bimi kwam helemaal uit Nigeria....
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 08 mei 2013 om 10:48
      Hallo,

      Inderdaad, ik heb dit bij de AH gehaald, maar het komt inderdaad ver weg. Ik heb het nog niet kunnen vinden waarbij dit niet het geval was. Helaas.
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 10 apr 2013 om 13:57
    Het was een heel lekkere taart. Alleen het deeg wordt wel wat hard aan de zijkanten. Dat was jammer. Met bladerdeeg zal het denk ik beter gaan.
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 10 apr 2013 om 14:49
      Leuk dat je 'm gemaakt hebt! Van dat deeg, dat klopt inderdaad, maar dat vinden wij juist zo lekker ;-) Je kunt er tijdens het bakken ook wat folie over leggen zodat het niet te hard gaat. Bladerdeeg vind ik persoonlijk helemaal niet lekker in een hartige taart, maar smaken verschillen ;-) Het kan natuurlijk prima!

      Succes!
  • Aritha
    Aritha dinsdag 09 apr 2013 om 11:15
    Ziet er goed uit. Alleen heel veel dingen die ik niet in huis heb :-)
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 09 apr 2013 om 17:37
      Dat wordt dus boodschappen doen... ;-)
  • Anonymous
    Anonymous maandag 08 apr 2013 om 22:55
    Lijkt mij heel lekker,maar is 1 eetlepel gist op 225 gram meel niet erg veel?
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 08 apr 2013 om 23:12
      Hallo,

      1 eetlepel is ongeveer 7 gram gist, dit gebruik ik altijd voor mijn hartige taartdeeg recept (op 250 gram meel), en dat gaat altijd goed ;-) Bovendien maak ik hier gebruik van spelt (of volkoren)meel en dat heeft wel iets meer nodig om goed te rijzen. Maar ook toen ik nog met bloem werkte deed ik het zo. En ik kom het vaak tegen in recepten, deze hoeveelheid.

      Als je liever geen gist gebruikt kun je ook bakpoeder in plaats van gist gebruiken.

      Groetjes, Williene
  • Jill
    Jill donderdag 02 apr 2015 om 21:05
    Bedankt voor je fijne blog Williene! Ik zou graag dit receptje uitproberen maar mijn zoontje moet koemelkvrij eten. Welk alternatief zou ik kunnen gebruiken voor de room? Ik dacht aan iets plantaardig zoals haver of rijstroom, heeft u daar ervaring mee? Alvast bedankt!
    • Smakelijck donderdag 02 apr 2015 om 21:33
      Bedankt voor je reactie. Haverroom kan heel goed in een hartige taart, doe ik tegenwoordig ook altijd ;-) Succes!
  • dineke
    dineke maandag 28 mrt 2016 om 11:08
    Hoi Williene. Heb je voor mij de gouden tip: Is mijn deegroller niet goed of ? Heb het deeg gerold met bloem en ook nog geprobeerd tussen bakpapier. Maar beide drama. Dit probleem heb ik nu altijd met de deegroller
    • Smakelijck maandag 28 mrt 2016 om 17:13
      Oh, dat is vervelend! Is het deeg te plakkerig? Dan kun je wat extra bloem of meel toevoegen. Zelf duw ik het vaak in de vorm, dan hoef je niet te rollen ;-)
      • dineke
        dineke maandag 28 mrt 2016 om 17:54
        Bedankt. Tip voor de volgende x. Het was in ieder geval wel lekker
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190