29-11-2011

Hachee!

In mijn vorige blog schreef ik al over hachee in combinatie met rode kool.
Maar hachee is ook heerlijk bij bijvoorbeeld hutspot of met friet!

Hachee is stoofvlees. Voor stoofvlees geldt over het algemeen, hoe langer je het laat stoven, hoe lekkerder het wordt. Neem hier dus echt de tijd voor!

Hachee

600 gr. hacheevlees, de een gebruikt hiervoor runderlappen, ik gebruik klapstuk. Mooi mals vlees, perfect om te stoven.
Paar eetlepels roomboter, 2 eetlepels speltbloem, zout en peper, 6 uien in halve ringen, 2 laurierbladeren, 6 kruidnagels, rode wijn.

Laat het vlees op kamertemperatuur komen (belangrijk!) en snijd het in blokken. Bestrooi het met zout, peper en bloem. Laat roomboter smelten in een stoofpan (bij voorkeur van gietijzer) en bak hierin het vlees rondom bruin.
Voeg de uien toe en bak even mee.
Voeg nu zoveel heet (belangrijk!) water en rode wijn (ik gebruik ong. 2 glazen rode wijn) toe tot het vlees net onder staat. Doe de laurier en de kruidnagels erbij en breng het geheel aan de kook. Doe het deksel op de pan en zet de pan op het kleinste pitje op het allerlaagste vuur.

Laat het vlees minimaal 3 uur, maar liever nog 5 a 6 uur stoven. Het vlees moet zo mals zijn dat het uit elkaar valt. Roer regelmatig door en zorg dat er genoeg vocht in de pan blijft. Voeg anders wat heet water of wijn toe. Breng het op het laatst op smaak met peper en zout, en vind je het te dun/waterig kun je het binden met maizena.

Wil je geen wijn gebruiken in je stoofvlees, voeg dan een paar lepels azijn toe. Stoofvlees heeft zuren nodig om zacht te worden.

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

14 Reacties

  • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 21 nov 2013 om 10:54
    Fijn om te horen, dankjewel!
  • Marina
    Marina woensdag 20 nov 2013 om 21:53
    Vandaag Hachee gegeten zonder pakje of zakje en... goed gelukt, heerlijk!!
  • Agnes vd Berg
    Agnes vd Berg donderdag 07 feb 2013 om 16:27
    Beste Williene

    wat is de reden van vlees op kamer temperatuur

    en het heet water ?
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 08 feb 2013 om 18:49
      Als het vlees op kamertemperatuur wordt dan wordt het niet taai bij bereiding. Als je koud vlees in de pan doet, en mn rundvlees is daar erg gevoelig voor, schrikt het en wordt het taai. Om diezelfde reden voeg je ook heet water toe.

      Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous vrijdag 01 feb 2013 om 11:58
    Ik maaqk mijn hachee ook altijd zelf, even de blokjes door de bloem en zout en peper rollen en dan aanbraden, ui erbij en dan met water of bruin bier en laurier en kruidnagel. Ik doe er altijd een eetlepel of 2 aan azijn bij en bruine suiker (weet niet of daar e-nummers in zitten eigenlijk) helemaal op het eind besmeer ik 2 boterhammen met mosterd en snij deze in blokjes en die stoof ik eventjes mee.
    Een heerlijk recept.

    Als je zonder e nummers wilt koken zijn de marrokaanse kookboeken ook een must, deze mensen kunnen heerlijk koken met kruiden en hartige smaken....zonder dat er iets uit een pakje moet....

    Groetjes Marika
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 02 feb 2013 om 13:43
      Klinkt goed, Marika! Dankjewel voor het delen! En ik kook ook heel vaak Marrokaans! Heerlijk. Met Lamsvlees en munt... mmm! Wil daar nog steeds over bloggen, maar kom er maar niet aan toe...

      Bedankt voor je reactie!

      Groetjes, Williene
  • sheianda
    sheianda zaterdag 06 sep 2014 om 09:50
    voor hoeveel personen is dit gerecht? kan je het ook in een hogedrukpan maken en dan wecken?
    • Smakelijck zaterdag 06 sep 2014 om 19:04
      Hoi, Dit recept is, afhankelijk hoeveel je eet, voor zo'n 3 personen.
  • Chantal
    Chantal vrijdag 24 okt 2014 om 20:15
    Wat is dit recept heerlijk! Zo fijn, mijn eerste hachee zonder een zakje mix Bedankt Williene
    • Smakelijck zaterdag 25 okt 2014 om 18:39
      Wat leuk zeg! Fijn dat het lekker was!
  • Henny V te S
    Henny V te S vrijdag 22 mei 2015 om 15:11
    Maak t nu voor de 2e keer. Eerste keer was al tongstrelend. Zelfs ons dochtertje dat niet van uien en draadjesvlees zegt te houden vond het zalig.Heb ditmaal mals weidevlees gebruikt, kan alleen NOG maar lekker worden als de vorige keer. De van de vorige keer overgebleven en ingevroren rode kool met balsamico, rode wijn en appeltjes er weer bij en smullen maar!
    • Henny V te S
      Henny V te S vrijdag 22 mei 2015 om 15:11
      ehh lekker dan ....
      • Smakelijck zaterdag 23 mei 2015 om 10:21
        Leuk om te lezen, Henny! Het klinkt inderdaad heerlijk en het is er nu ook wel weer voor ;-)
  • E
    E zaterdag 06 mei 2017 om 10:47
    Wat betreft de wijn of azijn bij het vlees, dit heeft alleen zin als het vlees nog rauw is. Zodra het aangebraden is in de pan, breekt het de enzymen niet meer af en wordt het vlees niet malser door azijn of wijn, maar enkel door zo lang laten stoven dat het vlees uit elkaar valt :)
Laat een bericht achter!
261