125811.660x372
Woensdag 12 nov 2014

Gevuld glutenvrij Rozijnenbrood!

Al een tijdje stond dit brood bij m'n favorieten om eens uit te proberen. Het is een recept van Rudolph van Veen van 24Kitchen. Als je 't leuk vindt dan kun je onder de link ook 't filmpje vinden van Rudolph waarin hij het recept maakt. Als je glutenvrij moet eten dan is brood best lastig. Het is namelijk heel anders dan gewoon brood. Daarom is dit rozijnenbrood een hele lekkere afwisseling. Nu eet ik zelf niet helemaal glutenvrij, maar ik wissel wel heel veel soorten graan af, ook glutenvrije granen om op die manier zoveel mogelijk te profiteren van voedingsstoffen en vitaminen. Mijn zoon eet wel glutenvrij, dus voor hem is dit een traktatie! 

De hoeveelheid abrikozen die Rudolph gebruikt vind ik persoonlijk teveel. Daarom gebruik ik er wat minder van. Bovendien doet hij ze er heel in, en dat vind ik niet zo lekker, omdat de abrikoos dan vrij overheersend is, daarom hak ik ze wel in stukjes, maar dat is verschil van smaak. 

Gevuld Glutenvrij Rozijnenbrood

Ingrediënten:

Amandelspijs: 150 gram amandelmeel of blanke amandelen, 1 ei, 40 gram kokosbloesemsuiker, rasp van 1 citroen, 

Brood: 250 gram amandelmeel, 125 gram rozijnen, 100 gram abrikozen, 1 eetlepel kokosolie, 6 eieren, 2 appels, 1 grote winterwortel, 2 eetlepels kokosrasp, 2 eetlepels zonnebloempitten, 2 eetlepels sesamzaad, eventueel 2 theelepels psylliumvezels, 1 eetlepel kaneelpoeder

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Draai alle ingrediënten van het amandelspijs in de keukenmachine tot een spijs. Vorm hiervan een rol met de lengte van het bakblik of ovenschaal waarin je het brood gaat bakken.

Hak de abrikozen in stukjes en laat 15 minuten weken met de rozijnen in warm water. Smelt de kokosolie. Rasp de appel en de wortel. Mix de eieren luchtig. Laat de gedroogde vruchten goed uitlekken. En meng nu alle ingrediënten met elkaar tot een plakkerige massa. Verdeel de helft over een ovenschaal of broodvorm. Leg de rol spijs in het midden en verdeel de andere helft van het beslag erover. Schuif in de oven en bak het brood gaar in ongeveer 45 minuten. 

Tip: Omdat je in dit recept maar heel weinig kokosolie hoeft te smelten kun je dit heel gemakkelijk in een klein ovenschaaltje of ovenvast kommetje doen en dan in de oven zetten terwijl deze staat voor te verwarmen. Op deze manier smelt het ook, zonder dat je een pannetje op het vuur hoeft te zetten. 

Fijne dag!

Liefs, Williene

Foto is van Rudolph's Bakery - 24Kitchen

Met de feestdagen komt deze heerlijke huzarensalade zeer zeker van pas! Hij is niet moeilijk om...
lees verder
Het is weer hoognodig tijd voor een leuke winactie! Dit keer een hele mooie, emaille bakvorm met...
lees verder
Afgelopen week werd onderstaand artikel gepubliceerd en deze wil ik jullie niet onthouden....
lees verder
Na het uitgeven van mijn kookboek krijg ik verschillende vragen over het verschil tussen baksoda...
lees verder
Ook zin in een lekker tussendoortje voor 't weekend, maar niet veel tijd? Dan is dit recept zeker...
lees verder
Let op: Dit is een recept met geraffineerde suikers. Toen ik dit recept plaatste op Smakelijck...
lees verder

4 opmerkingen
  • Nelleke
    Nelleke woensdag 12 nov 2014 om 18:59
    Ha Williene, I.v.m. coeliakie gaan we dit recept gelijk proberen. Welk maat bakblik moet ik gebruiken?
    • Smakelijck donderdag 13 nov 2014 om 09:21
      Leuk, succes met het recept! Ik heb een ovenschaal gebruikt, een ovale, met een cakeblik vond ik 'm te hoog worden. Dus als je een beetje een ovale ovenschaal hebt van zo'n 20 x 6? Succes!
  • Riny
    Riny zaterdag 11 mrt 2017 om 12:34
    moet even wennen aan dit recept omdat er geen vocht/melk er niet in zit ga het maken mvg
    • Smakelijck zaterdag 11 mrt 2017 om 18:55
      Succes, Riny!
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190