Woensdag 26 aug 2015

Handige voorraadlijst!

De vakantie is voorbij, de zomer nadert zijn einde en voor velen zijn dit soort momenten weer de gelegenheid om 'opnieuw' te beginnen. In de vakantie wat minder streng geweest en nu weer alle puntjes op de i! 

Voor diegenen die net beginnen is een handige voorraadlijst wel gemakkelijk. Wat in huis te halen voor een goede start? Nu heb ik in de FAQ al een aardig opzetje gegeven, maar ik wil er toch ook eens een blog aan wijden.

Ten eerste, begin niet met een lijst producten die je weleens ergens hebt gelezen of die wel heel gezond zouden zijn, aan te schaffen. Over het algemeen belanden deze ergens onderin het keukenkastje omdat je geen idee hebt wat je er mee moet maken ;-) 

Ik adviseer eigenlijk altijd: schrijf de boodschappen op die je nodig hebt voor het recept wat je wilt gaan maken. Zo gebruik je de producten direct en heb je ze ook echt nodig. Op die manier bouw je geleidelijk aan een hele mooie voorraad op die je waarschijnlijk ook goed gaat hergebruiken. Bovendien verspreidt je zo ook de kosten. 

Maar er zijn altijd handige voorraadproducten die je in vrijwel iedere gezonde keuken wel gebruikt. Bij deze een lijst:

Meel: Zelf gebruik ik veel speltmeel of boekweitmeel. Probeer zoveel mogelijk af te wisselen. Gebruik eens volkorenmeel, speltmeel, boekweitmeel, amandelmeel, rijstmeel, kokosmeel, etc. Maar om te beginnen zou ik een pak speltmeel handig vinden om op voorraad te hebben en eventueel amandelmeel.

Kruiden: Wat in elke keuken handig is om te gebruiken is paprikapoeder, kerriepoeder, biologische knoflookpoeder, laurier, kruidnagel, gemberpoeder, kaneel, kurkuma, kerrie-masala, chilipoeder of cayennepeper, gedroogde peterselie, gedroogde bieslook

Zout: Keltisch zout is ideaal om sole van te maken en te gebruiken ter vervanging van gewoon zout. 

Bouillonblokjes: Lastig om te vinden zonder E-nummers, maar zeker zonder suikers. Van Naturcompagnie heeft de kruidenbouillon geen toegevoegde suikers en e-nummers, blijf goed opletten, want de meeste varianten hebben inmiddels wel toegevoegde suiker(maltodextrine). Rapunzel heeft ook een bouillonvariant zonder toevoegingen en suiker.

Noten: Amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, pijnboompitjes, walnoten, pecannoten, allemaal fijn om op voorraad te hebben en lekker om tussendoor te knabbelen of over een salade te strooien.

Zaden en pitten: Om te starten vind ik lijnzaad, pompoenpitten en zonnebloempitten wel erg handig. Je kunt ze over een salade strooien, toevoegen aan je smoothie etc. Bovendien zijn deze bovenste 3 waardevol voor je gezondheid!

Gedroogd fruit: Cranberry's (gezoet met appeldiksap), dadels en rozijnen heb ik hier altijd wel op voorraad. 

Houdbare producten: Handig is bijvoorbeeld kokosmelk (GoTan of Aroy-D), Amandelmelk (Provamel). Verder maak ik veel zelf, maar een voorraad is toch wel erg handig voor snel gebruik: (bio) pesto, mosterd (basic bio, natuurwinkel) Soya (Yakso, natuurwinkel), Tamari (Manna, natuurwinkel), balsamicoazijn, mayonaise (Ton's Belze Majoneis), zongedroogde tomaten,

Vetten en olie: Ook hierin wissel ik veel af. Ik braad in roomboter, dit heb ik dus altijd op voorraad in de koelkast. Verder roerbak ik in olijfolie (biologisch, natuurwinkel) en wok ik in kokosolie (biologisch, glazen pot, extra vierge). Voor rauw gebruik zoals in salades gebruik ik veel olijfolie extra vierge. Verder heb ik nog lijnzaadolie en hennepzaadolie wat ik door mijn smoothies meng.

Bakbenodigdheden: Wijnsteenbakpoeder (It's Amazing), Baksoda (pit-pit.com), Vanillestokjes of vanillepoeder (Cook)

Natuurlijke suikervervangers: Zoals ik vaker heb geschreven hou ik het qua suikervervangers op 2 soorten. Dit is makkelijk in aanschaf en ik weet zeker dat ze mijn lichaam niet belasten. Dit zijn kokosbloesemsuiker (eventueel te vervangen door palmsuiker van Arenga of Mattison) en biologische honing (imker of natuurwinkel). Je kunt ook zoeten met dadels of bijvoorbeeld banaan.

Hopelijk heb je hiermee een goede lijst om van start te gaan! In mijn kookboeken vind je nog meer unieke Smakelijcke recepten waarin je deze ingredienten ook weer tegen komt. De boeken zijn hier te bestellen.

