Ghee, stap-voor-stap!
Ghee wordt steeds bekender in onze westerse wereld, maar nog steeds weten veel mensen niet wat het is en hoe ze het kunnen gebruiken. In het Oosten, o.a. India is ghee heel bekend en wordt het al eeuwenlang gebruikt als o.a. bakvet, maar ook als huidolie. Ghee is een vorm van het klaren van boter. Door de boter te klaren kan het op een veel hogere temperatuur worden verhit dan bijvoorbeeld roomboter.
Ghee is een bakvet waar de eiwitten zoals caseïne en lactose maar ook het water uit worden verwijderd. Ghee is daarom zacht van smaak en heel geschikt om op een hoge temperatuur (tot 250 graden) te verhitten. Het maakt het uiterst geschikt voor bakken, braden en zelfs voor frituren. Ghee heeft een typisch nootachtig aroma, de smaak kan dus even wennen zijn.
Tegenwoordig is ghee bij veel natuurwinkels en supermarkten al te koop, maar zelf maken is heel gemakkelijk en ook voordeliger. Zeker als er dagelijks ghee wordt gebruikt dan is zelf maken aan te raden. Mocht er in de buurt een boerderij zijn waar boter wordt gemaakt en verkocht dan is het aan te bevelen om van deze boter ghee te maken. Ghee kan gemakkelijk worden ingevroren, maar ook zeer lang worden bewaard in of buiten de koeling. Als je ghee goed maakt dan is deze lactosevrij.
Stap voor stap geklaarde boter of ghee maken:
Laat de roomboter smelten
Neem een willekeurige hoeveelheid ongezouten roomboter en laat dit op middelmatig vuur smelten in een pan.
Verwijder het schuim
Na het smelten van de boter gaat het vet zich scheiden van lactose, water en eiwitten. Het water verdampt, de rest schep je er geleidelijk van af. Je kunt het ook door laten pruttelen, dan verdwijnt het naar de bodem, dan kun je het later verwijderen bij het zeven. Bij het scheppen verwijder je het witte schuim met een lepel, dit kan weggedaan worden.
De boter gaat klaren
Door het afscheppen van de lactose en eiwitten wordt de boter steeds geler en mooier van kleur. Laat het tot ongeveer 45 minuten door pruttelen en blijf het schuim wegscheppen.
De ghee is klaar
Als er een mooie, goudgele boterolie te zien is dan is de ghee klaar. Zet schone potjes klaar om de ghee in te gieten. Een trechter en een koffiefilter of kaasdoek is ook fijn om te gebruiken, dan worden alle laatste restjes eiwitten eruit gefilterd.
Giet de ghee in de potjes
Zet een trechter in een potje met een koffiefilter of een kaasdoek. Giet de ghee er heel voorzichtig doorheen. De ghee zal nu geleidelijk in de potjes lopen.
Zet de ghee weg
Laat de ghee nu rustig afkoelen. De ghee kan bewaard worden in een kelder- of voorraadkast of in de koeling.
Klaar voor gebruik
De ghee is klaar voor gebruik. Het kan op brood gesmeerd worden in plaats van roomboter, of gebruikt worden bij het braden van vlees of vis.
Fijne dag!
Liefs, Williene