Ik wens je veel succes en bij vragen, stel ze gerust via de reactiemogelijkheid of via mail.

Fijne dag!

Liefs, Williene

Wil je elke week de nieuwsbrief ontvangen van Smakelijck? Vul dan je mailadres is aan de rechterkant van de site ---> 

Lasagne is een ideale ovenschotel. Je kunt het goed van tevoren klaarmaken, je kunt 'm in...
lees verder
  We weten allemaal dat pure, onbewerkte voeding  gezond is, maar… rustig...
lees verder
Oeps, ze waren zo lekker dat ik geen foto meer kon maken ;-) Maar ik ga ze zeker nog eens bakken,...
lees verder
Een lekker toetje, ontbijt of als lekker tussendoortje. Deze smoothie is makkelijk te maken en...
lees verder
Veel groenten hebben een wat pittige of overheersende smaak. Denk aan spruitjes, broccoli,...
lees verder
In samenwerking met Cure4life, een medisch verantwoord voedingsprogramma voor mensen die gewicht...
lees verder

13 opmerkingen
  • Anita Willems
    Anita Willems woensdag 26 aug 2015 om 13:59
    Handig! Dank je voor je lijst.
  • Marian
    Marian woensdag 26 aug 2015 om 18:55
    Voer je opmerking in
  • Thea
    Thea donderdag 27 aug 2015 om 07:18
    even een vraag over vervangers.van suiker: hoe denk je over agavesiroop?
    • Smakelijck donderdag 27 aug 2015 om 11:29
      Ik ben geen fan van agave omdat dit een zeer bewerkte zoetstof is en bovendien geheel uit fructose bestaat. Dit is een grote belasting voor je lever. Er zijn zelfs onderzoekers die zeggen dat het nog slechter voor je lichaam is dan gewone suiker. Ik zou er dus zeer matig mee zijn of niet gebruiken.
  • Suzanne
    Suzanne donderdag 27 aug 2015 om 12:53
    Handig hoor! Bijna alles ondertussen in de kast staan;-) Is er een speciale reden dat de knoflook poeder biolosch is?
    • Smakelijck maandag 31 aug 2015 om 09:34
      Ik heb eens gelezen dat gewone knoflookpoeder een nogal chemisch proces ondergaat. Of dit klopt weet ik niet, maar voor de zekerheid kies ik hiervoor voor biologisch.
  • Suzanne
    Suzanne vrijdag 28 aug 2015 om 13:25
    Hoi Williene, ik heb een behoorlijk grote zak keltisch zeezout gekocht. Ik heb gemerkt dat ik het lastig in gebruik vind, want het is grof en een beetje vochtig. Ik heb er mee gebakken, maar proefde de korreltjes erin terug. Hoe gebruik jij dit? Eerst in een vijzel? Kan het bijv ook in een zoutmolen? Ik ben bang dat het teveel plakt en mijn molen ervan kapot gaat.
    • Smakelijck maandag 31 aug 2015 om 09:36
      De zoutmolen kan er inderdaad stuk van gaan. Ik doe het zelf in de vijzel. Dit werkt heel fijn! Succes!
    • Isabel
      Isabel maandag 07 sep 2015 om 13:27
      Ik gebruik al een hele tijd de kruidenmolen van Ikea met zwarte draaidop (IHÄRDIG). Dit werkt prima!
  • Judith
    Judith vrijdag 28 aug 2015 om 15:53
    Wij gebruiken het keltische zeezout vooral als kookzout. Dus een schepje bij je aardappelen / groente/ pasta oid. Dat bevalt ons zeer goed! Ik zou het niet in je molen doen. Ik dnek dat die dan snel kapot is. Daar gebruiken bij wel grof zeezout is, maar die is droog. Even een leuke anekdote: Wij liepen op een rommelmarkt en daar waren ook boodschappen opgehaald. Waaronder dus keltisch zeezout. We mochten de zak voor 50 cent meenemen! Ze vonden het zulk raar spul. Ze dachten dat het iets van soda of zo was ;-) Wij waren er blij mee, want hij was bij ons net op!
    • Smakelijck maandag 31 aug 2015 om 09:38
      Wat een geluk ;-) Je kunt er inderdaad ook een oplossing van maken. Dus het Keltische zout laten oplossen in water en het water toevoegen aan je gerechten.
  • Eva
    Eva zaterdag 29 aug 2015 om 20:33
    Beste Williene, Hoe denk jij over gist? Ik lees er bij jou -voor zover ik alles gelezen heb- niets over terug? Hartelijke groet, Eva
    • Smakelijck maandag 31 aug 2015 om 09:40
      Als je gevoelig bent voor gist zou ik het niet gebruiken. Ben je dat niet dan heb ik niets tegen op gist zonder schadelijke toevoegingen. Ik gebruik het alleen niet veel, omdat ik weinig brood eet en als ik een brood bak doe ik het vaak met baksoda, dat werkt veel sneller en makkelijker ;-)
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190